Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MEMORIU TEHNICO-ECONOMIC

economie


MEMORIU TEHNICO-ECONOMIC





















Descrierea generalǎ a lucrǎrilor


Prezentul proiect contine lucrarile necesare pentru obiectivul de investitie:"CONSOLIDARE MAL BORCEA(DUNĂRE)-ZONA LUCIU -GIURGIENI, JUD. IALOMITA"si are scop eliminarea cauzelor ce produc eroziunea si prabusirea malului in zona SPE1 Luciu-Giurgieni,care protejaza digul de aparare a incintei Luciu-Giurgeni,din imediata apropiere a malului.


Amplasamentul

Lucrarile din prezentul obiectiv de investitie sunt amplasate in Jud. Ialomita, pe bratul Borcea al Dunarii , la km 232+450 ÷ 233+450 , respectiv sectorul II de dig Giurgeni km 10 +050 :11+050 , km la care este amplasata statia de pompare SPE Luciu-Giurgeni.


Topografia

Statia de evacuare SPE1 Luciu -Giurgeni evacueaza apa din incinta Luciu-Giurgeni in Dunare,pe malul stâng al Bratului Borcea.

Administrativ,statia din jud. Ialomita , exploatata de ANIF -RA-sucursala Arges-

Ialomita -Siret.

Accesul este asigurat din Loc. Giurgeni si de digul din sectorul I, încastrat in aval in terasamentul soselei nationale Bucuresti-Slobozia_Harsova, Constanta,iar in amonte în digul râului Ialomita , construit cu profil tip Dunare.

In data de 11.07.2006 s-au facut ridicari topografice care indica malul bratului Borcea -propus pentru consolidare, între km 232+450:232+450.

Prin masuratorile facute s-a constatat degradarea avansata a malului, situatie foarte diferita fatade cea existenta din anul 2001.


Clima si fenomenele naturale specifice zonei.

Zona se incadreaza din punct de vedere climatic prin temperaturi excesive si deficit accentuat de apa,ceea ce ridica problema în agricultura si in hidroamelioratii.


Înghetul

Scaderea temperaturii aerului sub 0˚C se produce în medie la inceputul lunii noiembrie, iar la ultimul inghet in jurul datei de 1 aprilie.

Geologie si seismicitate

Din punct de vedere geotehnic - terenul din zona este teren aluvionar cu litologii diferite si cu presiune conventionala de 11 - 120 KPa.

Din punct de vedere al calculului antiseismic, amplasamentul este situat in zona seismica 'E' careia îi corespunde coeficientul Ks =0,12 si perioada de colt Tc=0,7sec, conform Normativului P100/92.

Conform hartii hidrologice a Institutului Geologic , în zona studiata apa freatica se afla cantonata la 0,50- 1,00 m adâncime de la nivelul terenului.

Variatiile de nivel ale pânzei freatice determina ridicarea sarurilor si acumularea acestora.

Gradul de agresivitate al apei este intens.

Din punct de vedere al chimismului , apa freatica prezinta o mineralizare slaba.


Incadrarea lucrarilor în clasa de importanta

Lucrarile propuse se încadreaza conform H.G. 261/94 anexa 2 in clasa III, categoria de importanta C - Constructii cu functii obisnuite a caror neânplinire nu implica riscuri majore pentru societate si natura.

In zona mai sus mentionata , actiunea de erodare a apei se axeaza în principal pe mal, amenintând securitatea digului de protectie a incintei.

Zona a fost partial consolidata , dar interventiile locale realizate în timpul exploatarii nu si-au atins scopul.

Pentru remedierea acestei situatii , se impune ca necesara realizarea lucrarilor de combaterea eroziunii de mal si de consolidare , propuse prin tema prezentului obiectiv de investitie.

Scopul lucarii este acela de combatere a cauzelor ce produc eroziunea si prabusirea malului în zona SPE1 Luciu - Giurgeni, precum si protejarea digului de aparare a incintei ce se afla in imediata apropiere a malului.

Situatia propusa

Rezolvarea problemelor din tema de proiectare se vor realiza prin lucrarile propuse, care sunt lucrari de aparare de maluri, ce au drept scop protejarea malului, împotriva actiunii de afuiere a curentului apei, valurilor,ghetii,plutitorilor,etc.

Lucrarile din prezentul obiectiv au fost prevazute cu încastrari corespunzatoare in malurile stabile ale cursului de apa(bratul Borcea km 232+450÷233+450 al Dunarii).

La alegerea solutiilor s-a tinut cont de :

*conditiile specifice ale scurgerii , concretizate prin:

→ nivelul liber al apei situate la cota - 6,17 , corespunzator masuratorilor din 1984;

→nivel maxim ,corespunzator asigurarii de 5% la cota +11,00 ;

→viteza de curgere a apei ,mare ;

→nivelul de scurgere al ghetii la cota +670;

*terenul pe care se realizeaza consolidarea este în general slab coeziv , fiind un sol de tip aluvionar ;

*posibilitatile de procurare ale materialelor de constructie folosite sau de folosirea materialelor locale ;

*solicitarile datorita valurilor ;

*solicitarile datorita ghetii ;

*solicitarile datorita plutitorilor;

Lucrarile propuse prin acest obiectiv sunt lucrari cu caracter pasiv , care opresc actiunea daunatoare a curentului , fara sa modifice caracteristicile acestuia, abatând curentul din portiunile erodate ale malului si creând conditii pentru curgerea paralela in dreptul constructiilor hidrotehnice existente.


Date si indici care caracterizeaza investitia proiectata

Caracteristicile principale ale lucrarilor propuse pentru consolidarea bratului Borcea la km 232+450÷233+450 sunt:

-prismul de anrocamente din piatra bruta va avea configuratia prezentata în plansele anexate în documentatie;

-pereu cu celule tip figure din benzi de polietilena de înalta densitate prinse ultra sonic pe o lungime L=1000.0 m cu lungimea taluz pereat l=18.00 m pentru ca sa încastreze la cota terenului natural si taluz m=2;


Structura constructiva

Realizarea lucrarilor propuse se va face astfel:

-confectionarea saltelei de fascine pe mal,lansarea si scufundarea ei, apoi lestarea cu piatra bruta

-realizarea prismului de anrocamente se face cu excavator cu senile si echipament de draglina

-saparea malului si aducerea la inclinarea proiectata se realizeaza cu draglina si prin operatiuni de finisare a taluzului;

-asternerea stratului filtrant pe taluz,din geotextil;

-realizarea pereului (cel de tip figure din benzi de polietilena de înalta densitate prinse ultrasonic umplute cu beton simplu);

-încastrarea proiectiei de mal în zona de iesire(aval) se va realiza direct în malul stabil

Sistemul de celule tip fagure din benzi de polietilena de înalta densitate prinse ultrasonic este special dimensionat pentru a oferi cele mai bune solutii in problemele legate de stabilitatea taluzelor în special controlul eroziunilor.

Calitatea produsului este asigurata de:

-forma produsului-tridimensionala;

-stabilitatea chimica bacteriologica;

-rezistetta la actiunea razelor ultraviolete;

-flexibilitatea materialului;

-greutatea scazuta a materialului folosit (polietilena de înalta densitate, sudata ultrasonic, formând o structura de tip fagure);

-volum scazut de transport;

-montarea facila care conduce la o instalare rapida

Pentru punerea în opera a sistemului de lucrari de consolidare cu celule tip fagure din benzi de polietilena de înalta densitate prinse ultrasonic sunt necesare urmatoarele operatiuni:

-prepararea suprafetei la cotele stabilite;

-pregatirea pantelor pentru întinderea materialelor;

-executarea unui umar de 1.00 m latime cu o încastrare de 0.50 m la partea superioara a pantei;

-se întinde geotextilul (geotextil din polipropilena , polietilena sau un produs de polyester îmbracat) pe taluzul amenajat;

-de-a lungul muchiei superioare a umarului se fixeaza ancore de fier de 40-100 cm lungime cu Ř10-12 mm la interval de 10 cm (de obicei la fiecare a doua celula)

-un rând de celule tip fagure de polietilena de înalta densitate prinse ultrasonic se prind de aceste ancore si se întind complet, formând structura de tip fagure;

-urmeaza ancorarea celulelor si la nivelul inferior cu ancore similar, la aceleasi interval;

-de-a lungul lungimii si latimii se fixeaza mai multe ancore la interval de 80-100 cm;

-îmbinarea unitatilor de tip fagure din benzi de polietilena de înalta densitate prinse ultrasonic, alaturate se face cu scoabe galvanizate de 12 mm, pentru care se se foloseste un pistol pneumatic (pentu pereti de celule cu h=10 cm sunt necesare 8 scoabe / celula) ;

-înainte de umplerea celulelor ,ancorele se verifica si se bat la adâncimea corecta, pana la marginea superioara a peretilor ;

-umplerea celulelor se realizeaza de la partea superioara a pantei si se continua progresiv pâna când toate celulele sunt umplute ;

-umplerea celulelor cu beton simplu se realizeaza prin distribuirea egalizata pe celule(se recomanda folosirea unei pompe de beton);

-dupa umplerea celulelor suprafata turnata se niveleaza;


Caile de acces

Pentru circulatie si acces în zonele de executie a lucrarilor se vor folosi caile de acces existente, digul de aparare de la Dunare, drumurile de exploatare paralel cu digul ce fac legatura între localitatea Giurgeni si sediul fostului IAS . Deoarece aceste lucrari se executa în dreptul sediului fostului IAS.


Protejarea lucrarilor executate

Protejarea lucrarilor executate si a materialelor din santier se realizeaza astfel:

-materialele pentru executarea lucrarilor sunt transportate de la sediul santierului la locul de punere în opera numai în momentul cand trasarea este executata si sunt îndeplinite toate conditiile pentru punerea lor în opera;

-zonele de lucru sunt semnalizate corespunzator , pentru a fi evitat orice tip de accident;

-se recomanda executia transeelor numai în momentul cand executantul este în posesia tuturor materialelor necesare executarii lucrarilor, astfel încat circulatia în zonele respective sa fie întrerupte pe o perioada cat mai scurta ;

-materialele necesare lucrarilor din prezentul proiect vor fi depozitate pe santier , astfel încat sa    fie protejate de deteriorari accidentale , conform noprmativelor în vigoare;

-lucrarile proiectate si nepuse în functiune vor fi protejate de indicatoare , ce semnalizeaza zona de lucru.



Document Info


Accesari: 3595
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )