Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




BAZELE CONTABILITATII

Contabilitate


bazele contabilitatii

Reglementari contabile in economia romaneasca



Cadrul General De Completare A Conturilor Anuale

Cadrul general este un sistem coerent de obiective si de principii fundamentale, legate intre ele, susceptibile sa conduca la formularea de norme solide si sa indice natura, rolul si limitele contabilitatii financiare si ale situatiilor finaciare.

Obiectivul acestui cadru general este4:

a.        sprijinirea Consiliului IASC în elaborarea viitoarelor Standarde de Contabilitate Internationale (IAS-International Accounting Standards) si în revizuirea celor existente;

b.       sprijinirea Consiliului IASC în promovarea armonizarii reglementarilor, standardelor si procedurilor de contabili-tate referitoare la prezentarea situatiilor financiare prin realizarea unor concepte de baza care sa reduca numarul tratamentelor contabile alternative permise de IAS;

c.        sprijinirea organismelor nationale de elaborare a standar-delor, în procesul de dezvoltare a standardelor nationale;

d.       sprijinirea celor ce întocmesc situatii financiare conform IAS si de a face fata problemelor care nu se regasesc în acestea

Aria de aplicabilitate

Cadrul general abordeaza

a.        obiectivul situatiilor financiare;

b.       caracteristicile calitative care determina utilitatea informatiilor din situatiile financiare;

c.        definirea, recunoasterea si evaluarea elementelor pe baza carora sunt întocmite situatiile financiare;

d.       conceptele de capital si de mentinere a nivelului capitalului.

"Cadrul general" se refera la situatiile financiare cu scop general (denumite în continuare "situatii financiare"), inclusiv la situatiile financiare consolidate.

Utilizatorii si necesitatile de informare ale acestoras

Utilizatorii de situatii financiare includ investitorii prezenti si potentiali, personalul angajat, creditorii, furnizorii si alti creditori comerciali, clientii, guvernul si institutiile acestuia, precum si publicul. Acestia folosesc situatiile financiare pentru a-si satisface o parte din diversele lor necesitati de informatii, cum sunt:

lnvestitorii. Ofertantii de capital si consultantii lor sunt preocupati de riscul inerent tranzactiilor si de beneficiul adus de investitiile lor. Ei au nevoie de informatii pentru a decide daca ar trebui sa cumpere, sa pastreze sau sa vânda. Actionarii sunt interesati si de informatii care le permit sa 414d35e evalueze capacitatea întreprinderii de a plati dividende.

Angajatii. Personalul angajat si grupurile lor reprezentative (sindicate etc.) sunt interesati de informatii privind stabilitatea si profitabilitatea întreprinderilor lor. Acestia sunt interesati si de informatii care le permit sa 414d35e evalueze capacitatea întreprinderii de a oferi remuneratii, pensii si alte avantaje, precum si oportunitati profesionale.

Creditorii financiari. Creditorii financiari sunt interesati de informatii care le permit sa 414d35e determine daca împrumuturile acordate si dobânzile aferente vor fi rambursate la scadenta.

Furnizorii si alti creditori comerciali. Furnizorii si alti creditori comerciali sunt interesati de informatii care le permit sa 414d35e determine daca sumele care le sunt datorate vor fi platite la scadenta. Creditorii comerciali sunt, .în general, interesati de o întreprindere pe o perioada mai scurta decât creditorii financiari, numai daca nu sunt dependenti de continuarea activitatii întreprinderii ca principal client.

Clientii. Clientii sunt interesati de informatii despre continuitatea activitatii unei întreprinderi, în special atunci când au o colaborare pe termen lung cu întreprinderea respectiva sau sunt dependenti de ea.

Guvernul si institutiile sale. Guvernul si institutiile sale sunt interesate de alocarea resurselor si, implicit, de activitatea întreprinderilor. Acestia solicita informatii si pentru a reglementa activitatea întreprinderilor, pentru a determina politica fiscala si ca baza pentru calculul venitului national si a altor indicatori statistici similari.

Publicul. Întreprinderile influenteaza publicul într-o varietate de moduri. De exemplu, întreprinderile pot avea o contributie substantiala la economia locala în multe moduri, având în vedere numarul de angajati si colaborarea cu furnizorii locali. Situatiile financiare pot ajuta publicul prin oferirea de informatii despre evolutia recenta si tendiniele legate de prosperitatea întreprinderii si a sferei activitatilor acesteia.

Obiectivul situatiilor financiare este de a furniza informatii despre pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare ale intreprinderii, care sunt utile unei sfere largi de utilizatori in luarea deciziilor economice.

Caracteristicile calitative sunt atributele care determina utilitatea informatiei oferite de situatiile financiare11. Cele patru caracteristici calitative principale sunt: inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si comparabilitatea.

Inteligibilitatea. O calitate esentiala a informatiilor furnizate de situatiile financiare este aceea ca ele pot fi usor întelese de utilizatori. În acest scop, se presupune ca utilizatorii dispun de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si a activitatilor economice, de notiuni de contabilitate si au dorinta de a studia informatiile prezentate cu diligentele cuvenite.

Relevanta. Pentru a fi utile, informatiile trebuie sa fie relevante fata de necesitatile de luare a deciziilor de catre utilizatori. Informatiile sunt relevante atunci când influenteaza deciziile economice ale utilizatorilor, ajutîndu-i pe acestia sa evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmând sau corectând evaluarile lor anterioare.

Rolul de previziune si cel de confirmare al informatiilor sunt în strânsa legatura.

Credibilitatea. Pentru a fi utila, informatia trebuie sa fie credibila. Informatia are calitatea de a fi credibila atunci cand nu contine erori semnificative, nu este partinitoare, iar utilizatorii pot avea incredere ca reprezinta corect ceea ce si-a propus sa reprezinte sau ceea ce se asteapta in mod rezonabil sa reprezinte.

Compararabilitatea. Utilizatorii tb sa poata compara situatiile financiare ale unei intreprinderi in timp pt a identifica tendintele in pozitia financiara si performantele sale. Utilizatorii tb sa poata compara situatiile financiare ale diverselor intreprinderi, pt a le evalua pozitia lor financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare.

Structurile situatiilor financiare

Structurile bilantului direct legate de evaluarea pozitiei financiare sunt:

activele,

datoriile si

capitalul propriu.

Structurile contului de profit si pierdere legate în mod direct de evaluarea performantei sunt:

veniturile si

cheltuielile.

Situatia modificarilor pozitiei financiare reflecta, de obicei, structurile din contul de rezultate si modificarile structurilor din bilant.

Pozitia financiara

Elementele legate direct de evaluarea pozitiei financiare sunt activele, datoriile si capitalul propriu. Acestea sunt definite dupa cum urmeaza:

(a) Un activ reprezinta o resursa controlata de catre întreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru întreprindere.

(b) O datorie reprezinta o obligatie actuala a întreprinderii ce decurge din evenimente trecute si prin decontarea careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse care încorporeaza beneficiile economice.

(c) Capitalul propriu este interesul rezidual al  actionarilor in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale.

Beneficiile econ viitoare incorporate in active reprez potentialul de a contrib, direct sau indirect, la fluxul de numerar si echivalentele numerarului catre intreprindere.

O caracteristica esentiala a unei datorii este faptul ca intreprinderea are o obligatie actuala. O obligatie reprez un angajament sau o responsabilitate de a actiona intr-un anumit fel. Tb facuta distinctia intre o obligatie actuala si un angajament viitor.

Rezultate/ Performanta

Profitul este frecvent utilizat ca o masura a performantei sau ca baza de referinta pentru alti indicatori, cum ar fi rentabilitatea investi#iei sau rezultatul pe actiune.

Veniturile si cheltuielile constituie elemente direct legate de masurarea profitului.

Elementele de venituri si cheltuieli sunt definite dupa cum urmeaza:z3

a.    Veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor sau descresteri ale datoriilor, care se concretizeaza în cresteri ale capitalului propriu, altele decât cele rezultate din contributii ale actionarilor.

b.    Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza în reduceri ale capitalului propriu, altele decât cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Definitia veniturilor include atât veniturile din activitatile curente cât si câstigurile din orice alte surse. Veniturile din activitatile curente se pot regasi sub diferite denumiri, cum ar fi vânzari, comisioane, dobânzi, dividende, redevente si chirii. Castigurile sunt cresteri ale beneficiilor economice si din ac. p.d.v., nu difera ca natura de venituri.

Definitia cheltuielilor include pierderile si acele cheltuieli care apar in procesul desfasurarii activitatilor curente ale intreprinderii.

Reevaluarea sau ajustarea valorii activelor activelor si datoriilor determina cresteri sau diminuari ale capitalului propriu.

Situatiile financiare anuale ale intreprinderii

Scopul situatiilor financiare

Situatiile financiare sunt o reprezentare financiara structurata referitoare la pozitia financiara si la tranzactiile realizate de o întreprindere. Situatiile financiare trebuie sa furnizeze deci o informare despre pozitia financiara, performantiele si fluxurile de trezorerie ale unei întreprinderi informare ce este utila unei game largi de utilizatori, în luarea deciziilor economice.

Situatiile financiare au, de asemenea, scopul de a da seama asupra gestiunii realizate de conducerea întreprinderii, inclusiv asupra modului în care aceasta a utilizat .resursele puse la dispozitie.

Componentele situatiilor financiare

Un set complet al situatiilor financiare include urmatoarele componente:

a) bilantul;

b) contul de profit si pierdere;

c) o situatie ce arata:

(i) fie toate schimbarile ce au afectat capitalurile proprii;

(ii) fie alte schimbari în capitaluri decât cele ce provin din tranzactiile de capital cu proprietarii si distribuirile în favoarea acestora;

d) situatia(tabloul) fluxurilor de numerarltrezorerie;

e) politicile contabile si notele explicative.

Bilantul contabil

Structurile bilantului direct legate de evaluarea pozitiei financiare sunt:

activele,

datoriile si

capitalul propriu.

Bilantul contabil

ELEMENTE DE BILANT

Sold

La

Încl

an

Sfâr

an

A. ACTIVE IMOBILIZATE

I. Imobilizari necorporale

1. Cheltuieli de constituire

2. Cheltuieli de dezvoltare

3. Concesiuni, brevete, licente, marci, drepturi si valori similare si

alte imobilizari necorporale

4. Fondul comercial

5. Avansuri si imobilizari necorporale în curs

TOTAL

II. Imobilizari corporale

1. Terenuri si constructii

2. Instalatii tehnice si masini

3. Alte instalatii, utilaje si mobilier

4. Avansuri si imobilizari corporale în curs

TOTAL

III. Imobilizari financiare

1. Titluri de participare detinute la societatiledin cadrul grupului

2. Creante asupra societatilor din cadrul grupului

3. Titluri sub forma de interese de participare

4. Creante din interese de participare

5. Titluri detinute ca imobilizari

6. Alte creante

7. Actiuni proprii

TOTAL

ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL

B. ACTIVE CIRCULANTE

I. Stocuri

1. Materii prime si materiale consumabile

2. Productia în curs de executie

3. Produse finite si marfuri

4. Avansuri pentru cumparari de stocuri

TOTAL

II. Creante

1. Creante comerciale

2. Sume de încasat de la societatile din cadrul grupului

3. Sume de incasat din interese de participare

4. Alte creante

5. Creante privind capitalul subscris si nevarsat

TOTAL

III. Investitii financiare

1. Titluri de participare detinute la societatile din cadrul grupului

2. Actiuni proprii

3. Alte investitii financiare pe termen scurt

TOTAL

IV. Casa si conturi la banci

ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL

C. CHELTUIELI ÎN AVANS

D. DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE UN AN.

1. Imprumuturi din emisiuni de obligatiuni

2. Sume datorate institutiilor de credit

3. Avansuri incasate în contul comenzilor

4. Datorii comerciale

5. Efecte de comert de platit

6. Sume datorate societatilor din cadrul grupului

7. Sume datorate privind interesele de participare

8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale si alte datorii pentru asigurarile sociale

TOTAL

E. ACTIVE CIRCULANTE, RESPECTIV OBLIGATII CURENTE NETE

F. TOTAL ACTIVE MINUS OBLIGATII CURENTE

G. DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O

PERIOADĂ MAI MARE DE UN AN

1. Imprumuturi din emisiuni de obligatiuni

2. Sume datorate institutiilor de credit

3. Avansuri incasate în contul comenzilor

4. Datorii comerciale

5. Efecte de comert de platit

6. Sume datorate societatilor din cadrul grupului

7. Sume datorate privind interesele de participare

8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale si alte datorii pentru

asigurarile sociale

TOTAL

J. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI

1. Provizioane pentru pensii si alte obligatii similare

2. Alte provizioane

TOTAL PROVIZIOANE

I. VENITURI ÎN AVANS

J. CAPITAL SI REZERVE

I. Capital, din care:

- capital subscris nevarsat

- capital subscris varsat

- patrimoniul regiei

ll. Prime de capital

lll. Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve

1. Rezerve legale

2. Rezerve pentru actiuni proprii

3. Rezerve statutare sau contractuale

4. Alte rezerve

V. Rezultatul reportat

Vl. Rezultatul exerciitiului

Repartizarea profitului

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Patrimoniul public

TOTAL CAPITALURI

Contul De Profit si Pierdere

Structurile contului de profit si pierdere legate în mod direct de evaluarea performantei sunt:

veniturile si

cheltuielile

O intreprindere tb sa prez in contul de profit si pierdere sau in o anexa o clasificare a cheltuielilor dupa functie sau dupa natura.

Contul De Profit si Pierdere

Denumirea indicatorului

Nr

rd

Exercitiul

Financiar

Precedent

încheiat

1. Cifra de afaceri neta

Productia vanduta

Venituri din vânzarea marfurilor

Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete

2. Variatia stocurilor  Sold C

Sold D

3. Productia imobilizata

4. Alte venituri din exploatare

VENITURI DIN EXPLOATARE -TOTAL.(rd.01+05-

5. a) Cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabilele

Alte cheltuieli materiale

b) Alte cheltuieli din afara( cu energie si apa)

Cheltuieli privind marfurile

6. Cheltuieli cu personalul.

a)Salarii

b) Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala.

7.a)Ajustarea valorii imobilizarilor corporale si necorporale

a1. Cheltuieli

a2. Venituri

b) Ajustarea valorii activelor circulante.

bl. Cheltuieli

b2. Venituri

8. Alte cheltuieli de exploatare.

8.1. Cheltuieli pentru prestajii externe

Cheltuieli cu alte impozite taxe si varsaminte asimilate

8.3. Cheltuieli cu despagubiri, donatii si active cedate

Ajustari privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli

Cheltuieli

Venituri

CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE -TOTAL(rd.l0 la 14+17+20+23+27)

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

-Proft (rd.09-30)

-Pierdere(rd.30-09)

9. Venituri din interese de participare

din care în cadrul grupului

10. Venituri din alte investijii financiare si creante ce fac parte din

activele imobilizate

din care în cadrul grupului

11. Venituri din dobânzi

din care în cadrul grupului

Alte venituri financiare

VENITURI FINANCIARE -TOTAL(rd.33+35+37+39)

12. Ajustarea valorii imobilizarilor financire si a investitiilor

financiare detinute ca active circulante(rd.42-43)

Cheltuieli

Venituri

13. Cheltuieli privind dobânzile

- din care în cadrul grupului

Alte cheltuieli financiare

CHELTUIELI FINANCIARE-TOTAL(rd.41+44+46)

REZULTATUL FINANCIAR:

-Profit (rd.40-47)

-Pierdere (rd.47-40)

14. REZULTATUL CURENT:

-Profit (rd.31+48)

-Pierdere (rd.32+49)

15. Venituri extraordinare.

16. Cheltuieli extraordinare.

17.REZULTATUL EXTRAORDINAR:

-Profit (rd.52-53)

-Pierdere (rd.53-52)

VENITURI TOTALE(rd.09+40+52)

CHELTUIELI TOTALE (rd.30+47+53)

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI:

-Profit (rd.56-57)

-Pierdere (rd.57-56)

18. Impozitul pe profit.

19. Alte impozite ce nu apar în elementele de mai sus.

20. REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI:

-Profit

-Pierdere

21. Rezultatul pe actiune

. de baza

. diluat


Document Info


Accesari: 3105
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )