UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI
FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE
SPECIALITATEA FINANTE- BANCI
R E F E R A T
ASIGURARILE MARITIME
Asigurari maritime
Pe plan international, asigurarea maritima este considerata asigurarea navelor si a incarcaturii acestora, prin nava intelegand orice tip de vapoare, corabii, iahturi, nave petroliere etc.
In
Asigurarea bunurilor care fac obiectul transportului extern (cargo);
Asigurarea navelor comerciale, de pescuit si colectoare, precum si a altor ambarcatiuni si utilaje plutitoare asimilate (casco);
Asigurarea de protectie si indemn 646b15g izatie (raspunderea fata de terti).
In SUA, asigurarile maritime se clasifica in doua mari categorii : asigurari ale navelor fluviale si asiurari ale navelor maritime.
Asigurarile pentru incarcatura navelor fluviale, maritime sau oceanice sunt, practic, asigurari de bunuri. Acest subcapitol prezinta elementele de baza ale asigurarii navelor, asigurare ce protejeaza armatorul impotriva avarierii bunurilor, altele decat incarcatura, si impotriva riscului de raspundere civila.
Principalele riscuri de raspundere civila sunt urmatoarele :
1. Raspunderea pentru vatamarea, imbolnavirea sau decesul :
Membrilor echipajului ;
- Muncitorilor portuari, pasagerilor sau altor persoane aflate la bord ;
- Persoanelor care nu se afla la bordul navei ;
2. Raspunderea pentru avarierea :
- altor nave, rezultand din abordajul cu nava d ereferinta ;
- bunurilor existente pe alte nave, inclusiv a incarcaturii acestora ;
- podurilor, docurilor, cheiurilor, ecluzelor navigabile si altor structuri .
3. Raspunderea civila pentru prejudiciile produse de poluare.
Pe langa aceste riscuri de raspundere civila, proprietarii de nave sunt, de asemenea, expusi la distrugeri produse propriilor nave. Ei pot fi afectati si de alte daune, fiind obligati sa plateasca o parte proportionala din cheltuielile sau sacrificiile facute pentru a salva nava si incarcatura.
In general, aceste expuneri la risc sunt similare expunerilor la riscul de avariere a bunurilor si de raspundere civila a organizatiilor care isi desfasoara activitatea pe uscat.
Raspunderea civila pentru prejudiciile aduse echipajului
Pentru cele mai multe nave care nu transporta un numar mare de pasageri, raspunderea pentru vatamarea corporala sau decesul membrilor echipajului reprezinta cea mai semnificativa expunere la risc. Raspunderea proprietarului navei pentru vatamarea coporala, decesul sau imbolnavirea unor membri din echipaj are la baza :
obligatia proprietarului navei de a acoperi cheltuielile de intretinere si asistenta medicala ;
garantia starii de navigabilitatea a navei ;
legea Jones ;
legea maritima.
Cheltuieli de intretinere si asistenta medicala
Proprietarul unei nave este obligat prin lege sa plateasca cheltuielile de intretinere si tratament medical pentru orice membru al echipajului care este vatamat corporal sau se imbolnaveste in timpul serviciului. Proprietarul navei trebuie sa plateasca intretinerea si tratamentul medical pana cand se obtine efectul medical maxim.
Obligatia proprietarului de a acopri cheltuielile de intretinere si ingrijiri medicale exista indiferent daca persoana care s-a accidentat sau care s-a imbolnavit a ajuns in starea respectiva din vina proprietarului sau ca urmare a neglijentei sale. Singurele situatii in care proprietarul se poate apara sunt : membrul echipajului a ascuns in mod intentionat afectiunea pe care o avea la inceputul angajarii si membrul echipajului a intarziat in mod nejustificat raportarea afectiunii, impiedicand astfel apararea legala a proprietarului navei.
Cheltuielile de intretinere si ingrijire medicala constituie obligatii pe care un membru al echipajului le poate impune proprietarului navei. Actiunea in justitie a navei constituie o practica specifica legii maritime. Daca marinarul actioneaza in justitie nava si castiga procesul, atunci el obtine un interes financiar in nava ca atare. Daca proprietarul navei nu poate sa plateasca cheltuielile marinarului in cauza, atunci nava este scoasa la licitatie, iar din incasarile obtinute se platesc datoriile catre membrii echipajului. Atunci cand sunt si alti creditori, prioritate au membrii echipajului.
Garantia starii de navigabilitate
Atat nava cat si proprietarul acesteia pot fi actionati in justitie de catre membrii echipajului pentru prejudiciile aduse lor ca rezultat al starii tehnice necorespunzatoare a navei in raport cu misiunea sa. Aceasta stare se refera la echipamentele si masinile cu care este echipata nava.
Pentru a recupera daunele suferite, un membru al echipajului nu trebuie sa demonstreze ca proprietarul navei a gresit sau a fost neglijent. Starea tehnica necorespunzatoare a navei este suficienta. Subliniem faptul ca nava nu trebuie sa fie intr-o conditie tehnica perfecta;nava trebuie sa se afle intr-o stare rezonabila, adecvata pentru marimea ei.
Legea Jones
Legea marinei comerciale emisa in 1920, in SUA, este cunoscuta ca Legea Jones. Prin aceasta lege se acorda membrilor echipajului dreptul de a da in judecata armatorul pentru daunele suferite ca urmare a neglijentei lui sau a prepusilor lui.
Despagubirile care se obtin pe baza Legii Jones se supun regulii greselii comparate pure. Aceasta inseamna ca sumele recuperate se reduc proportional cu gradul de neglijenta manifestat de membrul echipajului. Despagubirile se anuleaza practic daca se demonstreaza faptul ca membrul echipajului este vinovat in proportie de 100%. Despagubirea pe care o poate obtine un membru al echipajului pe baza Legii Jones include toate prejudiciile atribuite vatamarii corporale, inclusiv cheltuielile medicale, suferintelor prezente si potentiale, depresiunilor psihice, reducerii sau pierderii castigurilor, altor pierderii economice efective sau potentiale.
Legea maritima generala
Curtea Suprema a SUA a creat un remediu in caz de deces in conditii nenaturale pentru asigurarea marinarilor care navigheaza atat in apele teritoriale, cat si in cele internationale. Aceste conditii pot fi generate de neglijenta sua de starea tehnica necorespunzatoare a navei. Membrii echipajului si alte persoane aflate pe nava, dara care nu fac parte din echipaj, pot beneficia de prevederile acestui remediu legislativ sub denumirea de remediul Moragne. Daunele pentru care se pot obtine despagubiri pe baza remediului Moragne sunt in principiu aceleasi ca in cazul Legii Jones. Sunt totusi doua exceptii : remediul Moragne permite daune punitive pentru comportament indisciplinat si daune pentru traume social
Raspunderea civila pentru prejudiciile aduse altor persoane aflate la bordul navei
Pe langa membrii echipajului, la bordul navei se poat afla si alte persoane. Aceste persoane includ
muncitori portuari care executa incarcarea/descarcarea marfii ;
pasageri care se afla in excursii sau calatorii de afaceri, care desfasoara activitati sportive pe diferite ambarcatiuni, care desfasoara activitati de pescuit si alte activitati similare ;
alti vizitatori, cum ar fi pilotii din port, mecanicii pentru reparatii etc.
Proprietarul navei poarta raspunderea legala pentru accidentarea sau decesul acestor persoane.
Accidentarea unui pasager la bordul navei poate conduce la intentarea unui proces in instanta pentru neglijenta si incalcarea clauzelor contractuale privind securitatea pasagerilor.
Raspunderea civila pentru daune produse de coliziunea cu alte nave
Una din cele mai importante surse de raspundere civila pentru daune aduse bunurilor o constituie, in context, coliziunea dintre doua nave cauzata de neglijenta. Nava care a provocat coliziunea poate fi facuta raspunzatoare pentru daunele produse celeilalte nave, pentru pierderile datorate incapacitatii de a utiliza nava o perioada de timp, pentru daunele aduse incarcaturii, precum si pentru pierderi produse ca urmare a coliziunii.
Raspunderea civila pentru daune produse unei alte proprietati
Navele poti fi implicate uneori in coliziuni cu structuri construite in apa sau pe mal, cum ar fi podurile, cheiurile, docurile sau ecluzele navigabile. Daca distrugerile rezultate in urma unor astfel de ciocniri se datoreaza neglijentei echipajului sau proprietarului navei, atunci proprietarul devine responsabil legal pentru toate acestea.
Asigurarea navei
In cadrul politelor de asigurare a navelor pt fi asigurate, pe langa proprietarul vasului, si alte parti. Aceste parti includ : agenti care asigura managementul sau operarea navei in numele proprietarului si companiile care incheie contracte de transport tip charter. In polita de asigurare pot fi mentionate si alte organizatii care au un anumit interes financiar in asigurarea navei.
Obiectul si riscurile asigurate
Fiecare vas care urmeaza sa fie asigurat printr-o astfel de polita va fi nominalizat in contractul de asigurare sau intr-o anexa a acestuia. O polita de asigurarea a navei acopera in general urmatoarele : corpul navei (carena), avancala, barcile de salvare, mobila, rezervoarele de combustibil, depozitele, alomentele, fitingurile, echipamentele, masinile, generatoarele de abur, instalatiile frigorifice, izolatiile, generatoarele electrice, precum si alte masini si instalatii electrice.
Acest tip de asigurarea exclude de obicei incarcatura vasului, containerele in care se depoziteaza aceasta incarcatura, bunurile pasagerilor, bunurile membrilor echipajului si barjele.
O polita de asigurare acopera de obicei pierderile cauzate de urmatoarele pericole :
riscuri maritime, acestea reprezinta cauze accidentale de pierderi, specifice calatoriei pe mare. Dintre cele mai frecvente riscuri maritime mentionam : furtuni puternice, valuri uriase si mare foarte agitata, bancuri de nisip, coliziuni cu alte vase si cu diverse obiecte de pe mare;
incendiu, trasnet, cutremur de pamant, includerea cutremurului de pamant este valabila in cazul in care vasul se afla ancorat in poart;
piraterie, se refera la persoane care nu fac parte din echipajul vasului si nici din pasageri. Ele ataca vasul si fura prin ciolenta bunurile vasului, ale echipajului sau pasagerilor;
aruncare peste bord, se refera la actiunea intentionata de aruncare peste bord a unei parti din incarcatura in caz de forta majora, pentru a salva vasul de la scufundre sau pentru a proteja pasagerii si membrii echipajului;
baraterie, aceasta se refera la un comportament intentionat si periculos al echipajului, ce aduce prejudicii proprietarului navei. Este vorba de un comportament fraudulos sau chiar infractional.
Pe langa pericolele de baza enumerate mai inainte, cele mai multe polite se asigurare includ si riscuri aditionale in cadrul clauzei Inchmaree. Inchmaree a fost un vas care a constituit obiectul unui important proces in Marea Britanie. Ca rezultat al acestui proces, contractele de asigurare trebuie sa contina si o clauza pentru pericole aditionale. De exemplu, intreruperea alimentarii cu energie electrica datorita defectiunilor produse la generatorul electric.
Polita de asigurare de baza exclude pierderea cauzata de razboi, piraterie, greve sau alte miscari ale fortei de munca. De asemenea se exclud pierderile cauzate in timp de pace sau razboi de orice mina, bomba sau torpila care nu face parte din incarcatura vasului.
O clauza speciala de excludere se refera la pierderea rezultata in urma unei reactii nucleare, expunerii la radiatii nucleare sau contaminarii radioactive.
Evaluarea daunelor
Politele de asigurare la care ne referim folosesc proceduri de evaluare diferita :
1) pierderi totale
2) pierderi partiale.
Daune totale
Politele de asigurare a navei acopera daunele toatale in functie de valoarea agreata a navei. Valoarea agreata este acea valoare atribuita navei asupra careia au cazut de acord, in momentul incheierii politei, asiguratorul si asiguratul. Prin acordul initial al partilor asupra valorii vasului se reduce probabilitatea disputelor in momentul evaluarii daunelor.
Daune partiale.
O dauna partiala reprezinta o pierdere care nu este totala si care se incadreaza fie in categoria avariilor comune, fie in a celor particulare. Polita de asigurare a navei poate acoperi fie daune totale, fie daune particulare. Polita acopera contributiile asiguratului la avaria comuna printr-o clauza separata.
Pierdere de venituri determinata de neutilizarea navei.
O polita tipica de asigurare a navei nu prevede posibilitatea despagubirii pentru nefolosirea vasului pe durata reparatiilor, desi aceasta pierdere este cauzata direct de riscurile acoperite prin polita de asigurare. Pentru a acoperi astfel de pierderi rezultate din nefolosirea vasului, exista polite de asigurare speciale, pentru fiecare activitate in parte.
Clauza de reziliere a politei de asigurare
Indiferent de durata contractului de asigurare, societatea de asigurari isi rezerva dreptul de a anula contractul, cu un preaviz. Polita de asigurare a navei contine o clauza prin care contractul de asigurare se anuleaza automat, in cazul producerii anumitor evenimente. Prezentam cateva exemple de astfel de evenimente ;
orice schimbare a proprietarului, administratorului sau steagului vasului
Inchirierea vasului in sistem charter
Schimbarea societatii de clasificare a vasului.
Clauza de acoperire a cheltuielilor pentru prevenirea si limitarea daunelor
In acest sens , societatea de asigurari este de acord sa plateasca despagubiri pentru munca depusa si pentru cheltuielile facute pentru limitarea consecintelor unei daune. . plata se face insa pana la limita de asigurare a vasului.
Asigurarea de raspundere civila pentru coliziuni.
Aceasta clauza acopera raspunderea legala a vasului asigurat pentru distrugerea produsa unui alt vas si incarcaturii sale, ca rezultat al coliziunii.
Despagubirile care se pot plati conform acestei clauze pot egala valoarea sumei de asigurare. Cheltuielile de aparare in instanta se platesc suplimentar limitei de asigurare.
Asigurarea de raspundere civila pentru coliziuni nu acopera urmatoarele categorii de pierderi :
Cheltuieli pentru inlaturarea epavei vasului ;
Distrugeri de bunuri, altele decat corpul vasului si dotarile sale ;
Deversarea de produse poluante ;
Daune aduse marfurilor aflate la bordul vasului asigurat ;
Pierderi de vieti omenesti sau vatamarea corporala a persoanelor aflate pe vasul asigurat.
|