Microeconomie- unitate economica ,agent economic singular, care urmareste sa analizeze comportamentul unui anume agent economic :
cererea
oferta
pretul
Macroeconomia- analiza proceselor la nivelul economiei nationale si la nivel mondial , care are drept servici de analiza economiile nationale in ansamblul lor .
agregatele- V.N. - VENITUL NATIONAL
- P.I.B. - PRODUSUL INTERNATIONAL BRUT
Incertitudinea si riscul in activitatea economica
Activitatea economica se desfasoara in timp si spatiu ,atat timpul cat si spatiul sunt relativ greu de controlat , de stapanit sunt mai putin transparente .Dimensiunile timpului si spatiului si transparenta redusa genereaza risc si nasc fenomenul de incertitudine .
Economia cunoaste la toate nivelele incertitudine si risc si orice agent economic este subordonat riscului si incertitudinii .Pe masura ce economia este mai monetara ,mai fluida ,riscul si incertitudinea devin mai fluente ,mai presante .Economia actuala ,nationala si globala sunt puternic dominate de incertitudine si risc .
Incertitudinea este o stare de nesiguranta cu privire la viitor care este determinata de :
a) caracterul imprevizibil (de neprezis ) al procesului economic .
b) de cunoasterea insuficienta a procesului economic .
Incertitudinea se refera la nesiguranta rezultatelor unei actiuni in domeniul economic.Nesiguranta este cu atat mai mare cu cat fenomenele economice sunt dominate de procese naturale .
Riscul se caracterizeaza prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate .Riscul este un eveniment nesigur si posibil si poate cauza o paguba .Riscul are diferite grade de manifestare:
A) La nivel monoeconomic: :
riscul pur
riscul speculativ
riscul de neplata
riscul pentru inovatie
Riscul pur este un fenomen accidental ,adica e probabil ca cineva sa piarda oricum .
Riscul speculativ are 2 laturi posibilitatea castigului si posibilitatea pierderii .Este propriu pietelor financiare - speculatilor de burse,cumpararii de bunuri .
Riscul de neplata este fenomenul de insolvabilitate ( incapacitate de plata ) care apare in urma unui faliment .Riscul de faliment trebuie preantampinat prin nivelul profitului obtinut si planificarea unui nivel al profitului .
Riscul de inovatie este propriu cercetarii stiintifice
B) La nivel macroeconomic :
risc social
risc politic
risc economic
Riscul social apartine miscariilor sociale - greve ,revolutii .
Riscul politic inseamna instabilitatea politica a unui stat ,schimbari de guver ,lideri politici.
Riscul economic inseamna aparitia unor mari dezechilibre interne , un buget dazechlibrat extern cand balanta de plati nu mai poate sa faca fata unor nevoi ale statului respectiv .
Toate aceste riscuri monoeconomice se includ in ceea ce se numeste risc de tara .
Este un concept utilizat de F.M.I. ,Banca Mondiala ,U.E. , care consta in manifestarea concomitenta a riscului economic cu cel social , politic .
Riscul de tara sta la originea actractivitatii sau neatractivitatii economiei .
Atractivitatea economica consta in conturarea unor indicatori care stimuleaza investitiile externe ,dezvoltarea relatiilor comerciale , mobilitati externe ale persoanelor si in general o activitate economica mai intensa si benefica pentru populatia unei tari .
Incertitudinea si riscul sunt categorii ale economiei si exprima pe de o parte gradul de stapanire a fenomenelor si proceselor economice de catre oameni .
2. Gradul de integrare al economiei nationale in economia mondiala , economia globala
Stiinta economica si economia
Notiunea de economie semnifica pe de o parte un ansamblu de activitati curente, pe de alta parte semnifica stiinta .Ca ansamblu de activitate economia reprezinta deci baza materiala a societatii si asigura o anumita stabilitate si bunastare .Ca stiinta economia trebuie sa descopere legi,sa formuleze reguli dupa care sa se dezvolte economia ca ansamblu de activitati .
Obiectul de studiu al stiintei economice
In diferite epoci au fost formulate mai multe teorii despre obiectul de studiu al economiei .
1 Pana la mijlocul secolului 19 stiinta economica a fost definita ca o cercetare a cauzelor si naturii avutiei natiunilor .
clasici - Adam Smith , David Ricardo
I Stiinta economica , stiinta a bogatiei -sa inveti cum sa faci bogatii
II Stiinta comertului - sa sti cum sa aduci bani mai multi la tine
Mai tarziu economia a fost considerata o stiinta a relatiilor economice imbratisata de socialisti .
III Stiinta schimbului - troc sau pe bani
IV Stiinta a alegerii a optiunilor rationale ,eficiente -aceasta conceptie se numeste conceptia neoclasica .Aceasta definitie este pe ecuatie nevoi nelimitate si resurse limitate . Aceasta formula a devenit stiinta gestiunii resurselor limitate .
Obiectul stiintei economice este studiul cauzelor raritatii si a mijloacelor pentru eliminarea raritatii fiind problema fundamentala a stiintei economice.
Raritatea inseamna un dezechilibru intre nevoi si resurse
Cap I Comportamentul consumatorului si al producatorului
Bunurile economice si utilitatea lor
Teoria utilitatii cardinale si teoria utilitatii ordinale
Utilitatea si curbele de indiferenta
1.Bunurile economice si categoriile de bunuri
2. Utilitatea economica
Bunurile economice sunt elemente ale realitatii care sunt utilizate pentru
satisfacerea nevoilor
bunuri libere- realitati din jurul nostru ,nelimitate , nu sunt rare ( apa de izvor,aer) nu implica costuri
bunuri economice -sunt rare ,bazate pe costuri se produc pe baza consumului de resurse si trebuie sa aiba pret .
Categorii de bunuri economice :
bunuri de consum personal -dispar prin utilizarea lor
bunuri de productie -in urma utilizarii lor se obtin alte bunuri
Incadrarea unui bun in bun de consum - productie de consum (venit).Impartirea
in bunuri de consum si bunuri de productie implica aparitia pietei .
Bunuri publice sau bunuri private
Bunurile publice sunt acelea care sunt utilizate de toti si consumarea lor nu reduce din capacitatea lor de a satisface nevoile ( invatamant, apararea nationala autostrazile ) .
Bunurile private sunt acelea care fac obiectul proprietatii private si principala lor caracteristica este excluderea altora de la utilizarea lor .
Utilitatea bunurilor
Utilitatea este expresia care desemneaza capacitatea reala sau propusa a unui bun de a satisface o nevoie umana .Utilitatea este in general si economica .
Utilitatea in general este suma proprietatilor fizice ,chimice ale unui bun imaterial sau material si chiar insusirile estetice .
Utilitatea economica este acea proprietate care presupune sa satisfaca anumite nevoi ale oamenilor in conditii determinate .
Conditiile care determina utilitatea economica :
existenta unei relatii intre caracteristicile bunuri si nevoile oamenilor (nevoi reale sau induse )
constientizarea relatiei dintre caracteristicile bunul si nevoia oamenilor potrivit careia apropierea bunului le aduce satisfactie
capacitatea de a folosi calitatiile ,proprietatile bunului respectiv pentru satisfacerea nevoilor
Utilitatea totala si utilitatea marginala
Daca utilitatea in general este expresia unor placeri psihologic utilitatea marginala inseamna sporul de utilitate adus prin utilizarea unei unitati suplimentare din bunul respectiv
U = cantitatea de placere ,de satisfactie pe care ne-o da un bun .Aceasta utilitate este data de cantitate dar pe masura cresterii cantitatii utilizate descreste utilitatea rezultand legea utilitatii descrescande (marginale) .
Orice bun se poate divide , fiecare parte sau o utilitate sau suma utilitatilor individuale da utilitatea totala .
Utilitatea marginala = raportul dintre sporul utilitatii totale si sporul de utilitate
u = Δut
Δx
Variatia prima
u = u'x
u = u'
u' > 0 - cresterea utilititatii ca urmare adaugarii unei cantitati
Principiul utilitatii marginale descrescatoare arata ca utilitatea totala este crescatoare in raport cantitatea consemnata dintr-un anumit bun dar numai pana la un anumit puncr numit optim dupa care orice crestere nu numai ca nu mai adauga nimic la utilitatea totala dar o si reduce .
Exista o lege a utilitatii marginale descrescande
|