Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Arhitectura parfumului

comert


Arhitectura parfumului



"... sa construiesti dintr-un parfum un templu al amintirii", spunea Paul Valery. Parfumurile, asemeni fotografiilor sau muzicii, au puterea incredibila de a te trimite inapoi in timp (exact in vremea "lor"), sa-ti reaminteasca perfect despre starea, persoana, locul sau atmosfera cu care mintea noastra le asociaza. Afla de la Cristina Turnagiu Dragna, jurnalist si consilier de imagine povestea unor parfumuri celebre.

"Simtul mirosului este simtul amitirilor delicate" se spunea in 1819 in Dictionnaire des sciences medicales. Nu vi s-a intamplat sa gasiti prin casa o sticluta de pafum sa o deschideti si sa fiti "olfactiv teleportata' intr-un timp anume? Simtul mirosului nu mai este demult doar un simt animalic: el a fost sublimat in simtul amintirii. Ce putere minunata... data de un singur strop de aroma... Si cand te gandesti ca aceasta minune ti-a fost oferita de: o doza de alcool de 95 de grade, ceva secretii animale, niste radacini si ceva flori... UPS! Ceva-i putred in... paradis!

Introducere subiectiva

Sunt dependenta de parfumuri si asta mi-a creat mici tabieturi: cand imi place un parfum cumpar din el toata gama (gel de dus, pudra parfumata, uleiuri sau crema pentru corp), colectionez miniaturi ale sticlelor de parfum (de 3 ml., mai noi sau mai vechi, pentru femei sau barbati, unele pline, altele doar cu un strop de mireasma), am ajuns sa miros orice inainte sa cumpar ceva (uneori nu-i asa de amuzant sa te trezesti urmarit de vanzatoare, mirosind... farfurii, sau... materiale textile!), am citit tot ce am prins despre parfumuri, parfumeuri, materii prime, procedee, istorii, legende sau design de ambalaj, pastrez intotdeauna un deget de parfum in fiecare sticla pe cale sa se termine (stiti ce incursiuni minunate in timp imi asigura trasnaia asta?), ma autotestez ghicind parfumurile folosite de amicii mei, cumpar - la limita turbulentelor financiare uneori - mirosuri sub diferite forme (lumanari, conuri, betisoare, uleiuri, sfere, geluri etc).

Virusul parfumurilor "m-a atins" acum vreo 9 ani. In vremea aceea eram editor al revistei Exces si lumea parfumurilor m-a surprins teribil: la 20 si ceva de ani pe tema "parfumuri" nu eram deloc "pregatita". Aveam acasa un parfum de la mama, unul total nepotrivit cu varsta ori temperamentul meu - Magie Noire de la Lancome, dar era "original" adus de o amica "de la Paris", un deodorant cumparat de la supermarket si un parfum "de masa" (adica al unui brand care se vinde in magazine ne-specializate in parfumerie, un parfum de "middle market", un Coty cred).

Am fost luata pe sus si aruncata direct intre piramide olfactive, Lalique, procente de esenta, lansari de branduri, inima parfumului, strategii de imagine, ingrediente unice, povesti si personaje legendare pentru lumea parfumurilor. Ametita de atata informatie si miros invaluitor m-am pus pe citit. Si-am citit, si-am mirosit, si-am cerut informatii de la importatori si m-au luat la goana din boutiqurile cu parfumuri... Si iata, dupa noua ani, ma simt in pielea celui care a spus: cu cat stii mai multe, cu atat iti dai seama ca nu stii mai nimic! Pare ca exagerez, ce sa fie atat de complicat, de interesant de scris si mai ales de citit despre un parfum... Il mirosi, iti place, bine, nu-ti place, nu-l iei! Ehei, lucrurile sunt mult mai complicate cand parfumurile reprezinta mai mult decat un miros placut...

Cum se naste un parfum

Este clar: parfumeur-ii sunt extraterestrii: cum este posibil altfel ca un om normal (atentie, oamenii sunt microsmate, au un prost simt olfactiv, in comparatie cu cainii, iepurii sau somonii care sunt macrosmate) sa poata adulmeca si recunoaste peste 3000 de substante aromate diferite, sa isi imagineze combinatii ale acestor mirosuri, sa le poata tine minte si sa le reproduca in laborator, dupa un anumit timp? Un "nas" - cum este numit in jargonul de specialitate dispune de o insusire aproape supra-omeneasca: memoria mirosurilor. Insa, chiar si pentru cel mai experimentat "nas" este greu sa cuprinda in cuvinte nuantele de mirosuri... de aici incep de obicei povestile parfumurilor!

Mi-a spus o data cineva ca doamna Estee Lauder a cerut intr-un an sa i se prezinte mirosuri care sa aduca a rasarit de soare la malul marii, unde adie o briza de padure tropicala reavana si gradina uda de crini: asa s-a nascut Pleasure, o mare de flori albe proaspete si intense, imbietoare dar nu inecacioase, romantic fara sa fie duceag, temperat dar limpede si rasunator. In alt an, o alta membra a familiei, Evelyne Lauder, aflata in vacanta la Cap d'Antibes si iesind intr-o dimineata pe terasa sa respire aerul imbalsamat al Rivierei Franceze, a simtit o mireasma necunoascuta: un iz cald si bogat pe care nu reusea sa-l identifice. Asa ca impreuna cu sotul ei au mers pe aceasta dara de miros pana au ajuns la un arbust cu flori mici si albe, de un parfum absolut incantator; a doua zi i-au descifrat originile si au aflat ca este pittosporum. Intoarsa la New York Evelyne Lauder a pus batalionul de cercetare al firmei Estee Lauder la crearea unui nou parfum: Knowing.

Paloma Picasso a cerut maestrului sau parfumeur sa creeze un parfum "... asa cum mi-ar placea mie sa port: cald, sofisticat, flamboaiant, facut sa s 23423t1916x tarneasca simturile!" Si Paloma Picasso si parfumul sau Mon Parfum sunt de o unicitate absoluta: esente dinamice si puternice, trasaturi frapante, intensitate, nonconformism fara pereche; indrazneala, aroganta si bun gust in acelasi timp; a fost creat in Franta, cu privirea indreptata spre uriasa piata de consum americana dar "umplut" cu atmosfera spaniola: insorita, dramatica, patimasa si imperioasa.

Ernest Beaux, cel mai inovator nas dintre creatorii de parfumuri ai Frantei a fost rugat de catre Gabrielle Chanel sa imagineze un parfum care sa elibereze pentru totdeauna femeile de sub tutela miresmelor monoflorale de dinaintea razboiului: "O femeie trebuie sa miroasa a femeie nu a boschet de trandafiri!", sustinea ea. Beaux i-a prezentat domnisoarei Chanel doua seturi de propuneri originale: primul- numerotat de la unu la cinci, al doilea - de la douazeci la douazecisipatru. Aproape fara ezitare, Chanel a optat pntru varianta cu numarul cinci. Oricum voia sa-si prezinte colectia in ziua a cincea din luna a cincea, asa ca a zis: "Sa-l botezam Numarul Cinci - cred ca o sa-mi poarte noroc!" Nici nu banuia ce noroc avea sa insemne nu numai pentru ea ci pentru lumea intreaga.

Pentru Loulou monsieur Jean Cacharel i-a proiectat maestrului sau parfumeur filmul mut: Cutia Pandorei; a cerut un parfum care sa fie intruchiparea personajului Lulu - o tanara femeie care zdrobeste fara mila inimi si care traieste doar pentru senzatii de moment - interpretate de o actrita americana de o enigmatica frumusete: Louise Brooks. Jean Guichard a creat atunci un parfum oriental, complex si seducator: o specie rara si foarte puternica de gardenie numita "tiara", heliotrop, cirese, flori de portocal, ylang-ylang, iasomie si iris. Artileria grea e reprezentata insa de vanilie, santal, tamaie, scortisoara, tonka-vanilia sud-americana intunecata si narcotica si caramel: o adevarata Cutie a Pandorei! Atentie! Este un parfum in exclusivitate pentru fete puse pe rele! Seara! Inconjurata de catifea si satin, negru, violet sau bleumarin... Singurul obiectiv: seductia!

La polul opus se afla primul parfum al lui Issey Miyake care a cerut parfumeurului sau un parfum care sa miroasa a apa! Nu numai ca tuturor li s-a parut o idee absurda dar mai ales imposibila: cum sa produci un parfum care sa miroasa... inodor? Dar cum Miyake isi mai trecuse o data in agenda un succes cotat de catre specialisti ca irealizabil (impunerea unei marci si a unui designer japonez in inima modei pariziene) nu s-a dat batut si si-a vazut visul implnit: L'eau de Issey; evident, nu "miroase ca apa" dar are "mirosul puritatii apei proaspete de izvor" - asa cum este el prezentat in mapele de presa. Cum a reusit? Flori albe si pure (frezie, lujer de tuberoza, camelii), note ozonate marine, castravete verde, fructe racoritoare - portocale si caise: o substanta distilata de mare rafinament, captand esenta puritatii. Nu este lipsit de intensitate, asa ca fiti zgarcite cu el! Este profund racoritor, deci tineti-l iarna sub cheie! Nu-i diafan deci purtati-l in intimitate: atunci stie sa-si raspandesca cel mai bine vraja.

Calvin Klein a vrut ca femeia care poarta Eternity sa strige: "de astazi, aceasta idila se va transforma intr-un angajament!" iar ca parfumul Escape sa fie "proaspat dar nu exagerat de verde, cu o nota de ozon dar nu cu iz marin, de purtat mai ales in aer liber dar senzual".

Jean Paul Gaultier a adunat mai multe nasuri de mare reputatie si le-a prezentat o lista cu regulile fundamentale din parfumerie pe care ar vrea sa le incalce cu noul sau parfum (plecand evident de la contrastul intre forma ambalajului, designul sticlei si mirosul parfumului sau). I-a lasat pe toti cu gura cascata mai ales atunci cand i-a pus sa miroasa un corset cu portjartier, roz, descoperit de el intr-un dulap vechi al familiei, care spunea el "vedeti, asa miroasea bunica mea" Paradoxal, "l'enfant teribble de la mode" a creat cel mai dulce, pudrat, inocent parfum, perfect pentru pielea si obrajorii unui inger; a fost asezat intr-o sticla avant-gardista - un tors ultra senzual imbracat intr-un corset - inchisa, eclectic si surprinzator intr-o cutie de conserve.

Inger i-a fost lui Hubert de Givenchy pentru L'Interdit si Fleur d'interdi actrita Audrey Hepburn, Aime Guerlain si-a numit parfumul Jicky in amintirea iubirii lui pierdute pentru o tanara si frumoasa englezoaica - ghiciti cum se numea? - si Mitsuko dupa numele sotiei unui amiral japonez care traia o iubire interzisa cu un ofiter al marinei britanice, domnul Rochas a lansat Femme pentru viitoarea sa mireasa, Cavallier a imaginat Poeme de la Lancome avand-o ca muza pe Juliette Binoche iar Vert et Blanc de la Carven a fost creat pentru nunta cuplului Grace Kelly - Rainier de Monaco.

Pentru mine parfumurile reprezinta povesti fara sfarsit: arome, asocieri inedite, istorii, ingrediente exotice, cuvintele potrivite si graiul tainic, personalitatea fiecarei esente, mesajul, arhitectura si stralucirea fiecarui parfum... Credeti in continuare ca parfumurile sunt doar niste mirosuri placute? Sau, si mai rau, suferiti de dureri de cap sau de alergii la parfum? In acest caz, va asigur, dragele mele, de toata compasiunea mea!



Sunt emanatiile mirositoare care urca pana la noi si care, uneori, ne fac sa tremuram. Din moment ce puterea lor de seductie e atat de mare, sa vedem care sunt misterele lor, cu ajutorul Cristinei Turnagiu, jurnalist si consultant de imagine.

Exista 7 mari familii care cuprind parfumuri feminine si masculine. Hesperide: Sunt apele tonice si cele care improspateaza, alaturi de apele de colonie. Barbatii si femeile le apreciaza.

Florale: Familia cea mai importanta printre parfumurile feminine. Tema principala e o floare sau un buchet floral.

Lemnoase: Aceasta familie regrupeaza, mai ales, mirosurile masculine (lemn de cedru, de santal).

Orientale/cu extracte de ambra: Aceste parfumuri au arome vanilate. Multe parfumuri ametitoare se gasesc in aceasta familie.

Cipres: Aceasta familie e un amestec de muschi de stejar, iasomie si bergamota.

Ferigi: Lavanda, muschi de stejar, cumarina se regasesc in aceste parfumuri, mai ales masculine ale acestei familii.

Seci: Familie mica de arome masculine care le cuprinde pe cele ale mierii, esenta de mesteacan, fumul si tabacul.

Note initiale, medii si de baza

Un parfum e alcatuit din substante mirositoare al caror grad de volatilitate variaza. Evolutia unui parfum incepe cu notele initiale, trece prin cele medii si sfarseste cu cele de baza.

Note initiale. Sunt esente volatile ca: lamaia, portocala, rozmarinul si lavanda... Prima impresie pe care o dau e cea de parfum. Evaporarea lor se face intre 2 si 4 ore.

Note medii. Sunt esente mai puternice care caracterizeaza un parfum ca acela de trandafir, iasomie, lacramioara... Sunt liantul intre notele initiale si cele de baza. Evaporarea lor e mai lenta.

Note de fond. Sunt esente durabile, lemnoase si animaliere. Evaporarea lor e foarte lenta; pot chiar persista zile intregi.

Apa de toaleta? Parfum?

Parfumul se compune dintr-un concentrat aromat diluat intr-un amestec de alcool si apa. Procentajul acestui concentrat e cel care influenteaza persistenta mirosului si determina daca e vorba de un parfum, de o apa de parfum, de o apa de toaleta, un deodorant sau o apa de colonie.

Parfum Numit "concentrat de parfum";
Produsul cel mai concentrat (15-30% de concentrat mirositor);
Mirosul persista de la 4-8 ore;
In general rezervat pentru seara.

Apa de parfum Numit "apa de parfum" sau "extract de parfum";
De la 8-20% concentrat odorant;
Mirosul persista de la 3-6 ore.

Apa de toaleta De la 6-12% concentrat odorant;
Mirosul persista de la 2-4 ore;
Produs ideal pentru zi.

Deodorant De la 3-8 % concentrat odorant;
Mirosul persista in jur de 2 ore.
Sfaturi in ceea ce priveste parfumarea: Pastrati-va parfumul la adapost de lumina, caldura, umiditate si de variatiile de temperatura.

Preferati un loc racoros si intunecos, cu temperatura constanta pentru a va pastra parfumul.

Pastrati-va sticla in ambalajul sau original. Un parfum nu se pastreaza mai mult de 3 ani si asta, doar daca e bine pastrat.

Cumparati cantitati mici pentru a nu suferi o alterare rapida. Nu agitati niciodata flaconul. Nu va parfumati inainte de o expunere la soare, pentru a evita pigmentarea.

Daca gradinariti, evitati sa va parfumati, fiindca riscati sa fiti inconjurati de mici insecte.

Nu ezitati sa va schimbati parfumul dupa propria dispozitie, dupa anotimpuri, ocazii sau, pur si simplu, dupa bunul vostru plac.

Nu se pot testa mai mult de 3 arome o data, cu exceptia cazului in care aveti un nas deosebit; dati-va cu parfumul preferat si asteptati 24 de ore. Veti simti cum mirosul se raspandeste pe pielea voastra.

Drumul de la floare la parfum

Imaginatie bogata sau simplu procedeu tehnic?
Pentru a obtine esenta integrala a unei flori sau a unei plante, cercetarile se indreapta catre diferite metode de extractie si se conjuga cu inspiratia si sensibilitatea specifice creatorului. Creatorii de parfumuri sunt magicieni, aflati mereu in cautarea mirosului care va crea un parfum de neuitat.

Culegerea florilor se face in intrega lume. Din Franta pana in Turcia, trecand prin Africa si pana in Australia; florile se raspandesc si recoltele depind de anotimpuri si de calitatea fiecarei flori si plante. Tehnicile de extragere a aromelor au evoluat, pentru a extrage materiile prime cele mai fine.

Distilarea
E unul dintre procedeele cele mai vechi prin care se extrage uleiul esential si apa florala. Vaporii de apa traverseaza o albie de flori sau de plante. Apoi, incarcati de esenta aromatica, trec printr-o teava de racire. La iesirea din aceasta teava, se scurge un amestec din care se separa apa distilata de uleiul esential.

Procesul de parfumare
Procedeu revolutionar fiindca reuseste sa extraga principiile odorante din flori care nu suporta caldura, ca iasomia.

Acest proces consta in depunerea pe tablite de sticla unse cu un strat de grasime a florilor sau a petalelor. Atunci cand grasimea a absorbit esenta florilor, timp de 12 pana la 72 de ore, se repeta operatiunea pana la saturatia grasimii. Se foloseste apoi alcool, pentru a extrage "esenta" al carei parfum e foarte apropiat de floarea proaspata.

In locul utilizarii unei grasimi pe tablitele de sticla poate fi folosit un solvant. Acesta se evapora si lasa in urma o "materie". Un tratament cu alcool o va transforma in "esenta". Datorita acestui dizolvant, parfumul din substante mai uscate (scoarta, lemn, radacini) poate sa fie extras.

E nevoie de aproximativ 3500 kg de trandafiri pentru a produce un kg de "esenta".

Macerarea
Plantele sau florile sunt inmuiate in ulei cald.
Se separa uleiul de grasime. Acest ulei va fi concentrat sub vid si "esenta" va fi imediat obtinuta.

Stoarcerea
Uleiurile esentiale din citrice sunt extrase prin "stoarcerea cojilor" de citrice.
Dupa ce fructele au fost curatate de coaja, acestea sunt presate pentru a obtine uleiul esential.

Head Space
Tehnica utilizata mai ales pentru florile a caror esenta e dificil de captat (gardenia, lacramioara).
Floarea ramane in sol, nu se efectueaza nici o culegere a acesteia. Un clopot de sticla acopera floarea, iar un gaz neutru, care e sub clopot, captureaza parfumul lor.

Gazul e incarcat cu molecule odorante care vor fi analizate si reproduse in laborator, datorita substantelor naturale si sintetice.
Multumita acestor procedee, putem sa regasim mirosurile care ne sunt dragi, materii prime de origine naturala. Din ce in ce mai mult, sunt incorporate mirosurile sintetice, dar ele nu fac decat sa consolideze sau chiar sa imbunatateasca persistenta sau delicatetea parfumului.

de Cristina Turnagiu
jurnalist si consultant de imagine
[email protected]

Personalitatea parfumului tau

E prezent in paginile tuturor revistelor pentru femei. Specialistii ti-l recomanda cu caldura, iar micul ecran ti-l aduce in casa in fiecare zi. Sa fie oare parfumul potrivit si pentru tine?

Cumpararea unui parfum poate deveni o problema. Exista sute de esente pe care le-ai putea alege dar, din pacate, nu poti mirosi decat cateva inainte ca nasul tau sa nu mai poata face diferenta.
Cum poti sa afli anticipat care este genul tau de parfum? Raspunsul se afla in imediata ta apropiere: "adulmecand" in propria bucatarie, in gradina sau chiar in dulapul cu lenjerie, poti descoperi si poti invata sa recunosti notele ce dau caracterul fiecarui parfum.
Fie ca e vorba de citrice, rufe proaspat spalate sau flori, toate aceste mirosuri le vei regasi si in standurile magazinelor de parfumerie.

CITRIC

Notele de citrice dau parfumurilor acea prospetime intensa, acidulata, pe care o simti cand desfaci coaja unui grepfrut.
Fiindca se evapora destul de repede, ele sunt folosite ca note de varf in parfumuri - sunt primele pe care le sesizezi, dar si primele care dispar.

Pentru a-ti da seama daca acestea sunt preferatele tale, incearca sa mirosi portocale, lamai, grepfrut. Mai poti incerca ceai Earl Grey, care contine esenta de bergamota - un fruct citric necomestibil - sapunuri cum ar fi Fa, gel de dus Palmolive cu grepfrut rosu si chiar detergent de vase cu lamaie.
Daca acestea sunt aromele tale favorite, poti alege cK One, Chanel Cristalle, Chanson de Vie (bergamota si lamaie).
Daca esti in cautarea unui parfum similar pentru el, iti recomandam Eau Sauvage (Christian Dior) sau noul Cobalt de la Coty.

FLORAL

Florile sunt inima multor parfumuri, dar deseori este dificil sa alegi nota preferata din aceste combinatii. De aceea, notele florale sunt grupate in asa numite acorduri (cand combini iasomie si trandafir, de exemplu, obtii o nota aparte, mult mai complexa).
Parfumurile mono-florale, cu o singura nota predominanta, au o puritate aparte, astfel de mirosuri ajutandu-te sa apreciezi personalitatea parfumului, precum si a florii pe care acesta o contine.

Unele creme, contin esenta de trandafir. La fel si unele produse de machiaj, precum rujurile Chanel.
O gradina ramane insa locul ideal pentru a-ti alege floarea preferata.
Daca e iarna, nu trebuie decat sa intri intr-o florarie pentru a obtine acelasi rezultat. Miroase pe rand trandafiri, garoafe, frezii, tuberoze. Primavara, cauta aromele inconfundabile ale lacramioarei, liliacului si magnoliei.
Dintre parfumuri, iti putem sugera So Pretty (Cartier), cu aroma de trandafir, Diorissimo, cu lacramioare, Envy (Gucci), cu aroma sa originala de floare de vita-de-vie, Tommy Girl (Tommy Hilfiger), cu violete, liliac si magnolie, Watt Feminine Line, cu muscata si zambila, Splendor (Elizabeth Arden), cu esente de frezie salbatica, crin de apa si mac, Esprit Bleu (Rene Garraud), cu iasomie, iris si heliotrop, Pleasures (Estee Lauder) cu cele trei variante florale diferite.

PROASPAT - CURAT

Daca iti place cum miros asternuturile proaspat spalate sau rufele intinse la uscat in bataia soarelui, e bine sa stii ca acest miros este dat de notele create sintetic, denumite aldehide, pe care le contin detergentii. Folosite in parfumuri, acestea le confera o nota aparte.

In mod surprinzator, mirosul proaspat al detergentilor poate proveni si din aroma de mosc, care este insa mai puternica, mai definita decat cea a aldehidelor.
Briza marii, taria aerului curat dupa o noapte de vara pot fi si ele "simulate" prin note olfactive sintetice, asa-numitele note de apa.

Cele mai la indemana produse cu miros de curatenie sunt cele din gama detergentilor, balsamurilor pentru rufe sau sapunurilor. Produse cum ar fi detergentul Tide sau sapunul Dove contin atat note florale, cat si aldehidice.
In privinta parfumurilor, te poti orienta spre L'Eau par Issey Miyake, L'Eau par Kenzo, White Linen Breeze de la Estee Lauder sau Chanson D' Eau de la Coty.

ORIENTAL - CONDIMENTAT

Parfumurile cu nota predominanta de mirodenii sunt caracterizate in general ca "orientale" si au la baza esente calde, de durata, cum ar fi vanilia sau lemnul de santal. Daca vrei sa simti "valurile" de arome ale unui parfum oriental, nu trebuie decat sa deschizi dulapul in care pastrezi mirodeniile. Esenta de vanilie, pulberea de scortisoara, coriandrul, cuisoarele te vor ajuta sa iti faci o idee.

Mai poti incerca sa mirosi pudra de talc pentru copii, care de cele mai multe ori are un parfum vanilat. Pentru a simti aroma de santal, ambra sau patchouli, incearca sa arzi betisoare parfumate.
Condimentele te transporta intr-o lume apropiata si, in acelasi timp, foarte indepartata: fac parte din "peisajul" atat de familiar al bucatariei tale si poarta in ele misterul exotic al Orientului. Multe din parfumurile renumite combina notele orientale cu cele florale, insa anumite femei prefera ca accentele de mirodenii sa fie dominante in parfumul pe care il folosesc.

Daca esti genul "oriental", iti vor placea cu siguranta parfumuri cum ar fi Shalimar (Guerlain) si Tocade (Rochas), ambele bazate pe vanilie, Un Air de Samsara (Guerlain), cu o nota puternica de santal, Opium (Yves Saint Laurent) si Coco (Chanel), cu bogatia lor de note "spicy", Mira-Bai (Chopard), cu ambra si santal invaluite in acorduri pralinate, Just Me (Montana), cu esente de ghimbir si piper.

O data ce ai ales...

Acum stii ce tip de parfum preferi. Iata si cateva sugestii privind modul in care trebuie sa il aplici:

  • Respecta "cercul personal" in care trebuie sa se simta parfumul tau. Acesta este o zona de circa o lungime de brat in jurul tau, pe care nu ar trebui sa o depaseasca mirosul parfumului. Altfel, va parea strident si ii va deranja pe cei din jur.
  • Parfumul se ridica o data cu trecerea timpului. De aceea, aplica parfumul de jos in sus, incepand cu incheietura mainii si decolteul si urcand spre lobii urechilor si tample. Daca il vei aplica numai pe lobii urechilor, el va disparea foarte repede.
  • Modul tau de alimentatie poate influenta mirosul si intensitatea parfumului. O dieta bogata in grasimi si condimente va face parfumul mai intens. In zilele cand ai de gand sa mananci usturoi, nu te parfuma. Altfel, parfumul tau se va "acri" datorita mirosului acestui aliment.
  • Durata parfumului pe piele este influentata si de tipul de ten. Tenurile grase il vor retine mai mult, datorita substantelor uleioase naturale secretate in cantitate sporita, in timp ce tenul uscat va necesita o aplicare mai frecventa a parfumului, care dispare mult mai repede pe un astfel de ten.
  • Daca porti un ceas de mana cu curea de piele, nu aplica parfum pe incheietura respectiva. Cureaua de piele risca sa modifice neplacut mirosul parfumului tau.
  • Mirosul parfumului persista cel mai mult pe par, mai ales daca acesta este lung. Frecandu-se intre ele, suvitele de par elibereaza treptat mirosul si il fac sa reziste mai mult. Singura conditie este ca, in cazul in care folosesti parfumuri diferite, sa iti speli parul de la o zi la alta.

1. Floral
Este cea mai mare categorie, pentru ca include toate parfumurile care au ca ingredient primar derivate din flori, cum sunt iasomia, trandafirul, violeta, garoafa, floarea de portocal, gardenia, ylang-ylang, etc.
Exemplu: Carolina Herrera

Subcategorii:

  • Soliflor
    Acest parfum reproduce imaginea olfactiva a unei singure flori: trandafir, lacramioara, violeta, zambila, crin, freesia.
  • Soliflor lavanda
    Este o apa de lavanda cu uleiul eteric.
  • Buchet floral- True Love de Arden
    Este un amestc armonios si echilibrat de note florale.
  • Floral- verde: Bvlgari, Chanel 19
    Este un buchet floral cu o nota mai proaspata, in general de galbanum.
  • Floral- aldehidic- Chanel No5
    Este un buchet floral sustinut de aldehide alifatice, puternice si persistente, exaltante, oferind o buna difuzie si corp, caracter inedit si abstract.
  • Floral- lemnos- Amarige de Givenchy
    Prezinta o nota florala marcanta de violete, iasomie, trandafir, lacramioara cu note citrice, ierboase si pudrate, note lemnoase si de vanilie.
  • Floral - lemnos - fructat : Adrienne Vittandi
    Este o formula elaborata unde notele florale se prelungesc prin acorduri de cedru, santal, vetiver, fructe, diferite de notele citrice.
  • Floral- marin: Escape de CK
    Contine note florale proaspete de trandafir, zambile, liliac, lacramioare, note lejere de magnolia si freesia, complex marin, iodat si de alge.

2. Lemnos
Sunt, in general, note lemnoase de cedru sau vetiver ca tema principala.
Exemplu: Vetiver de Givenchy

Subcategorii:

  • Lemnos coniferic citric
    Esenta de pin joaca un rol fundamental alaturi de citrice
  • Lemnos aromatic- Biagiotti Uomo
    Notele lemnoase de santal, vetiver acompaniate de lavanda, sunt uneori verzi, dar cu dominante aromatice de cimbru, rosmarin, salvie
  • Lemnos picant- Salvador de Dali
    Parfum lemnos, mai degraba dulce, cu note picante de piper, nuscoara, cuisoare, scortisoara.
  • Lemnos picant cuir- Acteur de Azzaro
  • Lemnos ambrat- Roma per Uomo de Biagiotti
    Notele de fond sunt calde, de vanilie, fan, cumarina, labdanum, santal, patchouli.
  • Lemnos marin- Kenzo Homme
    Note lemnoase cu note iodate de alge
  • Lemnos fructat
    Apar diverse note fructate de caisa, ananas, coacaze

3. Oriental
Sunt compozitii complexe, care creeaza o impresie exotica, datorita ingredientelor deosebite. Oscileaza intre ambra si trandafir, arome suave, etern deliciu olfativ, pe un fond de santal si lamaie, mirosul sacrului si al misterului.
In primul rand, parfumul oriental se defineste prin indrazneala amestecurilor sale. Note pudrate, de vanilie, balsamice, animalice, picante, loc de intalnire si expresie a diverselor mirosuri: rasini exotice, smirna, cu incursiuni de santal sacru, tamaie crepusculara, iasomie, vanilie si note animalice de ambra, mosc.
Exemplu: Shalimar

Subcategorii:

  • Oriental- floral lemnos:Obsession de CK
    Parfumul se dezvolta prin puternice variantiuni florale , urmate de un fond lemnos si ambrat.
  • Oriental- floral picant: Poison de Dior
    Pe un fond cald, animalic, se creeaza un acord floral sustinut de note picante.
  • Oriental- dulce: Vanilla musk de la Coty
    Sunt parfumurile cele mai reprezentative ale notei ambrate clasice, cu note calde, dulci, foarte persistente.
  • Oriental citric: Hugo Woman
    Produsele ambrate au un caracter floral, cu note de varf citrice bine definite.
  • Semioriental- floral: Coco de Chanel
    Prezinta un dozaj mai nuantat al notei ambrate intr-un ansamblu olfactiv puternic.
  • Oriental- lemnos- Relax de la Davidoff
    Prezinta note lemnoase calde.

4. Citric
Sunt ape de colonie clasice cu buchet citric (teiul, lamaia, mandarina si bergamota) la care se adauga note ierboase (lavanda, rosmarin, melsia, salvie, cimbru) si chiar note picante de cuisoare sau garoafe, din al caror amestec rezulta un parfum efervescent. Desi era mai popular in randul parfumurilor barbatesti, a devenit cunoscut si in randul parfumurilor de dama. Aceasta este una dintre cele mai vechi categorii de parfumuri.
Exemplu: CK One

Subcategorii:

  • Citric- Floral Chypre: Jess, eau de Rochas
    Reprezinta o noua generatie de apa de colonie cu nota citrica si note proaspete de alta factura, prelungite printr-un acord initial floral, in general de iasomie, urmate de un fond lemnos lichid.
  • Citric picant- Eau d'Hermes
    Nota citrica clasica este nuantata de note picante de piper, nucsoara, cuisoare, scortisoara.
  • Citric lemnos- Armani
    Contine o nota citrica moderata, o vaga nota florala si un fond lemnos pudrat.
  • Citric aromatic- Green Water de Fath
    Contine note citrice si aromatice de cimbru, rosmarin, maghiran, menta.
  • Citric floral lemnos- CK One de Calvin Klein

5. Fougere
Sugereaza mirosul de radacini, frunze, lemn, note ierboase, licheni de stejar prin uleiurile de bergamot, lavanda, geraniu, vetiver, cumarina.
Exemplu: Cool water

Subcategorii:

  • Fougere ambrat dulce- Equateur Bourjois
    In aceasta varianta, fondul de cumarina- vanilie- fan este mai accentuat.
  • Fougere ambrat floral - Brut
    Nota florala este mai marcata in raport cu structura precedenta.
  • Fougere picant- Monsieur Rochas
    Contine note florale si picante de mirodenii, piper, cuisoare.
  • Fougere aromatic- Versus de Versace
    Contine note citrice si ierboase, aromatice de cimbru, coriandru, rosmarin, uneori si picante.
  • Fougere fructat- Escape
    Note cumarinice, fan cu miros dulce, note fructate de caisa, piersica, prune, coacaze
  • Fresh verde - Bvlgari Etreme
    Sunt compozitii in care predomina notele derivate din plante verzi cum sunt pinul, ienuparul, iarba, frunze si plante medicinale

6. Chypre
A fost folosit pentru prima data de Francois Coty pentru a descrie aromele intalnite in Cipru si a folosit patchouli si licheni de stejar pentru a defini acest parfum. Guerlain a adaugat, mai tarziu, o nota piersica in Mitsouko, primul fructat.
Parfumurile de acest gen sunt usoare, dulci, naturale si contin ingrediente cum ar fi bergamota, mosc, citrice si favoritul anilor '60, patchouli.
Exemplu: Dalimix

Subcategorii:

  • Chypre
    Nota tipic chypre isi are originea in parfumul Chypre de Coty, o compozitie bazata pe un inedit acord de bergamot, portocale dulci, trandafiri, ambra, mosc si licheni de stejar ca nota principala.
  • Chypre floral - Davidoff
    Structurii chypre i se adauga note florale de lacramioare, trandafiri, iasomie.
  • Chypre floral aldehidic- Mystrede de Rochas
    Este paleta parfumului floral aldehidic adaptata unei structuri chypre.
  • Chypre fructat- Diorella
    Notele chypre sunt contrabalansate de o nota fructata carateristica.
  • Chypre verde - Polo de Ralph Lauren
    Prezinta un contrast intre notele de varf verzi si proaspete (iarba cosita, frunze sfaramate), galbanum, pe un fod de chypre cald, creand compozitii destul de indraznete.
  • Chypre aromatic- Jules de Dior
    Nota chypre este florala de lavanda, cu dominante aromatice de cimbru, ienupar, coriandru.
  • Chypre cuir- La Nuit de Paco Rabanne
    Este o structura chypre cu note de piele, fum, lemn ars, note animale nuantate de citrice.

7. Cuir
Familia Cuir este
bine individualizata, cu un caracter aparte in parfumerie, dar specifica mai degraba parfumurilor masculine. Mirosurile sunt seci, de fum, tabac si piele, dar nu exclud modulatii florale, fiind uneori mai calde si mai picante decat par.

Subcategorii:

  • Cuir- Bel Ami de Hermes
  • Cuir floral- Ombre de la Nuit de Ungaro
    Sunt note cuir, liniare, neagresive, cu note florale de violete sau iris.
  • Cuir tabac
    Nota cuir este temperata de acorduri lemnoase, mielate, fan, tabac blond.

Descopera universul parfumurilor

Cum faci diferenta intre diferitele forme de parfumuri

Pentru dama

Parfumul - P (15 - 25% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool).

  • Este cel mai puternic si persistent. Ca si rujul, fardul de obraz sau de ochi, el confera intesitate, accent tinutei.
  • Aplica-l in punctele de puls, in spatele urechilor, la ceafa, la baza gatului, pe piept, la incheietura interioara a cotului, la incheieturile mainilor, in spatele genunchilor si in partea interioara a gleznelor.
  • Daca este aplicat in locul potrivit, parfumul isi va intensifica mirosul pe parcursul zilei.

Apa de parfum - EDP (8 - 15% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool)

  • Este o descoperire relativ noua in lumea parfumurilor si o puteti gasi in majoritatea colectiilor de parfumuri.
  • Ea asigura o aplicare durabila si pregateste pielea pentru parfum, care este mai concentrat.
  • Se aplica, de obicei, cu ajutorul unui pulverizator, inainte de a te imbraca, din cap pana in picioare.

Apa de toaleta - EDT (4 - 10% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool)

  • Este, de obicei, mai putin concentrata decat apa de parfum si constituie tot un fel de baza pentru parfum. Trebuie aplicata in acelasi mod ca apa de parfum.

Colonia - EDC ( 2 - 5% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool)

  • Cea mai usoara forma de parfum.
  • Este perfecta pentru a o pulveriza pe tot corpul.
  • Este recomfortanta, dar nu este durabila.

Pentru barbati

Parfumul - P (15 - 25% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool).

  • Majoritatea liniilor de parfumuri barbatesti includ cea mai concentrata forma de parfum. Este destinat pentru a fi aplicat in punctele de puls si va asigura o durabilitate lunga.

Colonia - EDC ( 2 - 5% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool)

  • Colonia barbateasca este de obicei ca mai concentrata si durabila forma de parfum, reprezentand un amestec de esente de uleiuri naturale, molecule aromate si fixative.
  • Ca si parfumul, o colonie fina poate contine sute de ingrediente diferite.
  • Deoarece se evapora destul de repede, colonia se aplica din cap pana-n picioare. Poate fi aplicata si pe fata.

Aftershave-ul

  • Urmeaza imediat dupa colonie, ca intesitate si este facut tot din uleiuri parfumate intr-o solutie hidro-alcoolica.
  • Este creat pentru a fi aplicat pe fata.
  • Exista doua tipuri de lotiuni aftershave: una care are calitati astringente, pentru a vindeca taieturile de dupa ras si cosurile iar cealalta incorporeaza ingrediente care hidtrateaza si catifeleaza tenul.
  • Este cel mai putin persistent dintre toate tipurile de parfumuri.

'Ca-nvins nu esti atunci cand sangeri
nici daca ochii-n lacrimi tzi-s
Adevaratele infrangeri
sunt renuntzarile la vis' (Radu Gyr)


Document Info


Accesari: 7165
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )