Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Contabilitatea arendei

Contabilitate


Contabilitatea arendei

1. Caracteristica si clasificarea arendei

2. Evidenta arendei operationale

3. Evidenta arendei finantate



4. Evidenta operatiunilor privind vinzarea activelor cu arenda reversibila

1. Caracteristica si clasificarea arendei

Arenda reprezinta o relatie in care arendatorul, pe baza de contract, transmite contra plata arendasului dreptul de folosinta si posedare a bunurilor ce-i apartin.

Relatiile de arenda sint reglementate de Legea cu privire la arenda nr. 861 din 14.01.1992 si de Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107 din 06.06.2002. Modul de contabilizare a arendei este determinat de S.N.C. 17 „Contabilitatea arendei (chiriei)” aprobat prin Ordinul Ministerului de Finante nr. 32 din 03.03.2000

Arenda se admite in toate ramurile economiei nationale si pot fi arendate bunuri din toate formele si tipurile de proprietate. Se pot da in arenda: pamint si alte res 929c25j urse naturale, intreprinderi, organizatii, unitati ale intreprinderilor si organizatiilor, cladiri, instalatii, incaperi, utilaje, tehnica agricola si de alta natura, mijloace de transport, inventar, instrumente si alte valori materiale.

Documentul de baza care reglementeaza relatiile de arenda este contractul de arenda, care se incheie in scris pe un termen nu mai mare de 99 ani. In contract se indica obiectului si termenul contractului, suma platii de arenda si termenul de achitare a acesteia, starea bunurilor date in arenda, modul de utilizare a bunurilor si obligatiile partilor privind intretinerea si reparatia lor, responsabilitatile partilor in caz de incalcare a conditiilor contractului de arenda, obligatia arendasului de a restitui bunurile dupa incetarea contractului de arenda.
La incheierea contractului de arenda arendasul trebuie sa se convinga ca arendatorul are dreptul dea da bunurile in arenda. De exemplu, la arendarea cladirilor arendatorul trebuie sa prezinte certificatul eliberat de organul cadastral, iar la arendarea mijloacelor de transport – documentul care confirma inregistrarea de stat a mijlocului de transport respectiv.
Arendasul este obligat sa pastreze si sa foloseasca conform destinatiei si contractului bunurile arendate. Persoana care da in arenda este obligata sa repare din cont propriu bunurile arendate, daca legislatia sau contractul nu prevede altfel. Daca arendatorul nu-si indeplineste obligatiile privind efectuarea reparatiei, arendasul are dreptul sa efectueze reparatiile urgente si sa ceara persoanei care da in arenda compensarea costului lor.
Criteriile de clasificare a arendei sint:
1. in functie de termenul de arenda:
- pe termen scurt – pina la un an;
- pe termen lung – peste un an.
2. in functie de gradul de repartizare intre arendator si arendas a riscurilor si avantajelor aferente utilizarii si detinerii activelor arendate:
- operationala;
- finantata.
Plata de arenda se constata in contabilitate in conformitate cu principiul specializarii exercitiului (pe masura scadentei termenelor de plata fixate in contract), indiferent de momentul platii.
In conformitate cu articolul 90 al Codului fiscal, Legea Republicii Moldova nr. 1163 din 24.04.1997, la efectuarea operatiunilor de arenda arendasul in momentul achitarii platii de arenda in folosul arendatorului retine, ca parte a impozitului pe venit, suma in marime de 5 % din plata respectiva. Baza de calcul o constituie suma achitata fara TVA. La sfirsitul anului, la intocmirea Declaratiei privind impozitul pe venit al persoanei care practica activitatea de intreprinzator, arendatorul are dreptul la trecerea in cont la suma impozitului retinut la sursa de plata pe parcursul anului.

2. Evidenta arendei operationale

Arenda operationala este arenda in care riscurile si avantajele aferente utilizarii activelor arendate, precum si dreptul de proprietate asupra unor asemenea active sint asumate de arendator. In cazul acestei forme de arenda arendatorul transmite activele sale arendasului pe un termen anumit pentru satisfacerea necesitatilor temporare. La expirarea termenului de arenda activele se restituie arendatorului. Pe durata termenului de arenda operationala arendasului i se transmite numai dreptul de folosire a bunurilor arendate, iar drepturile si obligatiile de proprietar apartin arendatorului. Activele arendate se reflecta in Bilantul contabil al arendatorului. Operatiunile economice privind arenda operationala de reflecta in contabilitate in baza urmatoarelor documente primare:
1. procesul-verbal de primire predare a mijloacelor fixe si a altor active;
2. factura de expeditie;
3. factura fiscala;
4. dispozitia de plata;
5. bonul de plata;
6. nota contabila etc.

Reflectarea operatiilor economice privind arenda operationala la arendator si arendas

Continutul operatiei economice
la arendator
la arendas
Debit
Credit
Debit
Credit
Reflectarea valorii de intrare a bunurilor transmise (primite) in arenda




Calculul uzurii (amortizarii, epuizarii) bunurilor transmise in arenda




Calcularea platii de arenda




Calcularea sumei TVA aferenta platii de arenda




Achitarea platii de arenda (fara suma impozitului pe venit retinut la sursa de plata in marime de 5 %)




Reflectarea impozitului retinut la sursa de plata in marime de 5 %




Trecerea in cont la finele anului a impozitului retinut la sursa de plata in marime de 5 %




Inregistrarea cheltuielilor de reparatie suportate de arendator/inregistrarea cheltuielilor de intretinere suportate de arendas




Reflectarea TVA aferenta cheltuielilor de reparatie/intretinere




Reflectarea valorii bunurilor arendate restituite de la arendas arendatorului





3. Evidenta arendei finantate

Arenda finantata se considera arenda in conditiile careia partea predominanta din riscurile si avantajele aferente folosirii si detinerii activelor arendate trec de la arendator la arendas. Cu alte cuvinte, la expirarea termenului de arenda bunurile trec din proprietatea arendatorului in proprietate arendasului. Arenda se considera finantata daca se respecta cel putin a uneia din urmatoarele conditii:
a) la expirarea termenului de arenda dreptul de proprietate asupra activelor arendate trece la arendas;
b) la expirarea termenului de arenda arendasul are dreptul sa procure activul arendat la un pret preferential mai mic decit valoarea de piata asteptata;
c) termenul de arenda constituie cel putin 75% din durata de serviciu economic al activului arendat, indiferent de faptul, daca dreptul de proprietate se transmite sau nu;
d) la inceputul termenului de arenda suma scontata a platilor minime de arenda constituie cel putin 90% din valoarea venala a activului arendat.
In acest caz arendatorul reflecta transmiterea bunurilor ca iesirea acestora, iar arendasul reflecta bunurile arendate in bilantul sau si calculeaza uzura (amortizarea, epuizarea) pe tot parcursul termenului de arenda.
Plata de arenda in cazul arendei finantate cuprinde doua elemente:
1. valoare de rascumparare a activelor arendate;
2. plata (dobinda) de arenda.
Valoarea de rascumparare a activului si plata (dobinda) de arenda, precum si modul de calculare si achitare a acestora se stabilesc in contractul de arenda. Valoarea de rascumparare, de regula este egala cu valoarea de piata a activului, iar in lipsa acesteia – cu valoarea venala a acestuia.
Termenul de arenda in cazul arendei finantate este mai mare de un an.

Reflectarea operatiilor economice privind arenda finantata la arendator si arendas

Continutul operatiei economice
la arendator
la arendas
Debit
Credit
Debit
Credit
Reflectarea valorii de bilant a bunurilor transmise in arenda




Casarea uzurii (amortizarii, epuizarii) bunurilor transmise in arenda





Reflectarea valorii de rascumparare a bunurilor transmise (primite) in arenda




Reflectarea sumei TVA aferente valorii de rascumparare a bunurilor transmise (primite) in arenda




Calcularea uzurii (amortizarii, epuizarii), lunar




Inregistrarea la finele anului a cotei curente a valorii de rascumparare a activelor arendate:
a) creantelor/datoriilor care urmeaza a fi achitate in anul de gestiune curent
b) veniturilor anticipate ce urmeaza a fi incasate in anul de gestiune curent
c) cheltuielilor anticipate pe termen lung trecute la cheltuieli anticipate curente
































Trecerea la venituri a valorii de rascumparare a bunurilor transmise in arenda care urmeaza a fi achitata in perioada de gestiune curenta




Reflectarea sumei TVA aferenta valorii de rascumparare care urmeaza a fi achitata in perioada de gestiune curenta




Calcularea platii (dobinzii) de arenda




Inregistrarea sumei TVA aferenta platii (dobinzii) de arenda




Incasarea (transferarea):
a) sumei valorii de rascumparare aferenta anului de gestiune curent
b) platii (dobinzii) de arenda (fara suma impozitului pe venit retinut la sursa de plata in marime de 5 %)
















Reflectarea impozitului retinut la sursa de plata in marime de 5 %




Trecerea in cont la finele anului a impozitului retinut la sursa de plata in marime de 5 %





Una din problemele de baza care apar in procesul de arenda este modul de contabilizare si recunoastere in scopuri fiscale a consumurilor si cheltuielilor privind reparatia activelor arendate.
Articolul 12 al Legii cu privire la arenda stabileste obligatia de a repara bunurile transmise (primite) in arenda dupa arendator, daca in contractul de arenda nu este prevazut altceva. Modul de contabilizare a reparatiei obiectelor arendate depinde de o serie de factori, si anume:
1.de faptul cine suporta cheltuielile de reparatie
- cheltuielile sint suportate de arendator;
- cheltuielile sint suportate de arendas;
- cheltuielile sint suportate de arendas din contul arendatorului.
2. de modul de reflectare a cheltuielilor privind reparatia adoptat la intreprindere:
- includerea cheltuielilor de reparatie in consumurile si/sau cheltuielile perioadei de gestiune curenta;
- crearea rezervei din contul consumurilor si/sau cheltuielilor perioadelor de gestiune anterioare;
- reflectarea cheltuielilor privind reparatia in componenta cheltuielilor anticipate curente si casarea treptata a acestora in perioadele de gestiune ulterioare.
3. de modul de efectuare a reparatiei:
- in regie proprie;
- in antrepriza.
Modul de contabilizare a reparatiei patrimoniului arendat este descris detaliat in articolul doctorului in economie Alexandru Nederita „Расходы на ремонт арендованного имущества: учет и порядок их вычета в целях налогообложения”, (revista „Contabilitate si audit” nr 12 2002, pag 14).
Modul de recunoastere in scopuri fiscale a cheltuielilor de reparatie este reglementat de Regulamentul cu privire la modul de evidenta si calculare a uzurii mijloacelor fixe in scopul impozitarii nr. 5 din 29.01.2001 (in continuare Regulament).
In conformitate cu p. 16 al acestui Regulament „cheltuielile pentru reparatie cuprind cheltuielile aferente sustinerii mijloacelor fixe in stare de functionare (cheltuielile pentru reparatia curenta, medie si capitala) in scopul de a pastra sau a restabili posibilitatea obtinerii din acestea a avantajelor (profitului)economice viitoare in proportiile determinate la achizitionare”.
Trebuie de tinut cont de faptul ca cheltuielile privind deservirea tehnica nu se constata ca cheltuieli pentru reparatie. Deservirea tehnica include controlul, efectuat spre asigurarea securitatii traficului rutier, precum si lucrari privind mentinerea starii exterioare, alimentarea cu combustibil, uleiuri si alte substante lichide, iar pentru unele tipuri de transport auto – prelucrarea sanitara a caroseriei; lucrarile privind controlul si diagnosticarea, asigurarea elementelor de fixare, de reglare, de gresare si alte lucrari privind preintimpinarea si depistarea defectelor.
In conformitate cu p. 20 al Regulamentului in scopul impozitarii cheltuielile pentru reparatie se permit spre deducere numai la intreprinderea (arendator sau arendas) la bilantul careia se afla mijloacele fixe arendate constatate ca proprietate. Astfel, in cazul arendei operationale deducerea cheltuielilor privind reparatia se permite la arendator, iar in cazul arendei finantate deducerea acestor cheltuieli se permite la arendas. Deducerea cheltuielilor de reparatie in scopul impozitarii se efectueaza in conformitate cu art. 27 p.8 al Codului Fiscal si p. 14-20 ale Regulamentului, si anume:
a)daca cheltuielile suportate pe parcursul anului fiscal pentru reparatia proprietatii nu depasesc 10% din baza valorica a categoriei respective de proprietate (determinata fara a lua in considerare schimbarile pe parcursul anului fiscal respectiv), cheltuielile in cauza vor fi permise spre deducere in anul respectiv;
b)daca cheltuielile suportate pe parcursul anului fiscal pentru reparatia proprietatii depasesc 10% din baza valorica a categoriei respective de proprietate, marimea acestui surplus se considera drept cheltuieli pentru reconditionare si se reflecta la majorarea bazei valorice a categoriei respective de proprietate.
Exceptie fac cheltuielile pentru reparatia drumurilor, care se permit spre deducere integral in anul fiscal in care acestea au fost suportate.

4. Evidenta operatiunilor privind vinzarea activelor cu arenda reversibila
In activitatea intreprinderilor pot aparea operatii de vinzare a activelor pe termen lung cu arenda reversibila ulterioara a acestora. Aceste operatii pot fi cauzate de: insuficienta de mijloace circulante necesare pentru largirea activitatii de productie sau achitarea datoriilor, existenta unor relatii specifice dintre parti etc.
In conformitate cu p. 48 al S.N.C. „Contabilitatea arendei” tranzactiile privind vinzarea activelor cu arenda reversibila ulterioara cuprind doua operatiuni:
a) vinzarea-cumpararea activului;
b) transmiterea acestui activ in arenda vinzatorului cu atributii de arendas.
Respectiv vor fi incheiate doua contracte: contractul de vinzare-cumparare si contractul de arenda.
La efectuarea operatiunii de vinzare-cumparare vinzatorul reflecta la cheltuielile activitatii de investitii valoarea de bilant a mijlocului fix vindut, iar pretul de vinzare (fara TVA) se inregistreaza la veniturile activitatii de investitii.
La transmiterea mijloacelor fixe operatiile economice se reflecta in dependenta conditiile contractului de arenda si de tipul arendei (operationala sau finantata) in modul descris la punctele 2 si 3 ale temei.

Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )