SCOVERGI
Mâncare a copilariei mele ardelenesti, scovergile însoteau facerea pâinii, un ritual fericit si misterios. Cuptorul enorm de la Ohaba-Fagaras, cât sa încapa trei boi, se umplea de "p 212o1422c ite" de faina cu cartof - altfel s-ar fi uscat în doua zile - iar în buza lui se coceau - ce alchimie tulburatoare! - "pupii" (niste chifle cu coaja groasa originare din lumea colacilor zoomorfi) si scovergile. Pe masa, bunica Gherghina, mama, Toni, si tusa Valerica, Dumnezeu sa le ierte, asternusera stergare si blide cu miere, zahar, untura, smântâna - iar noi, puii, Anca, lancu, Gheorghita, Oara, Traienuca, înfulecam pâna ni se facea rau.
Ne vindecam însa instantaneu când iesea pâinea aburinda, umplând satul de arome dumnezeiesti. si cine n-a mâncat pâine ardeleneasca calda, acela nu s-a împartasit niciodata.
Aluat:
* 600 g faina * 250 g cartofi * 30 g drojdie
* 1 lingurita zahar * 2 oua . 100 ml smântâna
. 100 g unt * 10 g sare
Umplutura:
300 g brânza de burduf * 100 g cas
l ou * marar
Se fierb cartofii, se curata, se rad marunt-pasta
Se freaca drojdia cu zaharul pâna se-nmoaie
* Se amesteca cartofii cu drojdia, ouale, smântâna, untul, sarea, apoi cu faina si se lasa la cald, o juma' de ora, sa creasca
Se întinde aluatul sa ajunga la o juma' centimetru grosime si se taie patrate cu latura de zece cm
Se pune umplutura si se ruleaza
Se coc în cuptor sau se prajesc scovergile în ulei
Mâncare taraneasca, de om flamând si muncit, scovergile sunt bune mai ales calde, ca aperitiv, dar si garnitura la legume gatite - ghiveci, mazare, fasole verde sau carne gratar.
Daca le înmoi în miere, gata desertul.
Merg cu orice vin, dar cu bere blonda rece sunt o nebunie!
|