Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Contabilitatea capitalurilor

Contabilitate


Contabilitatea capitalurilor

2.1. Definitii.



Prima masura pentru o unitate patrimoniala, indiferent de forma de organizare, o reprezinta constituirea capitalului. Capitalul creeaza posibilitatea stabilirii de relatii cu tertii pentru indeplinirea obiectului activitatii.

In esenta, capitalul exprima, sub forma baneasca, obligatiile unitatii fata de cei care participa la constituirea sa, acestia putand fi atat persoane fizice (asociati, actionari), cat si persone juridice (alte societati, institutii ale statului etc.). Prin natura sa, deci, capitalul reprezinta resursele de finantare stabile, care se afla la dispozitia unitatii pentru o perioada indelungata de timp.

Atata timp cat intreprinderea functioneaza, capitalul constituie un post de pasiv neexigibil reprezentand garantia pe care intreprinderea o ofera creditorilor sai. Din aceasta cauza capitalul mai este denumit si gajul creditorilor sociali si marcheaza limita responsabilitatii societatii fata de ei, neputand fi modificat prin operatiunile curente ale societatii. Din acelasi motiv capitalul social trebuie sa fie integral subscris. Orice modificare a capitalului se face printr-un act de vointa expres si trebuie sa fie prevazut fie in documentatia pentru constituirea societatii (statut sau contract de societate) fie printr-un act aditional acestuia.

Capitalul social se poate majora prin incorporarea rezervelor, a primelor legate de capital sau a beneficiilor din exercitiile financiare precedente, respectiv a celor din perioada curenta si se poate diminua prin acoperirea pierderilor din perioada precedenta, a celor realizate in exercitiul financiar curent sau prin alte operatii.

A doua componenta a capitalului o constituie rezervele. Acestea sunt, in principiu beneficii afectate in mod durabil intreprinderii pana la decizia contrara a organelor competente. Ele se constituie anual din profitul intreprinderii sau in mod exceptional din primele de emisiune si primele de aport, in cazul in care acestea nu se utilizeaza la plata cheltuielilor de emisiune sau nu sunt destinate amortizarii actiunilor. Rezervele sunt utilizate pentru acoperirea pierderilor sau pentru majorarea capitalului. Se deosebesc 3 categorii de rezerve :

rezerve legale, care se constituie conform legii prin preluarea a 5% 111b14b din beneficiul brut pana cand se va ajunge la minim 20% din capitalul social ;

rezerve statutare, ce se constituie anual conform prevederilor din statutul societatii ;

alte rezerve, neprevazute de lege sau de statut, pot fi constituite facultativ pe seama profitului net.

Legislatie

Cont pasiv = intrari creditoare si iesiri debitoare

2.2. Sistemul de documente

Baza juridica a organizarii contabilitatii capitalurilor o reprezinta documentatia de infiintare a societatii comerciale si de atestare a ei ca persoana morala pe baza Certificatului de inmatriculare la Registrul Comertului. Documentul prin care se stabileste modul de organizare si functionare a societatii este Actul constitutiv care contine informatii privind:

  • Forma juridica;
  • Obiectul de activitate;
  • Denumirea si sediul societatii;
  • Capitalul social subscris;
  • Structura acestuia si modalitatea de constituire;
  • Organele de conducere si administrare;
  • Dizolvarea si lichidarea societatii;
  • Alte clauze.

Actul constitutiv, semnat de asociati si autentificat la Notariat, se depune cu o cerere de autorizare la instanta judecatoreasca in vederea obtinerii actului de autorizare a costituirii societatii. Sentinta de autorizare emisa de Judecatorie, cu Actul constitutiv se depun la Oficiul Registrului Comertului, de unde va fi eliberat Certificatul de Inmatriculare al firmei.

Dupa eliberarea Certificatului de inmatriculare, societatea comerciala este considerata legal constituita devenind persoana juridica, urmand inscrierea la Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (D.G.F.P.C.F.S.) care ii comunica luarea in evidenta, respectiv Codul fiscal. Codul fiscal este unic pentru fiecare societate si apare pe majoritatea actelor oficiale emise de aceasta.

Actele de infiintare ale societatii stau la baza inregistrarii in contabilitate a dreptului de creanta al societatii fata de asociati pentru promisiunile de aport la capitalul social subscris de acestia.

Pentru depunerea efectiva a aportului, se utilizeaza documente diferite in functie de natura acestora si anume:

  • Chitanta - pentru depunerea aporturilor in numerar;
  • Foaie de varsamant si Extras de cont - pentru depuneri direct in contul bancar;
  • Proces verbal de predare-preluare - in cazul aporturilor in natura (bunuri).

2.3. Sistemul de conturi

Contabilitatea capitalurilor se tine cu ajutorul conturilor din clasa 1 "Conturi de capitaluri". Din clasa 1 - "Conturi de capitaluri" fac parte urmatoarele grupe:

  • 10 "Capital si rezerve",
  • 11 "Rezultatul reportat",
  • 12 "Rezultatul exercitiului",
  • 13 "Subventii pentru investitii",
  • 15 "Provizioane pentru riscuri si cheltuieli"
  • 16 "Imprumuturi si datorii asimilate".

2.3.1. GRUPA 10 "CAPITAL SI REZERVE"

Din grupa 10 "Capital si rezerve" fac parte urmatoarele conturi:

Contul 101 "Capital"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta capitalului subscris si varsat in natura si/sau numerar de catre actionarii sau asociatii unei societati, precum si majorarii sau reducerii capitalului potrivit legii. Contabilitatea analitica a capitalului se tine pe actionari sau asociati evidentiindu-se numarul si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale subscrise sau varsate. Contul 101 "Capital" este un cont de pasiv.

In creditul acestui cont se inregistreaza:

capitalul subscris de actionari sau asociati in natura si/sau numerar, capitalul majorat prin subscriptie sau emisiune de noi actiuni, precum si capitalul preluat in urma operatiilor de fuziune prin absorbtie cu alte persoane juridice (456);

rezervele destinate majorarii capitalului (106);

primele legate de capital, incorporate in acesta (104).

In debitul contului se inregistreaza:

capitalul retras de actionari sau asociati precum si capitalul social lichidat cu ocazia fuziunii sau lichidarii persoanelor juridice (456);

pierderile realizate in exercitiile precedente, care reduc capitalul (117);

reducerea capitalului ca urmare a anularii actiunilor proprii rascumparate (502).

Soldul contului reprezinta capitalul subscris, varsat/nevarsat.

Contul 101 "Capital" este divizat in doua conturi sintetice de ordinul II pentru a evidentia distinct capitalul subscris si nevarsat, fata de capitalul subscris si varsat. Aceste conturi sunt:

1011 "Capital subscris si nevarsat": tine evidenta capitalului subscris si nevarsat pana la acea data;

1012 "Capital subscris si varsat": tine evidenta capitalului subscris si varsat.

Observatii

Subscrierea reprezinta asumarea de catre asociati a obligatiei de a depune aportul (bani sau natura) la termenele stabilite;

Subscrierea capitalului se realizeaza in momentul semnarii actelor de societate.

In evidentierea operatiilor economice se folosesc cele doua conturi sintetice de ordinul II si nu contul sintetic de ordinul I 101 "Capital".

Exemplu

Inregistrarea subscrierii capitalului social

- act constitutiv

Evidentierea varsarii efective a capitalului social subscris

o         Terenuri

o         Constructii

o         Utilaje

o         Materii prime

o         Obiecte de inventar

o         Marfuri

o         Sume de bani in contul bancar

o         Numerar in casierie

- PV predare preluare

- PV predare preluare

- PV predare preluare

- PV predare preluare

- PV predare preluare

- PV predare preluare

- Foaie de varsamant

- Chitanta

Contul 104 "Prime legate de capital"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta primelor de emisiune, de fuziune, de aport si de conversie a obligatiunilor in actiuni. Contul 104 "Prime legale de capital" este un cont de pasiv.

In creditul contului 104 "Prime legate de capital" se inregistreaza:

valoarea primelor stabilite cu ocazia emisiunii, fuziunii, aportului la capital si/sau din conversia obligatiunilor in actiuni (456).

In debitul contului 104 "Prime legate de capital" se inregistreaza:

primele legate de capital incorporate in acesta (101);

primele de capital transferate la rezerve (106).

Soldul contului reprezinta primele de capital netransferate la capital sau la rezerve.

Contul 106 "Rezerve"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezervelor constituite. Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve pentru actiuni proprii, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.

In creditul acestui cont se inregistreaza:

rezerva din reevaluare trecuta la rezerve (105);

profitul net realizat in exercitiile anterioare, repartizat la rezerve (117);

profitul net realizat la inchiderea exercitiului curent repartizat la rezerve (129);

primele de capital trecute la rezerve (104);

diferenta dintre valoarea titlurilor primite si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor, care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice (261, 262, 263);

In debitul acestui cont se inregistreaza:

rezervele destinate majorarii capitalului social potrivit legii (101);

diferenta dintre valoarea titlurilor de participare retrase sau cedate si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor care au constituit obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice (261, 262, 263);

rezervele utilizate pentru acoperirea pierderilor realizate in exercitiile precedente (117).

Soldul contului reprezinta rezervele existente si neutilizate.

2.3.2. GRUPA 11 "REZULTATUL REPORTAT"

Din grupa 11 "Rezultatul reportat" face parte contul 117 "Rezultatul reportat".

Contul 117 "Rezultatul reportat"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului precedent a caror repartizare a fost amanata de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor. Contul 117 "Rezultatul reportat" este un cont bifunctional.

In creditul acestui cont se inregistreaza:

pierderile contabile ale exercitiilor precedente acoperite din profilul exercitiului curent (129);

pierderile contabile ale exercitiilor precedente, acoperite din rezerve (106);

pierderile realizate in exercitiile precedente, care reduc capitalul social (101);

profitul net realizat in exercitiul precedent si nerepartizat (121);

rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile (411, 461, 4282);

In debitul acestui cont se inregistreaza:

pierderile contabile realizate in exercitiul precedent (121);

profitul net realizat in exercitiile precedente, repartizat pentru rezerve, participarea salariatilor la profit, varsaminte din profitul net al regiilor autonome, dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, (106, 424, 446, 457);

rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile (280, 281, 301 la 303, 361, 371, 401, 4281, 4381, 4481).

Soldul debitor al contului reprezinta pierderea neacoperita, iar soldul creditor, profitul nerepartizat.

2.3.3. GRUPA 12 "REZULTATUL EXERCITIULUI"

Din grupa 12 "Rezultatul exercitiului" fac parte:

Contul 121 "Profit si pierdere"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta profitului sau pierderii realizate in cursul exercitiului. Contul 121 "Profit si pierdere" este un cont bifunctional.

In creditul contului 121 "Profit si pierdere" se inregistreaza:

o        la sfarsitul perioadei (luna), soldul creditor al conturilor din clasa 7 (701 la 786);

o        pierderea contabila reportata (117).

In debitul contului 121 "Profit si pierdere" se inregistreaza:

la sfarsitul perioadei (luna), soldul debitor al conturilor de cheltuieli (601 la 698);

profitul net realizat in exercitiul precedent si nerepartizat (117);

profitul net realizat in exercitiul precedent, care a fost repartizat pe destinatii (129)

Soldul creditor reprezinta profitul realizat, daca veniturile depasesc cheltuielile, iar soldul debitor, pierderea realizata, daca cheltuielile depasesc veniturile.

Contul 129 "Repartizarea profitului"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta repartizarii profitului realizat in exercitiul curent. Contabilitatea analitica se tine pe destinatiile profitului, stabilite potrivit legii. Contul 129 "Repartizarea profitului" este un cont de activ.

In debitul contului 129 "Repartizarea profitului" se inregistreaza:

rezervele constituite din profitul realizat in exercitiul curent (106);

acoperirea pierderilor contabile realizate in exercitiile precedente din profitul realizat in exercitiul curent (117);

sumele repartizate pentru participarea salariatilor la profit, dividende, varsaminte la bugetul de stat din profitul net al regiilor autonome, surse proprii de finantare (117).

In creditul contului 129 "Repartizarea profitului" se inregistreaza:

profitul net realizat in exercitiul precedent, care a fost repartizat pe destinatii legale (121).

Soldul contului reprezinta profitul repartizat aferent anului in curs.

Observatii lector: Se vor rezolva cele 2 monografii: Exercitii capitaluri si Recapitulare capitaluri.

CAP. 2 Contabilitatea capitalurilor - Monografie contabila

La data de 01.02.N se constituie pe baza certificatului de inmatriculare S.C. Alfa S.R.L., cu capital social subscris de 5.000.000 lei, divizat in 50 Parti sociale a cate 100.000 lei partea sociala.

Capitalul este subscris, conform actului constitutiv, astfel:

asociatul A detine 30 parti sociale, din care 10 reprezinta aport in natura, respectiv aparatura de birotica (calculator) si 20 parti sociale reprezinta aport in numerar, care se va depune la casieria societatii.

asociatul B detine 20 parti sociale reprezentind aport in numerar care se va depune in contul de la banca

Cheltuielile de constituire sunt in suma de 600.000 lei, platite in numerar din casierie conform chitantelor primite de la Oficiul Registrului Comertului, din 1.02.N.

In actul constitutiv ( contractul de societate ) se precizeaza ca aportul in bani se depune la data constituirii societatii, iar aportul in natura se va depune in termen de 30 zile de la constituire.

La expirarea termenului limita se intalnesc urmatoarele situatii:

asociatul A a depus integral aporturile subscrise conform chitantei nr.1 din 10.02.N si a procesului verbal de predare-primire nr .1 din 10.02.N

asociatul B intarzie depunerea aportului cu 10 zile conform foii de varsamant nr .1 din 10.02.N si i se imputa dobinzi penalizatoare in suma de 30.000 lei

Se incaseaza in numerar de la asociati dobinzi penalizatoare cf chitantelor din 10.03.N.

SE CERE :

Identificarea conturilor care urmeaza a fi utilizate;

Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica;

Inregistrarea operatiilor in contabilitatea sistematica;

Inregistrarea operatiilor in programul informatic.

REZOLVARE:

i. Identificarea conturilor utilizate

Nr. Crt

Simbol cont

Denumire cont

Functie

Capital subscris nevarsat

P

Capital subscris varsat

P

Decontari cu asociatul A privind capitalul

A

Decontari cu asociatul B privind capitalul

A

Materiale de natura ob. de inventar

A

Cheltuieli de constituire

A

Conturi la banci in lei

A

Casa in lei

A

Alte venituri financiare

P

ii. Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica

Nr. Crt

Data

Document

Explicatie

Simbol conturi

Suma

Debitoare

Creditoare

01.02.N

Act constitutiv

Subscriere capital

01.02.N

Chitante Reg. Com.

Cheltuieli inregistrare (constituire) firma

10.02.N

Chitanta nr. 1/10.02.N

Depunere aport numerar

10.02.N

Proc. Verbal de pred.-prim.

Depunere aport natura

10.02.N

Nota contabila

Varsare capital subscris

28.02.N

Situatie de calcul

Imputare dobanda penalizatoare

10.03.N

Foaie de varsamant

Aport depus in cont bancar

10.03.N

Chitanta

Plata dobanda penalizatoare asociat

10.03.N

Nota contabila

Varsare capital subscris

Sfarsitul exercitiului

Nota contabila

iii.      Inreg. operatiilor in contabilitatea sistematica:

D 1011 C

(op.5) 3.000.000

(op.9) 2.000.000

5.000.000 (op.1)

Rd

TSd

Rc

TSc

Sfc

D 1012 C

3.000.000 (op.5)

2.000.000 (op.9)

Rd

TSd

Rc

TSc

Sfc

D 456.01 C

(op.1) 3.000.000

2.000.000 (op.3)

1.000.000 (op.4)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 456.02 C

(op.1) 2.000.000

(op.6) 30.000

2.000.000 (op.7)

30.000 (op.8)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 303 C

(op.4) 1.000.000

Rd

TSd

Rc

TSc

D 201 C

(op.2) 600.000

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 5121 C

(op.7) 2.000.000

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 5311 C

(op.3) 2.000.000

(op.8) 30.000

600.000 (op.2)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 768 C

(op.10) 30.000

(op. 6)

Rd

TSd

Rc

TSc

D 121* C

30.000 (op.10)

Rd

TSd

Rc

TSc

D C

Rd

TSd

Rc

TSc

*Obs. Conturile din clasele 6 si 7 nu trebuie sa prezinte sold; se inchid la sfarsitul exercitiului in corespondenta cu contul 121-Profit sau pierdere.

RECAPITULARE CAPITALURI

CAP. 2 Contabilitatea capitalurilor - Monografie contabila

La data de 01.03.N se constituie pe baza certificatului de inmatriculare S.C. Alfa S.R.L., cu capital social subscris de 8.000.000 lei, divizat in 80 Parti sociale a 100.000 lei partea sociala.

Capitalul este subscris, conform actului constitutiv, astfel:

asociatul A detine 30 parti sociale, reprezentand aport in numerar, care se va depune la casieria societatii;

asociatul B detine 30 parti sociale, din care 20 reprezinta aport in natura, respectiv aparatura de birotica (calculator) si 10 parti sociale reprezinta aport in numerar, care se va depune la casieria societatii;

asociatul C detine 20 parti sociale reprezentind aport in numerar care se va depune in contul de la banca.

In actul constitutiv ( contractul de societate ) se precizeaza ca aportul in bani si in natura se depune la data constituirii societatii.

Cheltuielile de constituire sunt in suma de 800.000 lei, platite in numerar din casierie conform chitantelor primite de la Oficiul Registrului Comertului, din 02.03.N.

La expirarea termenului limita se intalnesc urmatoarele situatii:

asociatul A a depus integral aporturile subscrise conform chitantei nr .1 din 01.03.N;

asociatul B a depus integral aporturile in numerar subscrise, conform chitantei nr. 2 din 01.03.N, dar intarzie depunerea aporturilor in natura cu 10 zile depunandu-le conform Procesului verbal de predare primire nr. 1 din 10.03.N si i se imputa dobanzi penalizatoare in suma de 20.000 lei.

asociatul C intarzie depunerea aportului cu 20 zile conform foii de varsamant nr .1 din 20.03.N si i se imputa dobinzi penalizatoare in suma de 30.000 lei

Se incaseaza in numerar de la asociati dobinzi penalizatoare cf chitantelor nr. 3 si 4 din 01.04.N.

SE CERE :

Identificarea conturilor care urmeaza a fi utilizate;

Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica;

Inregistrarea operatiilor in contabilitatea sistematica;

Identificarea conturilor utilizate

Nr. Crt

Simbol cont

Denumire cont

Functie

Capital subscris nevarsat

P

Capital subscris varsat

P

Cheltuieli de constituire

A

Materiale de natura obiectelor de inventar

A

Decontari cu asociatul A privind capitalul

A

Decontari cu asociatul B privind capitalul

A

Decontari cu asociatul C privind capitalul

A

Conturi la banci in lei

A

Casa in lei

A

Alte venituri financiare

P

Profit si pierdere

B

Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica

Nr. Crt

Data

Document

Explicatie

Simbol conturi

Suma

Debitoare

Creditoare

01.03.N

Act constitutiv

Subscriere capital

01.03.N

Chitanta nr. 01/01.03.N

Depunere aport asociatul A

01.03.N

Nota contabila

Varsare capital social

01.03.N

Chitanta nr. 02/01.03.N

Depunere aport asociatul B

01.03.N

Nota contabila

Varsare capital social

02.03.N

Chit. Reg. Com. 02.03.N

Cheltuieli constituire firma

10.03.N

P.V. PP 01/10.03.N

Depunere aport in natura asociatul B

10.03.N

Nota contabila

Varsare capital social

20.03.N

Foaie varsamant nr. 1/20.03.N

Depunere aport asociatul C

20.03.N

Nota contabila

Varsare capital social

31.03.N

Situatie de calcul

Imputare dobanzi penalizatoare

01.04.N

Chit. Nr. 3/01.04.N si Chit. Nr. 4/01.04.N

Incasare dobanzi penalizatoare de la asociati

01.04.N

Nota contabila

iv. Inregistrarea operatiilor in contabilitatea sistematica

D 1011 C

(op.3) 3.000.000

(op.5) 1.000.000

(op.8) 2.000.000

(op.10) 2.000.000

8.000.000 (op.1)

Rd

TSd

Rc

TSc

Sfc

D 1012 C

3.000.000 (op.3)

1.000.000 (op.5)

2.000.000 (op.8)

2.000.000 (op.10)

Rd

TSd

Rc

TSc

Sfc

D 201 C

(op.6) 800.000

Rd

TSd

Sfd

800.000

Rc

TSc

D 303 C

(op.7) 2.000.000

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 456.01 C

(op.1) 3.000.000

3.000.000 (op.2)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 456.02 C

(op.1) 3.000.000

(op.11) 20.000

1.000.000 (op.4)

2.000.000 (op.7)

20.000 (op.12)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 456.03 C

(op.1) 2.000.000

(op.11) 30.000

2.000.000 (op.9)

30.000 (op.12)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 5121 C

(op.9) 2.000.000

Rd

TSd

Sfd

2.000.000

Rc

TSc

D 5311 C

(op.2) 3.000.000

(op.4) 1.000.000

(op.12) 50.000

800.000 (op.6)

Rd

TSd

Sfd

Rc

TSc

D 768 C

(op.13) 50.000

50.000 (op.11)

Rd

TSd

Rc

TSc

D 121 C

50.000 (op.13)

Rd

TSd

Rc

TSc

D C

Rd

TSd

Rc

TSc

D C

Rd

TSd

Rc

TSc

D C

Rd

TSd

Rc

TSc


Document Info


Accesari: 2663
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )