Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Capitalul intreprinderii

economie


Capitalul intreprinderii

Constituirea cap soc presupune urmat rel econ-financiare:

Efectuarea cheltuielilor de constituire ( chel cu onorariile, chel cu inscrierea la Reg. Comertului, alte chel)

Subscrierea cap prin actul constitutiv respectiv angajamentul intreprinzatorului sa participe la constituirea firmei

Varsarea sau depunerea capitalului ( aducerea efectiva a aportului si trecerea lui in proprietatea firmei)

Cai de majorare a cap social

Prin aducerea de noi aporturi de catre vechii actionari sau asociati. In aceasta situatie, pe de o parte societatea trebuie sa emita un nr de actiuni noi, iar pe de alta parte, datorita unor aporturi, creste averea societatii. Noile actiuni se emit la pret de emisiune care este mai mare decat valoarea nominala. Diferenta dintre pretul de emisiune, mai mare, si valoarea nominala, mai mica se numeste prima legata de capital.

Prin operatii interne. In aceasta situatie, societetea dispune de surse pe care le utilizeaza pt majorarea cap social. Fiind vorba de o majorare "in acte fara ca actionarii sa aduca noi aporturi, averea reala a socuetatii nu se modifica.

Prin conversia obligatiunilor in actiuni. In acest caz societatea a primit anterior un imprumut pe baza de obligatiuni, iar la scadenta, cu acordul creditorului sau, in locul restituirii sumei, creditorul devine actionar la societarte.

Cai de diminuare a capitalului social:

1 .Prin retragerea actionarilor sau asociatilor care solicita restituirea aporturilor proprii aduse anterior.

2. Prin acoperirea pierderilor precedente: se recurge la diminuarea cap social pt acoperirea pierderii, atunci cand nu exista alte surse de acoperire a acesteia.

3. Prin rascumpararea de la actionari si anularea actiunilor proprii. Daca la constituirea cap social societatea a vandut actionarilor actiunile proprii, primind de la acestia o suma de bani, acum, societatea primeste actiunile inapoi si restituirea actionarilor sumele de bani.


Contabilitatea cheltuielilor

Conturile de chelt, prin fct lor contabila, sunt asimilate conturilor de A. Aceste conturi se debiteaza cu valoarea chelt efectuate si se crediteaza la repartizarea acestora in contul de profit si pierdere. La sf perioadei de gestiune ele nu prezinta sold.

Chelt se clasifica astfel:

Chelt din exploatare: chelt privind stocurile; chelt cu lucrarile si serviciile executate de terti; chelt cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate; chelt cu personalul; alte chelt de exploatare; chelt cu amortizarile, provizioanele si ajustarea la inflatie.

Chelt financiare: pierderi din creante legate de participatii; chelt privind investitiile financiare; chelt din diferente de curs valutar; alte chelt financiare; chelt financiare privind amortizarile si provizioanele.

Chelt extraordinare: sunt generate decalcmitati si alte evenimente similare.

Decontarea chelt se numeste inchiderea conturilor de chelt. inchiderea se face prin contul "Profir si pierdere": Profit si pierdere = Cheltuieli.

Odata stabilit rezultatul contabil ca diferenta intre venituri si cheltuieli, serveste ca punct de pornire pt calcularea rez fiscal. Daca este favorabil se numeste profit impozabil la care se aplica 16% si rezulta impozitul pe profit. Impozitul pe profit se scade din profitul impozabil care se repartizeaza conform legii.

Potrivit normelor fiscale, chely sunt deductibile numai daca sunt aferente realizarii veniturilor sau daca sunt considerate deductibile, conform prevederilor legale in vigoare.

Chelt pt care nu se admite deducerea sunt: impozitul pe profit datorat si impozitul pe venitul realizat in strainatate; amenzile si penalitatile datorate catre autoritatile romane sau straine; chelt de protocol care depasesc limitele prevazute de legea bugetara anuala; sumele utilizate pt constituirea, majorarea rezervelor si provizioanelor peste limitele legale; chelt de detasare si deplasare peste plafoanele prevazute de lege; sumele care depasesc limitele chelt considerate deductibile, conform legii bugetare anuale.


Contabilitatea veniturilor

Veniturile reprez cresteri ale beneficiilor economice, inreg pe parcursul exer contabil sub forma de intrari sau cresteri ale activelor sau descresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalului propriu.

Veniturile sunt recunoscute in contul de rezultate atunci cand a avut loc o crestere a beneficiilor economice viitoare aferente cresterii unui activ sau diminuarii unei datorii, modificare ce poate fi evaluata in mod credibil.

Prin fct lor contabila conturile de venituri sunt asimilate conturilor de pasiv. Conturile de venituri se crediteaza cu valoarea veniturilor obtinute si se debiteaza cu ocazia repartizarii acestora in contul de profit si pierdere. Asemenea conturilor de cheltuieli, conturile de venituri nu prezinta sold la sfarsitul perioadei de gestiune.

Veniturile se clasifica astfel:

Venituri din exploatare: venituri din vanzarea de produse finite, semifabricate etc; variatia stocurilor; venituri din productia de imobilizari; venituri din subventii de exploatare; alte venituri din exploatare; venituri din provizioane privind exploatarea.

Venituri financiare: venituri din imobilizari financiare; venituri din investitii financiare pe termen scurt; venituri din diferente de curs valutar; alte venituri financiare; venituri financiare din provizioane.

Venituri extraordinare: provun din subventii pt evenimente extraordinare si altele similare.

Fiind un cont de P se crediteaza cu valoarea nominala a datoriei intreprinderii fata de furnizori, valoare ce cuprinde costul de achizitie al bunului, lucrarii sau serviciului la care se adauga TVA aferenta si se debiteaza cu decontarea contravalorilor bunurilor, lucrarilor si serviciilor. Soldul este creditor si reflecta valoarea bunurilor, lucrarilor si serviciilor nedecontate.

Pt reflectarea acgizitiei de active imobilizate se utilizeaza contul "Furnizori de imobilizari". Datoriile pt efectele comerciale se constituie in situatia in care intreprinderea achita o datorie fata de furnizor printr-un bilet de ordin sau cec, pana la achitarea efectului la scadenta. Conturile utilizate pt reflectarea acestor datorii sunt "Efecte de platit" si "Efecte de platit pt imobilizari".

Documente: ordin de plata, cec, factura fiscala.

Clientii reprezinta creantele rezultate din bunurile vandute, lucrarile executate sau serviciile prestate a caror valoare urmeaza a se incasa ulterior. Fiind un cont de A se debiteaza cu drepturile fata de client pt livrarea bunurilor, lucrarilor sau serviciilor evaluate la nivelul pretului de vanzare la care se adauga si TVA aferenta si se crediteaza in momentul incasarii contravalorii bunurilor, serviciilor si lucrarilor vandute prin debitul contului de mijloace banesti sau de efecte comerciale.

Documente: bilet la ordin, cec, factura fiscala.



Document Info


Accesari: 5237
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )