ALTE DOCUMENTE
|
||||||||||
DOVLECEI UMPLUŢI
Dovlecei gasesti pe toate cararile si autostrazile Europei, dar, ca si rosiile si ardeii, odata umpluti dupa principiile geto-daco-latine (influentate si de principiile gepide, hune, gotice, a 18118g63s vare, unguresti, pecenege, cumane, secuiesti, tatare, turce, grecesti, slave, franceze, hispanice, lusitane, arabe, saxone, svabe) devin românesti, în cazul de fata afectat mehedintene.
* 1,5 kg dovlecei mai marisori . 2 rosii
Umplutura:
100 g unt * 4 oua * 1 legatura marar
l ceapa * 500 g carne slaba tocata de vitel
sare, piper, dupa cum va e voia si sanatatea
* 2 oua se pun la fiert 10 minute
Ceapa, ouale fierte si mararul se toaca
* Carnea se înabusa în unt pe foc potrivit, douazeci de minute amestecând mereu
Se amesteca totul, carnea, cele 2 oua crude, tocatura, sare, piper
Dovleceii se curata de coaja, daca ati gasit mai mari - 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastra - daca sunt mici, lasati-i asa, în coaja, ca-i frageda
Se scoate miezul si se scobeste un pic peretele cu o lingura, sa se faca loc de umplutura (si ne mai trebuie si niste "carne" de dovlecel, pentru sos)
Se umplu dovleceii, se capacesc cu felii de rosii
Sos
* 2 linguri unt * 1 legatura marar * 1 ceapa
4 rosii rascoapte . 1 ceasca smântâna
Se toaca fin de tot ceapa
Se taie cubulete rosiile
Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu rosii si miez de dovlecel
Unirea cea mare:
* într-o cratita unsa cu putin unt se asaza dovleceii cu capacul în sus
. Se toarna sosul, apa aproape sa-i acopere, se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiti, 1 ceas
* Se toaca mararul
* Se descopera 5
minute, sa se rumeneasca, a si scazut zeama
* Se toarna smântâna, se mai
lasa cât sa dea în trei clocote
* Se presara marar, acum
sunt cum nu se poate mai buni
Fiind potrivire olteneasca, ma-ntorc la vinurile de Drâncea sau de Orevita, Necunoscut, ascuns noua tuturor, sau Dumnezeu stie, prea putin, Cabernet Sauvignon-ul de pe dealurile Severinului e unul din cele mai bune rosii de la noi, l-am gasit cu bucurie cândva, ca vin de partid si de stat, inaccesibil maselor bautoare si vad ca si azi e tot departe de mesele noastre (nici la Turnu-Severin nu-l gasesti!)
Mehedintii faceau cândva fala României cu doua vinuri rosii... ardelenesti de origine, Seina si Corb, iar Cabernetul de azi e si el exceptional, Aprig si tandru în acelasi timp, consistent, tare, generos, catifelat, cu culori ferme si stralucitoare, vinul-rege de Drâncea sufera de un singur defect, repetat de decenii: nu se gaseste.
Umplutura poate fi si altfel, mai pastoasa, înlocuind, de ochii lumii, carnea cu brânza de vaci si telemea, juma' - juma'. Nu se schimba mare lucru, da' vinul tot trebuie sa-l schimbi. Asa ca dai fuga la Vrata si iei Rosioara tânara, sa fiarba-n ulcica. Sau, daca vrei sa-ti inviti prietenii si sa ti-i faci dusmani (ca invidia asta face) iei Sauvignon Alb de Corcova, tot din Mehedinti, ca si Rosioara, dar mai de pahar (desi eu as prefera un Muscat sec si înmiresmat cum mi-a adus Daniela de la tat-su, nea ingineru' Georgica Constantinescu, un mare, foarte mare vinarar român).
|