Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Dreptul afacerilor

economie


Dreptul afacerilor

Principalele obiective ale unitatii de invatare Nr. 1 sunt:



Intelegerea notiunii de drept al afacerilor .

Familiarizarea cu obiectul dreptului afacerilor.

Recunoasterea principalelor izvoare ale dreptului afacerilor.

Insusirea principiilor dr. afacerilor.


Evolutia dreptului afacerilor

Cuvinte cheie












Cutuma, Pravila lui Vasile Lupu, Pravila cea Mare a lui Matei Basarab, Codul juristului Andronache Donici, Codul lui Caragea, Codul lui Callimachi, Regulamentele Organice, Codul comercial roman

La inceput comertul a fost reglementat de asa-numitul obicei al pamantului (cutuma). Au existat insa si norme de origine straina datorita legaturilor inevitabile cu persoane care faceau comert din alte locuri (ex: geto-dacii si negustorii eleni).

Prima reglementare scrisa (disparuta) a fost Pravila (=lege) lui Alexandru cel Bun. Ulterior au aparut alte doua pravile: Pravila lui Vasile Lupu (in Moldova, 1646) iar in Muntenia Pravila cea Mare a lui Matei Basarab (1652). In aceste ultime dou 929e47j a legi erau prevazute rap. de schimb, clauzele sau prevederile contractelor precum si obligatiile partilor. Aceste doua pravile sunt inlaturate in timpul domniilor fanariote.

In anul 1814 in Muntenia apare Codul juristului Andronache Donici in care intalnim norme privind af. comerciale si falimentul. Ulterior, in Codul lui Caragea (1817) apar primele norme privind dreptul afacerilor si la fel si in Codul lui Callimachi (1816-1817). Acesta din urma includea si reguli de contabilitate. Regulamentele Organice apar in 1831. Ele fac referire la normele de comert precum si la infiintarea tribunalelor comerciale. Aceste reguli prevad ca judecatoriile „decid dupa firea pricinii (ob. pricinii) si nu dupa meseria partilor din procese”.

In 1887 apare Codul comercial roman, fiind elaborat de 5 juristi de renume si inspirat din Codul comercial italian care aparuse in 1882. Pana in prezent, acest cod comercial a suferit mai multe modificari intre 1895-2010. Dupa anul 1945, Codul comercial roman nu s-a mai aplicat raporturilor jur. comer. interne ci numai celor de comert exterior, insa cu importante restrictii. Dupa dec. ’89, Codul comercial roman a redevenit regulament de esenta/de baza a activitatii comerciale organizate acum pe principiile proprietatii private, libertatii comerciale si a concurentei loiale. Prima reglementare post-decembrista a fost decretul lege 54/1990 referitor la organizarea si desfasurarea activit. ec. pe baza liberei initiative.


Test de autoevaluare 1.1.


Care este prima reglementare scrisa a comertului


Care cod contine pentru prima data reguli de contabilitate


Raspunsul se va da in spatiul gol de mai sus. Raspunsul la test se gaseste la pagina 9.


Notiunea de drept al afacerilor

Cuvinte cheie












Drept, Dreptul Civil, Dreptul Afacerilor, Afacere

Prin drept se intelege totalitatea normelor juridice care alcatuiesc un sistem unitar in fiecare stat, avand ca finalitate organizarea in cadrul unei anumite comunitati statale a vietii si activitatii persoanelor fizice si juridice cat si activitatea autoritatii statului.

Dr. civil, ca ramura a dreptului reglementeaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoanele fizice si cele juridice, constituind dreptul comun cu generala aplicare tuturor activitatilor civile.

Dr. afacerilor reglementeaza intr-un mod distinct raporturile juridice de comert si le separa de relatiile juridice specifice dr. civil, conform unor exigente derogatorii (cum ar fi protectia comerciantului, protectia consumatorului sau creditul). Totalitatea operatiunilor comerciale, financiare si industriale reglementate de normele dr. af. sunt in esenta afaceri. Prin afacere se intelege o activitate profesionala in domeniul comercial, industrial sau financiar. Afacerile constituie ob. de activitate al comerciantilor. Am putea spune ca dr. af. constituie o adevarata tehnica a gestionarii si organizarii rel. economice. Indiscutabil lumea afacerilor se subordoneaza vietii sociale.


Test de autoevaluare 1.2.

Ce intelegeti prin afacere



Definiti termenul de drept



Raspunsul se va da in spatiul gol de mai sus. Raspunsul la test se gaseste la pagina 9.




Obiectul dreptului afacerilor


Cuvinte cheie












Autonomia de vointa, Aparenta si ordinea publica, buna credinta, drept public, drept privat, acte si fapte de comert, comercianti


Aceasta ramura de dr. se adreseaza oamenilor de afaceri si cuprinde elemente de dr. privat, dr. fiscal, dr. muncii si alte asemenea ramuri. Principalul nucleu al dr. afacerilor il constituie dr. comercial. Spiritul dr. af. se refera, in principal, la doua aspecte:

1) Autonomia de vointa. In Codul Civil este prevazuta regula libertatii contractuale fundamentata pe autonomia de vointa. In rel. comerciale oamenii de afaceri recurg la contracte tip si este f. important ca in cazul interpretarii contractelor sa se stabileasca vointa declarata si nu vointa interna a partilor. Reglementarea comerciala are in vedere realitatea obiectiva a unei operatiuni comerciale si nu aspectele subiective care au generat acea operatiune. De aceea (materia noastra) s-a restrans. Notiunea de buna credinta este importanta pt. a se diminua abuzurile in ceea ce priveste exercitarea dr. contractuale. In consecinta, pt. protectia concurentei impotriva exceselor s-au extins masurile inspirate sin respectul loialitatii contractuale in af. comerciale. Astfel, in legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale s-a consacrat indatorirea comerciantilor de a-si exercita obligatiile cu buna credinta si conform uzantelor cinstite calificand actul de credinta neloiala ca fiind contrar bunei credinte in activit. de comert.

2) Aparenta si ordinea publica. Ca urmare a recunoasterii unor efecte aparente ale actelor juridice circulatia bunurilor si a drepturilor este mult usurata in activitatea de comert. Cu alte cuvinte, reglementarea comerciala implica o recunoastere mai larga a efectelor aparentei decat in dreptul civil. In dr. af. notiunea de ordine publica cuprinde domenii mai largi decat dr. civil. Ac. pentru ca statul trebuie sa asigure o orientare corecta a activitatii comerciale in scopul ocrotirii intereselor nationale si a protectiei consumatorilor. Prin dispozitii imperative ale legilor se stebilesc conditiile pt. exercitarea unor profesii comerciale. Ca urmare. o serie de reguli de principiu privind productia si vanzarea marfurilor sunt subordonate unor reguli comerciale de dr. public. Este institutionalizata si interventia organelor/autoritatilor fiscale pt. perceperea de impozite.

Prin drept public intelegem ansamblul norm. jur. si a principiilor de dr. aplicabile raporturilor dintra stat si cetateni sau raporturilor dintre organele statului.

Dreptul privat constituie totalitatea norm. de dr jur. si a principiilor de dr. care se refera la relatiile dintre pers. private din acelasi stat, individual sau in grup.

In raport cu sistemul adoptat de Codul comercial roman se considera ca dr. af. este un drept obiectiv in situatia in care este format din fapte si acte de comert, fara a se tine cont de calitatea persoanelor, sau este considerat un drept subiectiv cand se au in vedere subiectii de drept carora li se aplica normele dr. af. si care nu pot fi decat comerciantii. Codul comercial roman care a fost creat in 1887 are la baza sistemul obiectiv.

Obiect dr. afacerilor in constituie normele juridice referitoare la faptele de comert si la comercianti. Putem defini dr. af. ca fiind totalitatea norm. jur. care se aplica raporturilor jur. considerate de lege ca fapte de comert precum si acelor la care participa pers. care au calitatea de comerciant. Subiectele dr. af. pot fi atat pers. fizice cat si cele jur. care indeplinesc conditia de a fi comercianti si au in obiectul lor de activitate efectuarea de acte si fapte de comert. Comerciantii sunt acele pers. care indeplinesc/savarsesc acte obiective de comert cu titlu profesional si in nume propriu.


Test de autoevaluare 1.3.

Care sunt cele doua aspecte de baza ale dreptului afacerilor


Care sunt subiectele dreptului afacerilor


Raspunsul se va da in spatiul gol de mai sus. Raspunsul la test se gaseste la pagina 9.


Izvoarele dreptului afacerilor


Cuvinte cheie












Izvor de drept, lege, cutuma, jurisprudenta, doctrina


Prin izv. acestui drept intelegem formele de exprimare a norm. jur. ref. la comert, care sunt determinate de modul de edictare/elaborare sau sanctionare de catre stat. Ac. izv. se impart in doua categorii: izvoare legislative si izvoare interpretative.

Izvoarele legislative sunt:

Actul normativ sau legea

Cutuma – uzanta comerciala

Conventiile internationale

1. Legea – regula scrisa si obligatorie elaborata de autoritatea legislativa si generala in aplicarea ei. Izv. primar il constituie legea fundamentala a tarii – Constitutia. Aceasta consacra principiile fundamentale care guverneaza desfasurarea activitatii ec. In legea fundamentala se prevede ca in tara noastra exista ec. de piata si ca statul are obligatia sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil valorificarii factorilor de productie precum si protejarea intereselor natioanale in activitatea economica, financiara si valutara. Statul ocroteste proprietatea sub cele doua forme ale sale (privata si publica). Tot in Constitutie se mai prevede ca dr. de proprietate precum si creantele asupra statului sunt garantate.

Codul comercial roman reprezinta actul normativ de baza intrucat reglementeaza rel. comer. in general si anume faptele de comert, activitatea comerciantilor sau jurisdictia comerciala.

Legile comerciale speciale reglementeaza diferitele aspecte ale activit. de comrt (ex: decr. lege 54/1990 (abrogat), legea 15/1990 – referitoare la reorganizarea unitatilor ec. de stat ca regii autonome si soc. com., legea 26/1990 (republicata) – ref. la Registrul comertului, legea 31/1990 (republicata in M.Of.1066 din 17 noi.2004 ref. la soc. comerciale, legea 52/1994 – privind bursele de valori- abrogata).

Codul civil si legislatia civila constituie izvoare subsidiare ale dr. af. spre deosebire de Codul comercial si legile comerciale care constituie izvoare principale. Ca izv. subsidiar al dreptului, Codul civil cuprinde dispozitii privind obligatiile precum si contractele (contractul de mandat sau contractul de societate). O lege civila speciala o constituie decretul 31/1954 privind pers. fizice si jur. care se aplica in ceea ce se refera la situatia comerciantilor.

2. Cutuma si uzanta comerciala – reguli de conduita gen. nascute din diferite practici folosite o per. mare de timp si care au dabandit un caracter obligatoriu. Ac. cutume si uzante servesc la acoperirea lacunelor din legislatia comerciala sau la completarea si interpretarea legii, mai ales in materia contractelor sau alte acte jur. comerciale.

3. Conventiile internationale – principalul izvor de dr. com. international. Prin conventie internationala se intelege o reuniune survenita intre doua sau mai multe state sau organisme internationale pentru reglementarea anumitor aspecte mai deosebite.

Tratatul de la Roma din 1957 ref. la Comunitatea Ec. Europeana

Tratatul de la Maastricht din 1992 ref la Uniunea Europeana

Conventia de la Berna din 1890 privind transportul pe calea ferata

Conventia de la Varsovia sin 1929 privind transporturile aeriene

Exista si conventii care urmaresc uniformizarea legislatiei internationale cu legislatiei interne ale statelor ratificatoare. (ex: Conv. internationala de la Geneva, 1930-1931 ref. la titlurile de credit sau Conv. de la Berna din 1823 privind propr. industriala).

Conv. Europeana a Drepturilor Omului. Chiar daca aceasta se refera la dr. pers. fizice, nu trebuie sa se inteleaga ca nu ar influenta si viata afacerilor. Aici se prevede dr. oricarei pers. ca litigiul sau sa fie judecat in mod echitabil, public si intr-un termen rezonabil de catre un tribunal impartial. In protocolul aditional al Conv. Dr. Omului se prevede ca pers. fizice si jur. au dreptul sa actioneze in fata instantelor straine pentru recuperarea unor creante.

Mai sunt de semnalat si o serie de org. internationale care au un rol si in viata internationala a af. De exemplu Fondul Monetar International care are ob. de activitate asigurarea in domeniul monetar a stabilitatii cursurilor de schimb intre valute si acordarea de ajutor de asistenta statelor semnatare pentru depasirea si solutionarea dificultatilor rezultate din balantele de plata. Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare efect. operatii financiare pe un tr. lung, obiectul fiind reconstructia si dezvoltarea statelor membre. Conferinta Natiunilor Unite pentru comert si dezvoltare care a aprobat in anul 1982 un cod international de conduita pentru controlul practicilor comerciale restrictive (se au in vedere politicile abuzive care rezulta din pozitia dominanta pe care o are o soc. com. pe plan intern sau extern).

Izvoare interpretative

Exista doua tipuri de asemenea izvoare:

Jurisprudenta sau practica judiciara

Doctrina

1. Jurisprudenta constituie totalit. hot. jud. pronuntate de instantele de toate gradele. Aceste hotarari interpreteaza legea pe care o aplica la cazuri concrete. De multe ori jurisprudenta constituie o sursa pentru organele legiuitoare.

2. Doctrina in sens larg constituie ansamblul scrierilor care se publica in dif. materiale. In sens restrans prin doctrina se intelege ansamblul conceptiilor si interpretarilor date de catre cadrele didactice, avocati, magistrati (judecatori si procurori) sau alti juristi in dif. lucrari de specialitate. Uneori, solutiile de doctrina sunt preluate de organele legislative si transpuse in acte normative.


Test de autoevaluare 1.4.

Care sunt izvoarele dreptului afacerilor



Raspunsul se va da in spatiul gol de mai sus. Raspunsul la test se gaseste la pagina 9.


Principiile dreptului afacerilor

Cuvinte cheie













Libertatea comertului, libertatea conventiilor, concurenta


I. Principiul libertatii comertului – se refera la lib. de a revinde pt a castiga care este premiza esentiala pt. normala desfasurare a circulatiei bunurilor si valorilor.

II. Principiul libertatii conventiilor – exprima regula cf. careia conventiile legale facute au putere de lege intre partile contractante.

III. Principiul concurentei si a protectiei acesteia – exprima ideea ca starea de concurenta este o lege a ec. de piata si un factor de prosperitate.


Test de autoevaluare 1.5.

Enumerati principiile dreptului afacerilor



Raspunsul se va da in spatiul gol de mai sus. Raspunsul la test se gaseste la pagina 9.






In loc de rezumat

Va recomand sa faceti o recapitulare a principalelor subiecte prezentate in aceasta unitate si sa revizuiti obiectivele precizate la inceput.

Este timpul pentru intocmirea Lucrarii de verificare nr. 1 pe care urmeaza sa o transmiteti tutorelui


Lucrare de verificare unitate de invatare nr. 1


Din ce ramura a sistemului national de drept face parte dreptul afacerilor?


Motivati raspunsul!















Pentru raspunsurile studentilor lasati spatii adecvate intre intrebari.


Raspunsurile testelor de autoevaluare

Raspuns 1.1

Pravila lui Alexandru cel Bun

Codul lui Callimachi ;

Raspuns 1.2

Prin afacere se intelege o activitate profesionala in domeniul comercial, industrial sau financiar. Afacerile constituie ob. de activitate al comerciantilor ;

Prin drept se intelege totalitatea normelor juridice care alcatuiesc un sistem unitar in fiecare stat, avand ca finalitate organizarea in cadrul unei anumite comunitati statale a vietii si activitatii persoanelor fizice si juridice cat si activitatea autoritatii statului.

Raspuns 1.3

Autonomia de vointa si Aparenta si ordinea publica;

Subiectele dr. af. pot fi atat pers. fizice cat si cele jur. care indeplinesc conditia de a fi comercianti si au in obiectul lor de activitate efectuarea de acte si fapte de comert ;

Raspuns 1.4

Actul normativ sau legea

Cutuma – uzanta comerciala

Conventiile internationale

Jurisprudenta sau practica judiciara

Doctrina

Raspuns 1.5

Principiul concurentei si a protectiei acesteia

Principiul libertatii conventiilor

Principiul libertatii comertului




Bibliografie unitate de invatare nr. 1

Miff A., Paun C., Dreptul afacerilor, Ed. Imprimeriei Ardealul, 2006.

Miff A., Business Law. Volume I. Introduction to business law, Ed. Sfera juridica, 2007.

Augustin Fuerea, Drept Comunitar al afacerilor,ed. a II-a revazuta si adaugita, Ed.Universul Juridic, Bucuresti,2006

David M., Dreptul afacerilor, Ed. Europolis, 2005




Document Info


Accesari: 2588
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )