Stimata comisie,
Domnule presedinte,
Ma numesc ......, sunt absolventa a Facultatii de stiinte Economice din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune, promotia 2007 si va rog sa binevoiti a-mi aproba sustinerea lucrarii intitulata "Situatiile financiare anuale - baza de analiza pentru gestiunea financiara", coordonatorul stiintific al lucrarii fiind Prep. univ. drd. Gomoi Bogdan Cosmin.
Lucrarea este structurata pe cinci capitole, dintre care trei teoretice, care vin sa sustina elaborarea unui capitol care este un studiu de caz. Ultimul capitol al lucrarii este destinat concluziilor si pro 21221k1010v punerilor.
Primul capitol al lucrarii este unul introductiv, cuprinzând repere generale privind gestiunea financiara a întreprinderii. Responsabilitatile operationale ale gestiunii financiare sunt distribuite pe trei faze ale unui ciclu fundamental al gestiunii financiare:
Acest ciclu cuprinde în primul rând, o faza de diagnosticare sau analiza financiara care are în principal ca obiect aprecierea situatiei si a activitatii financiare a întreprinderii, pentru a pregati adoptarea de masuri concrete care sa permita depasirea lacunelor si valorificarea avantajelor.
În al doilea rând, acest ciclu cuprinde o faza de formulare si de aplicare a deciziilor financiare.
A treia faza a ciclului gestiunii financiare consta în urmarirea si controlul proiectelor a caror aplicare a fost hotarâta de întreprindere.
Cel de-al doilea capitol prezinta atât reglementarile românesti cât si cele internationale cu privire la elaborarea situatiilor financiare anuale, formatul si structura bilantului si contului de profit si pierdere fiind prezentate în anexele de le sfârsitul acestei lucrari.
Situatiile financiare generale trebuie sa ofere o imagine fidela a rezultatelor si pozitiei financiare a unei societati la sfârsitul exercitiului financiar, oferind informatii utile.
Un set complet de situatii financiare include urmatoarele componente:
bilantul;
contul de profit si pierdere;
situatia modificarile capitalurilor proprii;
situatia fluxurilor de numerar;
notele explicative
crestere a duratei medii de încasare a creantelor, având efecte negative pentru firma.
În ceea ce priveste rata autonomiei financiare globale, aceasta scade în perioada curenta, situându-se sub nivelul minim acceptat, situatie în care întreprinderea nu prezinta garantii pentru a beneficia de noi credite.
Rata îndatorarii globale a crescut în perioada curenta, situându-se peste valoarea maxima acceptata, ceea ce reflecta o înrautatire a situatiei financiare. Tendinta de crestere a acestei rate este un semnal de alarma pentru întreprindere în ceea ce priveste manifestarea riscului de neplata a datoriilor.
a o viteza de rotatie mica, clientii utilizând o perioada de timp mare resursele financiare ale firmei. Se impune în acest caz analiza cilentilor rau platnici, fiind un semnal ca întreprinderea se confrunta cu greutati în încasarea facturilor emise.
Durata în zile mare de plata a furnizorilor determina o viteza de rotatie mica, ceea ce înseamna ca întreprinderea foloseste resursele furnizorului, si cu toate ca reflecta o situatie favorabila pentru întreprindere, poate conduce la înrautatirea relatiilor comerciale. Daca acest lucru nu este efectul unei întelegeri prealabile, întreprinderea trebuie sa-si analizeze conditiile de plata si cauzele lipsei de lichiditate.
Ratele de lichiditate au în general rolul de a masura capacitatea de plata a întreprinderii, solvabilitatea sa pe termen scurt.
Pe perioada de analiza, se constata ca lichiditatea generala este sub valoarea minima acceptata, ceea ce înseamna ca firma nu este capabila sa-si acopere integral pasivele circulante pe seama activelor circulante, aceasta situatie reflectând o stare negativa de capacitate de plata pe termen scurt.
În perioada analizata se observa cresterea productiei exercitiului. Aceasta provine, în acest caz, din cresterea CA (schimbarea politicii comerciale; dezvoltarea noilor piete). Cresterii productiei exercitiului determina cresterea valorii adaugate în timp.
EBE înregistreaza în perioada anterioara o valoare negativa. În cazul unei insuficiente brute de exploatare este important de urmarit provenienta acesteia, care poate fi: pierderi din vânzari (o politica comerciala proasta; insuficienta de calitate a unui produs vândut); cheltuieli cu personalul mari; valoare adaugata mica (consumurile tertilor prost gestionate, preturi de vânzare inadecvate, proasta strategie comerciala).
Rezultatul exploatarii masoara performantete întreprinderilor privind activitatea lor proprie (fara a lua în consideratie operatiile financiare si exceptionale). Pe perioada anterioara analizata rezultatul exploatarii este negativ, indicând o pierdere, dar în perioada curenta înregistreaza valori pozitive, deci o îmbunatatire a performantei întreprinderii.
Astfel, situatiile financiare au ca obiectiv furnizarea de informatii referitoare la pozitia financiara, performanta si modificarile pozitiei financiare, rezultatul administrarii întreprinderii si modul de gestionare a resurselor, aceste informatii fiind utile în analiza efectuata de gestiunea financiara.
Va multumesc!
|