Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ELIBERAREA MARFII

economie


ELIBERAREA MĂRFII


1.Eliberarea marfii la destinatie






Conform art.28 CIM, odata ajunsa la destinatie marfa transportata, calea ferata are obligatia contractuala de    a o elibera beneficiarului mentionat īn scrisoarea de trasura, iar destinatarul are obligatia de a o ridica īn termenul stabilit. Īn acest sens carausul este obligat sa elibereze destinatarului, īn statia de destinatie, conform indicatiilor expeditorului, scrisoarea de transport si marfurile tr 343t199d ansportate.

Din momentul primirii marfii, dreptul de dispozitie al expeditorului trece asupra destinatarului. Dar, destinatarul este īn drept sa solicite carausului punerea la dispozitie a vagoanelor numai dupa achitarea sumelor ce cad īn sacrina sa. Aceasta plata este o conditie pentru a putea exercita drepturile ce izvorasc din contractul de transport.

Carausul nu este īn drept sa elibereze marfa decāt destinatarului indicat initial īn scrisoarea de trasura sau desemnat ulterior de expeditor prin contra ordin. Eliberarea marfii unui alt destinatar va atrage raspunderea carausului, care va fi obligat sa suporte contravaloarea operatiunilor de descarcare, depozitare, reāncarcare, despagubiri pentru īntārzierea eliberarii marfii catre destinatarul indicat de catre expeditor.[1]

Pentru eliberarea marfii, carausul, īmpreuna cu reprezentantul destinatarului, are obligatia sa procedeze la verificarea sigiliilor, semnelor, marcajelor mijlocului de transport, a coletelor, iar pentru anumite categorii de marfuri-recāntarire īn prezenta destinatarului. Aceste verificari se fac īn raport cu mentiunile din scrisoarea de trasura si din celelalte documente ce īnsotesc marfa.

Daca in urma acestor verificari totul este īn ordine, carausul va elibera coletele sau va pune mijlocul de transport la dispozitia destinatarului pentru descarcare, facāndu-se mentiunea pe scrisoarea de trasura "predat fara urme de violare". Cel īndreptatit poate refuza primirea marfii, chiar dupa primirea scrisorii de trasura si plata taxelor, atāt timp cāt nu s-a procedat la verificarile pe care le-a cerut pentru a se constata o paguba pe care o invica.

Marfurile transportate īn mijloace de transport complete se considera eliberate īn momentul cānd carausul a pus la dispozitia reprezentantului destinatarului mijlocul de transport pantru descarcare. Expeditiile de coletarie se considera eliberate cānd reprezentantul destinatarului le preia efectiv de la caraus.



expeditiile de coletariile si mesagerii, precum si cele de vagoane complete cu urme de violare, sustragere, pierdere sau avarii;

la cererea scrisa a destinatarului de recāntarire, iar statia de destinatie sa dispuna de mijloacele necesare




3.Īmpiedicari la eliberarea marfii




Īn unele cazuri, se pot ivi īmprejurari datorita carora este īn situatia sa nu īsi poata īndeplini obligatia privind eliberarea marfii. Cele mai frecvente situatii sunt urmatoarele:

refuzul destinatarului de a primi marfa;

ridicarea gresita de expeditor a adresei destinatarului[4]

Conform art. 34 CIM, statia de cale ferata de destinatie trebuie sa-l avizeze pe expeditor prin statia de predare si sa solicite instructiuni.

Daca īmpiedicarea are drept cauza refuzul destinatarului de a primi marfa, expeditorul are dreptul sa dispuna de ea, chiar daca nu se mai afla īn posesia duplicatului scrisorii de trasura. Destinatarul care a refuzat marfa poate reveni, dar numai daca īntre timp nu s-au primit instructiuni contrare de la expeditor.

Īn art 34.2 CIM se retine:

"Cānd īmpiedicarea de eliberare īnceteaza īnainte de sosirea instructiunilor predatorului la astatia de destinatie, marfa se elibereaza destinatarului. Predatorul trebuie sa fie īnstiintat despre aceasta fara īntārziere.

Īn nici un caz de īmpiedicare la eliberare carausul nu este īndreptatit sa īnapoieze marfa expeditorului, fara consiimtamāntul expres al acestuia, cu exceptia cazul cānd s-a facut mentiunea īn scrisoarea de trasura."

Daca expeditorul nu trimite īn timp util instructiuni, se naste dreptul carausului de a valorifica marfa. Suma retinuta se cuvine celui īndreptatit sa reclame marfa, carausul avānd dreptul sa retinacreantele sale legale.

Acest drept de valorificare este o situatie de exceptie, care se īntemeiaza pe un drept legal al carausului.




A. Pop. T. Ciobanu, DREPTUL TRANSPORTURILOR, Bucuresti, 1989

Gheorghe Filip, DREPTUL TRANSPORTURILOR, Bucuresti, 1993.

Din practica Curtii de Arbitraj, 1973, vol. I

Tonel Ciobanu, NOTE DE CURS


Document Info


Accesari: 4088
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )