Pentru evaluarea societatilor intrate īn fuziune se poate folosi una dintre urmatoarele metode: metoda patrimoniala sau metoda activului net, metoda bursiera, metoda bazata pe rezultate (valoarea de rentabilitate, valoarea de randament, valoarea de supraprofit), metode mixte si metoda bazata pe fluxul financiar sau cash-flow-ul.
La societatea absorbita
transmiterea capitalurilor proprii
transmiterea elementelor de activ ( scaderea din gestiune)
transmiterea elementelor de pasiv
44X 2.000
inchidere contului de venituri
inchidere contului de cheltuieli
regularizarea conturilor 461 si 419
La societatea absorbanta
Societatea absorbanta va īnregistra īn contabilitate aportul si prima de fuziune.
Contabilizarea aportului
Societatea absorbanta trebuie sa īnregistreze īn contabilitatea sa elementele de activ si pasiv primite de la societatea absorbita.
majorarea capitalului
- preluarea elementelor de activ
30X 10.000
preluarea elementelor de pasiv
44X 2.000
Prima de fuziune
Prima de fuziune reprezinta dreptul de intrare pe care trebuie sa-l plateasca actionarii societatii absorbite pentru a intra īn noua societate.
4. Potrivit Codului fiscal, societatea absorbita are obligatia sa depuna declaratia de impunere si sa plateasca impozitul pe profit cu 10 zile īnainte de data īnregistrarii īncetarii existentei la registrul comertului.
Societatea absorbanta
1. Potrivit prevederilor din Codul fiscal, pierderea fiscala īnregistrata de societatea absorbita nu se recupereaza de catre societatea absorbanta.
2. Societatea absorbanta foloseste la determinarea profitului impozabil valorile fiscale ale activelor si pasivelor transmise de catre societatea absorbita; societatea absorbanta amortizeaza din punct de vedere fiscal valoarea fiscala a mjloacelor fixe amortizabile transferate de la societatea absorbita, aplicānd regulile prevazute Codul fiscal care s-ar fi aplicat de catre societatea absorbita īn situatia īn care fuziunea nu ar fi avut loc.
3. Īn cazul īn care se preiau de la societatea absorbita rezerve si/sau provizioane care au fost deductibile la determinarea profitului impozabil acestea urmeaza regimul stabilit prin Codul fiscal.
4. Īn situatia īn care valoarea rezervei legala prevazuta de Codul fiscal, rezultata īn urma operatiei de fuziune, depaseste o cincime din capitalul subscris si varsat al societatii absorbante, diferenta nu se trateaza ca venit impozabil atāta timp cāt aceasta rezerva se mentine la valoarea rezultata.
4. Potrivit prevederilor din Codul fiscal, societatile care īsi īnceteaza existenta au obligatia sa depuna declaratia de impunere si sa plateasca impozitul pe profit cu 10 zile īnainte de data īnregistrarii īncetarii existentei la registrul comertului.
Societatea care ia fiinta
1. Potrivit prevederilor din Codul fiscal, pierderea fiscala īnregistrata de societatile care īsi īnceteaza existenta nu se recupereaza de catre societatea care ia fiinta.
2. Societatea care ia fiinta foloseste la determinarea profitului impozabil valorile fiscale ale activelor si pasivelor transmise de catre societatile care īsi īnceteaza existenta; societatea care ia fiinta amortizeaza din punct de vedere fiscal valoarea fiscala a mjloacelor fixe amortizabile transferate de la societatile care īsi īnceteaza existenta, aplicānd regulile prevazute de Codul fiscal care s-ar fi aplicat de catre societatea care īsi īnceteaza existenta īn situatia īn care fuziunea nu ar fi avut loc.
3. Īn cazul īn care se preiau de la societatile care īsi īnceteaza existenta rezerve si/sau provizioane care au fost deductibile la determinarea profitului impozabil acestea urmeaza regimul stabilit prin Codul fiscal.
4. Īn situatia īn care valoarea rezervei legala prevazuta in Codul fiscal, rezultata īn urma operatiei de fuziune, depaseste o cincime din capitalul subscris si varsat al societatii care ia fiinta, diferenta nu se trateaza ca venit impozabil.
5. Valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de persoanele care contribuie cu active este egala cu valoarea fiscala a activelor aduse drept contributie de catre persoanele respective si se īnregistreaza īn Registrul fiscal.
|