Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ce este o franciza?


Ce este o franciza?Franciza e o forma de asociere comerciala care, in ultimii ani, a cunoscut o crestere spectaculoasa in tara noastra.

O franciza reprezinta un contract intre doua parti, francizor si francizat, independenti din punct de vedere juridic si economic. Francizorul e cel care cedeaza francizatului dreptul de folosinta al unei marci, sub forma de asistenta si pentru deschiderea unei locatii, in mod continuu, ca un know-how al afacerii sale. Toate acestea le va primi francizatul in schimbul unei serii de redevente.

In fapt franciza se cedeaza cu o serie de conditii:

Operative: francizatul va trebui sa-si dezvolte afacerea in termenii stabiliti de francizor.Economice: in schimbul francizei si asistentei care i se cedeaza, se vor stabili o serie de redevente (taxe de intrare, reguli, drepturi de autor) care-i permit francizorului sa-si rentabilizeze functiile;

Zonale: in majoritatea cazurilor, exploatarea francizei se va limita  exclusiv la o intelegere predefinita;

In Codul Juridic franciza este definita in art.2 al Decretului Regal 2485/98 ca un contract prin care o firma, francizorul, cedeaza alteia, francizatul, in schimbul unei redevente directe sau indirecte, dreptul de exploatare al unei francize pentru a comercializa anumite tipuri de produse sau servicii, si care sa cuprinda cel putin:

folosirea unui nume sau a unei marci comune si prezentarea uniforma a locatiilor sau a mijloacelor de transport ce fac obiectul contractului ;

comunicarea dintre francizor si francizat despre know-how;

prezentarea continua de catre francizor francizatului a asistentei comerciale si tehnice pe toata durata contractului ;


Francizorul va ceda francizatului dreptul de folosinta asupra marcii lui, adica francizatul isi va exercita activitatea prin imaginea francizorului, ceea ce impune ca cel din urma sa aiba marca brevetata si inregistrata in tara in care vrea sa cedeze francizele. Franciza nu presupune pentru francizat vreun drept  anume de proprietate asupra marcii care face obiectul francizei, ci doar dreptul de folosinta in scop comercial a acesteia in termenii specificati de francizor. Cu atat mai putin presupune pentru francizat dreptul de transmitere al folosintei marcii catre terti, doar daca nu e vorba de o franciza master, iar transmiterea dreptului de folosinta a acesteia sa fie luat in considerare prin master francizat, pentru subfrancizatii sai.

De cealalta parte, francizorul va trebui sa transmita francizatului tot ce inseamna «know-how», adica toata experienta legata de afacerea lui : metodologie, proceduri si formule de gestiune a afacerii. Acest know-how trebuie sa fie substantial, confidential si sa se identifice in documentele operative care vor fi folosite de care francizat in execitarea functiilor sale. Toate aceste cunostinte pe care francizatul le va primi de la francizor vor constitui esenta afacerii si vor fi confidentiale.O relatie de franciza atrage prestarea unei asistente tehnice si comerciale continue. Aceasta se va initia cu caracter precontractual, prin care francizorul va promova actiuni si ajutoare pentru francizat in legatura cu deschiderea si instalarea noii unitati de afaceri (cautare de locatii, formare initiala, asistenta in angajarea de personal, campanii de promovare, etc.). Totusi, sprijinul francizorului se va prelungi in multe aspecte, pe toata durata contractului (furnizare, formare, sisteme de gestiune, suport comercial, influx de clienti, studiu de piata, aport de informatii utile, controlul gestiunii, etc.), astfel incat, daca francizatul intampina o problema in gestiunea afacerii sale, sa poata primi consultanta necesara din partea francizei centrale.

In afara de asistenta mentionata anterior, francizatul va primi si o formare, atat la inceput, cat si pe parcurs, astfel incat, atat el, cat si personalul lui sa-si actualizeze si sa-si adapteze cunostintele specificului activitatii si exigentei pietei. Aceste cunostinte vor permite francizatului sa-si desfasoare munca in orice moment  in baza liniilor directoare care se traseaza de la Centrala pentru garantarea omogenitatii imaginii si serviciului care sunt atat de specifice francizei.

In definitiv, franciza, fata de alte tipuri de asociere comerciala, se diferentiaza prin aspecte precum calificarea permanenta a resposabililor sefi ai afacerilor din retea, suportul continuu al gestiunii si controlul si urmarirea gestiunii unitatilor francizate pe care le va realiza francizorul.


Document Info


Accesari: 73
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )