Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CIORBE

Retete culinare


CIORBE

107. CIORBĂ ŢARĂNEASCĂ



2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, 1 mâna fasole tucara, 1/4 varza mica, 2 cartofi, 2 rosii, verdeata (marar, patrunjel, leustean), sare.

Se taie carnea de vaca în bucati potrivite si se pune la fiert într-o oala cu apa. Când începe sa fiarba, se ia spuma de doua trei ori. Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul taiat marunt, fasolea tucara taiata bucati si spre sfârsit varza, cartofii si rosiile, sau o lingura de bulion de rosii. Se lasa sa fiarba cât trebuie, fara sa se sfarâme zarzavatul. Separat se fierbe 1 l bors si se strecoara în oala în care fierbe zarzavatul. Se adauga frunze de leustean sau de tarhon, de patrunjel si de marar. Se gusta de sare, se potriveste de acru, se adauga la nevoie sare de lamâie dizolvata separat, în apa. Se lasa sa mai dea câteva clocote.

108. CIORBĂ RUSEASCĂ CU SMÂNTÂNĂ

Aceleasi cantitati ca mai sus, în plus putina sfecla, 1 galbenus. 2 linguri smântâna.

Se fierbe carnea la fel ca la borsul târanesc. Se pune tot zarzavatul taiat marunt si se adauga si putina sfecla taiata ca fideaua. Se adauga borsul fiert separat, v 919f53j erdeata, sare. Se bate bine în castron galbenusul cu doua linguri de smântâna. Se toarna borsul amestecând încet. Se serveste.

109. CIORBĂ DE VIŢEL

2 l apa, 1 l bors, pentru rest aceleasi cantitati ca la ciorba taraneasca.

Se fierb bucatile de carne si se ia spuma. Se pune morcov, si o radacina de patrunjel, putina varza si ceapa taiata marunt. Se adauga borsul fiert separat, verdeata si sare. Se drege cu galbenus si smântâna.

CIORBĂ DE MIEL

2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de miel, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, cozi de ceapa verde, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 Iinguri de smântâna.

Se fierb în apa cu sare capul si bucati de carne de miel. Dupa ce da în clocot, se ia spuma si se adauga: un morcov, un patrunjel si o ceapa mica taiate marunt. Când sunt fierte, se toarna borsul fiert separat si strecurat, si se adauga o frunza de patrunjel, cozi de ceapa verde taiate fin si 2 - 3 linguri de orez ales si spalat. Se lasa sa fiarba orezul, se gusta de acru si se drege în castron cu un galbenus si doua linguri de smântâna. În loc de orez se pot pune galuste preparate în felul urmator: se freaca o lingura de unt sau de unturâ cu un ou, bine, pâna se face ca o crema. Se pune sare si se adauga faina pâna ce compozitia devine ca o smântâna groasa. Se iau cu o lingurita si se da drumul galustelor în ciorba, când clocoteste. Se fierb un sfert de ora.

111. CIORBĂ DE BERBEC

2 l apa, 1 l bors, 750 g carne de berbec, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 varza mica, 500 g rosii, 1 ardei gras, sare.

Se taie carnea bucati potrivite. Se fierbe în apa, cu un morcov si un patrunjel. Se ia spuma, se potriveste de sare. Când carnea este fiarta pe trei sferturi, se adauga varza taiata ca taiteii, rosiile si un ardei gras taiat marunt. Odata cu ciorba se servesc ardei mici, iuti.

112. CIORBĂ DE PASĂRE

2 l apa, 1 l bors, 1 pasare cam de 1 kg, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 linguri smântâna.

Se face la fel ca ciorba de miel.

113. CIORBĂ DE PUI TÂNĂR

1,5 l apa, 1 l bors, 1 pui mijlociu, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, cozi de ceapa verde, 2 rosii, sare, 1 galbenus, 2 linguri smântâna.

Într-o oala cu apa clocotita se pun la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt. Când zarzavatul începe sa fiarba, se adauga puiul taiat bucati, labele, capul, pipota si ficatul. Se pune sare. Se ia spuma, se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiate fin si rosiile taiate bucati si fara seminte. Înainte de a servi, se drege în castron cu un galbenus si cu doua linguri de smântâna.

114. CIORBĂ DE POTROACE

1,5 l apa, 1,5 l zeama de varza, maruntaie de gâsca, sau de curcan, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata.

La ciorba de potroace, borsul este înlocuit cu zeama de varza. Se fierb aripile, picioarele, gâtul si pipota de gâsca sau de curcan, taiate în bucati potrivite. Se adauga un morcov, un patrunjel, un sfert de telina si o ceapa taiata marunt, orezul ales si spalat. Separat se fierbe zeama de varza, care se toarna în oala când carnea si zarzavatul fierbe. Se potriveste de sare. Se adauga patrurjel si marar verde taiate fin.

115. CIORBA DE BURTĂ (SCHIMBEA)

4 1 apa, 1 kg burta, 1 picior de vitel, zarzavat de supa, 2 foi de dafin, 10 boabe piper, 2 linguri otet, 2 galbenusuri, sare.

Se spala în mai multe ape si se curata cu sare pâna ramîn albe, 1 kg de burta si un picior de vitel. Se pun la fiert în apa cu sare, cu un morcov, un patrunjel si o ceapa întreaga, foi de dafin, boabe de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit. Se scoate burta si dupa ce s-a racorit, se taie în forma de taitei mai grosi, de asemenea si carnea de pe picior. Se pun într-o oala, se strecoara zeama în care au fiert si se lasa sa mai dea câteva clocote. Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet de vin sau o jumatate de lamâie si se amesteca încet cu zeama din oala. Se serveste fara sa se mai puna pe foc.

116. CIORBĂ DE PERIsOARE

2 l apa, 1 l bors, zarzavat de supa, verdeata, 3 rosii, sare, 1 galbenus, 2 linguri smântâna. Perisoare: 500 g carne, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapa, 1 ou, sare, piper.

Se pune la fiert într-o oala cu apa, un morcov, un patrunjel, o ceapa, toate taiate marunt, si osul ce ramâne de la carne, si se lasa sa fiarba bine. Se toarna borsul fiert separat si strecurat, se adauga verdeata taiata fin, rosiile carora li s-au scos sâmburii si sare. Se lasa sa dea câteva clocote. Se face o tocatura din carne, miezul de la o felie de pâine muiat si stors bine, se adauga orezul; ceapa tocata fin, un ou, sare, piper. Se fac perisoare mici cu mâna uda si se pun la fiert în ciorba. Înainte de a servi, se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smântâna.

117. CIORBĂ DE DOVLECEI UMPLUŢI

Aceleasi cantitati ca mai sus, plus 6 dovlecei tineri.

Se pun la fiert un morcov, un patrunjel, o ceapa, putina telina. Se aleg pentru umplut sase dovlecei tineri, mai subtiri, se rad de coaja, se taie în doua si se scobesc înauntru. Se face umplutura din 0,500 kg de carne. Osul ramas de la carne se pune la fiert împreuna cu zarzavatul. Carnea se trece prin masina împreuna cu miezul de la o felie de pâine muiat si stors bine, si se amesteca putin orez, ales, spalat si înflorit (fiert putin) mai înainte, un ou, o ceapa mica tocata, verdeata si sare. Cu aceasta tocatura se umplu dovleceii, care se fierb în supa de zarzavat. Daca mai ramâne umplutura, se fac perisoare, care se pun de asemenea la fiert. Separat se fierbe borsul, se strecoara în oala cu dovlecei si se adauga verdeata, câteva cozi de ceapa taiate marunt si sare cât trebuie. Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Într-un castron se bate galbenusul cu smântâna si se amesteca încet cu ciorba.

118. CIORBĂ DE DOVLECEI

2 l apa, 1 l bors, zarzavat de supa, 3 dovlecei frumosi, 2 rosii, verdeata, sare, 1 galbenus si 2 linguri smântâna sau 1 lingura ulei si 1 lingura faina.

Se pun la fiert într-o oala cu apa, o ceapa taiata marunt, un morcov si un patrunjel întregi. Când zarzavatul este fiert, se adauga borsul fiert separat, dovleceii curatati si taiati potrivit, rosiile si putin marar si patrunjel verde. Se potriveste de sare si se observa sa nu fiarba prea mult, pentru ca dovleceii sa nu se sfarâme. La ciorba se poate adauga putin rântas de faina cu ulei sau se drege cu un galbenus si putina smântâna.

119. CIORBĂ DE FASOLE VERDE

2 l apa, 1 l bors, zarzavat de supa, 500 g fasole grasa, verdeata, 1 ardei gras, 3 rosii mijlocii, sare.

Într-o oala cu apa clocotita, se pun la fiert un morcov, un patrunjel si o ceapa taiata marunt. Se adauga fasolea taiata în bucati, verdeata, cozi de ceapa verde, un ardei gras, toate taiate marunt, si rosiile curatate de seminte. Când este aproape gata, se adauga borsul fiert separat si strecurat. Se potriveste de sare. Se poate servi simpla sau dreasa cu ou si smântâna.

120. CIORBĂ DE CARTOFI sI FASOLE VERDE

250 g fasole grasa, 250 g cartofi, pentru rest aceleasi cantitati ca mai sus.

Se fierb într-o oala cu apa morcovul, patrunjelul si o ceapa. Se adauga fasolea grasa taiata în bucati si la urma cartofii curatati, taiati în cuburi, si sare. Se lasa sa fiarba pâna încep cartofii sa se sfarâme. Se adauga frunze de patrunjel si de marar taiate fin si borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa mai dea un clocot. Se scoate morcovul si patrunjelul si se serveste simpla sau dreasa cu ou si cu smântâna.

121. CIORBĂ DE CARTOFI sI SFECLĂ

1 sfecla cam de 500 g, 250 g carofi; pentru rest aceleasi cantitati ca l "Ciorba de fasole verde".

Se curata sfecla, se taie ca taiteii si se fierbe într-o oala cu un morcov întreg si o ceapa taiata marunt. Când sfecla este aproape fiarta, se adauga cartofii curatiti si taiati subtiri, verdeata, sare. Când zarzavatul începe sa se moaie, se pune borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa mai dea câteva clocote. Daca vrem sa aiba o culoare frumoasa, rosie, când ciorba este gata, se da oala la o parte si dupa ce s-a racorit putin, se pune sfecla rasa (cruda) în strecuratoarea de macaroane si se cufunda în oala, astfel încât sfecla din strecuratoare sa fie acoperita cu zeama. Se tine un sfert de ora, pâna iese culoarea din sfecla si ciorba se înroseste. Se scoate strecuratoarea cu sfecla cruda si se serveste ciorba dreasa cu ou si smântâna.

122. CIORBĂ DE CARTOFI

500 g cartofi, pentru rest aceleasi cantitati ca la "Ciorba de fasole verde".

Se pun la fiert într-o oala cu apa, un morcov întreg si o ceapa taiata marunt. Când a început sa fiarba, se adauga cartofii curatati si taiati în bucati potrivite. Se pune sare si verdeata multa, marar, patrunjel, cozi de ceapa verde, leustean, toate taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat. Este mai gustoasa dreasa cu smântâna.

123. CIORBĂ DE FASOLE BOABE

3 l apa, 1 l bors, 300 g fasole uscata, zarzavat de supa, 200 g rosii, verdeata.

Se pune fasolea la fiert. Dupa ce a dat câteva clocote, se schimba apa cu alta apa tot fierbinte. Se adauga un morcov, un patrunjel si o ceapa taiata marunt. Când zarzavatul este aproape fiert, se pune sarea, borsul fiert separat si strecurat, rosiile si verdeata: marar, patrunjel, cozi de ceapa, leustean. Se lasa sa dea împreuna câteva clocote.

124. CIORBĂ DE VERDEAŢĂ

2 l apa, 1 l bors, o farfurie adânca plina cu verdeata, 3 linguri orez, 1 bucatica zahar, sare, un galbenus, doua linguri smântâna.

Se pun la fiert într-o oala cu apa frunze de loboda, frunze de sfecla, cozi de ceapa verde, marar, patrunjel, dupa gust si leustean, taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat si strecurat, sarea, zaharul si orezul ales si spalat. Se lasa sa fiarba. Se serveste simpla sau dreasa cu un galbenus si cu o lingura de smântâna.

125. CIORBĂ DE URZICI

Se folosesc aceleasi cantitati ca la "Ciorba de verdeata".

Se aleg urzici tinere, se spala, se oparesc si se pun la fiert într-o oala cu apa. Se adauga o ceapa taiata marunt, orez sau crupe de porumb. Când totul este fiert, se pune borsul fiert separat. Se potriveste de sare, se lasa sa mai dea un clocot si se serveste simpla sau dreasa cu smântâna.

126. SÂRBUsCA

1 l apa, 2 l zer, 1 morcov mijlociu, 1 ceapa, 300 g cartofi, 1 lingura malai, sare.

Se pune la fiert într-o oala cu apa, un morcov întreg si o ceapa taiata marunt. Când a început sa fiarba, se adauga cartofii curatati si taiati în bucati potrivite. Dupa ce se fierb si cartofii, se toarna zerul ramas de la strecuratul brânzei de vaci. Se potriveste de sare. Se lasa sa dea din nou în clocot si se adauga o lingura de malai tumat în ploaie, ca grisul. Dupa câteva minute ciorba este gata.

127. CIORBĂ DE sTEVIE

2 l apa, 1 l bors, 500 g stevie, 1 ceapa, 1 lingura ulei, 1/2 lingura faina, 3 linguri orez sau 2 cartofi frumosi, sare.

Se alege stevia, se pune la fiert si se continua la fel ca la borsul de urzici. Separat se prajeste o ceapa tocata cu o lingura de ulei, se pune faina; se rumeneste si se stinge cu apa. Se amesteca cu ciorba si se lasa sa mai dea un clocot. În loc de orez, se pot pune la fiert câtiva cartofi taiati marunt.

128. CIORBĂ DE CRUPE DE PORUMB

2 l apa, 1 l bors, o farfurie adânca de crupe de porumb, verdeata, sare.

Se spala o farfurie de crupe de porumb si se pun la fiert într-o oala cu apa. Se adauga verdeturi de tot felul tocate marunt si cînd totul este bine fiert, se toarna borsul fiert separat. Se potriveste de sare.

129. CIORBĂ DE BUREŢI

2 l apa, 1 l bors, 500 g bureti, zarzavat de supa, sare.

Ciorba se poate pregati cu buretii proaspeti, cum au fost culesi din padure, sau cu bureti uscati pentru iarna. Se fierb într-o oala cu apa, un morcov, patrunjel, marar si o ceapa. Se aleg buretii sa nu fie viermanosi, se taie în doua sau mai marunt si se pun în oala cu zarzavat. Când sunt fierti, se adauga borsul fiert separat, se potriveste de sare si se lasa sa mai dea împreuna câteva clocote. Dupa gust se poate adauga putin rântas, facut dintr-o ceapa tocata, prajita în ulei cu putina faina, si stinsa cu apa. Buretii uscati se pun la muiat din ajun, într-un vas cu apa.

130. CIORBA DE HRIBI (MÂNĂTĂRCI)

Se folosesc aceleasi cantitati ca la ciorba de bureti.

Se face la fel ca si ciorba de bureti, adaugându-se la fiert si o mâna de orez sau de arpacas, care fierbe mai usor daca este muiat din ajun în apa. De asemenea si hribii uscati trebuie muiati din ajun în apa.

131. CIORBĂ DE CRAP

2 l apa, 1 l bors, 6 bucati de crap (cam 600 g), zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, sare.

Se taie marunt un morcov, un patrunjel, ceapa. Se pun sa fiarba cu apa, adaugind orezul ales si spalat. Se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, iar dupa ce a fost spintecat si i s-au scos matele, se mai spala numai într-o apa, fara sa fie tinut mult, ca sa nu-i iasa dulceata. Se taie bucati si când zarzavatul este aproape fiert, se pune si pestele în oala (de obicei bucatile frumoase se aleg pentru prajit sau pentru alta mâncare, iar la ciorba se pun capul si coada). Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se ia spuma si se potriveste de sare. Când este aproape gata, se pune borsul fiert separat si strecurat, precum si o mâna de verdeata taiata marunt. Se lasa sa mai dea împreuna un clocot. Se serveste rece sau calda. La fel se face si ciorba de peste marunt.

132. CIORBĂ DE PEsTE CU ZEAMĂ DE VARZĂ

3 l zeama de varza, zarzavat de supa, 600 g peste, verdeata.

Se potriveste de acra zeama de varza, adaugând apa daca trebuie. Se fierbe cu zarzavat taiat marunt: morcov, patrunjel, ceapa. Când este aproape gata, se pune pestele curatit si taiat în bucati potrivite. Se lasa sa fiarba cât trebuie, se ia spuma, se potriveste de sare si se adauga dupa gust verdeata taiata marunt (marar, patrunjel, tarhon etc.).

133. CIORBĂ DE CHITICI (PEsTIsORI MĂRUNŢI)

Se folosesc aceleasi cantitati ca la "Ciorba de crap".

Se taie marunt mult zarzavat de supa si se fierbe într-o oala cu apa. Se curata pestisorii marunti de mate, strângându-i de la coada spre cap, iar daca sunt mari si au solzi, se curata si de solzi. Se spala si se pun la fiert în apa cu zarzavat. Se adauga borsul fiert separat si sare. Pestele nu se fierbe prea mult ca sa nu se sfarâme. Când este aproape gata, se adauga o mâna de verdeata tocata.


Document Info


Accesari: 1100
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )