ALTE DOCUMENTE
|
||||||||||
Antologia omletelor
Omleta taraneasca cu ton
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 500 g cartofi, 4 cepe mici, 2 linguri smantana groasa, 60 g unt, 1 conserva (mijlocie) de ton in ulei, 2 linguri ulei, 1 legatura codite de ceapa ve 18118q166s rde, sare, piper macinat. Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja, se fierb 15 minute in apa cu sare, se scurg si se taie rondele. Ceapa curatata se taie pestisori si se prajeste in uleiul incins. Se adauga cartofii, se lasa si ei 15 minute sa se patrunda, amestecand din timp in timp. - Intr-un castron, se bat ouale cu smantana, se incorporeaza coditele de ceapa verde taiate rondele, se sareaza si se pipereaza. - Se ia o tigaie mai mare, se pune untul - la foc slab - sa se topeasca si se toarna ouale batute. Se lasa circa 3 minute sa se-nchege, se pun in mijlocul omletei cartofii sot? si tonul bine scurs, se pliaza, se lasa inca 5 minute sa se rumeneasca si apoi se gliseaza pe un platou. Se gusta din nou de sare si piper, si se serveste imediat. Un sfat util: pentru ca tonul sa nu modifice gustul omletei, folositi conserve cu ton alb, bucati mai mari, nu faramitat.
Omleta "verde" cu branza de oaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 300 g spanac proaspat, 1 legatura patrunjel verde, 2 legaturi menta, 200 g telemea de oaie, 50 g unt, 4 linguri ulei, sare, piper macinat. Mod de preparare: - Se bat ouale intr-un castron. Se spala spanacul si se taie fasii, patrunjelul si menta se toaca fin, se lasa sa se scurga si apoi se calesc in untul incins, circa 5 minute, amestecand intruna. Dupa ce s-au inmuiat, se toarna in castronul in care s-au batut ouale, se amesteca bine si se gusta de sare si piper. - Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se toarna jumatate din amestecul de oua si verdeata si se lasa sa se prajeasca 5 minute la foc mic (fara sa se amestece). Se taie branza telemea lamele, se asaza peste omleta si deasupra se toarna ouale ramase. Se baga omleta la cuptorul incins la 180”C si se lasa sa se patrunda circa 10 minute. Se scoate din cuptor, se gliseaza usor pe un platou, se lasa sa se raceasca si se taie cubulete potrivite. Se serveste asa, ca aperitiv, sau cu salata verde.
Omleta parohului
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 100 g unt, 300 g ficatei de pasare, 200 g sunculita afumata (taiata fasii), 3 cepe mici, 4 linguri otet aromat, sare, piper macinat. Mod de preparare: - Se curata ficateii, se spala si se taie bucatele. Ceapa curatata se toaca marunt si se prajeste circa 5 minute, impreuna cu sunculita, in jumatate din cantitatea de unt. Se amesteca, se adauga ficateii, se lasa pana ce-si schimba culoarea si se sting cu 3 linguri de otet aromat. Se lasa sa fiarba incet pana ce se reduce zeama la jumatate, se sareaza, se pipereaza si se pastreaza la cald. - Se bat ouale, se sareaza, se pipereaza si se prajesc in alta tigaie in untul ramas, amestecand intruna. Se pun ficateii la mijlocul omletei, aceasta se ruleaza usor cu o spatula si se mai lasa cateva minute pe foc, ca sa se-nchege. Se gliseaza pe un platou, se stropeste cu restul de otet aromat si se serveste cu salata verde.
Omleta dulce cu lichior de portocale
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 40 g unt, 1 lingura esenta de vanilie, 50 g zahar pudra, 50 g zahar tos, 3 linguri lichior (amarui) de portocale, coaja de la o portocala, sare. Mod de preparare: - Se-ncinge cuptorul la 160”C. - Se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, lichiorul si esenta de vanilie, pana ce amestecul devine spumos. Se incorporeaza albusurile batute spuma cu un varf de cutit de sare si se pune compozitia 15 minute la rece. - Se taie coaja de portocala lamele subtiri. Se unge o forma cu unt, se toarna in ea amestecul de oua si se pudreaza cu zahar tos. Se baga 10 minute la cuptor si se scoate cand incepe sa se umfle si s-a rumenit. Se decoreaza cu coaja de portocala si se serveste imediat, asa natur sau cu inghetata de vanilie.
Tarta de capsuni cu branza de vaci
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluatul fraged: 250 g faina, 125 g unt + 20 g unt pentru forma, 1 ou, 1/3 pahar de apa rece, o lingurita de zahar praf, 1/2 lingurita de sare fina. Pentru umplutura: 500 g branza de vaci bine stoarsa, 150 ml frisca lichida, 30 g unt, 4 oua, 50 g faina, 125 g zahar pudra, 1 pachetel de zahar vanilat, 250 g capsuni + 50 g pentru decor. Mod de preparare: - Puneti faina cernuta intr-un castron. Amestecati-o cu zaharul si sarea. Faceti o groapa in faina si puneti untul taiat in bucatele mici. Amestecati totul cu varful degetelor. Adaugati oul intreg, apoi apa - putin cate putin, framantand cat mai putin posibil. Formati un bulgare din aluat si lasati-l sa se odihneasca la rece, vreme de o ora. - Ungeti o forma de tarta cu unt (cu marginea detasabila de cel putin 5 cm inaltime). Intindeti aluatul cu sucitorul. Puneti-l pe fundul formei si in sus, pe margine. Intepati usor cu dintii unei furculite, fara sa strapungeti aluatul. Puneti vasul la rece vreme de 30 de minute. - Porniti cuptorul. Asezati peste fundul tartei si pe margine, hartie de pergament. Puneti deasupra cateva boabe de fasole uscata si bagati forma la cuptor, pentru 15 minute. Scoateti fasolea si pergamentul. Lasati tarta sa se raceasca. - Amestecati branza de vaci si frisca lichida, pana ce obtineti o crema omogena. Adaugati galbenusurile de ou, zaharul, zaharul vanilat, untul topit si racit, faina turnata in ploaie. Amestecati bine, adaugati albusurile batute spuma. - Spalati capsunele, curatati-le de codite si uscati-le. Pe cele mari taiati-le in doua. Puneti-le pe fundul tartei coapte. Varsati deasupra crema de branza si uniformizati-o cu o spatula de lemn. Bagati forma la cuptor 30 de minute. Tarta trebuie sa fie bine umflata si aurita. Lasati-o sa se raceasca apoi bagati-o la frigider. Decorati-o cu restul capsunilor si serviti-o rece.
|