Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Definire termeni

economie


Definire termeni

Actionar semnificativ




Orice persoana care, nemijlocit si singura ori prin intermediul sau impreuna si in legatura cu alte persoane, detine sau este proprietar de actiuni sau alte valori mobiliare care, cumulat, reprezinta fie cel putin 5% din capitalul subscris al emitentului, fie ii confera cel putin 5% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor

Actiune


Titlu reprezentativ al contributiei asociatului la capitalul social al unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni, care evidentiaza un drept de proprietate asupra emitentului si confera titularului calitatea de actionar; actiunile pot fi ordinare sau preferentiale, acestea din urma conferind titularilor dreptul la dividend prioritar, distribuit inaintea oricaror alte beneficii, precum si drepturile recunoscute detinatorilor de actiuni ordinare, cu exceptia dreptului de a participa si de a vota in adunarile generale .

Activ financiar


Activul ce consacra drepturi banesti ale detinatorului acestuia, precum si drepturi asupra veniturilor viitoare rezultate din valorificarea unor fonduri. Activele financiare include, fara a se limita la acestea:

valori mobiliare;

efecte de comert emise de catre o societate comerciala;

instrumente sintetice de tipul indicilor bursieri;

rata dobinzii, instrumente sintetice care au la baza rata dobinzii;

instrumente avind la baza moneda nationala, devize convertibile;

contracte futures, contracte cu optiuni, alte instrumente financiare derivate calificate astfel de CNVM.

Activ suport


Activul, precum marfa, titlul reprezentativ de marfa, activul financiar, fara a se limita la acestea, care sta la baza tranzactionarii instrumentelor financiare derivate pe pietele dezvoltate de bursele de marfuri.

Agent pentru servicii de investitii financiare


O persoana fizica autorizata de CNVM care actioneaza ca reprezentant exclusiv al unei societati de servicii de investitii financiare in executarea de operatiuni cu instrumente financiare in numele si pe seama acelei societati.

Analiza fundamentala


utilizeaza informatii privind profitabilitatea companiei precum si potentialul de profitabilitate al acesteia in viitor, pentru a determina valoarea corecta a acesteia. Analiza fundamentala studiaza cauzele si efectele, luand in considerare cauzele externe pietelor de tranzactionare, dar care au efect asupra preturilor. Aceste cauze externe se refera la indicatorii economici ai companiei, nivelul investitiilor, managementul companiei, politica guvernamentala,etc.

Analiza tehnica


utilizeaza studiul pietei ca si tendinta istorica, si incerca sa masoare conditiile de piata. Tehnicienii utilizeaza diverse studii statistice asupra pietei, incercand sa interpreteze aceste date statistice si sa explice pe baza lor, miscarile preturilor din piata. Acesti tehnicieni considera ca studiul evolutiei pietii in trecut ofera suficiente date pentru a-si forma o imagine despre evolutia viitoare a preturilor, presupunand faptul ca tendinta preturilor istorice indica modul de comportare al acestora in viitor. Instrumentele utilizate de catre acestia sunt analizele grafice.

Apel in marja


Cererea cu titlu de obligativitate pentru incadrarea in limitele impuse contului in marja.

Ask (Pret)


Cel mai mic pret la care un vanzator este dispus sa ofere actiuni la memontul respectiv. Daca introduceti un ordin pentru a cumpara actiuni , veti plati deobicei pretul "Ask"

Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM)


Institutie publica cu personalitate juridica, infiintata prin decizia C.N.V.M., care constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota de catre societatile de valori mobiliare membre (Bursa de Valori Bucuresti)



Broker


Persoana fizica atestata de consiliul bursei de marfuri si autorizata de CNVM sa negocieze cereri si oferte si sa incheie tranzactii exclusiv in numele unui membru al bursei de marfuri.

Browser


Un program folosit pentru a accesa informatia disponibila pe internet, mai precis pe WWW (World Wide Web). Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer sunt exemple de browsere.

BUBID


Rata medie a dobanzii la depozite pe piata interbancara; rata dobanzii acordata de o banca pentru depozitele constituite la ea este mai mica decat BUBID, banca asigurandu-si un profit din diferenta

BUBOR


Rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara; rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara.

Bursa de valori - BVB


Institutie publica cu personalitate juridica, infiintata prin decizia C.N.V.M., care constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota de catre



Capitalizare bursiera


Produsul dintre numarul de actiuni emise de societate si valoarea de piata a actiunilor..

Casa de compensatie


Societatea comerciala sau departamentul din cadrul societatii de bursa care efectueaza zilnic pentru membrii compensatori reevaluarea pozitiilor deschise, calculul si retinerea garantiilor, compensarea si decontarea.

Clasa de valori mobiliare


Totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.), care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drept de vot, drept de plata a dividendelor si drepturi de preemtiune - pentru actiuni - si valoare nominala, pret, dobanda, durata /scadenta, conditii de rascumparare, plan de rambursare, drepturi de conversiune - pentru obligatiuni)

Client


Persoana fizica sau juridica parte intr-un contract de intermediere incheiat cu un membru al bursei de marfuri, al BVB.

Coeficientul Beta


Coeficientul beta al unei actiuni sau portofoliu reprezintĂŁ sensibilitatea la variaiiile ansamblului pietei.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.)


Autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica, infiintata prin Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori, avand atributii privind administrarea, punerea in aplicare, supravegherea si controlul respectarii dispozitiilor legii, investita in acest scop cu puteri de reglementare, decizie, autorizare, dispensa, interdictie, interventie, ancheta si sanctionare disciplinara si administrativa.

Comision


Taxa perceputa de broker pentru a intermedia vanzarea/cumpararea de actiuni

Cont asistat


In cazul acestui tip de cont, intermediarul nu va putea efectua nici o operatiune in contul de portofoliu al clientului fara acord 848g66i ul acestuia, rezumandu-se asupra informarii acestuia privind eventualele operatiuni ce se pot efectua.

Cont de client


Contul din evidentele membrului bursei, in care sunt evidentiate sumele, valorile si bunurile clientului, precum si obligatiile asumate si drepturile dobindite de acesta si tranzactiile incheiate.

Cont discretionar


In cazul acestui tip de cont, intermediarul este imputernicit de catre client sa efectueze toate operatiunile legate de administrarea portofoliului (cumpararea si vanzarea de valori mobiliare



Data de inregistrare


Data calendaristica stabilita de adunarea generala a actionarilor, care serveste la identificarea actionarilor asupra caror sa rasfring efectele hotaririlor adunarii generale a actionarilor.Data de inregistrare trebuie sa fie ulterioara datei intrunirii adunarii generale.

Data de referinta


Data calendaristica stabilita de consiliul de administratie, care serveste la identificarea actionarilor care participa la adunarea generala, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend.

Data de registru


Data inregistrarii dobindirii de valori mobiliare de catre detinatorii care beneficiaza de drepturile conferite de acestea.

Data expirarii


Ziua din luna si anul pina la care sau la care poate avea loc exercitarea unei optiuni.

Data scadentei


Ziua din luna si anul la care s-a convenit executarea obligatiilor asumate prin tranzactiile incheiate pe pietele dezvolate de bursele de marfuri.

Dealer


atunci cand tranzactioneaza in numele propriu al societatii de valori mobiliare din care fac parte

Depozitar


O entitate autorizata de CNVM sa desfasoare activitati de inregistrare, depozitare, compensare, decontare a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare.

Dividend


Distribuirea periodica a castigurilor pe care o societate o pateste actionarilor sai. Dividentele sunt platite in cash, pachete aditionale de actiuni in cadrul societatii sau ambele

Dobanda acumulata


Cota-parte din valoarea cuponului curent corespunzatoare zilelor scurse din perioada cuponului curent, incepand cu data de emisiune sau data cuponului precedent, inclusiv, pana la data decontarii tranzactiei, exclusiv. Dobanda acumulata este exprimata ca procent din valoarea



Emisiune


Operatiunea prin care valorile mobiliare de acelasi tip si clasa sunt oferite de catre emitent spre subscriptie investitorilor potentiali./totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip si clasa emise de un emitent la o anumita data.

Emitent


Persoana juridica care in conditiile legii a emis, emite sau intentioneaza sa emita valori



Fond de investii


Tip de investie operat de o societate de investii care acumuleaza fonduri de la actionari si ii investeste intr-u portofoliu de actiuni, obligatiuni sau alte titluri derivate. Aceste fonduri de investii ofera investitorilor avantajele unui portofoliu diversificat si a unui management profesional. Pentru aceste servicii se percepe un comision de administrare. Fiecare fond are propriile obiective investitonale si strategii

Formator de piata


Societate de valori mobiliare autorizata de C.N.V.M. si inregistrata la ANSVM care actioneaza in calitate de dealer si ofera cotatii ferme pentru vanzarea si cumpararea unei anumite valori



Grad de indatorare


Raportul intre datoriile totale si activul total al societatii; cu cat raportul este mai mic, cu atat mai conservator se dovedeste a fi managementul societatii, care se bazeaza pe sursele proprii de finantare ale companiei. Pe de alta parte, o gestiune eficienta a fondurilor imprumutate se poate concretiza intr-un randament al activelor mai ridicat, adica profitabilitate mai ridicata. Marimea gradului de indatorare difera in functie de politica firmei, dar si de sectorul de activitate careia ii apartine societatea. Pentru firmele industriale este acceptat un grad de indatorare de pana la 60-65%, cu conditia ca el sa conduca la o profitabilitate superioara.



HORIZON


Sistem informatic care permite agentilor bursieri tranzactionarea la BVB din afara incintei ringului Bursei. HORIZON ofera posibilitatea de a realiza in regim computerizat totalitatea operatiunilor specifice activitatii de tranzactionare : editarea si introducerea de ordine de bursa, executarea tranzactiilor, accesul la informatiile referitoare la tranzactii si decontarea tranzactiilor, inclusiv istoricul tranzactiilor, precum si diverse alte informatii relevante cu privire la tranzactionare





Inchiderea unei pozitii deschise


Stingerea de catre client, membrul bursei, membrul compensator sau casa de compensatie a obligatiilor contractuale dintr-o pozitie deschisa, prin efectuarea unei tranzactii in sens contrar sau prin exercitarea dreptului oferit de optiune.

Informatii confidentiale


Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a caror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale tranzactiilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale societatilor comerciale asociate ori ale celor in care emitentul detine o pozitie majoritara.

Informatii privilegiate


Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la oricare dintre valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a acror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale operatiunilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale persoanelor afiliate.

Instrumente financiare derivate


Contractele futures, options precum si alte active calificate de CNVM ca instrumente financiare derivate.

Intermediar pentru valori mobiliare


Persoana juridica legal autorizata de C.N.V.M. sa exercite intermedierea de valori mobiliare cu titlu profesional, ca fapt de comert, fie in cont propriu (dealer), fie in contul unor terti (broker) (v. societate de valori mobiliare).

Intermediere de valori mobiliare


Activitate realizata de persoane autorizate conform legii si desfasurata exclusiv pe pietele organizate de valori mobiliare, constand in cumpararea si/sau vanzarea de valori mobiliare, precum si in operatiuni accesorii sau conexe autorizate de C.N.V.M.

Investitor


Orice persoana fizica sau juridica, care pe cont si risc propriu cumpara, detine, vinde si/sau schimba instrumente financiare cu intentia de a obtine profit din dividende sau dobinzi la documentele financiare respective sau la cresterea valorii de piata a acestora.

Investitor sofisticat


Acel investitor care are capacitatea de a evalua riscul investitional si resursele necesare

itluri, altele decāt cele de tipul titlurilor de capital


toate valorile mobiliare care nu sunt titluri de capital;



Lichiditatea


este data de usurinta cu care un investitor poate sa-si transforme investitia in numerar. Lichiditatea garanteaza functionarea continua a pietei, fiind o conditie pentru realizarea fara intreruperi sau distorsiuni al circuitului economic de ansamblu. Piata lichida este acea piata recunoscuta de C.N.V.M. in care valoarea actualizata a unei valori mobiliare poate fi determinata, iar plata pentru valoarea mobiliara tranzactionata poate fi incasata prompt si in conditii de siguranta



Marcarea la piata a pozitiilor deschise


Este operatiunea efectuata de SSIF la sfirsitul fiecarei sesiuni de tranzactionare prin care se realizeaza ajustarea zilniza a contului de marja rezultata in urma profitului sau pierderii.

Marja


Garantia constituita si mentinuta de investitor la un SSIF, pentru derularea de achizitii de valori mobiliare sau alte instrumente financiare pe credit sau desfasurarea de operatiuni cu instrumente financiare derivate.

Marja profitului din exploatare


Reflecta procentual rentabilitatea activitatii de baza a societatii si se calculeaza ca raport intre profitul din exploatare si cifra de afaceri a societatii.



Nerezidentii


persoane juridice:

o        persoanele juridice cu sediul in strainatate, care nu sunt inregistrate si/sau autorizate sa desfasoare activitati in Romania;

o        ambasadele, consulatele sau alte reprezentante ale altor tari in Romania, precum si organizatiile internationale sau reprezentante ale unor astfel de organizatii care functioneaza an Romania;

o        sucursalele, filialele, reprezentantele, agentiile si birourile persoanelor juridice romanesti care desfasoara activitati si sunt inregistrate in strainatate ca persoane juridice;

persoane fizice:

o        persoanele fizice, cetateni straini, care lucreaza in cadrul ambasadelor, consulatelor si reprezentantelor altor tari in Romania sau in cadrul unor organizatii internationale sau reprezentante ale acestora care functioneaza in Romania;

o        persoanele fizice, cetateni straini, precum si persoanele fara cetatenie (apatrizi), cu domiciliul in strainatate;

o        persoanele fizice, cetateni romani cu domiciliul in strainatate



Regulamentul Valutar Nr.3 - 23/12/1997 - BNR CAP. 2 Conturi in lei ale nerezidentilor ART. 9.

in Romania nerezidentii pot dobandi, detine si utiliza instrumente de plata, valori mobiliare, precum si orice alte active exprimate in lei, in conditiile legii, ale regulamentului si ale normelor emise in aplicarea acestora.
Nerezidentii pot deschide la banci numai conturi curente in moneda nationala (leu), (conturi tip A si conturi tip B - purtatoare de dobanda la vedere): - Conturi tip A - in aceste conturi se pot efectua: incasari din: a) vanzari de sume in valuta contra lei; b) operatiuni valutare curente cu rezidenti, prevazute la art. 10; c) transferuri din contul tip B; d) dobanzi bonificate la disponibilitatile in conturile tip A si B; Plati pentru: a) operatiuni valutare curente cu rezidenti, prevazute la art. 10; b) cumparari valuta; c) transferuri in contul tip B. Conturi tip B - in aceste conturi se pot efectua: incasari din: a) vanzari de valuta contra lei; b) operatiuni valutare de capital prevazute de lege sau prin prezentul regulament; c) operatiuni valutare de capital autorizate de Banca Nationala a Romaniei; d) transferuri din contul tip A; plati pentru: a) operatiuni valutare de capital prevazute de lege sau prin prezentul regulament; b) operatiuni valutare de capital autorizate de Banca Nationala a Romaniei; c) cumparari de valuta contra lei; d) transferuri in contul tip A. Nerezidentii pot transfera sume intre cele doua conturi, cu conditia respectarii prevederilor de mai sus privind incasarile si platile din aceste conturi.

Nr. zile/an


Numarul de zile din an este calculat in functie de conventia de calcul utilizata pentru



Obligatiune


Obligatiunile sunt valori mobiliare negociabile, care confera detinatorului calitatea de creditor. Emitentul poate sa fie statul, un organism public al administratiei centrale sau locale, sau o societate comerciala. Obligatiunile confera detinatorului dreptul la incasarea unei dobanzi si vor fi rascumparate la scadenta de catre emitent. Din acest motiv, din punct de vedere al emitentului, obligatiunile reprezinta un instrumnet de mobilizare a capitalului imprumutat.

OEVM


Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare.

Oferta publica de cumparare


Oferta unei persoane de a cumpara valori mobiliare sau drepturi aferente acestora, difuzata prin mijloace de informare in masa sau comunicata pe alte cai, dar sub conditia posibilitatii egale de receptare din partea proprietarilor respectivelor valori mobiliare.

Oferta publica de preluare


O oferta publica de cumparare de valori mobiliare facuta de o persoana fizica sau juridica in vederea preluarii unei societati comerciale detinuta public.

Oferta publica de vinzare


Oferta unei persoane de a vinde valori mobiliare sau alte drepturi aferente acestora, difuzata prin mijloace de informare in masa sau comunicata pe alte cai, sub conditia posibilitatii egale de receptare din partea a minim 100 persoane nedeterminate in vreun fel de catre autorul ofertei.

Oferta publica initiala de vanzare de valori mobiliare


Este prima oferta publica de vanzare de actiuni ale unei societati inchise, in urma careia societatea respectiva devine societate deschisa.

Oferta publica primara


Oferta publica avand ca obiect valori mobiliare propuse de emitent spre a fi subscrise la data emisiunii, cu scopul de a fi plasate pe piata.

Oferta publica secundara


Oferta publica subsecventa emisiunii, avand ca obiect un pachet de valori mobiliare emise in prealabil.

Ofertant de valori mobiliare


Orice emitent sau proprietar de valori mobiliare care ofera spre subscriere sau vanzare valorile mobiliare respective prin oferta publica.

Optiune


contract standardizat care, in schimbul platii unei prime, creeaza pentru cumparatorul optiunii dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau de a vinde un anumit activ suport la un pret prestabilit pana la sau la data expirarii.

Ordin Anulat


Un ordin de cumparare anulat inaintea executarii. Un ordin poate fi anulat in orice moment daca nu a fost executat

Ordin Day


Un ordin pentru cumpararea/vanzarea de actiuni care expira daca nu a fost executat sau anulat in ziua in care a fost plasat. Daca un ordin day este plasat dupa inchiderea bursei, ordinul este valabil pentru urmatoarea zi de tranzactionare

Ordin de bursa


Instructiunea ferma care consemneaza modalitatea de negociere a unei cereri sau oferte pe pietele la disponibil sau a instrumentelor financiare derivate.

Ordin de tranzactionare


Oferta de vanzare sau de cumparare de valori mobiliare pe o piata organizata de valori mobiliare; in prezent, sunt admise pe piata trei tipuri de ordine: ordine la piata, ordine limita si ordine tot-sau-deloc.

Ordin la piata


Ordin de tranzactionare care presupune executarea imediata, inaintea ordinelor limita si in ordinea inregistrarii lor, la cel mai bun pret al pietei.

Ordin respins


Un ordin care nu este valid sau acceptabil

Ordin tot-sau-deloc


Ordin de tranzactionare, care trebuie executat intr-o singura tranzactie, dar nu neaparat imediat; ordinul tot-sau-deloc (all or none) poate sa fie un ordin la piata sau un ordin limita.

Organism de autoreglementare


Organizatie profesionala care activeaza pe piata de capital in baza unor reguli si competente recunoscute de C.N.V.M. si care are ca obiectiv respectarea de catre membrii sai a



Persoana afiliata


O persoana controlata de o entitate sau care controleaza direct sau indirect acesta entitate. Persoanele aflate in acelasi timp in relatii de afiliere fata de aceeasi entitate, sunt considerate a se afla in relatie de afiliere.

Persoana implicata


Sotul sau orice ruda sau afin pina la gradul al treilea inclusiv, ale persoanei care detine o pozitie de control asa cum este definita mai jos, administratorii si conducerea executiva a unei societati detinute public sau persoana juridica in care o astfel de persoana fizica, singura sau impreuna cu alte persoane implicate, detine o pozitie de control.

Persoane care actioneaza in mod concertat


Doua sau mai multe persoane care au incheiat un acord in vederea obtinerii sau exercitarii in comun a drepturilor de vot pentru a infaptui o politica comuna.

Piata bursiera


Bursa de valori Bucuresti Bursa de valori este o institutie cu personalitate juridica asigurand publicului, prin activitatea intermediarilor autorizati, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea continua, ordonata, transparenta si echitabila a tranzactiilor cu valori mobiliare si care constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite in ele garantie morala si securitate financiara prin masurarea continua a lichiditatii respectivelor valori mobiliare

Piata Deal


este piata auxiliara a pietei Regular, de negociere, in care valorile mobiliare se tranzactioneaza pa blocuri de tranzactionare si pentru care BVB stabileste o valoare minima a tranzactiei. Variatia maxima a pretului ordinelor de bursa in piata Deal se raporteaza la pretul de referinta din piata principala (piata Regular)

Piata extrabursiera


Sistemul de tranzactionare RASDAQ Piata RASDAQ (OTC âā‚Źā€œ over the counter) este mai larga decat cea bursiera, privita prin prisma numarului de emisiuni de valori mobiliare tranzactionate, si reprezinta o retea telefonica automatizata intre intermediarii de tranzactii : societatile de valori mobiliare.

Piata lichida


O piata organizata de valori mobiliare in care valoarea actualizata a unei valori mobiliare poate fi determinata, iar plata pentru valoarea mobiliara vanduta poate fi incasata prompt si in conditii de siguranta.

Piata Odd Lot


este piata auxiliara a pietei Regular, de tip "order-driven", in care valorile mobiliare se tranzactioneaza in cantitati mai mici decat un bloc de tranzactionare; variatia maxima a pretului ordinelor de bursa in piata Odd Lot se raporteaza la pretul de referinta din piata principala (piata Regular)

Piata organizata de valori mobiliare


Orice sistem reglementat de tranzactionare de valori mobiliare autorizat si supravegheat de C.N.V.M. (Bursa de Valori Bucuresti si piata RASDAQ).

Piata primara


este acea piata pe care se vand si/sau se cumpara titluri nou emise, permitandu-se astfel finantarea agentilor economici. Este un mijloc de distribuire a titlurilor de catre utilizatorii de fonduri, si de plasament in titluri din partea detinatorilor de fonduri

Piata RASDAQ


Sistem electronic de tranzactionare a valorilor mobiliare, reglementat si controlat de ANSVM, bazat pe concurenta dintre diversi formatori de piata; piata RASDAQ (piata organizata extrabursiera) asigura tranzactionarea actiunilor distribuite in urma Programului de Privatizare in Masa, neinscrise la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Piata Regular


Este piata principala, de tip orden-driven, in care valorile mobiliare se tranzactioneaza pe blocuri de tranzactionare si care determina pretul de referinta al valorilor mobiliare

Piata secundara


este acea piata organizata care functioneaza conform autorizarii si sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) Daca in piata primara vorbim despre titluri nou emise, in cadrul pietei secundare , titlurile sunt deja emise si sunt supuse tranzactionariide catre cei ce beneficiaza de drepturile consacrate de aceste titluri

Piata Unlisted


respectiv piata principala a valorilor mobiliare care nu sunt inscrise la cota BVB, de tip order-driven; aceasta piata nu are piete auxiliare asociate

Plasament garantat


Metoda de intermediere a ofertei publice de vanzare prin care intermediarul isi asuma intregul risc si se angajeaza sa subscrie sau sa cumpere in nume si in cont propriu intreaga oferta, in scopul distribuirii ei catre public.

Plasament privat


Vanzarea de catre emitent a intregii emisiuni de valori mobiliare unui numar de maximum 35 de investitori sofisticati, rezidenti si nerezidenti in Romania, in conditiile contactarii a maximum 100 de persoane determinate pe baza unor criterii prestabilite si in conformitate cu reglementarile specifice ale C.N.V.M.

Plasament secundar privat


Vanzarea, de catre un proprietar existent, a cel putin 1% din valorile mobiliare de acelasi tip si clasa aflate in circulatie ale unui emitent unui numar de maximum 35 de investitori, in conditiile contactarii a maximum 100 de persoane determinate pe baza unor criterii prestabilite si in conformitate cu reglementarile specifice ale C.N.V.M.

Pozitia deschisa


Totalitatea instrumentelor financiare derivate, inregistrate la casa de compensatie, care nu au ajuns la scadenta sau ale caror drepturi nu au fost exercitate ori ale caror obligatii nu au fost stinse.

Pozitia descoperita


Este pozitia deschisa care nu are acoperita marja.

Pozitie de control


Orice participare la capital care confera unui actionar sau unui grup de actionari care actioneaza in mod concertat cel putin o treime din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a emitentului.

Pozitie majoritara


Orice participare la capital care confera actionarului semnificativ sau unui grup de actionari ce actioneaza in mod concertat, fie mai mult de jumatate din totalul drepturilor de vot la adunarea generala a emitentului, fie drepturi de vot suficiente pentru a alege si revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie si a acenzorilor emitentului.

Pozitie majoritara absoluta


Orice participare la capital care confera actionarului semnificativ sau unui grup de actionari ce actioneaza in mod concertat, fie mai mult de 75% din totalul drepturilor de vot in consiliului dde administratie si cenzorii emitentului;adunarea generala a emitentului, fie drepturi de vot suficiente pentru a alege si revoca toti membrii.

Prag rezistenta


Pretul la care presiunea exercitata de cumparatori este echilibrata de vanzatori, in general pragul de rezistenta se manifesta pe piata prin introduceri de ordine de vanzare in asteptare numeroase si care insumeaza o cantitate apreciabila (50%-100% sau mai mult) din volumele medii ce se tranzactioneaza intr-o zi.

Prag suport


Pretul la care presiunea exercitata de vanzatori este echilibrata de cumparatori, in general pragul suport se manifesta pe piata prin introduceri de ordine de cumparare in asteptare numeroase si care insumeaza o cantitate apreciabila (50%-100% sau mai mult) din volumele medii ce se tranzactioneaza intr-o zi.

Preluare


Dobindirea unei pozitii majoritare.

Pret brut (%) obligatiune


Pretul care include dobanda acumulata si este mentionat intr-un ordin sau deal de cumparare sau vanzare a unei obligatiuni introdus in sistemul BVB. Pretul brut este exprimat ca procent din valoarea principalului unei obligatiuni.

Pret de referinta


pret fata de care se calculeaza variatia de pret a unui simbol in ziua sedintei de tranzactionare.Este pretul de inchidere din piata principala a simbolului inregistrat in sedinta de tranzactionare precedenta.

Pret net (%) obligatiune


Pretul care nu include dobanda acumulata si este mentionat intr-un ordin sau deal de cumparare sau vanzare a unei obligatiuni introdus in sistemul BVB. Pretul net este exprimat ca procent din valoarea principalului unei obligatiuni.

Pret/vanzari pe actiune


Se calculeaza conform numelui, considerand ultimul pret al actiunii si cifra de afaceri corespunzatoare unei actiuni. In ultima vreme teoreticienii au inceput sa acorde o atentie sporita acestui indicator, considerand ca o valoare sub 1.5 a acestuia indica o actiune subevaluata.

Pretul de Deschidere


Pretul cu care o actiune incepe o zi de tranzactonare

Principal curent


Valoarea imprumutului corespunzator unei obligatiuni, exclusiv dobanda aferenta, pe care emitentul se angajeaza sa-l ramburseze la scadenta. Principalul poate avea valoare unica atunci cand exista o singura rambursare sau o valoare curenta in cazul unor rambursari anticipate. Rata cuponului se aplica la valoarea curenta a principalului.

Profit exceptional


Diferenta intre venituri exceptionale (amenzi si penalitati incasate, donatii primite, din cedarea activelor) si cheltuieli exceptionale (amenzi si penalitati platite, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, donatii,etc.).

Profit financiar


Diferenta intre venituri financiare (din dobanzi, diferente favorabile de curs valutar, titluri de plasament) si cheltuieli financiare (cu dobanzile aferente creditelor contractate, diferente nefavorabile de curs valutar, titluri de plasament cedate,etc.).

Profit pe actiune (lei)


(Engl. EPS ) raportul intre profitul net exprimat in lei si numarul de actiuni emise de societate. De exemplu pentru o societate care a inregistrat un profit de 1miliard lei si are 1 milion actiuni emise, castigul pe actiune este de 1000 lei. Profitul pe actiune serveste la calcularea altor indicatori care folosesc investitorului in a determina daca o actiune este sub- sau supraevaluata, de exemplu raportul pret/profit. (engl.PER).

Profit pe actiune (USD)


(Engl. EPS ) raportul intre profitul net exprimat in dolari (la cursul mediu al dolarului pe anul corespunzator profitului) si numarul de actiuni emise de societate. De exemplu pentru o societate care a inregistrat in 1997 un profit de 1miliard lei si are 1 milion actiuni emise, castigul pe actiune este de 1 000 000 000/(7 108 *1 000 000) = 0.14 USD. (am considerat cursul mediu al dolarului pe anul 1997 ca fiind 7 108 lei pentru 1 USD. Profitul pe actiune serveste la calcularea altor indicatori care folosesc investitorului in a determina daca o actiune este sub- sau supraevaluata, de exemplu raportul pret/profit. (engl.PER).

Profitul din exploatare


Reprezinta castigul din activitatea de baza a societatii, determinat ca diferenta intre incasarile din productia vanduta si cheltuielile aferente activitatii de baza (cheltuieli materiale, cheltuieli cu personalul - salarii si impozite aferente-, cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe).

Prospect de oferta publica de vanzare de valori mobiliare


Document care contine informatii despre emitent, despre valorile mobiliare oferite si scopul pentru care sunt emise, despre conducerea, domeniul de activitate si activele emitentului si care include situatiile financiare ale acestuia.



Randament brut anualizat


Randamentul dorit de cumparator, anualizat, corespunzator perioadei pana la prima data cupon.

Randament net anualizat obligatiune


Randament brut anualizat minus comision.

Randamentul activelor


Raportul dintre profitul net si activul total al societatii; acest indicator reflecta eficienta cu care activele societatii au fost folosite pentru a genera profit. Randamentul activelor prezinta interes mai ales cand societatea in cauza este o banca si se considera, in acest caz, ca o valoare supraunitara (>100%) este o dovada a unor performante financiare deosebite.

Randamentul curent


Dupa emisiune, obligatiunile apar pe piata secundara, iar tranzactionarea lor inceteaza a se mai face la valoarea nominala. Evolutia ratelor dobanzii si cererea si tendinta pietei vor determina fluctuatii ale pretului, car vor putea fi foarte diferite fata de valoarea nominala.Randamentul curent se calculeaza prin impartirea valorii cuponului la pretul curent al obligatiuni. Este un indicator foarte folosit de catre analistii pietelor de obligatiuni.

Randamentul profitului net


Raportul (exprimat procentual) dintre profitul net al societatii si cifra de afaceri aferenta aceleiasi perioade; o crestere a randamentului profitului net indica fie o diminuare a costurilor, fie obtinerea de profituri semnificative din alte activitati decat cea de baza (curenta,normala). -adica profit financiar sau exceptional- a se vedea si profitul financiar si profitul exceptional.

Raport Pret/Profit (Lei)


(Engl. PER) raportul intre pretul actiunii (ultimul pret de regula) si profitul pe actiune (in lei). De exemplu o societate cu un profit pe actiune de 1 000 lei si un pret de 2 500 lei/actiune are un raport pret/profit de 2.5. Un raport pret/castig mare este de regula expresia unor anticipari de crestere a companiei (in profituri) pentru ca practic nimeni nu investeste daca stie ca ar dura 30 ani pentru a-si recupera banii (fara a considera inflatia). Dar un raport pret/castig ridicat poate fi si expresia unor profituri recente scazute, pe cand un raport pret /castig scazut reflecta fie asteptari pesimiste in privinta companiei in cauza, fie o subevaluare a actiunii.

Rata cuponului


Rata cuponului este stabilita atunci cand se emite obligatiunea si reprezinta dobanda oferita de respectiva obligatiune, exprimata ca un procent din valoarea nominala. Procentul reprezinta o suma fixa care nu va suferi nici o modificare de-a lungul vietii obligatiuni.Cuponul reprezinta suma de bani ce se plateste detinatorului obligatiunii, anual sau semianual, si se determina prin inmultirea ratei cuponului cu valoarea nominala a obligatiuni.

Rata dobanzii


Valoarea ratei dobanzii in cazul dobanzii fixe, respectiv formula de calcul in cazul dobanzii flotante.

Registru independent privat


Persoana juridica autorizata de C.N.V.M. sa tina evidenta drepturilor de proprietate ale detinatorilor de valori mobiliare, pentru emitentii ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe o piata organizata de valori mobiliare.



Sistem alternativ de tranzactionare


un sistem care pune īn prezenta mai multe parti care cumpara si vānd instrumente financiare, īntr-un mod care conduce la īncheierea de contracte, denumit si sistem multilateral de tranzactionare;

Societate-mama


persoana juridica, actionar sau asociat al unei societati comerciale care se afla īn una din urmatoarele situatii:
   a) detine direct sau indirect majoritatea drepturilor de vot la aceasta;
    b) poate sa numeasca sau sa revoce majoritatea membrilor organelor de administrare sau de control ori alte persoane cu putere de decizie īn societatea respectiva;
    c) poate exercita o influenta semnificativa asupra entitatii la care este actionar sau asociat, īn virtutea unor clauze cuprinse īn contracte īncheiate cu entitatea respectiva sau a unor prevederi cuprinse īn actul constitutiv al acestei entitati;
    d) este actionar sau asociat al unei entitati si:
      1. a numit singur, ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot, majoritatea membrilor organelor de administrare sau de control ori majoritatea conducatorilor filialei īn ultimele doua exercitii financiare, sau
       2. controleaza singur, īn baza unui acord īncheiat cu ceilalti actionari sau asociati, majoritatea drepturilor de vot;

Stat membru de origine


a) statul membru īn care este situat sediul social al societatii care presteaza servicii de investitii financiare sau de administrare de investitii; daca, īn conformitate cu legea nationala, societatea nu are un sediu social, statul membru de origine este acela īn care este situat sediul central;
b) statul membru īn care este situat sediul social al societatii care administreaza un sistem de tranzactionare; daca, īn conformitate cu legea nationala, societatea nu are un sediu social, statul membru de origine este acela īn care este situat sediul central;
c) statul membru īn care societatea de administrare a unui organism de plasament colectiv īn valori mobiliare constituit ca fond deschis de investitii īsi are sediul social, precum si statul membru īn care se afla sediul social al societatii de investitii, īn cazul unui organism de plasament colectiv īn valori mobiliare constituit ca societate de investitii;

Stat membru gazda


a) statul membru īn care o societate de servicii de investitii financiare sau o societate de administrare a investitiilor are o sucursala sau īsi desfasoara activitatea;
b) statul membru, altul decāt statul membru de origine al respectivului organism de plasament colectiv īn valori mobiliare, īn care sunt comercializate titluri de participare emise de acesta;

State membre


statele membre ale Uniunii Europene si celelalte state apartinānd Spatiului Economic European;

Sucursala


structura organizata, fara personalitate juridica separata a unei societati comerciale, care presteaza unul sau toate serviciile pentru care societatea a fost autorizata, īn conformitate cu mandatul dat de aceasta. Toate sediile īnfiintate īn Romānia de catre o societate cu sediul social sau central situat īntr-un stat membru vor fi tratate ca fiind o singura sucursala;



Titluri de capital


actiuni si alte valori mobiliare asimilabile actiunilor, precum si orice alt tip de valori mobiliare, conferind dreptul de a le dobāndi ca urmare a unei conversii sau a exercitarii acestui drept, īn masura īn care valorile din a doua categorie sunt emise de acelasi emitent sau de catre o entitate care apartine grupului din care face parte respectivul emitent;

Titluri de participare


unitati de fond sau actiuni emise de organisme de plasament colectiv, īn functie de modul de constituire al acestora;

Traderii


sunt persoane juridice care efectueaza exclusiv īn nume si pe cont propriu tranzactii cu instrumente financiare derivate, de natura contractelor futures si cu optiuni.



Valori mobiliare


a)    actiuni emise de societati comerciale si alte valori mobiliare echivalente ale acestora, negociate pe piata de capital;
b) obligatiuni si alte titluri de creanta, inclusiv titlurile de stat cu scadenta mai mare de 12 luni, negociabile pe piata de capital;
c) orice alte titluri negociate īn mod obisnuit, care dau dreptul de a achizitiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb, dānd loc la o decontare īn bani, cu exceptia instrumentelor de plata;

Valori mobiliare emise īn mod continuu sau repetat


valori mobiliare de acelasi tip si/sau clasa emise continuu ori īn cel putin doua transe distincte pe o perioada de 12 luni.





Document Info


Accesari: 4772
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )