Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Definire termeni

economie


abordare inovativa

Utilizarea unei metodologii de lucru care implica elemente de noutate, pe plan local, national sau mondial, care permit obtinerea unor rezultate mai bune decāt īn cazul altor metodologii.



acont

Suma platita īnainte de primirea bunului, executarea lucrarii sau prestarea serviciului. Partea care da acontul pierde aceasta suma daca renunta la contract.

acord de parteneriat

Document prin care se stabilesc responsabilitatile si modul de colaborare pentru realizarea unui proiect sau activitati (v.parteriat).

acord de parteriat (UE)

Proces īn care sunt implicati diversi actori care sunt uniti pentru a forma o asociatie functionala, lucrānd pentru atingerea unui scop stabilit de comun acord. Acest proces este bazat pe principii democratice si sustinut prin structuri clar definite, incluzānd si un proces de evaluare continua care asigura ca rezultatele aduc o valoare adaugata.

acquis comunitar

Ansamblul reglementarilor legale precum si a politicilor si institutiilor care asigura implementarea si respectarea lor īn Uniunea Europeana.

act aditional

Conventie īncheiata īntre doua parti contractante prin care se modifica, se restrānge sau se completeaza un contract preexistent.

act constitutiv

Document prin care se stabileste cadrul legal īn care va functiona o persoana juridica.

actiune cheie

Actiune esentiala pentru atingerea obiectivelor unui proiect.

activitati eligibile

Tipuri de activitati pentru care se poate solicita finantare printr-un proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

advocacy

Proces organizat si sistematic de influentare a deciziilor - de exemplu, politicile publice īn diverse domenii - care afecteaza direct viata oamenilor.

an fiscal

Perioada de 12 luni calendaristice consecutive īn care se īnregistreaza obligatiile fiscale ale unei persoane juridice.

ANDR

Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala

anexa la contract

Document prin care se detaliaza anumite clauze ale unui contract (parametri tehnici sau calitativi, diverse conditii si termene etc.).

anexele proiectului

Documente care īnsotesc o cerere de finantare; pot fi anexe obligatorii solicitate expres de finantator (buget, matrice logica, acte constitutive ale solicitantului etc.) sau anexe facultative (care au valoare explicativa si justificativa pentru un proiect, de tipul studiilor de piata, datelor statistice etc.).

antet

Īnscris īn partea superioara a documentelor de corespondenta ale unei organizatii īn care se indica denumirea completa, sigla, adresa, capitalul social, codul comercial, contul bancar (eventual obiectul de activitate etc.)

articol bugetar

Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect īn functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.

audit al proiectului

Activitate de verificare a documentelor si īnregistrarilor contabile realizate īn cadrul unui proiect.

autoritate contractanta

Parte īntr-un contract de finantare care, īn baza legii sau īn baza unui alt contract de finantare la care a avut calitatea de contractor, finanteaza realizarea unui obiectiv, stabilind conditiile īn care cealalta parte (beneficiarul propriu-zis al finantarii) va realiza contractul ce se īncheie īn acest scop (conform Ordonantei Guvernului nr. 59/1997). Practic, este o institutie (publica sau privata) care īncheie cu un finantator un contract privind implementarea unui program de finantare al respectivului finantator, atunci cānd finantatorul nu se implica direct si īn totalitate de organizarea activitatilor de acordare a finantarilor.

autoritate de implementare

Institutie (publica sau privata) care implementeaza efectiv contractul de finantare īncheiat de o anumita autoritate contractanta - asigura organizarea si desfasurarea īn bune conditii a licitatiei de proiecte, a evaluarii proiectelor depuse si a implementarii proiectelor cāstigatoare.

autoritati ale administratiei publice locale

Consiliile locale, Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene si primarul general al municipiului Bucuresti, ca autoritati executive.

avans

Prima transa dintr-un īmprumut nerambursabil, acordata de obicei īnainte de īnceperea efectiva a activitatilor proiectului.

banca corespondenta

Banca cu acces direct la reteaua interbancara internationala si care mijloceste transferurile internationale de fonduri pe care o alta banca nu le poate realiza in mod direct.

beneficiari

Persoane (fizice sau juridice) īn folosul carora se produce schimbarea urmarita de proiect.

bilant

Document de sinteza contabila īn care se īnfatiseaza patrimoniul economic si juridic al unei organizatii la un moment dat. Se realizeaza obligatoriu periodic, conform legii, precum si ori de cāte ori este considerat necesar.

capacitate manageriala

Capacitate de a planifica, organiza, desfasura si controla anumite activitati.

cec

Instrument de plata prin care tragatorul (persoana care trebuie sa plateasca o suma de bani unui beneficiar) da un ordin neconditionat altei persoane (tras - o societate bancara la care tragatorul are deja constituit un disponibil sub forma unui cont) sa plateasca suma de bani prevazuta pe fila de cec persoanei (beneficiarul) care se prezinta cu cecul la sediul trasului.

cerere de finantare

Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; īn acest scop, īn cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea si sunt prezentate avantajele sale.

ciclul proiectului

Proces care cuprinde diferitele tipuri de activitati care au loc la momente diferite īn timpul executarii proiectului.

cofinantare

Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate īntr-un contract de finantare - finantator, respectiv solicitant si parteneri, īn cazul unui contract de finantare nerambursabila.

comitet de evaluare

Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti īn cadrul unei licitatii.

comodat

Primirea unui bun īn folosinta, cu obligatia de a-l īnapoia la momentul stabilit īn aceeasi stare īn care a fost primit.

conditii de eligibilitate

Conditii obligatorii pe care trebuie sa le īndeplineasca o persoana juridica, grup de persoane fizice sau persoana fizica individuala pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie de proiecte de finantare

continuitatea proiectului

Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa īncetarea finantarii nerambursabile, astfel īncāt grupurile tinta sa obtina īn continuare beneficii.

contractare

Procesul de semnare si derulare a unui contract de finantare īntre finantator si beneficiar (cāstigatorul unei licitatii de proiecte de finantare).

contributie īn natura

Poate fi reprezentata de cladiri, echipamente, munca voluntara, alte bunuri sau servicii - apartinānd solicitantilor de finantari nerambursabile sau partenerilor acestora din proiectele depuse.

cost direct

Cost legat direct numai de o anumita activitate sau proiect (salariile persoanelor care desfasoara activitatea respectiva etc.).

cost indirect

Cost legat de functionarea de ansamblu a unei organizatii care desfasoara mai multe activitati (cheltuielile de asigurare a sediului organizatiei etc.).

costuri eligibile

Cheltuieli acceptate īn cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

costuri neeligibile

Cheltuieli care nu sunt acceptate īn cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

creditarea unui cont bancar

Operatie prin care creste valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

cuantificarea rezultatelor

Stabilirea unor valori numerice pentru rezultatele unui proiect.

curriculum vitae

Prezentare sumara (de regula, nu mai mult de 1-2 pagini) a unei persoane. Cuprinde date personale de identificare, informatii relevante privind experienta īn anumite domenii sau activitati, precum si alte informatii (studii, domenii de interes personal etc.).

data limita

Data pāna la care pot fi depuse si īnregistrate īn evidentele organizatorului licitatiei proiecte pentru care se solicita finantare nerambursabila. De regula, aceasta data se refera la momentul cānd este primit un proiect de organizatorul licitatiei, nu la momentul expedierii lui (prin posta, curier etc.) catre organizator. Proiectele ajunse dupa aceasta data sunt primite si īnregistrate, dar sunt declarate necāstigatoare si nu participa la licitatie.

debitarea unui cont bancar

Operatie prin care scade valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

decont

Document prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o persoana juridica.

decontare

Operatiune contabila prin care se īnregistreaza īn evidentele unei persoane juridice folosirea unei sume de bani primite.

decontare

Operatie care consta īn realizarea de plati si, respectiv, de īncasari, astfel īncāt are loc lichidarea unor obligatii de plata.

delegat

Persoana īmputernicita sa actioneze in numele unei persoane juridice pe un timp determinat, pentru a īndeplini anumite servicii.

delegatie

Document prin care o persoana īsi exercita anumite atributii acordate si prin care se atesta īndeplinirea misiunii (v. delegat).

document de atestare a calificarii

Documente prin care este prezentata activitatea desfasurata de o organizatie pentru diversi beneficiari.

durabilitatea proiectului

Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa īncetarea finantarii nerambursabile, astfel īncāt grupurile tinta sa obtina īn continuare beneficii (sin. 'continuitatea proiectului').

efecte multiplicatoare

Posibilitatile de replicare si extindere a rezultatelor unui proiect.

eligibilitatea proiectului

Conditii obligatorii pe care trebuie sa le īndeplineasca un proiect pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie īn vederea obtinerii unei finantari nerambursabile.

evaluare

Analiza modului de desfasurare a unor activitati sau a unui proiect, a modului īn care au fost īndeplinite obiectivele stabilite initial si a rezultatelor obtinute, precum si indicarea unor actiuni corective necesare pentru atingerea obiectivelor prevazute initial.

expert

Persoana fizica sau juridica care are cunostinte si experienta importanta īntr-un anumit domeniu.

expertiza manageriala

Cunoastere extinsa si aprofundata a unor probleme din domeniul managementului.

expertiza tehnica

Cunoastere extinsa si aprofundata a unor probleme cu caracter tehnic.

extindere

Marirea numarului de membri ai grupului tinta, includerea unor grupuri tinta noi, dezvoltarea activitatilor curente sau realizarea de noi activitati īn cadrul unui proiect.

extras de cont

Document care indica intrarile, iesirile si disponibilitatile de numerar dintr-un anumit cont bancar.

FDSC

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

finantare nerambursabila

Suma acordata cu titlu nerambursabil īn scopul desfasurarii anumitor activitati din cadrul unui proiect agreat de finantator.

FP 5 / PC 5

Framework Programme 5 / Programul Cadru 5

FRDS

Fondul Romān pentru Dezvoltare Sociala

furnizori 

persoane fizice sau juridice care ofera (contra cost sau cu titlu gratuit) diferite bunuri, desfasoara lucrari si presteaza servicii necesare pentru desfasurarea unor activitati.

grant

Suma de bani acordata sub forma de finantare nerambursabila pentru un anumit proiect, īn scopul promovarii unei politici a Uniunii Europene.

grup tinta

Grup de persoane fizice sau juridice (definite ca arie geografica, domeniu de activitate etc.) carora li se adreseaza direct un proiect, prin intermediul carora un proiect īsi propune sa realizeze o schimbare; membrii grupului tinta se pot regasi īntre beneficiarii proiectului.

IMM / SME

Īntreprindere Mica sau Mijlocie / Small and Medium Enterprise (v. īntreprindere; microīntreprindere; īntreprindere mica; īntreprindere mijlocie).

impact

Efect (pozitiv sau negativ) al unui proiect sau activitati, dupa terminarea acesteia, asupra unei anumite stari de fapt (de exemplu, reducerea ratei somajului īntr-o anumita regiune), asupra unei organizatii (de exemplu, perfectionarea personalului īn domeniul activitatilor de consiliere a cetatenilor) sau persoane fizice (de exemplu, cresterea gradului de informare privind drepturile cetatenesti). Īn analiza impactului trebuie avute īn vedere grupurile tinta ale proiectului precum si alti beneficiari directi si indirecti.

impact structural

Modificarea unor componente ale structurii organizatorice ale unei organizatii ca efect al derularii unui proiect sau al unei activitati.

implementare

Transpunerea īn realitate a unui plan de activitate.

inchiriere

A da sau a lua īn folosinta temporara un anumit bun īn schimbul unor plati periodice (chirie).

indemnizatie

1. Suma de bani platita unei persoane fizice īn afara salariului pentru o munca prestata īn plus sau de o calitate superioara; 2. Suma de bani platita unei persoane angajate pe o perioada limitata.

indicator

Expresie numerica cu ajutorul careia se caracterizeaza un anumit fenomen economic.

infokiosk

Punct de informare specializat constānd dintr-un echipament de calcul utilizat pentru prezentarea interactiva a Uniunii Europene, a institutiilor sale, a statelor membre si a tarilor candidate, precum si procesul de aderare al Romāniei. 

īntreprindere

Orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor īn vigoare sa faca acte si fapte de comert, īn scopul obtinerii de profit prin realizarea de bunuri materiale sau prestari de servicii, din vānzarea acestora pe piata, īn conditii de concurenta.

īntreprindere mica

Īntreprindere care are īntre 10 si 49 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro  si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

īntreprindere mijlocie

Īntreprindere care are īntre 50 si 249 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro  si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

ipoteza (īn matricea logica)

Conditie care trebuie īndeplinita pentru a permite functionarea īn bune conditii a unui proiect, dar care ramāne īn afara scopului.

ISPA

Instrumentul pentru Politici Structurale pentru Pre-Aderare

licitatie de proiecte

Procedura competitionala de acordare de fonduri nerambursabile pe baza de proiecte, derulata dupa reguli speciale, care are ca rezultat atribuirea fondurilor catre proiectele care obtin punctajele cele mai bune īn cadrul evaluarii specifice realizata de catre un comitet de evaluare constituit īn acest scop.

lista de rezerva

Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti īn cadrul unei licitatii.

matrice logica

Set de concepte corelate care descriu īntr-un mod operational cele mai importante aspecte ale unui proiect.

metodologie

Ansamblu de procedee folosite pentru atingerea unui scop.

microīntreprindere

Īntreprindere care are pāna la 9 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

model de buna practica

Modalitate de organizare si desfasurare a unui proces considerata similara unui standard de calitate.

monitorizare

Activitate de colectare sistematica de informatii privind modul de desfasurare si rezultatele anumitor activitati. Constituie o etapa indispensabila pentru desfasurarea evaluarii activitatilor respective.

obiectiv

Rezultat care trebuie obtinut īn efortul de atingere a scopului unui proiect.

ONG

Organizatie Ne-Guvernamentala; 

ordin de plata

Dispozitie neconditionata data de emitentul ordinului de plata unei societati bancare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani (indicate īn ordinul de plata).

parteneriat

Asociere temporara (īn proiecte, de regula, fara personalitate juridica) a mai multor persoane juridice sau/si fizice īn vederea desfasurarii anumitor activitati.

Parteneriatul pentru Aderare

Parteneriatul pentru Aderare este documentul agreat de catre Uniunea Europeana si tara candidata, reprezentīnd cadrul unic īn care sīnt prevazute ariile prioritare de dezvoltare si resursele disponibile īn cadrul asistentei de pre-aderare. 

persoana de contact

Persoana care detine anumite informatii specifice privind un program de finantare, o organizatie sau un proiect si care are ca atributii (permanent, sau doar temporar - pentru un anumit program de finantare etc.) furnizarea acestor informatii persoanelor interesate.

PHARE 

Poland Hungary Aid for Recontruction of Economy

plan de actiune

Suita de activitati ordonate astfel īncāt sa fie atins un anumit scop.

portulan

Publicatie-ghid destinata navigatorilor care cuprinde harti ale tarmurilor, descrierea porturilor, indicatii asupra curentilor maritimi etc.

program de finantare

Forma de asistenta financiara prin care un finantator acorda fonduri si controleaza modul de utilizare a acestora.

Programul National de Aderare a Romāniei la Uniunea Europeana (PNAR)

Programul National de Aderare a Romāniei la Uniunea Europeana (PNAR) este complementul Parteneriatului pentru Aderare, īn care sīnt detaliate etapele prevazute de Guvernul Romāniei īn vederea armonizarii legislatiei romānesti cu legislatia comunitara (Programul National de Adoptare a Acquis-ului Comunitar). Īncepīnd cu anul 1999, la acest program este anexat Planul National de Dezvoltare. 

proiect

Set de actiuni executate īntr-o perioada de timp, cu momente bine definite de īnceput si de sfārsit, cu un scop clar al lucrarilor de efectuat, cu un buget propriu si cu un nivel specificat al rezultatelor de obtinut.

proiect de finantare

Un proiect destinat a fi prezentat unui finantator pentru obtinerea unei finantari.

promovare

Activitatea de sustinere īn mod public a unei idei, activitati, proiect.

publicitate

Difuzarea īn public a unor informatii privind o activitate sau proiect.

raport anual

Document cu periodicitate anuala īn care este prezentat stadiul de derulare si rezultatele unei activitati sau proiect.

raport de monitorizare

Raport care prezinta situatia desfasurarii unui proiect īn functie de planul de lucru stabilit anterior; deseori, este realizat de un observator extern.

raport final de activitate

Instrument de monitorizare a implementarii unui proiect, elaborat de conducatorul (managerul) proiectului la īncheierea implementarii proiectului, pe baza compararii stadiului final obtinut cu cel prevazut īn planificarea initiala a proiectului.

raportare

Activitate, de regula periodica, de informare privind modul de desfasurare a unui proiect, modul īn care sunt īndeplinire obiectivele stabilite si propuneri de īmbunatatire a functionarii ulterioare a proiectului.

Raportul periodic al Comisiei Europene asupra progreselor Romāniei

Raportul periodic al Comisiei Europene asupra progreselor Romāniei īn vederea īndeplinirii criteriilor de aderare este evaluarea facuta de Comisia Europeana, raport la care Romānia va raspunde printr-o opinie, urmīnd discutii cu reprezentantii Comisiei. 

refinantare

Utilizarea de catre un beneficiar de finantare nerambursabila a fondurilor primite pentru acordarea, mai departe, de finantare pentru alte organizatii.

registru

Condica īn care sunt consemnate operatiuni diverse ale unie organizatii (de exemplu, registrele contabile).

relevanta

Īndeplinirea cel putin a unor conditii minime privind diverse criterii de analiza a proiectelor de finantare.

replicare

Obtinerea de rezultate similare celor obtinute prin derularea unui proiect īntr-o alta zona geografica decāt zona īn care a functionat proiectul respectiv.

revolving

tip de fond  īn care noi credite pot fi acordate pe masura ce sunt returnate cele acordate anterior.

rezultat

Efect al unei activitati.

risc

Situatie nefavorabila (care poate īmpiedica buna desfasurare a unui proiect) posibila a avea loc cu o anumita probabilitate.

SAPARD

Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

scop

Situatie dorita, pentru atingerea careia este organizat si implementat un anumit proiect.

sinergie

Cresterea efectului obtinut prin utilizarea unui ansamblu de resurse peste suma efectelor care pot fi obtinute prin utilizarea separata a fiecarei resurse din cadrul ansamblului.

sistem informational

Ansamblu organizat de elemente dependente īntre ele (metode, persoane, infrastructura tehnica) care permite si asigura realizarea transferului de informatii īntre diferite entitati.

societate civila

Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care īsi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese. Notiunea are īn vedere formele asociative - de tip apolitic, care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri (organizatii neguvenamentale - asociatii sau fundatii, sindicate, uniuni patronale etc.) - care intervin pe lānga factorii de decizie, pe lānga institutiile statului, pentru a le influenta īn sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care īi reprezinta. Cel mai adesea, aceasta notiune este utilizata īn mod restrictiv, facāndu-se referire ori la notiunea de civil (ca opus al celei de militar) ori numai la organizatiile neguvernamentale; pentru clarificarea unor asemenea nelamuriri, a fost utilizata denumirea 'sector nonprofit' sau 'al treilea sector al societatii', primele doua fiind institutiile fundamentale ale statului si sectorul de afaceri. 

solicitant

Persoana fizica sau juridica care depune īn nume propriu un proiect īn cadrul unei licitatii organizate īn vederea acordarii de finantari nerambursabile. Īn cazul cāstigarii licitatiei, solicitantul devine beneficiarul finantarii.

solicitanti eligibili

Solicitanti care īndeplinesc criteriile minime impuse de finantator (referindu-se, de regula, la forma juridica de organizare, experienta, situatie financiar-contabila etc.).

statut

Document constitutiv prin care se stabileste modul de organizare si functionare a unei persoane juridice.

subventie

Ajutor banesc acordat de stat, de o organizatie etc. unei alte organizatii sau persoane.

sustenabilitate

Proprietatea rezultatelor si efectelor unui proiect de a se mentine īntr-o perioada mai lunga de timp, dupa finalizarea proiectului.

tari candidate

Bulgaria, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Romānia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria.

tari membre UE

Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia

tari PHARE

Ţari beneficiare ale programului PHARE: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Romānia, Slovacia, Slovenia, Ungaria

transa de finantare

Suma de bani - reprezentānd un anumit procent din suma totala acordata sub forma de finantare nerambursabila - primita de beneficiar pentru finantarea activitatilor proiectului īn perioada urmatoare, pāna la primirea transei urmatoare.

Vademecum

Document cadru care se refera la modul īn care se acorda finantari nerambursabile, īn baza unor licitatii de proiecte.

voluntar

Persoana care desfasoara activitati īn cadrul unui proiect fara a primi pentru aceasta nici o remuneratie.



Document Info


Accesari: 4898
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )