Paradisurile fiscale
Paradisurile fiscale sunt, in prezent, unul din procedeele cele mai cunoscute si mai utilizate de frauda si evaziune internationale.
Acestea sunt favorizate nu numai de absenta impozitului sau impozitarea slaba, ci si avantajele non fiscale pe care le ofera sunt la fel de semnificative.
Dupa cum aprecia Pierre Pestieau in „L’économie souterraine”, paradisurile fiscale sunt locurile unde se spala banii, „se spala mai alb decat alb”.
In opinia lui Costica Voicu , termenul de paradis fiscal este deseori inselator si incorect, acesta considerand ca pentru a descrie o tara din punct de vedere financiar ar trebui utilizat termenul de jurisdictie a secretului financiar.
Aproape toate statele impun un anumit nivel de protectie pentru informatiile bancare si comerciale, dar cele mai multe dintre ele nu vor ocoli aceste informatii in cazul unor anchete desfasurate de organele legale dintr-o tara straina. O jurisdictie a secretului bancar si financiar va refuza, insa, sa-si incalce propriile legi cu privire la secretul bancar, chiar si atunci cand ar putea fi vorba de o incalcare grava a legilor altor tari.
Principalele caracteristici ale paradisurilor fiscale mentionate de Costica Voicu sunt urmatoarele:
Impozitul fiind un element de cost pentru operatiunile supuse impozitarii, este firesc ca si contribuabilii sa-l integreze printre factorii care le determina strategia.
Paradisurile fiscale sunt, cel mai adesea, micro-state care se bucura de stabilitate politica si economica ce favorizeaza dezvoltarea activitatii lor financiare ( Panama, Andora, Lichtenstein, Insulele Virgine Britanice, Insulele Caraibe, Insulele Cazman, Cipru).
In paradisurile fiscale caile de acces sunt diverse, in functie de obiectivele pe care depunatorul cauta sa le atinga. Acestea pot fi grupate in doua mari categorii:[2]
Transferurile
cei al caror obiectiv este evaziunea fiscala;
cei care ascund profiturile rezultate prin incalcarea legislatiei fiscale ca urmare a evaziunii fiscale.
|