Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functiile comertului

comert


Functiile comertului

Am aratat ca prin operatiile pe care le desfasoara, comertul se situeaza ca un intermediar intre producatori pe de o parte si consumatori pe de alta parte. In aceasta pozitie comertul isi justifica prezenta prin functiile pe care le indeplineste, asigurand avantaje atat pentru producatori cat si pentru consumatori.



a) Functia principala a comertului care decurge din insusi continutul activitatii comerciale consta in cumpararea marfurilor de la producatori sau colectori( in cazul productiei agricole dispersate in teritoriu), depozitarea acestora in vederea p 636f54g regatirii pentru vanzare catre utilizatorii finali sau alti intermediari.

Delimitarea acestei functii de functia de productie si constituirea ei intr-un domeniu distinct reprezinta premisa aparitiei comertului ca ramura de sine statatoare.

b) O alta functie care caracterizeaza unele activitati ce se regasesc si in prima functie este stocarea marfurilor. Stocarea marfurilor reprezinta o functie indispensabila asigurarii unei circulatii normale a marfurilor, ea decurgand din locul pe care il ocupa comertul in circuitul reproductiei, intre productie pe de o parte si consum pe de alta parte. Ocupand aceasta pozitie, comertul trebuie sa asigure un echilibru intre productie si consum. In economie se asigura o anumita cordonare a productiei cu consumul, respectiv a ofertei cu cererea de marfuri, dar ele nu pot fi sincronizate perfect datorita a numeroase cauze dintre care sezonalitatea productiei sau a consumului ocupa locul cel mai important. Stocurile de marfuri sunt acelea care asigura echilibrul dintre productie si consum, dintre oferta si cererea de marfuri acestea din urma fiind formele sub care apar pe piata productia, respectiv consumul. Stocarea marfurilor constituie deci functia prin care comertul asigura echilibrul mai sus mentionat sau apropie in timp si spatiu productia si consumul.

c)     O a treia functie pe care o indeplineste comertul este aceea de pregatire a marfurilor pentru vanzare. Indeplinirea de catre comert a acestei functii este impusa de faptul ca marfurile care fac obiectul circulatiei ies din sfera productiei intr-o stare in care ele nu pot fi vandute direct consumatorilor finali. Chiar daca marfurile ar corespunde din toate punctele de vedere consumatorilor, organizarea procesului circulatiei marfurilor presupune anumite operatii specifice care corespund acestei functii. In primul caz este vorba de operatiuni precum finisarea marfurilor, portionarea, dozarea, preambalarea, iar in al doilea caz avem de a face cu operatiuni precum asortarea loturilor, formarea sortimentelor comerciale, a partizilor de marfuri.

a)     O alta functie a comertului deriva din faptul ca productia si consumul sunt separate in timp si spatiu, ceea ce face necesara prezenta marfurilor la locul si in momentul in care se manifesta cererea de marfuri. Astfel, comertul indeplineste functia de transfer a marfurilor catre toate punctele de consum pentru a fi vandute consumatorilor. Pentru a indeplini aceasta functie comertul trebuie sa asigure o buna organizare a ceea ce se numeste miscarea marfurilor.

b)     Indeplinirea de catre comert a functiilor mai sus mentionate genereaza o alta functie specifica si anume aceea de creare a conditiilor necesare pentru desfasurarea actelor de vanzare-cumparare. In cadrul acestei functii se includ operatii precum asigurarea bazei materiale necesare desfasurarii procesului circulatiei marfurilor, respectiv o retea corespunzatoare de unitati comerciale si dotarea acestora cu utilaj comercial adecvat, apoi asigurarea cu forta de munca care sa serveasca acest proces.

c)     Desfasurarea activitatii comerciale in conditii de profitabilitate presupune indeplinirea de catre comert a unei alte functii, respectiv aceea de promovare a produselor sau a vanzarilor. Pentru aceasta, comertul recurge la o serie de tehnici specifice acestui scop cum ar fi publicitatea la locul vanzarii, merchandising, publicitate prin mijloacele mass-media, toate acestea avand drept scop informarea corespunzatoare a consumatorilor, influentarea comportamentului acestora in scopul derularii in conditii cat mai bune a procesului de vanzare.

d)     O ultima functie a comertului, dar nu ultima ca importanta, ci poate printre primele se refera la cea de cercetare sau de investigare a cererii de marfuri si servicii. In conditiile economiei de piata, supravietuirea societatilor comerciale, indiferent de obiectulu lor de activitate, depinde foarte mult de asigurarea unui profit care sa justifice activitatea lor. Firmele producatoare trebuie sa produca ceea ce se cere pe piata, altfel spus oferta de marfuri trebuie sa corespunda cantitativ, calitativ si structural cu cererea de marfuri. Investigarea cererii de marfuri se poate face si de catre intreprindrile producatoare, dar ea se realizeaza cel mai bine de catre comert, el fiind acela care vine in contact cu consumatorii avand posibilitatea de a cunoaste cat mai exact posibil care sunt cerintele de consum. In acest scop comertul recurge la o gama de tehnici adecvate, utilizand metode dintre cele mai diverse, in functie de o serie de factori (natura marfurilor, natura producatorului, natura consumatorului etc.).

Functiile prezentate mai sus au un continut cu precadere economic, unele putand avea o tenta tehnica mai pronuntata ca de exemplu pregatirea marfurilor pentru vanzare.

Desi scopul activitatii comerciale il constituie obtinerea de profit de catre cei care desfasoara acte de comert nu putem sa nu observam ca prin desfasurarea activitatii sale, comertul indeplineste si o functie sociala. Ne referim aici la faptul ca realizarea procesului circulatiei marfurilor contribuie la satisfacerea cerintelor consumatorilor, la posibilitatea desfasurarii actului de consum de catre utilizatorii finali, consumul fiind una din laturile caracteristice ale nivelului de trai.

Desfasurarea unui comert modern, civilizat contribuie la cresterea calitatii vietii, imbogatind multe din laturile care o caracterizeaza (natura marfurilor desfacute, cresterea gradului de confort ca urmare a desfacerii unor marfuri cu calitati deosebite, petrecerea agreabila a timpului liber etc.).

Prin functiile pe care le indeplineste, comertul isi justifica prezenta sa in circuitul reproductiei ca intermediar activ intre productie si consum.


Document Info


Accesari: 6690
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )