Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bilantul contabil

Contabilitate


Bilantul contabil

Bilantul este documentul contabil de sinteza componenta de baza a situatiilor financiare prin care se prezinta ansamblul elementelor de activ, datorii si capital propriu ale entitatii la sfarsitul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii.



Activul patrimonial cuprinde elemente concrete de a 535g68f vere ale entitatii, iar datoriile si capitalul propriu, sursele de procurare ale averii. Activul reprezinta forma materiala a patrimoniului, iar datoriile si capitalul propriu, forma abstracta a patrimoniului. Elementele de activ se ordoneaza in bilant dupa natura si lichiditate, iar datoriile si capitalul propriu, dupa natura si exigibilitate.

Bilantul contabil are un rol deosebit atat in teoria, cat si in practica contabila. Astfel, din perspectiva teoriei contabile, bilantul traduce in practica unul dintre principiile de baza ale contabilitatii in partida dubla si anume, dubla reprezentare prin care elementele patrimoniale sunt reflectate atat sub aspectul componentei materiale, cat si sub aspectul surselor de provenienta. Sub aspect practic, bilantul reprezinta o sursa de informatii pe baza carora se poate analiza activitatea economica a entitatii si a rezultatelor obtinute, in vederea luarii unor decizii optime privind ameliorarea situatiei existente.

In intelesul actualelor reglementari contabile:

Un activ reprezinta: o resursa controlata de entitate, ca rezultat al unor evenimente de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare si al carui cost poate fi evaluat in mod credibil.

O datorie reprezinta: o obligatie actuala a entitatii, care decurge din evenimente trecute si prin decontarea careia se asteapta sa rezulte o iesire de resurse care incorporeaza beneficii economice

Capitalurile proprii reprezinta : interesul rezidual al actionarilor sau asociatilor in activele unei entitati dupa deducerea tuturor datoriilor sale.

Bilantul contabil, ca procedeu al al metodei contabilitatii, are urmatoarele functii:

1)Functia de generalizare a informatiilor contabile

In bilant, datele preluate din conturi se grupeaza si se sistematizeaza supa anumite criterii, obtinandu-se o centralizare si generalizare a informatiilor atat la nivel de entitate, cat si la nivelul tuturor treptelor organizatorice ale economiei nationale.

2)Functia de informare

Bilantul contabil asigura culegerea, inregistrarea, prelucrarea si generalizarea informatiilor contabile, care sunt necesare atat factorilor de

decizie din entitate, cat si altor persoane fizice si juridice interesate, precum: salariati, actionari, asociati, organe fiscale, institutii bancare, creditori diversi.

3)Functia de analiza

Pe baza informatiilor din bilant se determina anumiti indicatori economico-financiari, prin intermediul carora se poate stabili un diagnostic al situatiei financiare si a rentabilitatii entitatii.

Potrivit OMFP nr 1752/2005, in Romania se intocmeste schema verticala de bilant, care ordoneaza structurile patrimoniale in active, datorii si capitalul propriu, pentru a pune in evidenta doi indicatori, si anume:

Fondul de rulment, calculat ca diferenta intre active circulante si obligatii nete\

Pozitia financiara neta curenta, care se determina in bilant, ca diferenta intre totat active si obligatii curente.


Document Info


Accesari: 3263
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )