82. Explicati necesitatea evaluarii economice si financiare
Obv. si mijloacele de realizare ale diagnosticului de organizare, management si resurse umane
Mij;loacele de realizare a diagnosticului ethnic de exploatare utilizeaza datele si informatiile primate din partea intreprinderii, prevazute in lista anexa a contractului, precum si cele obtinute din afara intreprinderii evaluate, din interferenta cu celelalte diagnostice ale functiilor intreprinderii si, daca este cazul datele si concluziile din raportul altui profesionist specialist, technician, expert-posesor al unui cabinet professional sau facand parte dintr-o societate de profil legal atestata sau autorizata.
Obiectivele si mijloacele de realizare ale diagnosticului financiar contabil
rezolvare
Pentru evaluarea societatilor intrate in fuziune sau divizare, se poate folosi una dintre urmatoarele metode: metoda patrimoniala sau metoda activului net, metoda bursiera, metoda bazata pe rezultate (valoarea de rentabilitate, valoarea de randament, valoarea de supraprofit), metode mixte si metoda bazata pe fluxul financiar sau cash-flow.
V = CB/i=66.666
Active totale 150.000
179. & 15315t1918p nbsp; Este evident ca politicile contbile influenteaza valoarAe intreprinderii instrucat intrucat acesta poate opta pentru o metoda sau alta, o baza de evaluare sau alta a elemntelor din situatiile financiare, astfel metoda lifo in cazul stocurilor va conduce la o valoare a stocurilor mai mare in bilant si un rezultat mai mic pe cand metoda fifo va avea unefect invers, asmenea si politicile de amortizare, respective duratele de viata stabilite sau metodele de amortizare. De exemplu capitalizarea costurilro indatorarii la un moment dat determina active mai mari decat daca dobanda ra fi tercuta direct in caheltuiala perioadei.
Valoarea patrimoniala sau valoarea propriu zisa, este activul net corijat obtinut ca diferenta intre activul bilantului economic si datoriile inscrise in acest bilant.
. Riscul de tara influenteaza val intreprinderii in sens invers proportional cu cat riscu este mai mare cu atat val intrepr este mai mica.
. Da, conturile extrabilantiere influenteaza val intreprinderii, activele care nu sunt in proprietate dar sunt utilizate de intreprindere, evidentiate extrabilantier sunt luate in calcul la determinarea valorii substantiale brute.
. Val. care se stabileste pentru activele considerate in afara exploatarii, este valoarea venala, adica suma trezoreriei ce se va degaja la cesiunea lor.
.Motivele pentru care actionarii ar accepta un prêt de vanzare negativ pentru o intreprindere redresabila (in locul falimentului )
Redresarea presupune infuzie de capital, iar in conditiile in care actionarii nu dispun de capital prefera vanzarea la un prêt sub val justa totusi negociat decat falimentul, caz in are loc vanzarea activelor si plata creditorilor intr-po anumita ordine, actiunarii ramanand cei din urma pe lista.
. In evaluare nu sunt acceptate principiile contabile in totalitate urmand a se face corectii pe bilantul contabil:
Principiul independentei exercittiilor
Principiul necompensarii
Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere
. In analiza SWOT aplicabila functiei juridice nu se incadreaza urmatoarele puncte:
- relatiile comerciale cu furmizarii traditionali
- promovarea prod intrepr
- posibilit de imbunatatire a cailor de acces si utilitatilor
. Verificarile relevante pentru diagnosticul res umane
[n]
[n]f - rata inflatiei
.Criteriul de clasificare a elem. Din bilantul functional este cel al principalelor functii ale intreprinderii> de investitii, exploatare, si trezorerie - in activ si de finantare - in pasiv.
. - nr. de personal cu vechime mai mare de 5 ani/nr. mediu scriptic de personal
. Lichiditatea restransa = aptitudinea intreprinderii de a rambursa datoriile sub un an cu ajutorul elementelor celor mai lichide sub un an
L r = creante=disponibilitati/datorii sub un an
. Doc. financiare de sinteza pe care le verifica auditorul fiananciar sau evaluatorul pentru a se asigura credibilitatea datelorcontabile sunt:
Situatiile financiare financiare pe ultimii trei ani in componentele sale functie de reglementarile contabile aplicabile.
.Carei optici ii corespund val patrimoniale functionale (ex val substantiala)?
Val patrim functionale au la baza o optica a prevalentei economicului asupra juridicului, respectiv val intrepr ia in calcul val tuturor bunurilor pe care le utilizeaza indif daca sunt sau nu in proprietatea acesteia
Val patrimoniale sunt abordate printr-o optica aproape comerciala si statica, care nu tine seama de potentialul intreprinderii. Aceasta abordare incompleta ofera totusi proprietarilor ei o garantie de siguranta asupra valorii acesteia la un moment dat, putand dovedi investitrorilor ca exista un echivalent tangibil asupra actiuniolor pe care le detin in intreprinderea respectiva.
. Carei optici ii corespund val patrimoniale matematice (ex. ANC)
Val patrim matematica aree la baza o optica potrivit careia val intrepr ia in calcul numai de bunurile aflate in proprietate.
.Ce reprez rata de actualiz a capitalurilor?
Rata de actualizare a capitalurilor rezulta dintr-o medie a ratei de remunerare a capitalurilor proprii si a ratei dobanzii,
in cazul in care fluxul fianc este expr in lei curenti, rata de actualizare se compune din rata de randament - dobanda la obligatiunile de stat
Rata rentab economice = marja neta* rotatia investitiilor, respectiv,
Δ NFR inclusiv a lichiditatilor/datoriile
+ Amortizare
- & 15315t1918p nbsp; Δ NFR
+ Incasari din vz activelor corporale
- & 15315t1918p nbsp; Cheltuieli de capital___________
CASH FLOW DIN ACTIVIT CURENTA
+ Cash flow din alte investitii in afara celor operationale
CASH FLOW DISPONIBIL PT INVESTITORI
+ Credite bancare si alte dat assimilate contractate de intreprindere
- & 15315t1918p nbsp; Ratele achitate pt rambursarea creditelor si sumelor platite pt rascumpararea obligatiunilor
- Dividende preferentiale achitate
CASH FLOW DIN ACTIVIT FINANCIARA
Amortizarea se aduna la rezultat, pt ca initial ch cu amortizarea a diminuat profitul fara a fi o iesire de numerar.
. Stabilirea pretului presupune negocierea, evaluatorul nu-si propune sa sa determine pretului ci gama de valori, respective zona in care ar putea incepe negocierea si care ar putea probabil sa se situeze pretul.
Valoarea unui bun se fondeaza pe notiune ade schimb, se poate considera astfel ca valoarea comerciala constiutie punctul de echilibru in care vanzatorul accepta sa vanda si cumparatorulul sa cumpere. Valoarea depinde de unele criterii sau factori care influenteaza dorinta de a cumpara sau vinde; aceste criterii pot fi subiective, de natura psihologica sau economica si obiective, prin aplicarea unor metode de evaluare care abordeaza atat separate cat si impreuna , latura patrimoniala si profitabilitatea bunului, activului sau intreprinderii in ansamblul sau.
Cap perman. necesare exploatarii = activele imobilizate + NFR
|