Regimul Vamal
export, de regula, nu se percep taxe vamale. Fac exceptie u 545c26f nele produse agricole pentru care īn UE se percep taxe vamale.
importurilor protejarea pietei interne din punct de vedere economic, este asigurata prin masuri de politica comerciala cu utilizarea anumitor instrumente īmpartite īn doua categorii:
Procedura vamala reprezinta ansamblul formalitatilor necesare pentru vamuirea marfurilor, acestea face pentru export sau import. Procedura vamala presupune doua etape:
- initierea respectiv pregatirea marfurilor si prezentarea marfurilor
- vamuirea propriu-zisa, controlul marfurilor si plata taxelor vamale.
La import transportatorul va trebui sa remita agentului vamal o lista completa a marfurilor ce poarta numele de declaratie sumara. La expot, dupa formalitatile vamale, marfurile trebuie īncarcate imediat la bordul navei sau transportate catre destinatia finala.
Pezentarea marfurilor īn vama reprezinta de fapt procesul de īnregistrare a declaratiei sumare la biroul Vamal. Īn functie de locul de prezentare al marfurilor pot aparea 2 situatii:
Īn cazul particular al UE mai poate fi facuta: - prezentarea marfurilor la un birou situat la frontiera UE si prezentarea marfurilor spre vamuire la un Birou Vamal intern al UE.
Prezentarea marfurilor īn vederea vamuirii la import presupune realizarea urmatoarelor 4 operatiuni:
Declaratia vamala sumara se depune la Biroul Vamal de intrare īnainte ca marfurile sa fie introduse pe teritoriul vamal.
Prezentarea marfurilor īn vederea vamuirii la export:
- delaratia vamala trebuie depusa odata cu sosirea marfurilor la Biroul Vamal sau īn locurile desemnate serviciilor
- prezentarea marfurilor īn vama presupune depunerea si īnregistrarea declaratiei vamale detaliate si simplificate de export.
|