Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CONTABILITATEA TREZORERIEI

Contabilitate


CONTABILITATEA TREZORERIEI

1. Delimitari si structuri contabile privind trezoreria intreprinderii

Trezoreria reprezinta ansamblul operatiunilor de incasari si plati care se desfasoara in cadrul unei societati cu scopul asigurarii mijloacelor banesti necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii.



Structura lelementelor de trezorerie este urmatooarea:

titluri de plasament

disponibilitati in conturi bancare si in casierie

credite bancare pe termen scurt.

Alte valori de trezorerie

Titlurile de plasament denumite si valori mobiliare de plasament, valori pe termen scurt negociabile sau investitii temporare sunt titluri de valoare achizitionate in vederea realizarii unui castig pe termen scurt sau protejarii lichiditatilor, dupa caz.

Spre deosebire de de titlurile de participare a caror posesiune este durabila, peri 444g65e oada de rotatie a titlurilor de plasament nu depaseste, de regula 1 an.

Ele se identifica cu actiunile, obligatinile, bonurile de tezaur sau trezorie si alte titluri de valoare dobandite pe termen scurt.

Veniturile se realizeaza prin diferenta dintre pretule de vanzare mai mare si pretul de cumparare si sub forma dividendelor si dobanzilor incasate.

Protejarea sau acoperirea disponibilitatilor banesti se face in raport cu fenomenul inflationist, variatia puterii de cumparare a monedei si riscul dobanzii.

Din structura titlurilor de plasament fac parte si actiunile proprii rascumparate temporar in vederea atribuirii salariatilor societatii, regularizarii cursului de bursa sau reducerii capitalului societatii, precum si obligatiunile emise si rascumparate.

Disponibilitatile banesti in lei si in devize se delimiteaza sub forma numerarului din casieria intreprinderii , depozitelor la banca in conturile curente sau de disponibil si prin alte valori financiare care datorita naturii sunt convertibile imediat in disponibilitati banesti.

In aceasta ultima situatie se afla valorile de incasat sub forma cecurilor, efectelor comerciale si cupoanelor primite de la platitori si depuse la banca spre incasare.

Motivatia incadrarii acestor titluri sau documente de valori in activitatea de trezorerie si nu in categoria creantelor este aceea ca ele devin lichidabile intr-un termen foarte scurt.

Din categoria disponibilitatilor banesti fac parte acreditivele si avansurile de trezorerie. Prin pozitia avansuri de trezorerie sunt delimitate disponibilitatile banesti repartizate spre a fi girate de catre administratori sau alte persoane imputernicite de intreprindere in vederea efectuarii unor plati in favoarea intreprinderii.

La aceasta pozitie se includ si avansurile acordate salariatilor pt efectuarea de cumparaturi.

Acreditivul reprezinta mijloacele banesti pastrate la banca intr-un cont distinct la dispozitia furnizorului din care urmeaza a se efectua platile catre acesta pe masura livrarii marfurilor, executarii lucrarilor sau prestarilor de servicii.

Structura patrimoniala denumita alte valori de trezorerie se individualizeaza sub forma timbrelor fiscale si postale, tichetelor si biletelor de calatorie, biletelor de tratament si odihna si alte valori.

Concursurile bancare se delimiteaza sub forma creditelor de trezorerie(soldul creditor al contului curent), creditelor bancare pe termen scurt, acordate prin cont seoarat pt nevoi temporare si creditelor de scont(credit acordat de banca posesorului de credit pt scontare inainte de scadenta).

2. Instrumente de plata

Obligatiile banesti intre  societatile comerciale sau intre societatile comerciale si alte persoane fizice sau juridice se pot efectua, dupa caz, in numerar si fara numerar.

Plata/incasarea in numerar se face imediat, fara intermediere, prin miscarea directa a sumelor banesti.

Documentele de incasari plati in numerar care sunt folosite pt inreg operatiilor de casa:

chitanta serveste ca doc justificativ, pt incasarea unei sume in numerar in casieria unitatii comerciale

borderoul documentelor achitate cu cecuri de decontare este utilizat ca document justificativ, impreuna cu anexele, pt sumele achitate cu cecuri de decontare din carnete cu si fara limita de suma.

Registrul de casa, in lei sau valuta, serveste ca document centralizator de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar efectuate de casieria intreprinderii pe baza actelor justificative. Pe baza lui se stabileste soldul de casa la finele fiecarei zile.

Operatiile de incasari/ plati fara numerar constau in lichidarea drepturilor banesti prin utilizarea unor instrumente si mijloace de plata, fara miscare efectiva a sumelor banesti.

Din categoria acestor instrumente de plata adoptate de sistemul de plati din Romania fac parte ceul, cambia, biletul la ordin, ordinul de plata.

Cecul este un instrument de plata utilizat de titularul de conturi bancare cu disponibil corespunzator in aceste conturi.

Circuitul sau se deruleaza intre 3 persoane tragator - tras - beneficiar. Instrumentul este creat de tragator care in baza disponibilului constituit in prealabil la o societate bancara, da ordin acesteia, in caliatea sa de tras, sa plateasca la prezentare, o suma determinata unei terte persoane sau insusi tragatorului, aflat in pozitie de beneficiar.

Cecul poate fi

la purtator

cec barat

cec certificat

cec de calatorie

pentru a fi valabil cecul trebuie sa respecte conditiile de forma si fond impuse de normele legale in vigoare.

Cambia este simultan un instrument de plata si un titlu de credit prin care tragatorul, creator de titlu, plateste o datorie fata de o anumita persoana(beneficiar) prin intermediul altei persoane(tras) care era datoare tragatorului.

Plata se face la ordinul tragatorului sau al beneficiarului, dupa caz.

Biletul la ordin este un instrument de plata prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati, la o anumita data, o suma determinata beneficiarului sau celui care este posesorul legitim al instrumentului. Ca titlu de credit este creat de emitent in caliatea de debitor care se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen sau la prezentarea unui beneficiar aflat in calitatea de creditor.

Ordinul de plata este o dispozitie neconditionata, data de catre emitentul acesteia unei societati bancare receptoare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani la o anumita data. Pt a face plata trebuie sa existe lichiditati sufuciente in contul de la banca.

Cecul simplu inlocuieste cecul de numerar fiind utilizat pt ridicarea de numerar din conturile de la banci.

CONTABILITATEA TITLURILOR DE PLASAMENT

Evidenta valorilor de plasament se realizeaza prin conturile din grupa Titluri de plasament, care au functie contabila de activ(mai putin 509 Varsaminta de efectuat pt titluri de plasament).

Valoarea contabila de inregistrare a titlurilor in cadrul conturilor este pretul de cumparare sau valoarea stabilita potrivit contractelor de achizitie. Cheltuielile necesare de cumparare a titlurilor de valoare, cum sunt comisioanele intermediarilor, onorariile, spezele bancaresi alte cheltuieli asimilate, se inregistreaza direct in cheltuielile de exploatare ale exercitiului.

Contabilitatea analitica a titlurilor de valoare se organizeaza pe categorii de titluri si gestiuni de portofoliu create.

  1. Actiuni proprii care pot fi rascumparate de societate de la actionari cu scopul de a fi revandute sau anulate.

Evidenta actiunilor proprii rascumparate se tine cu ajutorul contului 502 Actiuni proprii care este un cont de activ si se debiteaza cu costul de achizitie al actiunilor proprii rascumparate si se crediteaza cu valoarea de inregistrare a actiunilor revandute sau anulate.

  1. Actiuni- unitatile economice pot cumpara actiuni emise de alte societati in scopul revanzarii lor si realizarii de venituri financiare intr-un termen scurt.

Evidenta acestor actiuni se tine cu ajutorul ct 503 Actiuni care este un cont cu functie contabila de activ si care se debiteaza cu valoarea de achizitie a actiunilor cumparate si se crediteaza cu valoarea actiunilor cedate. Soldul debitor reprezinta valoarea actiunilor existente.

  1. Obligatiuni emise si rascumparate - obligatiunile emise de o unitate economica si vandute trebuie rascumparate la scadenta si ulterior anulate.

Conform Legii 31/1990 societatile comerciale pe actiuni pot emite obligatiuni la purtator sau nominative pt o suma care sa nu depaseasca ¾ din capitalul social varsat si existent conform celui din ultimul bilant contabil aprobat.

Evidenta obligatiunilor rascumparate se tine cu ajutorul ct 505 Obligatiuni emise si rascumparate cu functie contabila de activ si care se debiteaza cu valoarea obligatiunilor emise si rascumparate si se crediteaza cu valoarea obligatiunilor emise si rascumparate anulate. Soldul debitor indica valoarea obligatiunilor emise, rascumparate si neanulate.

  1. Obligatiuni- societatile comerciale pot cumpara obligatiuni pt a le specula sau pt a obtine venituri sub forma de dobanda.

Evidenta acestora se tine cu ajutorul ct 506 Obligatiuni care este un cont de activ. Se debiteaza cu valoarea la cost de achizitie a obligatiunilor cumparate si se crediteaza cu valoarea obligatiunilor cedate. Soldul este debitor reprezentand valoarea obligatiunilor existente.

  1. Alte titluri de plasament si creante asimilate - contabilitatea titlurilor de plasament se realizeaza cu ajutorul conturlui 508 Alte titluri de plasament si creante asimilate care este un cont cu funtie de activ. Se debiteaza cu titlurile de plasament si creantele asimilate evaluate la pret de achizitie si se crediteaza cu valoarea altor titluri de plasament si creante asimilate cedate.
  2. Varsaminte de efectuat pt titluri de plasament - reprezinta valoarea ce urmeaza a fi platita pt achizitionarea titlurilor de plasament. Evidenta contabila a acestor varsaminte se efectueaza cu ajutorul ct 509 Varsaminte de efectuat pt titluir de plasament ce are functie contabila de pasiv. In credit se inregistreaza valoarea dotorata pt titlurile de plasament cumparate iar in debit valoarea achitata a titlurilor de plasament achizitionate. Soldul creditor reprezinta valoarea titlurilor de plasament cumparate.

Exemple de inregistrari contabile

    1. rascumpararea actiunilor proprii:
    1. achizitie actiuni proprii partial prin numerar partial prin varsaminte ulterioare
    1. anularea actiunilor proprii prin reducerea capitalului social
    1. distribuirea catre angajati a actiunilor rascumparate
    1. plata ulterioara a varsamintelor
    1. achizitia unor actiuni a altor societati comerciale
    1. revanzarea actiunilor achizitionate la un pret mai mare decat cel de achizitie

%

503

764

h. revanzarea actiunilor achizitionate la un pret mai mic decat cel de achizitie

= 503

    1. rascumpararea obligatiunilor proprii
    1. anularea obligatiunilor proprii
    1. achizitionarea obligatiunilor emise de alte institutii
    1. revanzarea ulterioara a obligatiunilor

CONTABILITATEA OPERATIILOR DE INCASARI SI PLATI EFECTUATE PRIN CONTURILE DE LA BANCI

Contabilitatea decontarilor prin conturile de la banci este cunoscuta si sub denumirea de decontari fara numerar.

Acest tip de decontare ocupa o pondere importanta in cadrul decontarilor intre unitatile patrimoniale.

Prin intermediul conturilor de la banci sunt delimitate si inregistrate valorile de incasat, cum sunt cecurile si efectele comerciale depuse la banca, disponibilitatile in lei si devize, creditele bancare pe ts, precum si dobanzile aferente disponibilitatilor si creditelor bancare.

Toate conturile de la banci care concentreaza disponibilitatile banesti au functie contabile de activ.

Se debiteaza dupa caz cu valorile de incasat sau cu incasarile de lichiditati, se crediteaza cu diminuarea valorilor de incasat pe masura lichidarii lor si cu platile de lichiditati.

Au sold final debitor care reprezinta valoriel de incasat sau disponibilitatile banesti existente in conturile de la banci.

Contul 512 Ct curente la banci se dezvolta pe 2 analitice

5121 Ct la banci in lei

5124 Ct la banci in devize

Evidenta analitica a conturilor de la banci se dezvolta pe fiecare banca in parte.

Particularitati prezinta si conturile de dobanzi cu cele 2 sintetice de gr II

5186 Dob de platit

5187 Dob de primit

Contul 5186 se crediteaza cu dob de platit aferente soldului creditor al contului 512.

Dobanzile de incasat, aferente disponibilitatile aflate in conturile de la banci, se inregistreaza in ct 5187 Dob de primit.

Dobanzile de platit aferente creditelor bancare primite in contul 519 Credite bancare pe ts se inreg prin sinteticul de gradul II 5198 Dob aferente creditelor bancare pe ts

PARTICULARITATI PRIVIND CONTABILITATEA VIRAMENTELOR INTERNE

Operatiile de transferuri de disponibilitati banesti intre conturile de la banci precum si intre conturile de la banci si casieria intreprinderii se inregistreaza prin ct 581 Viramente interne.

In debitul ct se inreg sumele virate dintr-un cont de trezorerie in alt cont de trezorerie, in creditul ct se inreg sumele intrate intr-un cont de trezorerie dintr-un alt cont de trezorerie. De regula, contul nu prezinta sold.

Folosirea contului se explica prin aceea ca intre momentul depunerii pe baza de borderou la banca a ordinului de plata si documentelor justificative privind transferul efectiv de sume intre conturile de trezorerie si consemnarea lor in extrasul de cont poate interveni un anumit interval de timp. In acest interval de timp, operatiile se inregistreaza prin ct 581 Viramente interne.

CONTABILITATEA DISPONIBILITATILOR BANESTI AFLATE IN CASIERIA UNITATII

Toate incasarile si platile in numerar se inregistreaza in ct 531 Casa. Incasarile arata sumele primite de unitatea patrimoniala iar platile evidentiaza destinatia sumelor primite.

Furnizarea zilnica a situatiei activitatii financiare, necesara cunoasterii realitatii curente se realizeaza cu ajutorul registrului de casa. Acesta serveste ca document centralizator de inregistrare a tuturor platilor si incasarilor

Plafonul de casa reprezinta suma maxima ce poate ramane in casieria unitatii de pe o zi pe alta.

La momentul actual, plafonul de casa este de 20 milioane lei. Aceasta inseamna ca soldul final al unei zile in contul de casa nu poate depasi acest plafon.

De asemeni nu se pot face plati din casierie mai mari de 30 mil. intr-o singura zi.

PREZENTAREA CONTURILOR DE TREZORERIE

GRUPA 50 TITLURI DE PLASAMENT

502 Actiuni proprii - activ

se tine evidenta actiunilor proprii, rascumparate

D 502 Actiuni proprii C

- costul de achizitie al actiunilor proprii rascumparate509,512,531

valoarea actiunilor proprii rascumparate, , distribuite angajatilor sau tertilor 456,512,531

diferenta intre pretul de achizitie si pretul de cesiune664

SD = costul de achizitie al actiunilor proprii rascumparate exitente

503 Actiuni - activ

se tine evidenta actiunilor cotate si necotate, cumparate in vederea obtinerii de venituri financiare intr-un termen scurt

D 503 Actiuni C

- valoarea la cost de achizitie a actiunilor cumparate 509,512,531

- valoarea actiunilor cedate512,531,664

SD = valoarea actiunilor cumparate existente

505 Obligatiuni- activ

se tine evidenta obligatiunilor emise si rascumparate

D 505 C

- valoarea obligatiunilor emise si rascumparate509,512,531

- valoarea obligatiunilor emise si rascumparate, anulate161

SD = valaorea obligatiunilor emise si rascumparate, neanulate

506 Obligatiuni - activ

se tine evidenta obligatiunilor cumparate

D 506 C

- valoarea la cost de achizitie a obligatiunilor cumparate 509,512,531

- valoarea obligatiunilor cedate 512,531,664

SD = valoarea obligatiunilor existente

509 Varsaminte de efectuat pt titluri de plasament - pasiv

se tine evidenta varsamintelor de efectuat pt titluriloe de plasamnet cumparate

D 509 C

- valoarea achitata a titlurilor de plasament cumparate 512,531

- valoarea datorata pt titlurile de plasament cumparate 502,503,505,506,508

SC = valoarea datorata pt titlurile de plasament cumparate

51 CONTURI LA BANCI

511 Valori de incasat- activ

se tine evidenta valorilor de incasat, cec, efecte com

D 511 C

- valoarea cecurilor si a afectelor comerciale primite de la clienti 411,413

valoarea cecurilor si a efectelor comerciale incasate512

valoarea sconturilor acordate667

SD = valoarea cecurilor si a efectelor comerciale neincasate

512 Conturi curente la banci - bifunctional

se tine evidenta disponibilitatilor in lei si in devize aflate in conturi la banci, a carnetelor de cecuri cu limita de sume si a sumelor in curs de decontare precum si a miscarii acestora

D 512 C

sumele depuse sau virate in cont 581

sumele depuse in cont ca aport de catre intreprinzatorul individual108

valoarea subventiilor pt investitii si a subventiilor primite 131,445

suma creditelor bancare pe tl si tm primite 162

sumele incasate de la soc com ce detin titluri de participare ale unitatii sau  de la alte unitati in cadrul grupului166,451

sumele incasate reprezentand alte imprum si datorii asimilate 167

valoarea creantelor imobilizate si a dob aferente incasate 267

sumele incasate de la clienti 411,413,419

sumele reprezentand dob de primit, incasate 5187

TVA de recuperat incasata de la buget 4424

Sumele restituite de la buget, reprezentand varsaminte efectuate in plus din impozite, taxe, alte datorii si creante 446,448

Sumele depuse in cont de catre asociati 455

Sumele depuse ca aport in bani la capiotalul social 456

Sumele incasate de la diversi debitori461

Sumele incasate in avans si care privesc exercitiile urmatoare 472

Valoarea cecurilor si efectelor comerciale incasate 511

Sumele virate in cont pe masura clarificarii operatiilor 473

Sumele incasate reprezentand redevente, locatii de gestiune si chirii 706

Sumele incasate reprezentand dobanzile aferente disponibilitatilor in conturi la banci 766

Sumele incasate reprezentand dividendele pt participatiile la capitalul altor societati761,762

Diferentele favorabile intre valoarea contabila a titlurilor de plasament si pretul de cesiune764

Veniturile din diferentele favorabile de curs valutar, aferente disponibilitatilor la banca in devize, la inchiderea exercitiului 765

Sumele incasate din donatii 771

sumele ridicate in numerar din cont sau virate in alt cont de trezorerie 581

sumele retrase din cont de catre intreprinzatorul individual 108

valoarea obligatiunilor emise si rascumparate 505

suma creditelor pe tl si tm rambursate162

valoaera varsamintelor efectuate pt titlurile imobilizate de plasament 269,509sumele platite reprezentand rambursarea altor imprumuturi si datorii asimilate 167

suma dobanzilor platite 168,518,666

valoarea imprumuturilor pe tl virate 267

plati efectuate catre fz 401,403,404,405,409

sumele achitate tertilor reprezentand retineri sau porpiri din salarii 427

sumele platite la bug statului431,437,438,441,4423,447,446,444

sumele achitate actionarilor din dividendele cuvenite 457

costul actiunilor proprii rascumparate la valoarea de achizitie 502

platile pt alte servicii executate de terti 621,622,623,624,625,626,628

valoarea serviciilor bancare platite 627

SC = creditele primite

SD = disponibilitatile in lei si devize

53 CASA

531 Casa- activ

se tine evidenta numerarului aflat in casieria unitatii, precum si a miscarii acesteia, ca urmare a incasarilor si platilor efectuate

D 531 C

ridicarile de numerar de la banca 581

aportul in numerar depus de intreprinzatorul individual 108

sumele incasate in numerar de la clienti411,416,419

sumele depuse in numerar ca aport la capitalul social456

sumele incasate in numerar de la diversi debitori 461

incasarile in numerar reprezentand redevente, locatii de gestiune si chirii 706

diferente de curs valutar favorabile, aferente disponibilitatilor in devize sau operatiunilor efectuate in numerar 765

depunrei in numerar la banci 581

valoarea aportului retras de intreprinzatorul individual 108

cost de achizitie al titlurilor de plasament imobilizate, cumparate in numerar 263

plati efectuate catre fz 401,404

valoarea avansurilor acordate pt livrari de bunuri, prestari de srvicii sau executari de lucrari409

remuneratii achitate personalului 421

platile catre personal repre4zentand diverse operatiuni 423,424,425,426,427,428,456,457,462

plati in numerar efectuate in avans 471

platile privind redevente locatii de gestiune, chirii datorate 612

diferente nefavorabile de curs valutar aferente disponibilitatilor sau operatiliilor efectuate in numerar665

SD = valaorea numerarului existent in casierie

58 VIRAMENTE INTERNE

581 Viramente interne - activ

se tine evidenta viramentelor de disponibilitait intre conturile de trezorerie

D 581 C

- sumele virate dintr-un cont de trezorerie in alt cont de trezorerie 512,531,541,542

- sumele intrate intr-un cont de trezorerie din alt cont de trezorerie 512,531,514,542

Nu are sold

59 PROVIZIOANE PT DEPRECIEREA CONTURILOR DE TREZORERIE

590 Provizioane pt deprecierea titlurilor de plasament - pasiv

se tine evidenta constituirii provizioanelor pt deprecierea titlurilor de plasament

D 590 C

- sumele reprezentand diminuarea sau anularea provizioanelor privind deprecierea titlurilor de plasament 786

- sumele reprezentand constituirea sau majorarea provizioanelor aferente deprecierii titlurilor de plasament, constate cu ocazia inventarierii686

SC = provizioanele constituite pt deprecierile constatate, aferente titlurilor de plasament existente


Document Info


Accesari: 5616
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )