Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Retete culinare

Retete culinare


ALTE DOCUMENTE

Retete culinare



Cafea antigripala

 

Pentru 1 persoana: 1 galbenus de ou, 30 g zahar, 1 ceasca cu cafea fierbinte, 1 paharel de rom.   Se prepara cafeaua destul de tare, iar într-un pahar mare se amesteca galbenusul cu zaharul, apoi cu romul. Se adauga cafeaua fierbinte, se amesteca si se serveste imediat

 

Gogosi cu brânza

 

1/4 kg brânza de vaca, 50 g unt, 2 galbenusuri, 200 g faina, 10 g drojdie, 2 linguri de zahar, 1 lingura de lapte, sare.  Brânza de vaca se freaca cu 50 g unt si cu cele 2 galbenusuri. Drojdia se dilueaza în laptele caldut. Pe urma se adauga la 200 g faina putina sare, 2 linguri de zahar si compozitia cu brânza. Se framânta bine. Se lasa la dospit 1 ora. Pe urma se întinde cu sucitorul la o grosime de un deget. Cu un paharel se taie gogosile si se frig pe ambele parti în ulei fierbinte. Se pudreaza cu zahar vanilat.

Crochete de peste

 

300 g peste fiert, 500 g cartofi, 2 oua, sare, piper, o lingura de faina, 100 g untura sau ulei. Pestele fiert se curata de oase si piele si se sfarâma marunt. Se dau prin masina cartofii fierti si se amesteca cu ouale. Se adauga pestele, se pun sare si piper. Din pasta se fac crochete, care se dau prin faina si se prajesc în untura fierbinte. Se servesc cu garnitura de legume.

Peste în aluat

 

500 g peste, sare, aluat de clatite dintr-un ou, 150 g untura sau ulei. Se poate pregati din salau, nisetru, morun, somn etc. Se curata pestele de pielita si de oase. Se taie în bucatele mici de 3-4 cm si se da sare. Se pregateste un aluat de clatite, se inmoaie fiecare bucatica de peste în aluat si se frige în untura multa. Se serveste cald, ca aperitiv.

Crema din fructe de iarna

 

125 g smochine, 125 g curmale fara sâmburi, 125 g prune uscate fara sâmburi, 100 g stafide, 2-3 lingurite zeama de lamâie, 3 linguri nuci macinate, 100 g frisca. Prunele si smochinele se lasa sa se înmoaie peste noapte în apa, apoi se dau prin masina de tocat împreuna cu stafidele si curmalele. Se amesteca cu nucile macinate si cu zeama de lamâie. Se pune aceasta compozitie în pahare si se acopera cu un strat de frisca.

Cruson de iarna

 

1 kg fructe, 150 g zahar pudra, 2 paharele rom, 2 paharele coniac, Ľ l vin rosu, ľ litru vin alb. Se vor întrebuinta cele mai aromate fructe scoase din dulceata sau compot si anume: capsuni, fragi, zmeura, visine, caise, piersici. Dintre citrice - portocale, lamâi, grepfruturi. Zaharul se amesteca cu citricele puse în castron si se lasa la rece o ora. Peste restul de fructe, puse într-o farfurie adânca, se toarna romul si coniacul împreuna cu vinul rosu. Dupa ce zaharul se dizolva, se toarna vinul alb, se adauga restul de fructe, se amesteca usor si se lasa la frigider 4-5 ore. Înainte de a turna crusonul în pahare, se adauga ˝ litru sifon rece. Se serveste în pahare cu picior în care s-au pus si fructe.

Crenvursti în aluat frantuzesc

 

Aluat frantuzesc pregatit din: Ľ kg unt sau margarina, Ľ kg faina, ˝ lingura otet, ˝ pahar apa calduta, un vârf de cutit sare, 7-8 crenvursti, 100 g cascaval sau parmezan, un ou. Se întinde o foaie din aluatul frantuzesc groasa de 5-6 mm. Cu un cutit bine încins se taie fâsii lungi de 20-25 cm si late de 2-2,5 cm, care se ung cu ou si în care se înfasoara crenvurstii curatati de pielite. Se ung din nou pe deasupra cu ou, fara a atinge marginea fâsiilor. Se asaza pe tava si se coc la foc puternic, la început, iar dupa ce aluatul a crescut la foc potrivit. Când sunt gata se ung pe deasupra cu putin unt, peste care se presara cascaval sau parmezan ras. Se servesc calzi.

Supa cu galuste de ficat

 

100 g ficat de porc, vitel sau mânzat, 1 ou, 1 lingura de pesmet, 1 lingura de faina, 1 ceapa tocata foarte marunt si calita în grasime, sare, piper, patrunjel verde. Se spala bine ficatul se curata de vinisoare si se da prin masina de tocat carne. La pasta obtinuta se adauga oul, ceapa calita, faina, pesmet, sare, piper si patrunjel verde tocat fin. Se amesteca compozitia foarte bine. În supa de carne sau de zarzavat clocotita se adauga, cu o lingurita umezita, galustile. Se lasa sa fiarba aproximativ 20-30 minute.

Budinca de varza cu mezeluri (sau resturi de rasol sau friptura)

 

1 varza, 3 oua, 50 g unt, 250 g mezel (sau un rest de rasol sau friptura), 2 linguri ulei, 1 lingura pesmet, sare, piper. Varza curatata se taie foarte marunt, se freaca cu putina sare, se stoarce usor, apoi se caleste in ulei pâna se inmoaie. Se lasa sa se racoreasca apoi se amesteca cu galbenusurile, cu carnea (sau mezelurile) taiata cubulete, se potriveste dupa gust de piper si sare si se incorporeaza albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet si se coace in cuptorul incins la foc potrivit. Se serveste fierbinte cu sos de rosii sau smântâna.

Cartofi din biscuiti (fara foc)

 

20 biscuiti, 1 pahar cu lapte indulcit, 1 pahar cu nuci macinate, 1 lingura de cacao, rom si vanilie. Se inmoaie biscuitii (din comert) cu un pahar de lapte indulcit sau cu un sirop de zahar. Se adauga nucile macinate, cacao, rom si vanilie dupa gust. Se amesteca toate impreuna si se lasa pâna a doua zi la rece, sa se patrunda. Se fac perisoare de marimea unei nuci, se dau prin praf de cacao si se asaza in cosulete mici de hârtie. In loc de biscuiti se poate folosi o bucata de cozonac uscat, piscoturi, un rest de tort, daca este proaspat.

Crap umplut cu ciuperci

 

1 crap de 1 kg, 1 ceapa mica, 2 felii de pâine, 150 g ciuperci, 1 ou, 1 galbenus, 3 linguri de unt, sare, piper, patrunjel verde. Se curata crapul si se sareaza. Sa prajeste usor in unt ceapa taiata marunt. Se amesteca cu pâinea inmuiata in lapte si stoarsa, cu patrunjel tocat si cu ciupercile curatate, taiate marunt si inabusite in unt. Se adauga un ou intreg si un galbenus, sare si piper. Se umple crapul pe la burta si se coase cu 2-3 impunsaturi. Se asaza intr-o tava, cu o lingura de unt si putina apa cu sare. Se da la cuptor si se unge din când in când cu zeama din tava. Se tine aproximativ o ora la foc potrivit. Se serveste cu un sos de unt.

Creier prajit in aluat

 

1 creier de vaca, 125 g faina, 1 ceasca de lapte, 1 lingurita de ulei, 1 ou, 2 linguri de untura, sare. Inainte de a fi curatat, creierul trebuie tinut cel putin o ora in apa rece, ca sa iasa sângele si cheagurile care se inneg 212c217c resc la fiert. Se schimba apa de câteva ori. Se pune la fiert in apa calduta cu sare si foarte putin otet. Se fierbe in clocote mici 20 de minute. Se scurge, se taie in felii de grosimea unui deget. Se face un aluat nu prea gros din faina, sare, lapte, o lingurita de ulei, un galbenus si albusul batut spuma. Se inmoaie feliile de creier in aluat si se prajesc in untura fierbinte. Se servesc cu garnitura de mazare boabe, cu fasole verde sau cu sos de rosii.

Mamaliguta la cuptor

 

300 g malai, 100 g unt, 200 g brânza de oi, 6 oua, sare.    
Se face o mamaliguta pripita. Se ia apoi o cratita sau o tava, se unge cu unt si se asaza alternativ trei straturi de mamaliga si doua straturi de brânza si unt. Ultimul strat de mamaliga se netezeste si cu lingura inmuiata in unt se fac sase adâncituri. Se pune la cuptor si când capata o crusta usor rumenita, se scoate tava si se pune câte un ou crud in fiecare adâncitura. Se presara ouale cu putina sare si se pune din nou tava in cuptor. Dupa ce albusurile s-au inchegat se scoate si se serveste imediat.

Ciulama de pasare cu mamaliguta

 

1 pasare, ulei, 1 lingurita faina, 50 g unt, 300 g ciuperci, 1 morcov, ˝ telina, 1 ceapa mica, sare, piper. Se curata pasarea, se spala si se pune la fiert cu ceapa, morcovul si telina. Separat se fierb ciupercile, taiate felii, in putina apa. Intr-o cratita se pune uleiul si când este incins se adauga faina. Dupa ce s-a ingalbenit putin se stinge cu zeama de carne si se lasa sa fiarba in continuare amestecând mereu sa nu se prinda. Dupa 5-10 minute se adauga ciupercile si carnea taiata in bucati si se mai da intr-un clocot. Se pune untul, se acopera vasul si se da deoparte. Se serveste fierbinte, cu mamaliguta.

Musaca de cartofi cu brânza si oua

 

1kg cartofi, 6 oua, 200 g telemea, 100 g unt, 200 g smântâna, sare, piper. Se fierb cartofii in coaja si când sunt gata se curata si se taie rondele. Se fierb tari patru oua, se curata si se taie tot sub forma de rondele; brânza telemea se rade. Se freaca galbenusurile crude de la doua oua cu sare, se adauga untul topit, albusurile batute spuma si smântâna. Se ia o forma potrivita ca marime, se unge cu unt si se asaza alternativ un strat de cartofi, un strat de rondele de ou presarate cu piper si telemea si se urmeaza asa pâna se termina. Deasupra se toarna compozitia de ou cu smântâna si se pune in cuptorul incins sa se gratineze. Se serveste fierbinte in vasul in care s-a preparat.

Supa-crema de sfecla

 

2-3 sfecle de marime potrivita, 1 ceapa, 1 morcov, 1 cartof, 1 lingura de faina, 80 g unt, 2 oua, 150 g smântâna, sare, ˝ lamâie. Se curata zarzavatul si sfecla, care se taie in bucati, se spala si se asaza in oala cu apa la foc. Dupa ce au fiert foarte bine, se strecoara, apoi se trec prin sita. Intr-un vas se topesc ľ din unt, se adauga faina, se pune treptat piureul de sfecla. Se subtiaza zeama in care au fiert sfeclele si se lasa sa fiarba la foc potrvit 20-25 minute. Se adauga sare dupa gust, zeama de lamâie si restul de unt. Se drege cu ou si smântâna. Pentru a da o culoare frumoasa acestei supe, se rade pe partea mica a razatoarei o bucata de sfecla cruda care se pune intr-o strecuratoare prin care se toarna supa fierbinte in castron. Aceasta supa-crema se serveste la masa cu crutoane de pâine prajita.

Legume asortate în otet (Mixed Piekels)

 

Se aleg, în cantitati egale, gogonele mici, castraveti foarte mici (daca sunt mai mari se taie în doua sau în trei), buchetele de conopida, arpagic, morcovi curatati si taiati rondele crestate pe margini si ardei galbeni taiati în suvite. Legumele se spala, se lasa sa se scurga si se pun în borcane cam de 1 ˝-2 litri. Se încorporeaza otetul diluat cu apa. La un litru otet, un litru apa, iar la fiecare litru de lichid, 30 g sare, o lingura zahar si câteva boabe de piper. Când otetul clocoteste, se toarna în borcane care se închid imediat. Dupa ce s-au racit, se asaza la pastrat.

Bulion din gogosari sau ardei grasi

 

Se aleg 3 kg gogosari sau ardei proaspeti, se curata de cotoare si seminte si se trec prin masina de tocat carne, bine spalata si oparita, schimbând sita obisnuita cu cea care are gaurile mari. Bulionul astfel obtinut se amesteca cu 250 g sare si se introduce în borcane mici care se sterilizeaza 25 de minute. Acest bulion se foloseste la tocana, varza cu carne, varza calita sau chiar la ciorbe.

Vegeta naturala

 

1 kg radacina de patrunjel, Ľ kg radacina de telina, Ľ kg conopida, Ľ varza creata, 5 bucati ardei rosii, cinci bucati ardei verzi, Ľ kg morcovi, Ľ kg gulii, câtiva catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde si 1 legatura de frunze de telina. Totul se trece prin masina de tocat carne si se amesteca cu ˝ kg sare. Se lasa pâna a doua zi amestecând din când în când ca sa se omogenizeze bine. A doua zi se pune în borcane (indiferent de marime, pot fi si borcane mari). Se leaga cu celofan sau pergament. La folosire se pune 1 lingura de amestec la 1 l de supa. Amestecul se poate utiliza la supe, ciorbe, tocanite, sosuri.

Salata bulgareasca

 

Aceasta salata se prepara din toate legumele ce se pot consuma crude vara, cum sunt: rosii, ardei, castraveti, ceapa, varza, conopida etc. Legumele se curata, se spala si se taie toate în felii la fel de groase. Într-un borcan bine spalat si uscat se asaza legumele rânduri-rânduri, iar deasupra se pun frunze de telina, frunze de visin si printre legume bucati de hrean. Se mai pune o punga cu boabe de mustar si se fixeaza doua scândurele care împiedica legumele sa se ridice la suprafata. Otetul de 9s se dilueaza, adaugând la fiecare litru de otet doi litri de apa si câte 30 g sare pentru fiecare litru de lichid. Se asaza vasul cu lichid pe foc si, când acesta fierbe în clocote, se toarna deasupra legumelor. Se acopera imediat borcanul cu hârtie pergament sau cu celofan si se leaga strâns. Când borcanul s-a racit, se pune la pastrare. Iarna, când se serveste, se adauga ulei, cartofi fierti, masline si oua rascoapte. Se amesteca salata cu uleiul si cu cartofi taiati cubulete si se asaza în mijlocul farfuriei, se garniseste cu feliile de oua rascoapte si cu masline.

Ochiuri marinaresti

 

4-6 oua, ˝ l de vin rosu, 10 boabe piper, 1 lingurita cimbru, 1 frunza de dafin, 4-6 felii de pâine, sos picant. Se pune intr-o cratita vinul rosu si aproximativ aceeasi cantitate de apa. Se adauga aromatele. In momentul in care incepe fierberea se pun ouale sparte. Se servesc pe felii de pâine prajita in unt. Daca se adauga si putin sos picant sunt si mai gustoase.

Chiftelute cu ou

 

6 oua fierte tari, 1 ou crud, 400 g carne tocata, 1 lingura pesmet, 1 lingura unt. Ouale fierte si curatate de coaja se imbraca in carne tocata, se dau prin ou batut si se tavalesc prin pesmet, dupa care se rumenesc pe toate partile in unt incins. Când chiftelutele sunt frumos rumenite, se taie in doua, se asaza pe o farfurie, cu partea taiata in sus si se servesc imediat. Sunt gustoase si reci.

Omleta pizza

 

6 oua, 75 g brânza, 100 g sunca, 200 g rosii, 25 g unt, 1 lingurita de verdeata, 3 linguri sos picant, sare, piper. Se bat ouale, se asezoneaza si se coace omleta dupa reteta obisnuita. In momentul in care omleta este aproape coapta se adauga verdeata, sosul si sunca tocata. Se acopera cu rondele de rosii si apoi cu felii de brânza. Se tine câteva minute la cuptor pâna se gratineaza.

 

Ciulama de pasare cu mamaliguta

1 pasare, ulei, 1 lingurita faina, 50 g unt, 300 g ciuperci, 1 morcov, ˝ telina, 1 ceapa mica, sare, piper. Se curata pasarea, se spala si se pune la fiert cu ceapa, morcovul si telina. Separat se fierb ciupercile, taiate felii, in putina apa. Intr-o cratita se pune uleiul si când este incins se adauga faina. Dupa ce s-a ingalbenit putin se stinge cu zeama de carne si se lasa sa fiarba in continuare amestecând mereu sa nu se prinda. Dupa 5-10 minute se adauga ciupercile si carnea taiata in bucati si se mai da intr-un clocot. Se pune untul, se acopera vasul si se da deoparte. Se serveste fierbinte, cu mamaliguta.

Musaca de cartofi cu brânza si oua

1kg cartofi, 6 oua, 200 g telemea, 100 g unt, 200 g smântâna, sare, piper. Se fierb cartofii in coaja si când sunt gata se curata si se taie rondele. Se fierb tari patru oua, se curata si se taie tot sub forma de rondele; brânza telemea se rade. Se freaca galbenusurile crude de la doua oua cu sare, se adauga untul topit, albusurile batute spuma si smântâna. Se ia o forma potrivita ca marime, se unge cu unt si se asaza alternativ un strat de cartofi, un strat de rondele de ou presarate cu piper si telemea si se urmeaza asa pâna se termina. Deasupra se toarna compozitia de ou cu smântâna si se pune in cuptorul incins sa se gratineze. Se serveste fierbinte in vasul in care s-a preparat.

 

 

Supa-crema de sfecla

2-3 sfecle de marime potrivita, 1 ceapa, 1 morcov, 1 cartof, 1 lingura de faina, 80 g unt, 2 oua, 150 g smântâna, sare, ˝ lamâie. Se curata zarzavatul si sfecla, care se taie in bucati, se spala si se asaza in oala cu apa la foc. Dupa ce au fiert foarte bine, se strecoara, apoi se trec prin sita. Intr-un vas se topesc ľ din unt, se adauga faina, se pune treptat piureul de sfecla. Se subtiaza zeama in care au fiert sfeclele si se lasa sa fiarba la foc potrvit 20-25 minute. Se adauga sare dupa gust, zeama de lamâie si restul de unt. Se drege cu ou si smântâna. Pentru a da o culoare frumoasa acestei supe, se rade pe partea mica a razatoarei o bucata de sfecla cruda care se pune intr-o strecuratoare prin care se toarna supa fierbinte in castron. Aceasta supa-crema se serveste la masa cu crutoane de pâine prajita.

Salata bulgareasca

Aceasta salata se prepara din toate legumele ce se pot consuma crude vara, cum sunt: rosii, ardei, castraveti, ceapa, varza, conopida etc. Legumele se curata, se spala si se taie toate în felii la fel de groase. Într-un borcan bine spalat si uscat se asaza legumele rânduri-rânduri, iar deasupra se pun frunze de telina, frunze de visin si printre legume bucati de hrean. Se mai pune o punga cu boabe de mustar si se fixeaza doua scândurele care împiedica legumele sa se ridice la suprafata. Otetul de 9s se dilueaza, adaugând la fiecare litru de otet doi litri de apa si câte 30 g sare pentru fiecare litru de lichid. Se asaza vasul cu lichid pe foc si, când acesta fierbe în clocote, se toarna deasupra legumelor. Se acopera imediat borcanul cu hârtie pergament sau cu celofan si se leaga strâns. Când borcanul s-a racit, se pune la pastrare. Iarna, când se serveste, se adauga ulei, cartofi fierti, masline si oua rascoapte. Se amesteca salata cu uleiul si cu cartofi taiati cubulete si se asaza în mijlocul farfuriei, se garniseste cu feliile de oua rascoapte si cu masline.

Omleta economica

6 oua, 4 cartofi, 50 g macaroane, 100 g brânza rasa, 30 g unt, sare, piper, 250 ml sos de rosii. Sa face din cartofi un piure, se fierb macaroanele si se lasa sa se raceasca. Se bat bine ouale si se amesteca cu piureul de cartofi, cu macaroanele si cu brânza rasa. Se rastoarna preparatul intr-o cratita cu putin unt incins. Se lasa sa se prajeasca putin si apoi se da a cuptor pentru 10 minute. Se serveste cu sos de rosii.

Mere cu brânza

4 mere, ˝ kg brânza de vaci, 4 linguri zahar pudra, coaja si zeama de lamâie, putin lapte, zahar vanilat, foarte putina sare. Brânza de vaci se freaca spuma cu zaharul, sarea, putina zeama de lamâie, coaja rasa de lamâie si putin lapte. Se adauga merele rase pe razatoare si zaharul vanilat, amestecându-se bine. Se servesc reci.

Ochiuri marinaresti

4-6 oua, ˝ l de vin rosu, 10 boabe piper, 1 lingurita cimbru, 1 frunza de dafin, 4-6 felii de pâine, sos picant. Se pune intr-o cratita vinul rosu si aproximativ aceeasi cantitate de apa. Se adauga aromatele. In momentul in care incepe fierberea se pun ouale sparte. Se servesc pe felii de pâine prajita in unt. Daca se adauga si putin sos picant sunt si mai gustoase.

Chiftelute cu ou

6 oua fierte tari, 1 ou crud, 400 g carne tocata, 1 lingura pesmet, 1 lingura unt. Ouale fierte si curatate de coaja se imbraca in carne tocata, se dau prin ou batut si se tavalesc prin pesmet, dupa care se rumenesc pe toate partile in unt incins. Când chiftelutele sunt frumos rumenite, se taie in doua, se asaza pe o farfurie, cu partea taiata in sus si se servesc imediat. Sunt gustoase si reci.

Omleta pizza

6 oua, 75 g brânza, 100 g sunca, 200 g rosii, 25 g unt, 1 lingurita de verdeata, 3 linguri sos picant, sare, piper. Se bat ouale, se asezoneaza si se coace omleta dupa reteta obisnuita. In momentul in care omleta este aproape coapta se adauga verdeata, sosul si sunca tocata. Se acopera cu rondele de rosii si apoi cu felii de brânza. Se tine câteva minute la cuptor pâna se gratineaza.

Cartofi cu ciuperci

Se spala 1 kg de cartofi si se fierb în coaja, se curata apoi si se taie rondele care se asaza într-un castron mai mare. Se iau 400 g ciuperci champignon sau 2 cutii conserva. Se taie felii subtiri si se calesc cu unt sau margarina. Se adauga 3 catei de usturoi pisat, putin patrunjel verde tocat si piper. Se asaza apoi peste cartofii taiati. Se acopera cu o maioneza groasa, pregatita cu mustar, din 3 oua si 250 ml ulei. Se orneaza cu oua fierte tari, taiate rondele.

Fidea cu ciuperci

500 g fidea, 350 g ciuperci, 3 linguri ulei, 2 catei de usturoi, zeama de la o jumatate de lamâie, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper. Se înfierbânta 3 linguri de ulei în care se calesc usturoiul si ciupercile spalate si taiate în lamele subtiri. Dupa ce s-au calit se sareaza, se pipereaza si se pun la cuptor pentru 10 minute. Se adauga apoi zeama de lamâie si patrunjelul. Între timp se fierbe fideaua, se strecoara, se pune pe un platou si se amesteca cu ciupercile.

Mâncare somesana de cartofi

1 kg de cartofi se curata de coaja, se spala si se taie în sferturi. 2 cepe mari se taie marunt si se calesc putin în ulei. Se adauga cartofii. Dupa 2-3 minute se adauga apa clocotita atât cât sa-i acopere. Când sunt fierti se adauga 2 linguri faina frecata cu 2 linguri de smântâna, 2 foi de dafin si putina vegeta. Se mai fierb împreuna câteva minute. Se serveste cu salata verde, varza acra sau cu muraturi.

 

Pui cu rosii

 

 

1 pui, 1 kg rosii, 2 cepe, ulei, 1 lingurita de faina, sare, piper, patrunjel verde tocat. Se curata puiul se taie in bucati si se inabusa in putin ulei. Separat se caleste ceapa in ulei, se pune faina, se rumeneste putin si se toarna peste pui. Rosiile spalate se taie in doua si se pun peste pui o data cu sarea si piperul. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba inabusit la foc potrivit 20-30 minute. Daca este nevoie se adauga câteva linguri de apa. Se mai da intr-un clocot se presara cu patrunjel verde si se serveste.

 

Cartofi la minut

 

 

1 kg cartofi, 100 ml ulei, sare, boia dulce, chimen si putin piper. Se aleg cartofi potriviti de mari, se curata de coaja, se spala, se zvânta cu un servet si se taie în doua. Se ung apoi cu ulei, se presara cu sare, boia, piper, chimen si se asaza în rânduri pe o tava unsa bine cu ulei. Se dau la cuptor sa se rumeneasca circa 25 minute. Se servesc imediat la fripturi.

 

Sos picant de rosii

 

 

Se aleg 6 kg rosii bine coapte si sanatoase, se spala, se rup în doua si se asaza într-o oala la foc mic. Dupa ce au fiert în clocot 5-6 minute, se da oala jos de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se trec apoi rosiile prin sita si se pun într-o oala bine spalata, din nou la fiert. Când lichidul începe sa clocoteasca, se amesteca continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. Se adauga, pe rând în timpul fierberii 250 g zahar, un litru otet de vin, ˝ lingura piper, 1 ˝ lingura boia de ardei, o lingura sare si 2 linguri mustar diluat în putin otet. Se amesteca totul bine si se lasa sa fiarba pâna ce începe sa se îngroase atât cât sa aiba consistenta unei smântâni subtiri. Se toarna sosul fierbinte în sticle mici de ˝ l sau de Ľ l care se închid cu dopuri, se înfasoara în paturi groase, unde se lasa o zi, doua pâna ce se racesc complet. În cazul în care conditiile de pastrare nu sunt optime, se recomanda sa se sterilizeze sticlele timp de 30 minute.

 

Salata de fasole pastai

 

 

Fasolea proaspata si tânara se curata de capete si de ate, se spala si se lasa sa se zvânte. Într-un vas cu apa sarata (un gram sare la un litru apa) se opareste fasolea 10-15 minute, dupa care se scoate si se pune într-o strecuratoare, sa se scurga. Între timp se prepara otetul adaugând la 1 litru otet de 9s, 1 ˝ litru apa si câte 30 g sare pentru fiecare litru de lichid. Când fasolea s-a racit, se asaza în borcane, presarând între rânduri si usturoi tocat marunt. Deasupra se toarna otetul clocotit. Se leaga borcanele cu hârtie pergament, sau cu doua rânduri de celofan si se asaza la pastrat.

 

Gogosari umpluti cu vinete

 

 

Se iau 10 gogosari, se spala, se curata de cotor si se pun la scurs cu gura în jos. Separat se cojesc 4 vinete frumoase si se taie in felii de 2 cm grosime. Se sareaza si se lasa ˝ de ora. Se storc de zeama si se prajesc pe ambele parti în ulei. Se pun la scurs apoi se împaneaza cu bucatele mici de usturoi. Se umplu gogosarii cu feliile de vinete si se pun la fiert la foc mic cu apa într-o cratita mare. Când au fiert se pun 3 linguri de pasta de rosii, 2 linguri miere sau zahar, cimbru, foi de dafin, piper, sare si se mai fierb 10-15 minute împreuna pe plita sau la cuptor. Se serveste rece.

 

Salata de oua cu masline

 

 

6 oua, 10-15 masline, 1 ceapa mica, 6-7 linguri sos de sardele. Ouale fierte se taie felii, ceapa se toaca marunt, maslinele curatate de sâmburi se taie în patru, se amesteca usor si se asaza într-o salatiera. Deasupra se toarna sosul de sardele preparat astfel. Se taie sardelele marunt, se freaca cu 2 lingurite de zeama de lamâie, 2 linguri de ulei si piper dupa gust. Sardelele se pot înlocui cu 2 linguri pasta de sardele, care se gaseste gata preparata în comert. Înainte de a servi, salata se tine 30 minute la rece.

 

Salata ruseasca cu jambon

 

 

2 morcovi, 1 patrunjel, 1 telina, 4-5 cartofi, 4-5 linguri de mazare boabe, 2 castraveciori murati, 3 oua, 200 ml ulei, zeama de la o lamâie mare, 10-15 masline fara sâmburi, câteva frunze de salata verde, 300 g jambon sau sunca, mustar, sare, piper. Toate zarzavaturile se fierb în apa cu sare, se lasa sa se racoreasca si se taie în cubulete. Castraveciorii se taie tot în cuburi, la fel 7-8 masline si albusul fiert. Se prepara o maioneza din 2 galbenusuri crude si unul fiert, uleiul si zeama de lamâie. Se amesteca totul cu jumatate de maioneza, se asaza pe o salatiera tapisata cu frunze de salata verde, se da forma dorita, se îmbraca cu maioneza, ramasa si se garniseste cu jambonul taiat feliute, cu masline, rondele de morcov, boabe de mazare, felii de cartofi si patrunjel verde tocat.

 

Salata de fructe

 

 

4 felii de pepene galben, 4 felii de pepene verde, 2 pahare boabe de struguri (de preferinta tamâios), 8 prune foarte coapte, 1 pahar zahar pudra, ˝ kg frisca, 3-4 linguri rom sau coniac, coaja de lamâie, putina scortisoara pisata. Atât pepenele galben cât si cel verde se curata de coaja, si se taie cuburi, care se pun în salatiera. Boabele de struguri se spala bine, se pun la scurs într-o strecuratoare si apoi se adauga peste cuburile de pepene. Prunele se spala cu apa rece, se pun într-un tifon se introduc pentru câteva clipe într-un vas cu apa clocotita, apoi într-unul cu apa rece. Prin alternarea apei reci cu apa fierbinte, coaja prunelor crapa si se curata usor. Se curata prunele de coaja, se taie în doua se scot sâmburii, se taie în sferturi, se pun laolalta cu celelalte fructe, se stropesc cu rom sau coniac si totul se amesteca bine, dar cu grija ca sa nu se sfarâme fructele. Se amesteca într-un castron frisca, zaharul, scortisoara pisata si coaja rasa de lamâie, dupa care aceasta compozitie se pune peste amestecul de fructe. Salata se tine putin la rece înainte de a servi.

 

Salata de carne de pasare

 

 

Un piept si un picior de pasare, 500 g cartofi, 1 telina mare, 2 mere, 2 oua, 250 ml ulei, sare, piper, zeama de la o lamâie, frunze de salata verde. Carnea de pasare fiarta se taie felii subtiri (lasând câteva bucatele pentru garnisit). Cartofii fierti în coaja se curata si se taie rondele. Telina se taie în felioare subtiri, se presara cu sare si se lasa sa stea 20 minute, dupa care se freaca între mâini ca sa se înmoaie. Merele curatate de coaja se taie tot în felii subtiri. Din galbenusuri, ulei, sare si zeama de lamâie se prepara maioneza. Se amesteca totul cu o parte din maioneza si se asaza pe o salatiera. Cu restul de maioneza se îmbraca salata si se garniseste cu felii de piept de pasare si frunze de salata verde.

 

Sandvis - Tort

 

 

Se ia o pâine alba care se curata de coaja. Se taie apoi în trei felii ca foile de tort care se prajesc putin în unt. Prima foaie se aranjeaza într-o forma rotunda de Jena cu marginile joase în care se si serveste, apoi se unge cu o pasta de brânza presarata cu galbenus fiert, tocat marunt. Se acopera foaia a doua care se unge cu pasta de peste si se presara cu un ou fiert, tocat, si cu frunze de patrunjel verde tocat marunt. Se suprapune foaia a treia de pâine; se unge deasupra si de jur împrejur cu unt. Peste toata suprafata se presara cascaval ras sau taiat în felioare subtiri. Se introduce forma din sticla de Jena în cuptor si se lasa pâna ce brânza de la suprafata se rumeneste. Se serveste cald.

 

Pasta de masline

 

 

100 g masline, ceapa, 100 g unt, zeama de lamâie.  Maslinele se curata de sâmburi si se trec prin masina de tocat împreuna cu putina ceapa cruda. Se freaca untul spuma, apoi se adauga pasta de masline si zeama de lamâie.

 

 

Sufleu de conopida

 

 

1 conopida mare, 1 ceapa, 100 g unt, 3 oua, 3 linguri brânza rasa, 1 ceasca lapte, 1 lingurita faina. Se tine conopida aproximativ 30 minute în apa cu sare apoi se fierbe, se scurge si se face pireu.

Ceapa se taie marunt si se caleste usor în unt, când este gata se adauga faina si se stinge cu lapte sau cu apa în care a fiert conopida. Se fierbe pâna se îngroasa apoi se amesteca cu conopida, cu doua linguri de brânza rasa si cu cele trei galbenusuri. Se potriveste de sare, se pune o bucatica de unt si la sfârsit se adauga albusurile batute spuma. Compozitia se toarna într-o forma unsa bine cu unt si presarata cu brânza rasa si se pune la cuptor la foc potrivit 15-20 minute. Când sufleul a crescut frumos si s-a rumenit deasupra este gata. Se poate prepara si fara ceapa prajita.

 

Mousse cu capsuni

 

 

4 pahare capsuni, 1 pahar zahar, 1 albus, ˝ pahar zeama de lamâie, 1 pahar frisca nebatuta sau 2 pahare frisca batuta. Se bat cu telul capsunile împreuna cu zaharul, albusul si zeama de lamâie timp de 5 minute, sau pâna când compozitia se îngroasa putin. Aceasta se încorporeaza usor în frisca batuta si se toarna apoi într-un vas incasabil dupa care se pune la înghetat. Dupa ce desertul se întareste, se orneaza cu frisca si cu fructe, apoi se serveste la masa în acelasi vas.

 

 

Sufleu de cirese

 

 

500 g cirese, 200 g zahar, 150 g unt, 1 pahar de vin cu pesmet, 150 ml vin negru, 3 oua întregi, 3 albusuri, 1 pachetel vanilie, 1 lingura rom. Ciresele se spala, se curata de sâmburi si se pun sa stea o ora în vinul îndulcit cu 50 g zahar, dupa care se scot si se scurg pe o sita.

Într-un castron se pune untul sa se inmoaie apoi se amesteca cu pesmetul, zaharul, vanilia, romul si galbenusurile puse unul, câte unul. Când compozitia este bine omogenizata se adauga ciresele si cele 6 albusuri batute spuma. Compozitia obtinuta se toarna într-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet, apoi se fierbe în cuptor pe baie de apa, aproximativ o ora. Se serveste cu vinul în care s-au macerat ciresele.

 

Tarta cu visine

 

 

˝ kg visine, 50 g nuci pisate, coaja de la ˝ lamâie, 50 g unt, 4 oua, 100 g faina, 300 g zahar, putina sare. Se freaca spuma untul, se pun galbenusurile unul câte unul, faina, nucile pisate, sare, coaja de la lamâie, zaharul si se amesteca totul bine. La urma se adauga albusurile spuma. Se unge o tava cu unt, se presara cu pesmet si se toarna coca. Visinele fara sâmburi si bine scurse de zeama, date prin faina, se pun deasupra. Se coace la foc potrivit.

 

Sufleu de mazare

 

 

500-600 g mazare boabe, 150 unt, 1 lingura faina alba, 1 ceasca lapte, 150 g cascaval, 4 albusuri, sare. Mazarea se fierbe în apa cu sare, se scurge bine si se pune într-o cratita unsa cu unt. Între timp se prepara un sos alb din faina, lapte si unt, se lasa sa se raceasca, se amesteca cu albusurile batute spuma, se toarna peste mazare, se presara cu cascaval ras si se pune la cuptor la foc iute aproximativ 20 minute. Se serveste imediat.

 

 

Sufleu de legume variate

 

 

1 morcov · 1 patrunjel · 1 telina mica · câteva pastai de fasole verde · 2 cartofi · câteva buchetele de conopida · 100 g unt · 1 ceasca lapte · 1 lingura faina · 100 g cascaval ras · 4 oua · sare · piper.

Legumele se fierb, se paseaza si pireul obtinut se amesteca cu sosul alb preparat din unt, faina si lapte, cu galbenusurile si cu cascavalul ras, apoi se potriveste totul de sare si piper. Când compozitia este bine omogenizata se adauga albusurile batute spuma si se toarna într-un vas potrivit de mare, uns bine cu unt. Se netezeste deasupra, se presara cu cascaval ras, se stropeste cu unt si se pune în cuptor, la foc iute aproximativ 20 minute, sa se rumeneasca.

 

 

Rosii umplute cu ficat

 

 

6 rosii · 100 g ficat · 1 felie pâine muiata în lapte · 1 ceapa · 2 oua · 1 lingura ulei · 50 g unt · 3 linguri smântâna · sare · piper.

Ficatul taiat în bucati mici se prajeste putin în ulei se lasa sa se racoreasca si se da prin masina de tocat împreuna cu pâinea stoarsa bine. Se amesteca apoi într-un castron cu ceapa înabusita în uleiul ramas de la ficat, cu galbenusurile, untul, sarea si piperul. La sfârsit se adauga albusurile batute spuma si se amesteca usor; cu compozitia rezultata se umplu rosiile care se asaza într-un vas potrivit de mare uns cu ulei. Se pun la cuptor sa se gratineze 8-10 minute. Se servesc reci.

 

 

Budinca de carne

 

 

600-700 g carne de tocat · 2 oua · 2 felii de pâine mai veche · 1/4 varza proaspata · 1 ceapa · 3 linguri ulei · sare · piper · verdeata.

Se trec prin masina de tocat carnea, varza, ceapa si pâinea înmuiata în apa si stoarsa bine. Se amesteca apoi cu galbenusurile, verdeata tocata fin, se potriveste de sare si piper, iar la urma se adauga albusurile batute spuma. Se alege o cratita potrivita, se unge cu ulei si se toarna compozitia. Deasupra se netezeste, se unge cu ulei si se pune la cuptor, la foc potrivit.

Dulceata de portocale

 

Timp de preparare: 20 min (complexitate redusa)

 

Ingrediente: 3 portocale, 1 kg. de zahar, zeama de la o lamaie

 

Mod de preparare

 

Se aleg trei portocale de dulceata, cu coaja groasa si potrivit de mari. Se rad de coaja galbena, dar nu de tot, si se pun sa stea doua zile in apa rece, si la loc racoros. Se pun apoi la fiert in apa, pana ce pot fi usor strapunse de dintii furculitei. Se dau deoparte si se pun vreo ora in apa rece. Se scot, se scurg de apa, se taie felii potrivit de groase, si apoi in bucati potrivit de mari si se indeparteaza samburii. Se pune pe foc moale tingirea de dulceata cu 1 kg. de zahar si 2 pahare de apa. Se tine pana se topeste zaharul, se da apoi la foc iute, se spumeste la primele clocote, si se lasa da fiarba pana se leaga bine. Se da tingirea la o parte, se pun bucatile de portocala, se lasa sa stea asa vreo 10 minute, se pune iarasi pe foc iute sa fiarba pana se leaga cat trebuie. Se spumueste din timp in timp. La ultimele clocote se pune si zeama de la o jumatate de lamaie. Se da la o parte si se toarna in borcane.

Dulceata de portocale

Timp de preparare: 2h.

Ingrediente: 2kg de portocale, o lamâie, 2 kg de zahar tos (sau mai putin, dupa gust).

Se spala cu periuta sub apa f. calda portocalele si lamâia (daca sînt tratate).

Se taie fructele în rondele fine, se scot sîmburii si se arunca extremitatile. Se pun într-un recipient larg special dulceata, se acopera cu trei pahare cu apa si se lasa sa se înmoaie cca 24 de ore.

A doua zi se pun pe foc si se lasa timp de 45 de minute din momentul în care încep sa fiarba. Cînd coaja portocalelor este fiarta se toarna zaharul în ploaie, miscînd usor oala cu dulceata, în asa fel încît sa nu se strice feliile de portocala. Se da focul mai mic si se continua fiertul cam înca 35 de minute, pîna cînd feliile devin complet translucide si siropul face "perle" (adica niste bule fine). Se opreste fiertul. Se varsa dulceata calda în borcanele curate, se pun capacele, se închid bine si se rastoarna imediat (adica se aseaza borcanele pe capac). ďn acest fel se creeaza un vid de aer care va permite conservarea dulcetii. Se lasa sa se raceasca si se depoziteaza într-un loc la întuneric si la racoare (în aceeasi pozitie rasturnata).

Daca nu ai borcane de dulceata cu capac (ca cele industriale), astepti sa se raceasca si numai a doua zi torni parafina topita pe suprafata dulcetii. Aplici celofanul si elasticul numai dupa ce s-a racit complet parafina (dupa cîteva ore).

Eu pastrez toate borcanele industriale si capacele lor si le folosesc la dulceata de casa.

Varianta 2.

Dulceata de portocale amare.

Se scoate "zestul" a trei portocale (adica pielea cu cît mai putina parte alba) cu un cutit special. Se taie zesturile în fideluta fina. Intr-o cratita mica se pune apa la fiert si se arunca zesturile în apa cînd începe sa colcoteasca. Se dau în clocot vreo 4-5 minute. Se scurg si se dau prin apa rece. Se pun bine sa se scurga într-o sita si se lasa deoparte.

Se storc portocalele si se varsa sucul si "pulpa" în oala de dulceata. Se stoarce lamîia si se varsa sucul peste portocale. Se aduga zaharul, se amesteca si se fierb la foc potrivit aproximativ 30 de minute. Se aduga zesturile si se contiua fiertul înca vreo 20 de minute. Se încearca pe o farfurie daca dulceata e gata. Se toarna dulceata în borcane si se procedeaza ca mai sus.

Spor la treaba !

Dulceata de portocale

Durata: 20 min

Ingrediente:

3 portocale, 1 kg. de zahar, zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Se aleg trei portocale de dulceata, cu coaja groasa si potrivit de mari. Se rad de coaja galbena, dar nu de tot, si se pun sa stea doua zile in apa rece, si la loc racoros. Se pun apoi la fiert in apa, pana ce pot fi usor strapunse de dintii furculitei. Se dau deoparte si se pun vreo ora in apa rece. Se scot, se scurg de apa, se taie felii potrivit de groase, si apoi in bucati potrivit de mari si se indeparteaza samburii. Se pune pe foc moale tingirea de dulceata cu 1 kg. de zahar si 2 pahare de apa. Se tine pana se topeste zaharul, se da apoi la foc iute, se spumeste la primele clocote, si se lasa da fiarba pana se leaga bine. Se da tingirea la o parte, se pun bucatile de portocala, se lasa sa stea asa vreo 10 minute, se pune iarasi pe foc iute sa fiarba pana se leaga cat trebuie. Se spumueste din timp in timp. La ultimele clocote se pune si zeama de la o jumatate de lamaie. Se da la o parte si se toarna in borcane.

Pasta de migdale

Durata: 15 min

Ingrediente:

2 cesti ovaz macinat fin, 1 ceasca apa, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri de miere, 1 mar taiat in bucatele, 1 lingura piureu de migdale, 1 varf de cutit praf de vanilie, 1 varf de cutit scortisoara

Mod de preparare

Se pun la mixer ovazul, apa, zeama de lamie, mierea si marul. Se amesteca bine cu piureul de migdale si cu aromele.

Dulceata de coji de portocale

Radeti coaja portocalie de pe portocale. Curatati portocalele de coaja, crestand-o in 3 si pastrand intregi bucati-le de coaja. Rulati cojile de portocala si prindeti-le cu scobitori. puneti-le in apa colotita, cat sa le acopere, si tineti-le la foc mic 5 min. Repetati procedeul 4 zile la rand. A cincea zi scoateti scobitorile si cantariti cojile de portocale. Pentru fiecare kilogram de coji de portocale folositi un kilogram de zahar si un kilogram de apa.
Puneti intr-un vas cojile de portocale, zaharul si apa si puneti la foc. Amestecati cu grija. Fierbeti la foc mic, pana cand lichidul devine legat. Adaugati zeama de la o jumatate de lamaie si mai lasati sa dea un clocot. Puneti-o fierbinte in borcane sterilizate, cu capac.

Dulceata de vinete cu nuci

Ingrediente:
1 kg vinete mici (de marimea unui ou), 100 gr. de miez de nuca, sucul de la o lamiie, 800 gr. de zahar, 500 gr. miere, un baton de vanilie, o lingurita piper, ghimbir, nucsoara.

Mod de preparare:

Se curata frunzulitele verzi din jurul cozii (codita se pastreaza). Se face o taietura in cruce pe fundul vinetelor si se oparesc în apa clocotita 15 min.

Se scot cu o spumiera, se clatesc cu apa rece si se scurg bine.

Se face un sirop din zahar, zeama de lamiie, vanilie si 1/2 l apa. Cind incepe sa fiarba, se rastoarna vinetele si nucile si se lasa la foc mic 30 min.

Se stinge focul si se lasa vinetele în sirop 48 h.

Se pune la foc mic. Cind fierbe, se adauga mierea si mirodeniile. Se fierbe 15 min dupa care se toarna în borcane. Cine are rabdare poate sa umple fiecare vinata cu un miez de nuca.

Gem de mandarine

Mandarinele se pun in apa clocotita si se fierb in multa apa, la foc mic, timp de 5 min. Se scurg, se taie jumatati, li se indeparteaza samburii si se pun in blender. Se mixeaza foarte bine.
Se rastoarna pulpa de mandarina intr-un vas, se adauga o cantitate egala de zahar si se pune pe foc. Se amesteca cu grija. Cand zaharul s-a inmuiat se adauga sucul de la o jumatate de lamaie. Se pastreaza pe foc pana se leaga si "cade " din lingura.

Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si se infileteaza bine.

Dulceata de coji de portocale

Radeti coaja portocalie de pe portocale. Curatati portocalele de coaja, crestand-o in 3 si pastrand intregi bucati-le de coaja. Rulati cojile de portocala si prindeti-le cu scobitori. puneti-le in apa colotita, cat sa le acopere, si tineti-le la foc mic 5 min. Repetati procedeul 4 zile la rand. A cincea zi scoateti scobitorile si cantariti cojile de portocale. Pentru fiecare kilogram de coji de portocale folositi un kilogram de zahar si un kilogram de apa.

Puneti intr-un vas cojile de portocale, zaharul si apa si puneti la foc. Amestecati cu grija. Fierbeti la foc mic, pana cand lichidul devine legat. Adaugati zeama de la o jumatate de lamaie si mai lasati sa dea un clocot. Puneti-o fierbinte in borcane sterilizate, cu capac.

Supa de peste Cipru

Pun apa intr-o oala medie si o pun la foc. Cand colcoteste pun 2 cepe tocate marunt, 2 rosii decojite taiate felii, tulpini de telina tocate, un morcov si un cartof taiate cubulete, patrunjel verde. Adaug un polonic de orez bine spalat si 3 feluri de peste (barbun, biban si scorpio), 2 linguri de ulei de masline, sare si piper negru. Fierbe foarte repede, adaug zeama de la o jumatate de lamaie si mai dau intr-un clocot.

Afelia - porc marinat in vin Cipru

Taiati cuburi carne de porc si puneti-le la marinat cu un pahar de vin rosu sec si coriandru. Dupa 4 ore scurgeti marinata intr-un vas si prajiti carnea, dupa ce ati uscat-o pe un prosop absorbant. Cand s-a rumenit presarati cu sare si corinandru uscat, apoi adaugati lichidul de la marinata si firbeti la foc mic, aprox 30 min, in vas cu capac. Dupa ce carnea e gata continuati sa fierbeti, fara capac, pana se mai evapora lichidul.

Serviti cu pilaf si cu iaurt.

Supa de rosii in stil cipriot

Tai o ceapa in sferturi si o pun in blender. Adaug un ardei gras verde curatat de seminte si taiat fasii, impreuna cu un ardei gras rosu si cubulete de castravete, decojit sau nu. Mixez adaugand cativa catei de usturoi si o casa de suc de rosii.

Torn o portie in bolul de servit, adaug cateva picaturi de ulei de masline, cateva linguri de oteti de vin, sare, piper negru proaspat macinat, chimen si boia de ardei. Amestec bine si servesc decorat coriandru verde tocat.

Dulceata de melcisori din coaja de portocale

Ingrediente
30-40 ml zeama de lamiie sau 50-100 g glucoza, 1/2 kg zahar, 1 kg portocale mici sau cu coaja mai subtire.

Mod de preparare

Se aleg portocale mai mici cu coaja subtire.Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece (cit sa treaca peste nivelul lor).Se tin 48 ore, schimbind apa in fiecare zi ca sa iasa amareala.A treia zi, trebuie sa se prepare dulceata;daca stau mai mult in apa, se moaie prea mult si se rup.Partea alba se indeperteaza cu cutitul, ca sa ramina coaja de 1/2 cm grosime; apoi, feliile se taie in fisii de 1 cm latime, lungimea lasindu-se intreaga .De la 1 kg portocale vor rezulta cca 200-250 g coji curatate si fasonate.Fiecare fisie se rasuceste de la un capat la celalalt, ca un melc, si,prin el, se trece cu acul cu un fir de ata alba, prinzind si capatul exterior; astfel, melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi.Capetele firului se innoada, ca melcisorii sa fie bine strinsi si sa-si pastreze forma.Intr-o cratita de 1 1/2 l se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa.Se amesteca, pina cind se topeste zaharul, apoi se adauga 30-40 ml zeama de lamiie sau 50 - 100 g glucoza si, imediat, siragurile de melcisori.Cojile, fiind tari, trebuie trebuie sa fiarba mai mult in siropul nelegat.Cind cojile plutesc pina la fundul cratitei si, daca ridicindu-se lingura pe latul ei,cad deodata 3 picaturi de sirop legat, una linga alta, cratita se ia de pe foc, se aduna spuma (va fi putina), si,apoi, cratita se acopera.Dupa ce dulceata s-aracit, se scot atele de la melcisori cu un cutit si o furculita si, apoi, acestia se pun in borcane.Melcisorii isi pastraza forma,nu se mai desfac.Siropul nu trebuie legat prea mult, caci se caramelizeaza si, pe parcurs, se mai ingroasa.Se intrebuinteaza pentru ornat torturi sau creme, sau in creme cu gelatina.

Blat de portocale cu nuci

Ingrediente: 250 g zahar, 250 g migdale (nuci) macinate, 6 oua, 1 portocala.

Se separa galbenusurile de albusuri si se pun in castroane separate. Galbenusurile cu zaharul se amesteca pâna se albeste compozitia in care se incorporeaza nucile macinate, albusurile batute spuma, zeama si coaja rasa de la o portocala.

Se unge o forma rotunda, se toarna compozitia, se coace la foc potrivit in jur de o ora. Când s-a copt se rastoarna pe un platou rece, se taie la mijloc formând astfel doua blaturi. Se umple cu diferite creme sau cu frisca.

Zarzavat pentru ciorbe

 

Ingrediente: 1 kg morcov, 1/2 kg patrunjel, o telina, 1-2 pastarnaci, 1/2 kg ardei gras de diferite culori (rosu, galben, verde), 2 legaturi patrunjel verde, 1/2 kg rosii tari.

Se spala, se curata zarzavatul, morcovii se dau prin razatoarea cu gauri mari. Patrunjelul, telina, pastarnacul se dau prin razatoare. Ardeii se taie suvite subtiri. Rosiile se taie la sfarsit patratele.

Peste zarzavat punem sare, 2-3 lingurite si o lingura cu conservant. Se amesteca bine toate cu patrunjel spalat si tocat marunt, iar dupa gust mai adaugam sare. Se pune in borcane de 800 g sau de 400 g. Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza.

Se pun la fiert. Se invelesc borcanele in ziar dublu si se asaza intr-un vas, pe fundul caruia asternem hartie. Se toarna in cratita apa rece, se acopera cu o carpa de bucatarie umeda. Se fierbe 20 de minute. Se lasa sa se raceasca. Se scot borcanele, se sterg, se pun in camara. (Se lipeste pe fiecare borcan eticheta necesara).

Rulou de carne la cuptor

Ingrediente: 500 g carne tocata, 2 felii de franzela, 2 catei de usturoi, 2 oua, 2 cartofi cruzi, sare, piper, faina, pesmet, faina + 2 oua.

Se zdrobesc cateii de usturoi, se stoarce miezul de paine, se bat ouale. Se amesteca bine cu carnea tocata si cu faina. Se prepara o pasta omogena. Se pun sare si piper, dupa gust.

Se formeaza un rulou care se da prin faina, ou batut si apoi prin pesmet. Se pune la cuptor sa se coaca, intr-o cratita sau forma de chec. Cratita se unge cu unt sau cu ulei fierbinte. Se tapeteaza cu faina. Cand este gata, se serveste taiat felii, cu diverse garnituri: soté de morcov, piure de cartofi, spaghete.

Pui parizien

Ingrediente: 1 kg pui, 2 oua, 1 kg cartofi, faina, ulei, unt, sare, o legatura de verdeata.

Puiul spalat se taie in portii si se fierbe in putina apa cu ulei. Dupa ce-a fiert, se scot bucatile, se lasa sa se zvânte.

Galbenusurile batute se omogenizeaza cu albusurile spuma, se adauga faina, se amesteca usor si se obtine un aluat de clatite. Prin aceasta coca se tavalesc bucatile de pui si se prajesc la foc domol. Se servesc cu cartofi natur taiati cubulete stropite cu unt si verdeata taiata marunt.

Ciorba de varza

Ingrediente: o varza, morcovi, telina, ardei rosu si verde, doua rosii, jumatate de conopida mica, o ceapa mica, bulion (dupa gust), sare.

 Daca varza este acra, se stoarce putin. Se taie fidelute si apoi se toaca toate legumele enumerate mai sus. Daca ciorba este facuta cu varza acra din butoi, se pune mai putina sare.

Cantitatea de apa este in functie de cata ciorba doriti sa faceti. Se adauga toate legumele si se lasa la fiert timp de o ora. Pe final se adauga bulionul, dupa preferinta. Poate fi servita cu putina smantana.

Crochete de cartofi

500 g cartofi, 50 g unt, 2 galbenusuri, sare, piper macinat sau nucsoara rasa, 1 ou intreg, pesmet, ulei pentru prajit. Cartofii se coc la cuptor, se scobeste miezul si se framânta cu untul, cu galbenusurile; se adauga sare si piper.

 Se impart in portii egale, li se da forma lunguiata de 5-6 cm lungime, se trec prin ou batut, prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc ca garnitura la fripturi, stropindu-se cu unt pe deasupra.

Supa de varza

1 kg varza cruda, 500 g carne de porc (pulpa cu sorici, costite sau fleica de pe burta), 50 g faina, 1/2 pahar smântâna sau sana, marar, cimbru, sare, otet de mere sau sare de lamâie. Carnea de porc se taie în felii potrivit de mari, se fierb în apa sarata.

 La carnea fiarta se adauga varza taiata suvite mai late, o lingura de untura sau unt, marar, cimbru si sarea necesara. Se acopera cu capac si se fierbe încet pe marginea masinii. Când varza este fiarta, din unt se face un rântas îngrosat, se toarna peste varza si se fierbe câteva minute. Se serveste la masa cu smântâna.

Salata orientala de vara

1,200 kg cartofi, 3-4 fire ceapa verde, 2 fire usturoi verde, 2 castraveciori, 2 ardei grasi, 3-4 rosii, 1 legatura patrunjel verde, câteva masline, 5 linguri ulei, 2 linguri otet sau zeama de lamâie, sare.

Cartofii fierti si taiati felii se pun într-un castron împreuna cu ardeii grasi taiati fideluta, castravetii curatati de coaja si taiati felii subtiri, rosiile taiate feliute, ceapa taiata mare, iar usturoiul marunt. Se adauga uleiul, sarea, otetul, maslinele fara sâmburi. Se amesteca totul, se pune pe o salatiera, se presara patrunjel verde tocat si se garniseste cu felii de rosii si ardei gras.

Galuste din mere

˝ kg mere, 6 chifle, ˝ l lapte, 50 g unt, 3 oua, 2 linguri zahar, sare, 50 g stafide, 125 g faina, 2 lingurite gris, putina sare, zahar vanilat.

Se înmoaie chiflele în lapte, se storc bine si se dau prin masina de tocat. Se freaca untul spuma, se adauga ouale, zaharul, sarea, chiflele date prin masina, merele curatate si taiate cubulete si stafidele. Se adauga grisul si faina, formând o coca potrivit de tare. Se formeaza cu mâna galuste, se pun la fiert în apa cu sare, se strecoara si se pudreaza cu zahar vanilat.

Visine pentru iarna

Ca sa te poti bucura de savoarea unei prajituri cu visine sau a unei spume facute din visine pe toata perioada anului, pune fructele la borcan de acum. Iata doua variante, una fara conservanti, prin congelare, iar alta cu aspirina.

 Metoda prin congelare necesita mai mult timp. Speli bine fructele, le scoti samburii si le lasi sa se scurga. Dupa, le asezi pe un singur rand, pentru a le pastra forma, intr-o tava la congelator. A doua zi le scoti si le pui in punga. Avantajul acestei retete il reprezinta faptul ca visinele isi pastreaza cat de cat forma si vei putea orna torturile sau diverse prajituri cu ele.

O alta varianta o reprezinta folosirea aspirinei ca si conservant. Scoti samburii si pui visinele cu zahar intr-o oala mare. Astepti sa isi lase sucul. In borcane de 400 sau 800 de grame pui cate o aspirina, respectiv doua. E foarte important ca aspirina sa fie netamponata. Pui ulterior visinele peste care torni sucul, care trebuie sa le acopere.

Bors de loboda

5-6 legaturi de loboda rosie, 6-7 fire de ceapa verde, cu codite cu tot, o lingura cu orez, o mâna de fidea, leustean, marar, patrunjel verde, 1 ou, smântâna, 2 lingurite de bors magic la plic, 2 l apa.

Se spala bine zarzavatul, se spala orezul in 2-3 ape. Se pune oala cu apa la fiert. Când incepe sa fiarba se adauga ceapa tocata, cu tot cu codite. Când ceapa este fiarta se adauga loboda spalata si taiata si verdeata tocata. Se fierbe câteva clocote. Când este gata fiarta se pun crenguta de leustean si borsul. Se bate 1 ou cu smântâna, se toarna in oala. Borsul se serveste cald sau rece.

Dovlecei umpluti

4-6 dovlecei, 350 g carne tocata, o legatura patrunjel verde, o legatura marar, o legatura ceapa verde, pasta de rosii sau 4-5 rosii, ulei, 2-3 linguri cu smantana, 2 oua crude, 1/2 pachet cuburi de soia, 2-3 linguri cu orez.

Se fierb cuburile de soia pana se inmoaie bine. Se taie marunt cozile de ceapa. Se calesc in ulei incins ceapa si cuburile de soia, se dau prin masina de tocat si se amesteca bine cu carnea tocata. Se bat ouale spuma. Se fierbe putin orezul.

Se amesteca verdeata tocata, ceapa, orezul, oul si carnea tocata. Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua, se scobesc de miez, nu prea mult, si se umplu. Din compozitia ramasa umplem 4 ardei grasi, facem cateva sarmale in frunze de varza si frunze de vita. Se asaza intr-o cratita, se toarna apa, ulei sau unt, pana la jumatatea dovleceilor.

Se pune sa fiarba iar cand a scazut apa se adauga sos de rosii, verdeata tocata, sare si se dau la cuptor sa mai fiarba putin. Dupa ce au fiert, se toarna 3-4 linguri cu smantana in care se amesteca o lingurita de faina. Se mai lasa sa dea doua clocote.

Salata de andive cu piept de pasare

500 g andive, 2-3 linguri cu ulei, suc de lamaie, un piept de pasare fiert, maioneza. Se curata si se spala repede andivele in apa rece.

Se taie bucati, se amesteca impreuna cu pieptul de pasare, taiat cubulete. Cand se serveste, se acopera cu maioneza. Pieptul de pasare poate fi inlocuit cu sunca taiata fin.

Chiftelute din peste oceanic

1 kg peste, o felie de paine alba, 100 g lapte, 2 oua, o telina, 1 morcov, o ceapa, ulei, patrunjel verde, 300 g sos de rosii, o lingura cu faina.

Se pun intr-o cratita legumele curatate, taiate felii, sa fiarba cu apa. Cand sunt fierte se scot, se pune pestele, lasandu-l sa fiarba 10-15 minute.

Dupa ce a fiert pestele, se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se da prin masina de tocat impreuna cu felia de paine stoarsa bine de laptele in care a fost inmuiata. Se amesteca cu ouale batute, cu patrunjelul verde tocat, se pune sare, piper si se amesteca cu o lingura cu faina. Se modeleaza chiftelutele, se dau prin faina si se prajesc in ulei mult, incins, intorcandu-se pe o parte si alta. Dupa ce s-au prajit, se pun intr-o cratita si peste ele se toarna sosul de rosii. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute. In sos s-a adaugat 2 foi de dafin si boabe de piper.

Pilaf texan

250 g orez, 1 ardei iute verde, 2 ardei grasi, 400 g rosii in bulion, 2 cepe, 2 linguri de ulei, 1 vârf de cutit de sofran, sare, piper.

Ardeii grasi se curata de cotor si seminte, apoi se taie felii si se calesc impreuna cu sofranul in ulei incins, aproximativ 1 minut. Se adauga orezul, amestecând usor.

Se pun rosiile in bulion, apoi apa. Se adauga ceapa si ardeiul iute, taiat rondele, apoi se potriveste de sare. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba timp de 30 minute, la foc mic, pâna sunt fierte orezul si legumele iar apa se evapora.

Prajitura cu visine

2 oua, 1 1/2 pahar cu zahar, 1 1/2 pahar cu lapte, 1/2 pahar ulei, 300 g faina, 1 kg visine (sau cirese) fara sâmburi, 2 prafuri de copt.

Se fraca bine ouale cu zahar pâna se albesc. Se adauga, putin câte putin laptele, apoi uleiul, tot câte putin si se amesteca bine.

Se pune faina in ploaie si praful de copt si se amesteca. Se incorporeaza fructele fara sâmburi, amestecând usor. Se unge tava cu unt, se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se da la cuptor. Când este gata, se taie calda si se presara cu zahar vanilat.

Crema de zahar ars, rapida si economica

5 linguri pline cu zahar (150 g), 100 g unt, 2 linguri cu faina (40 g), 0,5 l lapte, vanilie, 1 lingura cacao (se poate si fara). Se arde putin zaharul, se amesteca cu unt pâna se topeste untul. Deoparte se amesteca faina cu laptele si vanilia si apoi se toarna peste zaharul ars cu unt.

 Se pune la foc mic si se amesteca pâna se ingroasa. (Sau se face in baia de aburi). Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin si apoi se pune calda in cupe. Se lasa sa se raceasca si dupa aceea se da la congelator. In crema se pun aromele dorite, migdale, rom, vanilie si fructe, portocale, alune, stafide. Se orneaza cu frisca - dupa dorinta.

Salata de fructe

4 mere ionatane, 2 pere, 4 mandarine, 300 g struguri, 1 borcan mic de compot de cirese sau de visine, 100 ml coniac, 300 ml vermut sau vin, 100 g zahar.

Se curata de coaja fructele, se taie cubulete si se pun intr-un castron.

Se adauga zaharul, strugurii, coniacul si se amesteca. Se lasa o ora sa se macereze. Apoi se adauga compotul de cirese sau de visine, vermutul sau un vin bun, 2-3 linguri de gheata. Se imparte in cupe. Cine doreste pune in fiecare cupa frisca batuta.

Crap cu rosii la cuptor

1 crap, 250 g rosii, 150 ml ulei, verdeata, sare.  Pestele se curata, se spala si se asaza, impreuna cu rosiile taiate felii, uleiul si putina supa de legume, intr-un vas (Jena).

 Se introduce la cuptor. Când este gata se adauga verdeata tocata marunt.

 

Placinta cu mere

Ingrediente necesare: 300 g faina, 200 g unt sau margarina, 100 g zahar farin, 2 oua, 2 g bicarbonat, 2 ml otet, 2 g sare, zahar vanilat, 500 g mere rase conservate sau 1 kg mere proaspete, 50 g pesmet,1 g scortisoara.

Aluatul: Untul (margarina) se amesteca cu 50 grame zahar farin, pana face spuma. Treptat se adauga ouale, sarea si o parte din zaharul vanilat, pana compozitia devine crema. Apoi se adauga bicarbonatul dizolvat in otet si faina, amestecand usor pana se omogenizeaza. Se lasa la rece 30 de minute.

Umplutura: Merele rase se amesteca cu 25 grame pesmet, 20 grame zahar si cu scortisoara si se calesc la foc mic.

Aluatul se imparte in doua parti egale; o parte se intinde pe tava pudrata cu faina, cu o grosime de circa un centimetru si se inteapa cu furculita pe toata suprafata. Se coace pe jumatate in cuptor, la temperatura moderata. Se scoate si se raceste. Dupa se pudreaza cu pesmet, peste care se pun merele in strat uniform, se pudreaza cu restul de pesmet si se aseaza a doua foaie cu care s-a procedat ca si cu prima. Se baga la cuptor si se coace la temperatura moderata.

Dupa coacere si racire, se taie in diferite forme, se pudreaza cu zahar si se serveste.

Placinta cu ciocolata

Ingrediente: 140 g amidon, 1 pahar cu zahar, 6 oua, 140 g unt, 100 g ciocolata, 2 plicuri zahar vanilat.

Untul se amesteca bine cu zaharul si cu galbenusurile, pâna ce obtinem o crema spumoasa. Ciocolata topita si amidonul se amesteca bine cu o lingura de lemn, pâna ce compozitia s-a omogenizat.

Se bat albusurile cu zahar si cu zahar vanilat. Se amesteca cele doua compozitii si se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hârtie. Dupa ce s-a copt, se scoate din cuptor si se taie inainte de a se raci complet.

TIRAMISU - reteta usoara

BLAT

5-6 oua, 5-6 linguri zahar, 5-6 linguri faina, 1-2 linguri ulei.

Blatul rece se insiropeaza bine cu un sirop din: lapte,zahar, ness.

CREMA:

9 linguri faina, 300 gr.zahar, 6 galbenuse, 750ml.lapte. Se fierbe pe abur, se adauga apoi 3 pachete vanilie. Rece se amesteca cu 500 gr.unt.

SPUMA:

6 albuse se bat pe abur cu 9 linguri zahar, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 lingurite ness. La sfarsit se adauga 9 linguri zahar caramelizat.

Peste spuma se pot presara granule de ness.

ASEZARE: Blat insiropat + crema + spuma

OBS! In loc de spuma se poate pune frisca batuta in care se adauga ness.

CREMA DE CAPSUNE

 INGREDIENTE: 4 oua, 250g capsune, ˝ l lapte, 125g zahar, 6 foi gelatina, 2 linguri faina, 1 fiola esenta de rom.

 PREPARARE: Separi ouale, iar galbenusurile le amesteci bine cu zaharul pana ce acesta se dizolva. Apoi adaugi faina si laptele rece. Pui totul la foc mic pana ce compozitia se ingroasa, amestecand continuu,Inmoi foile de gelatina in apa rece, le scurgi, apoi le topesti in circa 2 linguri de apa fierbinte si le amesteci cu galbenusurile.Cureti capsunele de codite, le speli sub jet de apa rece si le zdrobesti.Amesteci galbenusurile (cu gelatina) cu capsunele, albusurile batute spuma, esenta de rom dupa gust. Asezi compozitia in castroane sau cupe si dai totul la frigider pentru minimum 2 ore.

CHEC ECONOMIC CU MERE

Ingrediente: 4 oua, 150 g zahar,125 g unt sau margarina, 250g faina, 1 pachet praf de copt, 1 lingurita scortisoara, 2 mere rase pe razatoarea mare.

Preparare: Amesteci ouale cu zaharul si un praf de scortisoara. Adaugi untul frecat in prealabil, apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt. In compozitia obtinuta pui merele scurse si scortisoara. Torni compozitia intr-o forma de chec unsa cu unt si tapetata cu faina. Dupa 50 de minute de copt, vei avea un chec pe cinste, mai ales daca-l si presari cu zahar pudra.

CREMA DE CITRICE CU FRISCA

Ingrediente: zeama de la 2 lamai si 2 portocale, 4-5 linguri de zahar pudra, 4 foi gelatina, 2-3 linguri apa fierbinte, 300-400 g frisca lichida Hulala.

Preparare: Tii in apa rece foile de gelatina timp de 2-3 minute, apoi le scoti si le topesti cu apa fierbinte.Sucurile le amesteci cu zaharul pudra.Bati frisca, apoi o amesteci cu sucurile citricelor si cu gelatina dizolvata. Omogenizezi toata crema care trebuie sa fie alifioasa, torni in cupe pe care le tii la frigider cel putin 2-3 ore.

Ca decor, poti folosi coaja de portocala foarte subtire taiata si confiata in zahar ars sau pur si simplu razatura de coaja de portocala sau lamaie, dupa gust.

PRAJITURA CU CIRESE

Ingrediente: 3 oua, 6 linguri zahar pudra, 75 g unt, 1 cescuta (de cafea) cu smantana, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura esenta de rom, 1 plic praf de copt, ˝ kg cirese, faina, frisca Hulala.

Preparare: Freci spuma untul cu zaharul, apoi adaugi pe rand galbenusurile, smantana, vanilia, esenta de rom si faina cat sa-ti iasa un aluat mai moale, ca cel de chec. O data cu faina pui si praful de copt ca sa se incorporeze mai usor. Speli si cureti ciresele de samburi, bati albusurile spuma, le pui in aluat, amesteci, apoi torni totul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Coci prajitura la foc potrivit pentru 30-40 de minute. Cand e gata, o ornezi cu frisca si cirese si tai prajitura in bucati.

TORT CU CREMA DE ZAHAR ARS

Pentru crema ai nevoie de: 8 oua, 12 linguri+1 cana de zahar, 1 l lapte, coaja rasa de lamaie, 1 plic zahar vanilat.

Pentru blat ai nevoie de: 6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri zahar, 1 varf de lingurita de bicarbonat.

Pentru ornat ai nevoie de: 300g frisca, 1 portocala, 1 kiwi.

Pregateste mai intai crema de zahar ars: Arzi o cana de zahar intr-o cratita de 3-4 l, tapetezi cu zaharul topit peretii acesteia si o lasi deoparte. Amesteci laptele cu galbenusurile, vanilia, coaja rasa de lamaie, zaharul si la urma incorporezi albusurile batute spuma. Torni compozitia in cratita tapetata cu zaharul ars si o dai la cuptor pentru 25 de minute, cat s-o coci pe jumatate. Intre timp, faci blatul: bati albusurile spuma cu zaharul, apoi adaugi pe rand galbenusurile, faina in ploaie, bicarbonatul nestins, omogenizezi compozitia, o torni peste crema si o mai dai la cuptor pentru inca 25 de minute. Dupa ce s-a copt, lasi tortul sa se raceasca bine in cuptor, apoi il rastorni pe un platou si il ornezi cu frisca, felii de portocale si de kiwi. In functie de ritmul aparitiei fructelor (dar si de buget), ca decor folosesc si capsune, si visine.

RULADA CRUDA

 250 gr. nuca, 250 gr. zahar pudra, 1 ou, 2 lg. rom, 2 lg. cacao.Se amesteca totul pana se obtine o pasta groasa care se intinde pe o folie.

CREMA 2 galbenuse fierte tari se freaca cu 100 gr. zahar pudra, o vanilie, 150 gr. unt, se intinde peste prima foaie si se ruleaza.

PRAJITURA CRUDA

2 foi Lica, 1 pachet rama, 500 gr. zahar, 250 gr. lapte praf, 400 gr. biscuiti simpli, 100 gr. nuca cocos.

Se arde 250 gr. zahar apoi se pune 250 ml apa se lasa pana se face un sirop. Se adauga biscuitii macinati, se amesteca, rom si se pune pe cele 2 foi. Apoi se pune 250 gr .zahar cu 100 ml apa la fiert pana se topeste zaharul, se adauga margarina, se pune laptele praf amestecat cu nuca de cocos se imparte in doua si se pune peste crema de biscuiti si se ruleaza. Se pun esente dupa gust.

CHINEZEASCA

7albuse se bat 210 gr. zahar, se adauga 210 gr. nuca macinata, 100 gr. faina, 210 gr. unt topit. Se coace pe jumatate apoi se pun galbenusele frecate cu 7 linguri de zahar, vanilie. Pe blatul caldut se adauga glazura din 4 lg. de zahar, cafea, 2 lg. cacao, unt.

TORT DE BISCUITI CU MERE

1 kg. biscuiti simpli, 1 kg mere, 2 plicuri de budinca vanilie, 1 cana zahar, scortisoara esenta de rom, frisca pt. ornat.

Cureti merelede coaja, de samburi, le tai in patru si le pui la fiert in apa cu zahar. Dupa ce au fiert, le scurgi de apa si le pasezi ca pt. pireu, apoi le pui din nou la fiert adaugi budinca, scortisoara si se fierb 5minute.

Tapetezi o tava cu biscuiti inmuiati in sirop cu rom, apoi asezi merele, pui din nou biscuiti si iar mere. Ultimul strat sa fie de biscuiti. Deasupra se pune frisca.


Document Info


Accesari: 1506
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )