Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACREDITIV DOCUMENTAR

economie


ACREDITIV DOCUMENTAR











Acreditivul documentar este un instrument de plata frecvent utilizat in comertul international. Acest instrument ofera vânzatorului un angajament irevocabil de plata din partea bancii si, in acelasi timp, ii ofera comparatorului siguranta ca plata se va efectua numai contra prezentarii documentelor ce atesta livrarea marfurilor/executarea lucrarilor/prestarea serviciilor, in stricta conformitate cu termenii si conditiile acreditivului.

Avantaje

  • acreditivul confera siguranta tuturor partilor implicate (cumparator, vânzator, banca emitenta) deoarece plata se efectueaza numai daca se dovedeste ca furnizorul a respectat in totalitate conditiile prevazute in acreditiv:
  • adaptabilitate permanenta la diversele forme pe care le pot avea schimburile internationale;
  • asigura confidentialitate si promptitudine in derularea operatiunilor stipulate prin acreditiv.

Caracteristici:

·         Acreditivul documentar, prin natura sa, este o tranzactie separata de contractul de vânzare sau de alt contract ce poate sta la baza lui.
·         In toate etapele derularii acreditivului, toate partile iau in considerare documentele si nu marfurile, serviciile si/sau alte prestatii la care documentele se refera.
·         Acreditivele documentare sunt supuse Regulilor si Uzantelor Uniforme privind acreditivul documentar, Publicatia 500 a Camerei Internationale de Comert, Paris.

Deschiderea acreditivului se face la cererea ordonatorului, in baza existentei sursei de deschidere a acreditivului care poate fi: sursa proprie a clientului/credit/finantare externa. Banca de Economii S.A. ofera clientilor acreditive irevocabile in diferite valute straine confirmate sau neconfirmate cu plata la vedere, la termen, prin acceptare si negociere.

Confirmarea acreditivelor emise de Banca de Economii S.A. se va efectua de banci de prim rang din Europa si SUA in baza liniilor de credit a bancii.









 1. Realizarea operatiunii comerciale intre cele doua parti

Cumparatorul (importatorul) si vanzatorul (exportatorul) convin prin contract termenii operatiunii si stabilesc modalitate de plata acreditivul documentar.

2. Cererea de deschidere a acreditivului documentar

Importatorul (ordonatorul) cere bancii sale sa deschida un acreditiv in favoarea exportatorului (beneficiar), detaliind toate conditiile conform prevederilor contractului.

3. Deschiderea acreditivului documentar

Banca importatorului (banca emitenta) transmite textul acreditivului documentar la banca sa corespondenta din tara exportatorului (banca beneficiarului), cerandu-i eventual sa-l si confirme.

4. Avizarea deschiderii acreditivului documentar

Banca corespondenta (avizatoare) avizeaza deschiderea acreditivului documentar vanzatorului (exportatorului), transmitandu-i un exemplar al acestuia.

 5. Expedierea marfii si prezentarea documentelor de livrare



Vanzatorul (exportatorul) expediaza marfa si prezinta bancii avizatoare toate documentele de livrare precizate in acreditivul documentar, intocmite in stricta conformitate cu termenii si conditiile acestuia.

6. Controlul documentelor

Dupa verificarea conformitatii stricte a documentelor cu termenii si conditiile acreditivului, banca avizatoare fie efectueaza plata (daca este banca platitoare sau confirmatoare), fie remite documentele pentru plata bancii emitente.

7. Remiterea documentelor

Banca corespondenta trimite documentele bancii emitente.

8. Efectuarea platii contra documente conforme (rambursarea bancii platitoare) si eliberarea documentelor

Banca emitenta, dupa verificarea documentelor, efectueaza plata (sau ramburseaza banca platitoare), apoi elibereaza documentele clientului sau (importatorul) contra plata.

9. Receptia marfii     

Intrand in posesia documentelor, cumparatorul (importatorul) poate vamui si receptiona marfa. 



Document Info


Accesari: 2946
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )