PIAŢA ÎNTREPRINDERII
OBIECTIVELE SPECIFICE
Definirea pietei întreprinderii
Clasificarea pietelor întreprinderii
Dimensiunile pietei întreprinderii
Raporturile între pietele întreprinderilor si pietele produselor în cadrul pietei totale
Profilurile pietei întreprinderii
Dinamica pietei întreprinderii
4.1. Definirea pietei întreprinderii
Sectorul economic (ofertantii) vânzatorii |
4. Piata efectiva reflecta dimensiunile reale ale pietei atinse la un moment dat , exprimate prin tranzactiile efective de vânzare - cumparare si întocmirea documentelor acestei activitati comerciale .
5. Piata potentiala se refera la dimensiunile posibile ale pietei , în limitele cele mai largi în cadrul carora urmeaza sa aiba loc confruntarea cererii cu oferta, vânzatorul se adreseaza unui grup de consumatori care manifesta un oarecare interes pentru produsele (serviciile). Aceasta categorie de piata include pe lânga cererea si oferta reala , si alte elemente , cum ar fi : cererea nesatisfacuta , cererea potentiala , cererea în formare si oferta pasiva s.a.
6. Piata libera este specifica economiei de piata.
Aminteste-ti ![6]
7. Piata controlata (planificata) este specifica modelului de economie socialist comunist unde totul este controlat de stat , este invers ca la piata libera si de aceea economia se dezvolta greu. În perioada actuala exista din ce în ce mai putine piete de acest tip.
8. Piata deschisa este caracterizata prin existenta pe piata a unui numar mare de marci , dar nici una nu are pozitie dominanta.
9. Piata închisa se caracterizeaza prin existenta pe piata a unui numar mare de marci care fac patrunderea aproape imposibila a altora pe piata.
10. Piata latenta este formata din cererea pentru un produs (servicii) la care oferta nu exista înca.
11. Piata tinta (vizata) reprezinta un grup de cumparatori care au în comun anumite nevoi, dorite si cerinte, pe care firma decide sa-i serveasca.
12. Piata de masa este compusa din mai multe micropiete unde fiecare se caracterizeaza prin dorintele , cerintele , preferinte , criterii de cumparare specifice.
13. Piata de afaceri consta în existenta cererii de produse (servicii) de catre anumite firme , care la rândul lor acestea sa le vânda sau închirieze altora . Exemple de astfel de situatii se întâlnesc în : agricultura , asigurari , constructii , comunicatii, comert, domeniul financiar - bancar, servicii publice s.a.. Piata de afaceri se caracterizeaza prin volum si valori mari de vânzare si cumparare a marfurilor în comparatie cu piata de produse .
14. Piata guvernamentala este practicata de unitati guvernamentale - federale, statale si locale - care cumpara sau închiriaza bunuri ( servicii) pntru îndeplinirea principalelor functii ale puterii. Aceasta piata este formata din produse (servicii) oferite de anumite firme : scolilor (laptele si cornul, manuale gratuite) ; spitalelor (medicamente, tratamente, hrana) ;armata (echipamente, hrana ) s.a. , iar costurile sunt suportate de guvern .
4.3. Dimensiunile pietei întreprinderii
[7]. În studierea pietei, firmele trebuie sa acorda atentie deosebita dimensiunilor acesteia deoarece pe baza informatiilor îsi stabilesc strategiile si tacticile politicii de marketing adecvate, acestor dimensiuni.
prestatoare de servicii
distribuitoare de servicii
necomerciale (ONG)
piata jucatorilot
piata laptelui si cornului
piata farmaceutica pentru copii
piata produselor aclorice copii
piata pentru produse dietetice adolescenti
piata produselor (serviciilor) pentru femei
piata produselor ecologice barbati
4.3.1. Capacitatea pietei întreprinderii si nivelul competitiei
exprima valoarea tranzactiilor de marfuri realizate într-o piata.
1. Capacitatea pietei efective se exprima prin dimensiunea
tranzactiilor efective realizate într-o anumita perioada de
timp, referitoare la un produs , o firma, o
2. Capacitatea pietei potentiale ,se refera la posibilitatea firmei de a patrunde pe noi piete, aceasta cuprinde pe lânga cumparatorii efectivi si cumparatori potentiali (cei care nu folosesc produsele firmei în general sau cumpara aceleasi produse de la alte firme);
3. Volumul ofertei este un indicator care se foloseste mai ales în situatia unei oferte mai mici decât cererea ;
4.Volumul cererii se aplica de catre firma în situatia în care oferta este mai mare ca cererea, deoarece studiaza piata sa cunosca ce cantitate de produse se cere si cum sa realizeze cantitatea de produse ceruta pe piata ;
5. Volumul tranzactiilor de piata (volumul vânzarilor) se determina pe cale directa prin evaluarea beneficiilor ,dar si pe cale indirecta prin evaluarea numarului total de clienti care au cumparat produsele (gradul de penetratie pe piata) firmei ;
6. Cota de piata reprezinta ponderea pe care o detine o firma sau un produs în cadrul pietei de referinta (este un raport parte/întreg) ;
7. Numarul de consumatori este foarte important în anumite domenii de activitate de exemplu cunoasterea numarului de:
copii înscrisi la clasa I carora trebuie sa li se asigure carti noi, platite de M.E.D.C.T ;
potentiala
masini Logan vândute într- o anumita perioada pentru a se asigura service-ul acestora ;
Aminteste-ti !
4.3.2. Structura pietei totale a marfurilor
4.3.3. Aria (localizarea) pietei
Firmele trebuie sa tina cont de spatiul economico - geografic unde urmeaza sa se întâlneasca cererea si oferta (vezi fig. 4.3)
Procesul relatiei piata - spatiu trebuie cunoscut atât de firma producatoare cât si de cea care comercializeaza produsele deoarece în egala masura sunt interesate de : structura ofertei si a cererii ; de posibilitatile de amenajare ; a conditiilor de depozitare ; de puterea de cumparare a populatiei ;, de obiceiurile locurilor ; de modul cum trebuie sa se organizeze vânzarea s.a.
Dupa locul unde se desfasoara procesul de vânzare cumparare, pietele pot fi interne si externe.
Piata nationala se organizeaza prin târguri la nivel national, ca de ex. : Târgul Imobiliar National (primavara), Tâargul de Utilaje Agricole National (toamna), Târgul National cu produse agro-alimentare (luna octombrie)
Exemplifica si tu !
Piata urbana se refera în general la pietele care se amenajeaza în orasele mai mari care atrag ca un magnet cumparatorii din zonele învecinate. Acestia sunt atrasi de varietatea mare de produse, de calitatea mai buna decât în alte piete la preturi accesibile.
Piata preurbana în ultima perioada, a început sa se dezvolte tot mai mult , deoarece o parte din populatia de la oras s-a retras în zona preurbana unde si-au creat conditii mai ecologice de viata . În aceste zone s-au organizat piete cu produse proaspete si cu preturi corespunzatoare. În România exista traditia ca la intersectia drumurilor comerciale ale diferitelor judete sa se organizeze târguri preurbane cu ocazia unor evenimente ca de exemplu n ajun de Pasti se organizeaza târguri pentru vânzarea mieilor ; luna iunie în zona Buzaului se organizeaza târgul Dragaica unde vin ofertantii din toate regiunile limitrofe; zonele viticole, toamna se organizeaza târguri cu vase necesare în viticultura (butoaie din stejar , tocitori etc.)
Piata rurala s-a dezvoltat din ce în ce mai mult pentru ca o parte din populatia de la oras (someri , pensionari) s-a mutat în mediul rural , unde poat sa traiasca cu cheltuieli mult mai mici. Ei se mai pot ocupa si cu agroturismul.
Cdsdc
Piata externa se poate organiza la :
nivel regional ca de exemplu, colaborarile economice dintre tarile vecine Marii Negre .Exista si o banca care sprijina comertul dintre aceste tari ;
nivel intrenational se poate exemplifica activitatea comerciala organizata între tarile Uniunii Europen ;
nivel global (mondial) unde activitatea comerciala este
coordonata de Organizatia Mondiala a Comertului (O.M.C), la care participa aproape toate
tarile lumii. În anul 2005
În concluzie operatorul de piata trebuie sa-si organizeze activitatea în asa fel încât produsele firmei lui sa fie cerute atât pe piata interna cât si pe piata externa.
4.4. Raporturile între pietele întreprinderilor si pietele
produselor în cadrul pietei locale
Firma în activitatea de marketing trebuie sa cunoasca aceste raporturi în stabilirea strategiilor de marketing deoarece firma nu se adreseaza pietei în general, ci unui anumit segment de piata..
Din practica economica s-au identificat anumite raporturi între pietele întreprinderilor si cele ale produselor (vezi fig 4.5).
Pietele întreprinderilor (realizarea produselor/ serviciilor) |
Piata produsului este alcatuita din pietele mai multor întreprinderii sau acelasi produs este realizat (vândut) de mai multe întreprinderi (ONnBn1)
Piata întreprinderilor se interfereaza cu pietele produselor si fiecare dintre ele detine o cota parte din cealalta (ONnCnn).
Profilurile pietei întreprinderii
Din literatura de specilitate rezulta ca profilul pietei întreprinderii se clasifica în.
Etapele evolutiei pietei tinta
Piata
produselor
Piata tinta (vizata)
Fig. 4.6. Evolutia pietei tinta.
1. Aparitia pietei tinta este marcata de :
Evolutia pietei întreprinderii în functie de piata produsului
Din figura 4.5 punctele 1 si 2, se vede ca piata intreprinderii poate sa coincida cu piata unui singur produs/ serviciu (pozitie de monopol în producerea/desfacerea acelui produs/serviciu sau piata intreprinderii poate sa cuprinda pietele mai multor produse (pozitie de monopol în producerea/desfacerea produselor/serviciilor respective).
Piata fiecarui produs detine o anumita parte din piata intreprinderii, iar în cadrul pietei totale, piata fiecarui produs este mai mica ca piata intreprinderii.
Se poate spune ca piata intreprinderii depinde de piata produsului, dar si viceversa este valabila, deoarece piata produsului nu are o existenta izolata, ci este integrata intr-un sistem economic complex, care duce la aparitia pietei globale la nivel national sau international. În cadrul pietei globale, piata produsului se modifica în functie de dinamismul anumitor factori.
Din activitatea practica se cunoaste ca piata întreprinderii depinde de piata produsului. La rândul ei piata produsului depinde de o serie de factori si anume:
- Piata produsului depinde de categoria de nevoi a clientilor. Asa cum s-a mai spus conform piramidei de nevoi a lui Maslow. Cele mai raspândite piete ale produsului se adreseaza nevoilor primare si sunt din ce în ce mai putine piete cu cât se ajunge spre vârful piramidei. Deci cu cât se ajunge spre vârful piramidei cererea va fi mai rastrânsa si apare tot mai pregnant comparatia dintre produsul firmei respective si celelalte produse, de acelas fel, ce se gasesc pe piata.
- Comercializarea unui produs depinde de vârsta (vechimea) produsului respectiv. Masinile vechi se vând la un pret mai mic sau produsele vegetale care nu sunt proaspete au o valoare mai mica, exista si situatii în când un produs cu cât este mai vechi, cu atât este mai valoros (vezi picturile, cartile, bijuteriile etc.
- Piata intreprinderii este influentata din ce în ce mai mult de raportul resurse - nevoi. În aceasta perioada când resursele energetice, minerale sunt în scadere tot mai multe tari cauta sa elimine întreprinderile energofage (industria de aluminiu, clorosodice s.a.) care produc bunuri la preturi mari. În schimb tarile bogate în resurse naturale dezvolta piata produsului (vezi piata petrolului) la dimensiuni din ce în ce mai mari.
- Piata produsului (deci si a întreprinderii ) este influentata de politica fiscala a guvernului prin aplicarea unor autorizatii de functionare , accize , impozite, taxe s.a. Putem exemplifica accizele de la bauturi alcoolice, tigari , cafea, prima taxa de înregistrare la masina etc. România este prima tara din statele UE care percepe 94 de taxe si locul 4 pe glob.
- Nu în ultimul rând un rol important este gradul de accesibilitate al unui produs. Analiza acestei componente se face în functie de : numarul de consumatori (utilizatori), periodicitatea utilizarii produsului respectiv, raportul calitate/pret, raportul dintre venitul consumatorilor pret, raportul dintre pretul produsului respectiv si pretul altor produse etc. Nu întâmplator în ajunul marilor sarbatori (Paste si Craciun) se organizeaza expozitiile cu vânzare numai pentru persoane cu venituri foarte mari.
Caile de marire a pietei întreprinderii
Fiecare întreprindere doreste sa-si: sporeasca vânzarile, mentina cota de piata, largeasca piata produsului. Piata produsului poate fi : rigida (pâine), slab elastica (fructe, legume), si elastica (îmbracaminte, încaltaminte). Dezvoltarea activitatii de piata a întreprinderii se poate realiza pe doua cai : extensiva si intensiva .
Tipuri de raporturi între piata unui produs cu pietele altor produse
Din practica economica se cunoaste ca piata întreprinderii depinde de piata unui produs (sau mai multe produse) , de aceea mobilitatea pietei întreprinderii trebuie analizata în functie de piata produsului (produselor) pe care îl produce sau comercializeaza. Piata produsului nu are o existenta izolata, ci apartine unor ramuri de produse sau piete globale (nationale sau internationale ) din domeniul economic. Aceasta se analizeaza în functie de: piata globala si piata celorlalte produse.
2.Propuneri de referat.
inând seama de multitudinea obiectivelor/fenomenelor care trebuie masurate si de complexitatea caracteristicilor acestora, se diferentiaza o multitudine de scale. S.S. Stevens în 1946 grupa scalele astfel:
A. Scale nominale;
B. Scale ordinale;
C. Scale interval;
D. Scale proportionale.
Permite Permite Are Are Cercetatorului Respondentului
clasificari ordinari intervale origine
egale unica
Scala Da Nu Nu Nu
nominala
Scala Da Da Nu Nu
Dictionarul de economie, Ed. Economica, Bucuresti, 1999
Maxim, E..,Gherasim, T., Marketing, Ed. Economica, Bucuresti, 2000.
6.Practici de marketing în firmele elvetiene.
Sursa: Catoiu, Iacob (coord.) - Cercetari de marketing, Ed. Uranus, Bucuresti, 2002.
|