Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Piata financiara

economie


Piata financiara

1.Obiectul pietii financiare - tipurile financiare pe termen lung

2.Formele si institutiile pietii financiare

3.Cererea si oferta de titluri financiare pe termen lung



1.Obiectul pietii financiare - tipurile financiare pe termen lung

Pentru asi moderniza, retehnologiza si dezvolta productia agentii economici au nevoie de capital. Pentru asi mari capitalul firmele dispun de urmatoarele posibilitati: redistribuirea integrala a profitului obtinut din activitatile econbomice desfasurate anterior; apelarea la credite(īmprumuturi) bancare; emisia de actiuni; emisia de obligatiuni. Īn legatura cu aceste operatiunni, apare notiunea sau categoria economica de piata capitalului sau piata financiara.

Piata financiara(pi 24324h72y ata capitalului) reprezinta un plasament de resurse banesti pentru obtinerea unor venituri viitoare sau pentru o completare a finantarii activitatii. Piata financiara este locul de īntīlnire īntre nevoile de resurse banesti ale īntreprinzatorilor ai disponibilitatile banesti ale menajelor, ale gospodariilor de familie, ea mijloceste plasamentele economiilor populatiei si ale societatiilor de asigurari īn fīrtii de valoare pe termen lungemise de societatile comerciale pe actiuni si de administratiile publice, ca instrument de finantare externa.

Obiectul pietii financiare este schimbarea banilor cash contra diferitelor creante pe termen scurt si lung, adica cumpararea unor titluri ce atesta participarea detunarorului lor la activele si beneficiile( viitoare)ale societatii comerciale.

O alta maniera de abordare a obiectului acestei piete porneste de la conceptul de active si clasificarea lor. Active sunt sunt bunuri care au capacitatea de a genera fluxuri de venituri īn viitor. Activele se clasifica īn fizice si financiare. Activele financiare sunt depozitele monetare ai semimonetare, inclusiv din hīrtiile de valoare pe termen scurt si lung.

Hīrtiile de valoare se clasifica dupa orizontul de timp al valabilitatii lor īn:

# hīrtii de valoare pe termen scurt- sunt efectuate plasamente mai mici de un an

# hīrtii de valoare pe termen lung se constituie din acele active financiare care mijlocesc finantari externe si asigura plasamente mai mari de un an(actiunile si obligatiunile)

Actiunile fac parte din categoria titlurilor de valoare si sunt titluri de proprietate caredovedesc participarea detinatorilor lor la capitalul social al firmei, care a emis titlurile respective. Anual actionarul primeste un venit variabil numit divident. Principalele elemente de idintificare a unei actiunisunt: 1. firma emitenta 2. valoarea nominala 3. seria ai data emiterii 4. numele actionarului (daca actiunea este nominala).

Din punct de vedere al identificarii actionarului, actiunile pot fi: actiuni nominative, care cuprind numele, prenumele si alte date de identificare a actionarului; actiuni la purtator, nu au īnscris pe ele numele persoanei, toate drepturile conferite de actiune revenind celui care o detuine legal.

Drepturile care le ofera actiunile proprietarilor sai sunt:

dreptul de a primi divident

fiece actiune asigura un vot īn Adunarea Generala a Actionarilor firmei;

derptul de a alege si a fi ales īn organile de conducere a firmei;

dreptul de a fi informat despre gestiune si situatiei economico-financiare a firmei

Obligatiunea este un titlu de credit pe termen lung (un īnprumut pe termen lung), emitentul obligatiunii fiind debitorul (firma care are nevoie de credit), iar detinatorul obligatiunii fiind creditorul(persoane fizice sau juridice care cumpara obligatiuni). Obligatiunea are o valoare nominala, o suma de bani cu care firma emitenta este creditata de catre cumparatorul obligatiunii. Fiecare obligatiune are o valoare de rambursare, ea reprezinta o promisiune legala luata de firma emitenta, ca la un anumit termen, numit scadenta, sa restituie suma īmprumutata detinatorului de obligatiune. Venitul anual (uneori trimestrial sau semestrial) platit detinatorului de obligatiuni(creditor firmei), poarta denumire de cuponul obligatiunii.

2.Formele si institutiile pietii financiare

Piata capitalului se prezinta sub doua forme:

Piata financiara primara- piata unde se vīnd si se cumpara hīrtiele de valoare pe termen lung, nou emise. Pretul la care se vīnd actiunile si obligatiunile se numeste curs.Operatiunile pe piata financiara primara se realizeaza prin intermediul institutilor financiar-bancare(banci, case de economii s.a.) Pentru operatiunole care le efectuiaza institutiile financiar-bancare primesc de la emitenti o suma de bani numita comision.

Piata financiara secundara (piata secundara a capitalului) aici se tranzactioneaza titlurile de valoare pe termen lung, emise anterior. Ea cuprinde formele institutionale ca bursa de valori , comisia hīrtiilor de valoare, casele de brocheraj.

Functionarea pietii capitalului se bazeaza pe urmatoarele institutii: # comisia hīrtiilor de valoare; # brocherii; # bursele de valori;

Comisia hīrtiilor de valoare- un organ guvernamental care coordoneaza activitatile de pe piata capitalului , cum ar fi : tine evidenta hīrtiilor de valoare emise pe piata primara si confirma prospectele lor de emisiune; atesta brokerii, asociatile de brokeri, casele de brokeraj; realizeaza controlul activitatii bursei de valori; aproba īnfiintarea de noi burse;

Institutile brokerului functioneaza īn trei nivele: brokerul ca persoana fizica, ca asociatii de de brokeri si ca case de brokeraj. Casele de brokeraj operaza ca intermediari dintre cumparatori si vīnzatori de hīrtii de valoare. Functiile ei sunt: introduc noile emisii pe pieta primara, fac tranzactii pe pietile secundare, efectuiaza tanzacaii pe cont propriu, acorda consultatii īn probleme de investitii financiare.

Brokerul este un agent de schimb care executa ordinul clientukui sau īn ceea ce priveste vinderea si cumpararea hīrtiilor de valoare la bursa.

Delearul este un agent de schimb la banca, īnsa spre deosebire de broker, care traieste numai din comisionul clientului, jobberul are dreptul de a vinde si a cumpara din numele propriu si poate ramāne īn afaceri numai daca reuseste sa vānda mai scump decīt cumpara.

Bursa de valori este o piata publica organizata pentru a mijloci tranzactiile cu hīrtii de valoare pe termen lung, emise anterior de catre cele mai importante societati comerciale pe actiuni precum si de catre autoritatile publice. Bursa de valori este o societate pe actiuni, publica privata sau mixta avīnd un numar limitat de membri fondatori, persoane fizice sau juridice. Capitalul propriu functionarii bursei se constituie din contributia membrilor si din alte contributii, stabilite prin statutul de participare si regulamentul de functionare. Conducerea burse este asigurata de Consiliul de administratie ales de membrii bursei si format din oameni de afaceri cu experienta economico- financiara īnalta. Operatiunile bursei se īmpart īn 2 categorii:

  1. operatiuni la vedere(spoot)- la care schimbul titlului de valoare pe bani are loc īn momentul tranzactiei la cursul zilei.
  2. operatiuni la termen(futures)- la care operatiunea de contractare prin care se stabileste numarul de titluri si cursul se realizeaza la un moment (t0), iar executarea propriu-zisa acontractului are loc la un termen ulterior(t1) numit scadenta, la pretul stabilit īn momentul stabilirii tranzactiei.

3.Cererea si oferta de titluri financiare pe termen lung

Cererea pentru hīrtii de valoare pe termen lung o exercita īn principal menajele, si unele institutii financiare(casele de pensii, societatile de asigurari).Dimensiunile cererii pentru astfel de bunuri sunt rezultatul anticiparilor realizate de cumparatorii potentiali īn ceea ce priveste: randamentul, cīstigul potential, riscul investitilor, lichidarea hīrtiilor de valoare.

Randamentul hīrtiilor de valoare pe termen lung(de exemplu a unei obligatiuni) se determina tinīndu-se seama de faptul ca venitul general a acestei hīrtii de valoare(cuponul) ramīne fix pīna la scadenta. Formula de calcul a randamentului unei obligatini porneste de la pretul ei:

P=C/(1+e)+C/(1+e)2+....+C/(1+e)n    unde : P- pretul obligatiunii

C-cuponul obligatiunii; n-termenul de scadenta; e- randamentul hīrtiei de valoare

Īn situatia unui termen de scadenta foarte mare, avem urmatoarea formula:

P=C/e; e=C/P;

Oferta hīrtiilor de valoare pe termen lung este sustinuta de īntreprinderi si administratii publice. Pentru agentii economici īntreprinzatori, sustinerea investitilor fizice care genereaza venituri dupa mai multi ani de la īmceperea obiectivului se poate face numai prin atragerea de resurse financiare (interne sau externe) pe termen lung.

Sursele financiare externe se pot asigura, īn afara creditelor bancare pe termen lung, prin emisia hīrtiilor de valoare pe termen lung.

Cererea si oferta de fonduri sunt 2 dimensiuni ale procesului de economisire si investire supuse unor riscuri multiple:

riscul optional al investirii;

riscul afacerii, care vizeaza incertitudinea privind produsele pe care le poate oferi piata de capital;

riscul pietei care vizeaza evolutia preturilor valorilor mobiliare īn viitor;

riscul lichiditatii;

riscul creditului care intervine atunci cīnd debitorul nu-si poate respecta angajamentul de rascumparare;

riscul schimbarii cadrului legislativ, care vizeaza atīt piata valorilor mobiliare cīt si modificarea legislatiei economice si financiare, īn general.



Document Info


Accesari: 8794
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )