Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SALATE

Retete culinare


SALATE

SALATĂ VERDE



1 capatâna mare de salata verde sau 2 mijlocii, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, piper, mustar (facultativ).

Se spala salata în mai multe ape, se curata de frunzele vestede si îngalbenite, se desprind frunzele unele de altele si se scurg bine de apa. Într-un castron se pregateste un sos din ulei cu lamâie sau cu otet, sare si un praf de piper. Dupa gust se poate adauga si putin mustar, care trebuie frecat la început cu uleiul turnat picatura cu picatura, apoi subtiat cu lamâie sau otet. Când sosul este gata, se pune salata, se amesteca cu furculita si cu lingura de salata. În acelasi fel se pregâteste salata de marule, de papadie, de andive, salata creata etc. Salata trebuie pregatita numai cu putin timp înainte de a fi servita, deoarece daca sta prea mult se vestejeste si pierde din gust. O 12312y249m salata vesteda, nepregatita, se împrospateaza daca este tinuta un timp în apa rece

SALATĂ VERDE CU SMÂNTÂNĂ

1 capatâna mare de salata sau 2 mijlocii, 2 linguri smântâna, 1 lingura zeama de lamâie sau otet, sare, piper.

Se alege si se spala salata verde ca mai sus. Se amesteca smântâna cu sare, piper si lamâie sau otet. Se toarna peste salata si se amesteca usor împreuna.

SALATĂ DE ANDIVE

500 g andive, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, un praf de piper (facultativ).

Se pregateste la fel ca salata verde. În sos se poate adauga putin mustar.

SALATĂ DE CASTRAVETI

500 g castraveti, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, piper (facultativ).

Se curata castravetii si se taie felii foarte subtiri. Se sa­reaza ceva mai mult decât s-ar cere dupa gust. Se tin în castron o jumatate de ora, ca sa lase apa. Se scurge apa, se adauga ulei si otet sau lamâie, piper dupa gust, si se amesteca.

28. SALATĂ DE VARZĂ ALBĂ

500 g varza, 3 linguri ulei, 2 linguri otet, 1/2 lin­gurita sare.

Se taie varza foarte fin si se sareaza. Se lasa sa stea o jumatate de ora. Se stoarce în mâini. Se adauga ulei si otet si se amesteca.

29. SALATĂ DE VARZĂ ROsIE

500 g varza rosie, 3 linguri ulei, 1/2 ceasca otet îndoit cu apa, 1/2 lingurita sare.

Se taie varza foarte fin. Se sareaza, se amesteca, se lasa sa stea putin si se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarba otet de vin îndoit cu apa si cu sare cât trebuie. Se toarna otetul clocotit peste varza si se amesteca bine câteva mi­nute cu o lingura si cu o furculita de lemn sau de os (lingurile de metal coclesc repede în otet).

Varza astfel pregatita se poate tine la rece, în borcane bine acoperite, câteva saptamâni. Înainte de a servi la masa, se adauga uleiul.

30. SALATĂ DE VARZĂ ROsIE CU MERE

500 g vara rosie, 2 mere mijlocii, 1 radacina mica de hrean, 3 linguri de ulei, ˝ ceasca otet îndoit cu apa, ˝ lingurita sare.

Se taie varza foarte fin, se sareaza, se amesteca si se stoarce, apoi se opareste cu otet, asa cum s-a aratat mai sus. Se rad merele pe razatoare si se amesteca cu varza.

Se adauga uleiul. Se aseaza varza în salatiera, iar pe margini se presara hrean ras. Acesta salata este mult mai gustoasa decât salata pregatita numai din varza rosie.

31. SALATĂ DE SFECLĂ

500 g sfecla, 1 radacina mica de hrean, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.

Sfecla pentru salata se poate pregati fie coapta la cuptor, fie fiarta. Pentru fiert, sfecla se spala si se pune la foc cu apa rece, cât sa o cuprinda bine. În ambele cazuri sfecla este gata când furculita intra usor în ea. Dupa ce se raceste, se curata de coaja si se taie în felii. Se sareaza si se toarna otet. Se poate pastra astfel în borcane bine acoperite, la rece, câteva saptamâni. Înainte de a se servi, dupa gust, se pot adâuga ulei si hrean ras.

32. SALATĂ DE PRAZ

O legatura de praz, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, un praf de piper, sare.

Prazul se poate face salata crud sau fiert. Daca se fierb, se pune prazul cuatit si taiat în bucati de 5 - 6 cm, cu apa fierbinte, la foc si se lasa sa dea câteva clocote. Prazul fierbe repede, de aceea trebuie sa se observe sa nu se sfarâme. Se face sosul din ulei, otet, sare si piper, cu sau fara mustar. si se toarna pest prazul scurs de apa si racorit. Cu aclesi sos se prepara si salata de praz crud.

33. SALATĂ DE CARTOFI

1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, un praf de piper, sare mustar si ceapa (facultativ).

Se fierb cartofii cu coaja si înca fierbinti se curata si se taie în felii subtiri. Separat se pregateste sosul cu ulei, otet, sare, piper, cu sau fara mustar, si se toarna peste cartofii înca fierbinti, pentru ca acestia sa se îmbibe cu sos. Dupa gust se pot pune felii subtiri de ceapa.

34. SALATĂ DE CARTOFI CU CEAPĂ

1 kg cartofi, 4 cepe, ˝ ceasca otet îndoit cu apa, 1 lingura zahar, sare. Pentru sos: 2 galbenusuri, 100 g ulei, 1 lingura zeama de lamâie sau otet, un praf de piper, sare.

Se fierb cartofii, se curata calzi, se taie felii si se pun într-un carton. Se toarna deasupra otetul îndoit cu apa si zaharul. Se taie cepele felii foarte subtiri, se amesteca cu cartofii, se pune sare, se acopera si se da la rece.

A doua zi se face o maioneza din doua galbenusuri, cu ulei, sare, piper, zeama de lamâie sau otet. Se subtiaza cu apa atât, cât sa se poata amesteca usor cu salata de cartofi. Se potriveste gustul sarat si acru. Este foarte gustoasa.

35. SALATĂ DE CARTOFI CU TARHON

1 kg cartofi, 1 galbenus, 1 lingurita mustar, 1 lingurita zahar, 100 g ulei, 1 lingura zema de lamâie sau otet, sare, 1 lingura patrunjel verde si marar tocat, câteva foi de tarhon.

Se fierb cartofi chifle, se curata si se taie potrivit de subtiri. Se face o maioneza cu mustar, bine potrivita de sare si otet sau lamâie, la care se adauga zaharul, marar si patrunjel verde tocat marunt si putin tarhon. Se amesteca cu cartofii, se aseaza în salatiera si împrejur se pun felii de rosii sau ardei cruzi taiati marunt.

36. SALATĂ DE FASOLE BOABE

500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, câteva masline, sare.

Se fierbe fasolea (v. 435) cu un morcov, patrunjel si o ceapa. Când este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul si, cât este înca fierbinte, se adauga sarea si se amesteca cu sosul de otet si ulei, pregatit separat. Se adauga masline si felii de ceapa (dupa dorinta).

37. SALATĂ DE CARTOFI sI FASOLE BOABE

500 g cartofi, 250 g fasole boabe, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.

Se amesteca fasolea si cartofii fierti si se pregateste salata ca mai sus.

38. SALATĂ DE FASOLE VERDE

1 kg fasole grasa, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, 2 - 3 catei de usturoi.

Pentru salata se prefera fasolea grasa. Se curata, se spala si se pune la fiert cu apa fierbinte si putina sare. Când este gata, se scurge foarte bine de apa si se amesteca cu sosul de ulei, otet si sare. Dupa gust se adauga mujdei de usturoi (v. 57).

SALATĂ DE ŢELINĂ

500 g telina, un galbenus, 50 g ulei, 1 lingurita mustar, 1 lingura otet, sare.

Se curata telina si se taie ca fideaua. Se opareste cu apa clocotita cu sare. Se scurge bine si se amesteca fie cu un sos maioneza, fie cu un sos de ulei, otet si mustar. La fel se poate face salata cu telina cruda, neoparita,

40. SALATĂ DE SPANAC

1 kg spanac, un ou rascopt, 2 linguri ulei, 1 lin­gura otet, sare, un praf de piper.

Se alege spanacul si se spala în mai multe ape. Se opareste cu apa clocotita sarata, se scurge si se taie nu prea marunt. Se asaza în farfuria de salata, iar deasupra se toarna un sos facut din ulei, otet, sare, piper. Împrejur se pun felii de ou rascopt.

41. SALATĂ DE CIUPERCI

500 g ciuperci, 2 linguri ulei, 2 linguri otet, sare, piper, patrunjel verde tocat.

Se curata ciupercile, se spala si se pun sa fiarba în apa cât sa Ie cuprinda, cu sare si putin otet. Când sunt gata, se scurg si se taie în felii nu prea subtiri. Se face sosul din ulei, otet, sare si piper, ca pentru orice salata, si se amesteca. Se adauga patrunjel verde, taiat foarte fin. La fel se pregateste salata de ciuperci sau de urechiuse, care se serveste cu mujdei de usturoi si mamaliguta.

42. SALATĂ DE PĂTLĂGELE VINETE

3 vinete mijlocii, 150 g ulei, o lingura otet, sare.

Patlagelele vinete se coc pe jaratic sau pe flacara, la gaz. Se tin pe foc iute pâna încep sa se moaie si se înegreste coaja. Cât sunt înca fierbinti, se curata cu grija de coaja, se spala bine în apa rece, ca sa nu ramâna nici cea mai mica farâmitura de coaja înegrita, si se pun pe un fund de lemn. Se apasa cu mâna ca sa se scurga apa din ele si se toaca cu un cutit de lemn. Se pun într-un castron, se sareaza si se bat bine cu furculita sau cu o lingura de lemn, punând ulei îndeajuns. Otet si ceapa taiata marunt se pun dupa gust. La începutul verii când vinetele sunt înca scumpe, se sporesc cu dovlecei fierti, în parti egale, în felul urmator: se aleg dovlecei tineri, fara seminte, se rad de coaja si se pun la fiert în apa sarata. Când sunt gata, se pun într-o pânza sa se scurga bine de apa, cel putin o ora. Dupa ce s-au scurs, se toaca împreuna cu vinetele si se pregatesc ca mai sus.

43. SALATĂ DE ARDEI COPŢI

12 ardei grasi, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.

Se aleg ardei grasi cât mai netezi. Se coc pe masina, cu grija sa nu se arda. Se pun într-o cratita, unii peste altii, cu sare, se acopera si se lasa astfel un sfert de ora. Se curata de pielita, se spala bine în apa rece ca sa ramâna foarte curati si se scurg. Se face sosul cu ulei, otet si sare, se ia pe rând câte un ardei, se moaie bine în acest sos si se asaza în farfuria de salata. De obicei se serveste salata de vinete împreuna cu cea de ardei, adaugând si câteva felii de rosii.

44. SALATĂ DE GOGOsARI

6 gogosari, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.

Se aleg gogosari mari si nevatamati, se coc pe masina si se curata la fel ca ardeii. Se taie în sferturi, se îndeparteaza cotorul si semintele, si se asaza frumos în salatiera. Deasupra se toarna un sos facut din ulei, otet si sare.

45. SALATĂ BULGĂREASCĂ (ORIENTALĂ)

500 g cartofi, 250 g rosii, 2 ardei grasi, 1 castra-vete, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.

Este o salata de vara care se prepara din toate zarzavaturile ce se pot mânca crude: rosii, ardei, castraveti, ceapa, taiate toate în felii subtiri, la care se adauga felii de cartofi fierti. Se face sosul si se amesteca. Împrejur se pun frunze de salata verde, masline sau felii de oua rascoapte.

46. SCORDOLEA DE NUCI

250 g nuci, 1 felie de pâine, 2 - 3 catei de usturoi, 100 g ulei, 1 Iingura otet, sare.

Se curata nucile de coaja si se piseaza bine într-o piulita de piatra. Se adauga o bucata de miez de pâine alba, muiat în apa si stors, si putin usturoi, dupa gust. Se freaca bine într-un castron, punând câte putin ulei, pâna se face ca o crema untoasa. Se adauga sare si putin otet sau zeama de lamâie.

Se serveste cu raci fierti, cu rasol de pasare, salata de castraveti, de sfecla etc. Se poate servi si ca sos; în acest caz se subtie cât trebuie cu putina apa.


Document Info


Accesari: 912
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )