Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TEHNOLOGIE CULINARA

Retete culinare


TEHNOLOGIE CULINARA

TEHNOLOGIA CULINARA - reprezinta ansamblul procedeelor de executie si a proceselor fizice, chimice si microbiologice specifice artei culinare.



Cercetarile referitoare la influenta prelucrarii culinare a alimentelor au stabilit suficiente elemente pentru ca GASTRONOMIA sa devina o stiinta aplicata.

Datorita multiplelor posibilitati de asocie 717f54h re a alimentelor, precum si a tratamentelor termice, insusirile organoleptice ale preparatelor rezultate sunt mai pronuntate decat ale alimentelor de la care provin. De asemenea insusirile organoleptice ale produselor au importanta hotaratoare asupra preparatului ca atare.

Alimentul reprezinta o combinatie naturala, in anumite proportii, a diverselor principii nutritive (proteine, glucide, lipide, saruri minerale, vitamine). Acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele calitati; sa fie salubru, nutritiv, placut.

GASTRONOMIA - reprezinta arta de a prepara alimentele intr-un mod cat mai placut, cat mai atragator pentru gustul omului.

GASTRONOMIA - reprezinta stiinta care studiaza, pe de o parte toate transformarile suferite de aliment in cursul prepararii prin diverse tehnici, iar pe de alta parte influenta acestor transformari asupra starii de sanatate a individului.

Activitatea de alimentatie din sistemul penitenciar, urmareste organizarea, desfacerea si servirea unei game variate de preparate culinare, in concordanta cu cerintele consumatorilor si principiile alimentatiei rationale.

Ca o particularitate a activitatii de alimentatie se remarca orientarea catre servirea unor meniuri care sa reprezinte bucataria romaneasca, pregatirea si servirea meselor recomandate de catre medici celor cu diverse afectiuni,  pentru buna desfasurare a proceselor vitale si mentinerea starii de sanatate.

Alimentele reprezinta sursa de energie si substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta, a se misca, a gandi s.a. Din punct de vedere nutritional, nu exista alimente bune sau rele. Organismul are nevoie de o varietate de substante nutritive (proteine, grasimi, vitamine si substante minerale) care provin din alimentele consumate. Cea mai buna cale de a fi siguri ca toate cerintele nutritive sunt intrunite este realizarea unui consum cat mai variat de alimente care contin cantitati diferite din diferite substante nutritive necesare dezvoltarii armonioase a organismului uman.

O atentie deosebita trebuie acordata calitatii si sigurantei alimentului, concept deosebit de important pentru toti consumatorii. Consumul de alimente contaminate si de calitate inferioara constituie un risc major pentru sanatatea acestora, de aceea trebuie sa se faca eforturi deosebite pentru a proteja calitatea si siguranta alimentelor consumate, precum si in ceea ce priveste facilitatile de prelucrare si de depozitare ale acestora.

Recunoasterea si aprecierea multiplelor roluri ale alimentelor si comportamentul in alimentatie sunt importante in momentul formularii orientarilor legate de dietele alimentare, in stransa legatura cu felul de activitate si eforturile de a imbunatati nivelul nutritional.

Asigurarea unei alimentatii stiintifice, rationale, inseamna de fapt realizarea unui permanent echilibru intre necesarul organismului si cantitatile de substante nutritive consumate prin alimentatie, corelarea cu nevoile specifice dezvoltarii si evolutiei individului, cu starea de sanatate si conditiile de mediu in care traieste.

“ A manca, este una din activitatile cunoscute ca fiind cele mai naturale, mai placute, dar sa nu se uite faptul ca, orice aliment are o valoare si o semnificatie, dincolo de a fi un simplu vehicul care asigura nutrienti, iar protejarea alimentelor are o considerabila importanta sociala.

De aceea, importanta specialistilor in arta culinara, este nu numai oportuna, ci mai mult decat necesara in sistemul penitenciar.

GASTRONOMIA privita ca o stiinta aplicata, poate fi structurata pe mai multe etape, dintre care amintim: cercetarea starii de salubritate a alimentelor, prelucrarea preliminara sau tratamentul termic.


Document Info


Accesari: 2356
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )