Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PEsTII MĂRII

Retete culinare


pestii marii 

Cei ce, dupa buna traditie a verii, vacantele romānesti, au mers "pe litoral" si au ales drumurile prafuite ale satelor, de la Vadu-Navodari si pāna la Vama Veche, sau s-au naravit la cherhanalele de la Sulina, Cāsla Vadanei, Si, Gheorghe, Portita, Perisor, Perīboina etc,, au descoperit bunatati rare.



E deja loc comun ca romānii manānca si prefera aproape numai peste de apa dulce. La Iasi sau la Buzau, la Ploiesti sau 13413i816n la Turnu Severin, dupa cuvāntul peste, urmeaza automat cuvāntul crap (la Cluj poti spune orice, ca tot slanina urmeaza!) si aproape nimic altceva.

Dar uite, exista, totusi, si peste de mare! Putin cāt e! E foarte gustos, e uneori mai bun decāt cel de rāu si fluviu. Nu se face altfel, tot ciorbe, tot prajit īn malai sau īn faina, tot la cuptor, cu rosii, ori gratar, īnsa retineti aceasta enumerare:

. Guvizii si hanusii, tavaliti prin malai si prajiti crocant, cu mujdei de usturoi cu rosii.

* Ciorba de chefal ori lufar, cu legume multe, otet de vin si ardei iute

. Calcanul, cambula, limba de mare la gratar, cu usturoi

* Stavrizii dolofani (dar si rara scrumbie albastra) facuti saramura, cu o ciusca īnsorita de Tuzla

Batogul de rechin - sarat, afumat- cu felii de ceapa cruda si otet subtire

Zarganul sarat uscat pe sfoara si batut, ca tārii, pāna e faina

Aterina, hamsia, rizeafca - toata albitura marii - gripe un pic de mate si aruncate-n ulei īncins, pāna se fac galbene si uscate precum cartofii prajili, si apoi lepadate cu bucurie īn zeama parfumata de otet cu usturoi si rosii, ca acolo le e locul

Sunt cāteva din marile gateli ale pescarilor marii pe care podgoriile exceptionale ale Dobrogei - Babadag, Istria» Tulcea» Oltina, Ostrov, Murfatlar, Medgidia, Sarica Niculitcl, Macin si altele, nu-mi vin īn minte acum - le sustin cum se cuvine, cu felurite vinuri, si subtiri si mai groase, si tineresti, zvapaiate dar si solemne, majestuoase, imperiale.

Dar as vrea "sa atac" cu ocazia asta un fetis uzat, o porunca a unei religii mult mai rigide decāt s-ar crede si s-ar cuveni īn zilele noastre, cea care ne obliga, sub pedeapsa de a fi considerati toape prost crescute, sa bem la peste doar vin alb.

De acord, pentru rasol, pentru copturi usoare de legume cu peste alb, pentru saramura.

Dar ce te faci cu peste prajit, sau gratar, cu pestele la cuptor, īn sosuri grase vānatoresti, cu usturoaie si vinuri?

Chefalul, guvidul, lufarul, calcanul, dar si somnul, crapul, morunul, scrumbia sunt pesti deosebit de grasi. Daca-i prajim sau frigem, cer vinuri seci, ferme, cu un clar contur barbatesc.

Daca-i coacem la cuptor, īn grasime si vin, cu o liota de legume zemoase, ohoho, cer un vin taios ca un palos, cu puteri de explozie.

si exista, mai ales īn Romānia (dar si aiurea), excelente vinuri rosii seci, cu o superba si atragatoare aciditate, care se īnsoara din dragoste si perfecta potrivire de caracter cu pestele gras, prajit sau copt.

Nu stiu ce vechime au aceste reguli ale codului manierelor elegante la masa (altfel foarte aspre, care acuza si taxeaza brutal pe cel ce le īncalca) si nici nu-mi dau seama bine ce legatura pot avea ele cu māncarurile si vinurile noastre. "Legea" franceza - vin rosu egal vānat si carne rosie, vin alb egal peste si carne alba - nu prea se potriveste nici cu ciorbele si mamaligile intracarpatice, nici cu vinurile de aici fie subsolarizate, īn Ardeal, fie suprasolarizate, īn cāmpie. Avem alte gusturi.

Dar īmi dau seama ca acum teoria nu-i buna si n-ajunge: trebe fapta!

Asa ca, prieteni, tot ce va pot oferi, ca dovada a spuselor mele, e sa va propun (ca o revolta īmpotriva unor tabuuri pe care le cred desuete si nepotrivite cu ce-avem noi) sa gustati:

a)  la o felie de somn sau de lufar la gratar, o Cadarca de Minis (nu va uitati ca vine de departe!);

b) la un crap sau un calcan la cuptor, pe rosii si ceapa, sa beti o Feteasca Neagra de Valea Calugareasca (domnul profesor Stoian Viorel mi-a oferit de curānd, la īnceput de februarie 1998, o mostra magnifica);

c)  sa īncercati, la scrumbie ori la guvid prajit, o cana bolborosind de Babeasca Neagra de Dealurile Bujorului.

Eu, unul, daca mai aveti un pic de īncredere īn mine, cred ca se pupa īngereste-diavoleste, ca fac, adica, un angrenaj perfect.


Document Info


Accesari: 1244
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )