Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CAs AFUMAT

Retete culinare


CAs AFUMAT

Cas sarat si foarte uscat, tare si aspru, bine afumat cu cetina si rumegus de brad.



Are un gust dur, fiind, în cele mai multe dintre cazuri, si foarte picant. Se ofera felioare su 20120f510u btiri, homeopatice, sa atâte si foamea, în combinatii însa, mai ales în cele cu malai, cascavalul afumat de Bran sau de Vrancea e perfect, comportându-se ca un parmezan de soi. Ras nu prea gros, peste o mamaliga fierbinte, cu unt si ochiuri, si dat o minuta la cuptor, nu are egal, Totul e sa stii cât pui, ca sa degaje esentele de fum, brânza de munte si sare din care e facut fara sa devina agresiv,

în Ţara Vrancei si în Ţara Bârsei, precum si în satele românesti din Covasna (întorsura Buzaului etc.) deopotriva cu casul rotund, sarat si afumat, destinat consumului, se mai fac si papusi de cas, cocuti de cas tipariti în forma dreptunghiulara, care au o destinatie mai degraba decorativa si magica, dovedind "o conceptie singulara în organizarea artistica a interiorului".

Atârnate de "coarda casei" în numar cât mai mare, ca niste "lari" ai universului domestic pastoresc, papusile de cas, prin strania lor frumusete si prin strâvechimea preistorica a motivelor decorative, sunt un martor al unor milenii de arta pe pamânt românesc.

Daca matritele rotunde, cu motive solare, se regasesc în arta populara europeana, tiparele dreptunghiulare din Vrancea, cu siluete si figuri umane, sunt unice pe mari distante în timp si în spatiu.



Apartinând unui "tip preistoric" de plastica, tiparele se aseamana statuetelor si desenelor rupestre neolitice si din epoca bronzului. Mici opere de arta ce tind, prin stilizare, sa plece din realitate, din figurativ, spre simbol, spre un "cod preideografic", tiparele vrâncene sunt "cea mai tulburatoare imagine a omului din întreaga arta populara româneasca", Corespondent hieratismului mastilor de priveghi din Ţara Vrancei, tiparul de cas pare mai degraba un obiect de cult decât de folosinta laica. Fiecare fata este obligatoriu individualizata dupa sex (sunt marcate vulva si phalusul) iar cele doua fete se cupleaza întotdeauna, tiparind casul indicând apartenenta la cel mai vechi sistem de credinte si obiceiuri al umanitatii: cultul fecunditatii,

(dupa Ion Cherciu - "Papusile de cas din Ţara Vrancei" - Datini, 1996)




Document Info


Accesari: 1118
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )