Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Definire termeni

economie


Productia - se compune din totalitatea actelor si faptelor in cadrul carora resursele sunt adoptate si prelucrate in vederea obtinerii cu ajutorul a bunurilor necesare satisfacerii trebuintelor. Ele se clasifica prin:



-productia materiala din care se obtin bunurile tangibile

Resursele se prezinta in mai multe forme: materiale umane financiare si informationale. Trebuintele - repr dorinte, asteptari, aspiratii, idealuri, ale indivizilor de a fi de a creea de a stii, acestea fiind realizabile in contextual diverselor categorii de bunuri materiale, servicii, informatii, accesul la ele depinzand atat de nivelul de dezvoltare al individului cat si al societatii in ansamblu. Trebuintele se clasifica astfel: productia nemateriala, schimbul, reparatia, consumul.

Proprietatea - repr o relatie dintre oameni, un contract social cu privire la bunuri materiale, servicii sau informatii existente de`a gata in societate sau obtinute prin activitate economica. Atributele proprietatii sunt: posesia, folosinta, uzufructul si dispozitia. Clasificarea formelor de proprietate:p individuala, p privata individuala, privata asociativa, publica, mixta.

Utilitatea economica exprima aprecierea pe care un consumator care o are o acorda unei cantitati determinate dintr-un bun.

Utilit individuala masoara satisf pe care o aduce fiecare cantit din bunul eco respectiv.

Utilitatea marginala masoara scorul satifacerii ce se obtine prin cresterea cu o unitate a cantitatii consumabile dintr-un bun economic anume.

Utilitatea totala masoara satisfacerea totala resimtita pe urma tuturor cantit consumate.

Cererea - prezinta cantitatea maxima dintr-o marfa dorita si care poate fi cumparata la un anumit nivel al pretului intr-o perioada determinata de timp.

Cererea exprima raporturi in legatura cu: cantitatea maxina dintr-un bun; pretul maxim; cererea de bunuri substituibile; cererea pt bunuri complementare; cererea derivata.

Factorii care determina nivelul si dinamica cererii: veniturile consumatorilor, natura bunurilor, preferintele consumatorilor, nr consumatorilor.

Elasticitatea cererii reprezinta sensibilitatea acesteia la modificarea pretului sau a altor factori care o determina.

Factorii de productie reprezinta acea parte a resurselor atrasa si valorificata in activitati economice in scopul obtinerii bunurilor si serviciilor destinate pietei.

Munca este o activitate constienta specific umana o relatie in scopurile propuse si mijloacele valorificate in aceasta directie prin care indivizii isi verifica aptitudinile, cunostintele si experienta.

Combinarea factorilor de productie reprezinta operatiunea tehnico-economica de unire a elementelor incluse in toate categoriile de factori in scopul obtinerii cu ajutorul lor a bunurilor si serviciilor destinate pietei.

Costurile de productie - repr totalit cheltuielilor efectuate sau care urmeaza sa fie facute de catre o intreprindere pt producerea si desfacerea bunurilor materiale si serviciilor.

1.Costurile totale globale ce insumeaza cheltuielile necesare realizarii unui volum dat al productiei si desfacerea acestuia. Ele pot fi fixe variabile si totale.

2.Costurile totale medii sunt reprezentate de totalitatea cheltuielilor necesare realizarii unei singure unitati de produs. Acestea pot fi fixe variabile si totale.

3. Costul marginal.

Productitvitatea - exprima eficienta sau randamentul util factorilor de productie si se calculeaza ca raport intre bunurile detinute si factorii de productie aplicati in realiz lor.

Productivitatea se clasifica astfel: prod medie si marginala.

Factorii de care depind nivelul si dinamica productivitatii sunt: f. naturali, tehnici, organizatorici, sociali.

Oferta - reprezinta cantitatea maxina dintr-un bun ce se doreste a fi vanduta la un anumit nivel al pretului intr-o perioada determinata de timp. In functie de natura bunurilor se disting urmatoarele feluri de oferta: o de bunuri independente, o complementara, o mixta.

Profitul - reprezinta venitul exprimat in forma baneasca obtinut in urma combinarii factorilor de productie intr-o activitate economica fiind privit din 2 unghiuri total diferite.

Dupa modul de calcul profitul se clasifica in: contabil, economic, normal, pur, brut, net.

Concurenta - repr rivalitatea ce se manifesta intre agentii economici pt a atrage de partea lor o parte cat mai mare de clienti. Formele concurentei: concurenta de oligopol, concurenta de monopol, concurenta pura si perfecta.

Renta - repr venitul obtinut pt cedarea dreptului de folosinta a unui factor de productie care are o singura utilitate posibila. Renta se clasifica astfel:

-renta absoluta

-renta diferentiala 1

-renta diferentiala 2


Document Info


Accesari: 2398
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )