SERVICII FINANCIAR-BANCARE
Consideratii generale
Institutiile bancare
Acte necesare pentru deschiderea contului
(actul constitutiv, avizul Agentiei Române de Dezvoltare pentru societătile cu asociat strain, sentinta judecatoreasca, eventuale acte aditionale);
(act de proprietate sau contract de închiriere înregistrat la Directia Finantelor Publice);
documentele de contact cu banca
Depunerea capitalului social (pentru societatile nou înfiintate)
constituirea unui depozit bancar
Fondurile de investitii
Organismele colective de investitii si plasament în valori mobiliare se pot clasifica în doua mari categorii:
1. Societatile de investitii;
2. Fondurile de investitii.
Diferent a dintre acestea consta î n faptul ca , spre deosebire de Societa t ile de investit ii care au personalitate juridica , Fondurile de investit ii sunt lipsite de personalitate juridica , fiind necesara existent a unor Societa t i de Administrare a acestora.
Atât Societatile, cât si Fondurile se pot la rândul lor clasifica în:
1. Organisme de investitii si plasament închise;
2. Organisme de investitii si plasament deschise.
Î n Româ nia se pot î nfiint a î n conformitate cu prevederile legale numai organisme de investit ii s i plasament deschise. Acestea sunt reglementate î n conformitate cu urma toarele acte normative: Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale; Legea nr.52/1994 privind valorile mobiliare s i bursele de valori; Ordonant a Guvernului 18/1993 privind reglementarea tranzact iilor nebursiere cu valori mobiliare s i organizarea unor insitut ii de intermediere; Ordonant a Guvernului 24/1993 privind reglementarea constituirii s i funct iona rii fondurilor deschise de investit ii s i a societatilor de investit ii ca insitut ii de intermediere financiara ; Regulamentul 6/1996 al CNVM privind constituirea s i funct ionarea fondurilor deschise de investit ii, societatilor de investit ii, societatilor de administrare s i societatilor de depozitare.
Fondurile deschise de investitii (fondurile mutuale) sunt organisme de colectare a economiilor, de plasament si de fructificare a acestora, cu capital variabil; valoarea patilor detinute de membrii sai este determinata de raportul dintre totalul activului detinut de fond si numarul de parti în care acesta este divizat.
Actiunile (unitatile de fond) emise se pot procura de catre investitori de la fond însusi, în mod permanent. Investitorii beneficiaza si de un drept de rascumparare permanent, constând în posibilitatea de retragere a investitiilor din fond prin simpla remitere a actiunilor catre fond.
Constituirea Fondurilor deschise de investitii.
Fondurile mutuale se constituie prin contract de societate civila încheiat sub forma scrisa si sub semnatura privata . Adunarea generala a investitorilor este formata din totalitatea det inatorilor de titluri de participare la fond. Consiliul de încredere al fondului reprezinta fondul în relatiile cu societatea de administrare.
Volumul minim al capitalului social al fondului la constituire va fi diferentiat în functie de numarul membrilor initiali ai fondului, astfel:
între 2-5 membri: 100 mil.lei;
între 6-15 membri: 250 mil.lei;
între 16-26 membri: 400 mil.lei;
peste 26 membri: 500 mil.lei.
Înfintarea fondului este supusa autorizarii CNVM; aceasta se face pe baza unei cereri întocmite de reprezentantul legal al societatii de administrare a fondului.
Documentele necesare înfiintării unui Fond sunt:
cererea de autorizare;
contractul de societate civila ;
dovada depunerii capitalului;
contractul de administrare încheiat între fond si societatea de administrare autorizata de CNVM;
contractul încheiat între societatea de depozitare si societatea de administrare;
contractul de distribuire de titluri încheiat între societatea de administrare si o societate de valori mobiliare autorizata (sau o banca care nu indeplineste functia de depozitare pentru respectivul fond);
cazierele judiciare si curriculum vitae ale membrilor consiliului de încredere;
prospectul (2 exemplare);
formularele de subscriere si de retragere a fondului;
certificatul de investitor si/sau carnetul de investitor (daca este cazul);
materialul publicitar;
taxa de autorizare.
Prospectul fondurilor deschise de investitii contine urmatoarele:
continutul minim prevazut de Regulamentul nr.6/1996 ;
textul contractului de societate civila si reglementarile interne ale fondului si contractul de administrare;
cel mai recent raport anual sau semestrial elaborat în conformitate cu art.21 din Ordonanta Guvernului 24/1993;
elemente de informare a investitorilor în legatura cu drepturile si obligatiile decurgand din calitatea de investitor, implicarea ba ncilor, CNVM si a altor institutii în activitatea fondului, riscurile aferente investitiilor;
Investitorii vor semna pe formularul de subscriere, pentru a confirma citirea acestuia.
Distribuirea titlurilor de participare ale fondului se face prin societati de valori mobiliare sau prin banci, altele decât cele care îndeplinesc functii de depozitare, î n baza contractelor de distribuire pe care aceasta le încheie cu societatea de administrare a fondului.Comisionul de distribuire va fi suportat de catre societatea de administrare.
Un investitor, persoana fizica sau juridica , nu poate detine mai mult de 5% din titlurile de participare ale unui fond deschis de investitii decât în conditii speciale.
Reorganizarea sau lichidarea fondurilor deschise de investitii se va face în conformitate cu prevederile Regulamentului 6/1996 al CNVM. În scopul protejarii intereselor detinatorilor de titluri, procedura de reorganizare si/sau lichidare va fi precedata de consultarea detinatorilor de titluri, sub supravegherea CNVM.
Î n România activeaza urma toarele fonduri:
Denumire fond |
Administrator |
Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri |
|
Fondul Român de Investitii |
Creditanstalt Asset Management SA |
Credit Fond |
Certinvest SA |
Fondul Mutual ARDAF |
SPOR SA |
Fondul National de Investitii |
SOVINVEST SA |
Fondul Deschis de Investitii OCTOGON |
Administrator SA |
Fondul deschis de Investitii Armonia |
REAL FIN INVEST SA |
Fondul Mutual Transilvania |
GLOBINVEST SA |
Fondul pentru Comert Exterior |
SIRA SA |
|