Criza resurselor
Potrivit unei analize a revistei "Foreign Policy", Pamintul are suficiente resurse de titei pentru a-si acoperi nevoile pentru mult timp.
Oamenii isi mai pot permite sa extraga petrol. Foto: Reuters |
Rezervele de petrol ale Terrei nu sint pe terminate, iar pretul barilului nu se va mentine la cotele ridicate de acum pentru prea mult timp. Potrivit publicatiei "Foreign Policy", zacamintele de titei de pe planeta sint, intr-adevar, epuizabile, insa ele nu vor seca "in epoca noastra". Tehnologiile de extractie a aurului negru se modernizeaza in fiecare zi.
Astazi, aceasta cifra a crescut la 35 de procente, gratie utilajelor folosite. Chiar daca s-au facut progrese evidente in ceea ce priveste eficienta tehnologiei, un fapt ramine totusi clar: in prezent, doua treimi din petrolul aflat in zacamintele cunoscute ramine neexploatat. Potrivit "Foreign Policy", daca aparatura de extractie va continua sa se perfectioneze, aceasta cantitate va putea fi valorificata pe viitor. Ceea ce va oferi omenirii un surplus de titei deloc neglijabil.
Nici preturile extrem de ridicate la care s-a tranzactionat petrolul in ultima perioada nu reprezinta un
motiv de ingrijorare. "Foreign Policy" sustine ca aceste costuri sint doar "rezultatul unui dezechilibru temporar intre cerere si
oferta". Ele vor scadea de indata
ce piata
se va echilibra. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a ajuns inca
sa produca titei la capacitate maxima. Acest fapt
ii ofera cartelului posibilitatea de a controla pretul petrolului pe piata in caz
de nevoie. Arabia Saudita
a actionat adesea ca element de balans si a "inundat" uneori piata cu surplusul sau de titei pentru a tine pretul in anumite limite. Un astfel
de episod s-a consumat in anii 80, in timpul razboiului dintre
"Foreign
Policy" considera ca nici
setea de carburanti pe care o afiseaza
Potrivit "Foreign Policy", nici teama Europei in fata "santajului energetic" al Rusiei nu e justificata. In prezent, Moscova produce 10 milioane de barili de petrol pe zi, aproape la fel de mult ca Arabia Saudita. Nu va putea mentine insa aceasta productie la infinit. Rusia detine doar 5% din zacamintele de titei ale Terrei. Un procent infim in comparatie cu Regatul Saudit, care are un sfert din resursele mondiale de petrol. In aceste conditii, Moscova nu-si va putea folosi "arma energetica" prea mult timp.
Autoritatile ruse pot incerca sa santajeze, folosindu-se de zacamintele de gaze de care dispun. Aici, situatia lor e mult mai buna. Rusia are cele mai mari resurse de gaz metan din lume (aproximativ 25%), urmata de Iran, care detine 15% din resursele mondiale.
Totusi, in lume exista mult mai
mult gaz natural decit petrol si aproape orice
|