Contabilitatea imobilizarilor
3.1 Definitii
Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea entitatii economice si care nu se consuma sau se inlocuiesc dupa prima lor utilizare, valoarea lor recuperandu-se esalonat, prin includerea pe cheltuielile mai multor exercitii (ani fiscali) in functie de durata de utilizare.
Activele imobilizate, in raport de comportamentul lor economic si sub aspectul continutului material, se grupeaza astfel:
imobilizari necorporale;
imobilizari corporale;
imobilizari financiare;
imobilizari in curs.
3.1.1. Imobilizarile necorporale (nemateriale) sunt definite ca active identificabile nemonetare, care nu se concretizeaza intr-un bun material si sunt detinute pentru a fi utilizate in procesul de productie sau de furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate altora sau pentru nevoi administrative, semnificand mijloace blocate in cheltuieli de: constituire, cercetare - dezvoltare, concesiuni, brevete, licente marci de fabrica, etc.
Un activ necorporal trebuie recunoscut in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica si costul activului poate fi evaluat in mod credibil.
Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalent de numerar catre persoana juridica. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale persoanei juridice.
3.1.2. Imobilizarile corporale (materiale) sunt definite ca active materiale nemonetare, care sunt concretizate in bunuri asupra carora se exercita un drept real; active utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru inchirierea lor la terti sau pentru a fi folosite in scop administrativ.
Un activ corporal trebuie recunoscut in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica si costul activului poate fi evaluat in mod credibil.
Terenurile NU se amortizeaza deoarece durata lor de viata este considerata nedeterminata datorita proprietatii lor de a se regenera.
Terenurile includ atat terenurile propriu-zise cat si amenajarile de terenuri (imprejmuiri, indiguiri, racordarea la sisteme de alimentare, irigatii, etc.
Conform legislatiei din Romania imobilizarile corporale reprezinta obiectele singulare sau complexul de obiecte care se utilizeaza independent in activitatea intreprinderii si care indeplinesc cumulativ 2 conditii :
Pentru obiectele care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, la incadrarea lor ca imobilizari se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set.
Nu sunt considerate imobilizari corporale: motoarele, aparatele si alte subansamble ale imobilizarilor corporale destinate inlocuirii componentelor uzate. Acestea sunt inregistrate ca stocuri si reflectate la cheltuieli pe masura ce sunt consumate. In anumite situatii insa, aceste componente pot fi considerate in categoria imobilizarilor corporale: atunci cand intreprinderea se asteapta a le folosi pentru mai multe perioade sau folosirea lor este legata de o alta imobilizare si utilizarea lor se asteapta sa fie neregulata. De asemenea in cazul in care s-au contabilizat ca imobilizari distincte componente ale unui activ achizitionat, deoarece au durata de viata diferita: sculele, instrumentele si dispozitivele, constructiile provizorii, padurile, prototipurile, echipamente de protectie si de lucru, etc.
3.1.3. Imobilizarile financiare sunt constituite din sume de bani utilizate pentru obtinerea de titluri de participare la capitalul altor societati, avand ca scop exercitarea controlului sau influenta semnificativa asupra activitatii unei entitati economice.
3.1.4. Imobilizarile in curs reprezinta investitii neterminate, in curs de executie, care la finalizarea lor devin imobilizari corporale sau necorporale.
Organizarea documentelor primare privind activele imobilizate
In functie de operatiile care intervin in evidentierea existentei miscarii si deprecierii activitatilor imobilizarilor de caile de inregistrare in patrimoniu se intocmesc documente specifice, grupate in 3 mari categorii:
1. documente privind intrarea in gestiune a activelor imobilizate
1.1 imobilizari necorporale si corporale:
1.1.1. cumpararea: contract de vanzare-cumparare; factura; bon fiscal sau chitanta; proces verbal de receptie.
1.1.2. aport de la asociati in natura : proces verbal de predare-primire ; contract de societate ; statutul societatii ; expertiza tehnica ; declaratie de subscriere.
1.1.3. concesionare, locatie de gestiune sau inchiriere : contract de concesiune, locatie de gestiune, respectiv inchiriere ; caiet de sarcini al concesiunii ; proces verbal de predare-primire.
1.1.4. productie proprie : proiecte si devize pentru cercetare, studii, lucrari executate ; procese verbale de receptie.
1.1.5. donatii : proces verbal de predare-primire.
1.1.6. plusuri la inventariere : proces verbal de inventariere.
1.2 imobilizari necorporale si corporale in curs :
1.2.1. din productie proprie : documente de evidenta a consumurilor de valori materiale (bonuri de consum, fisa limita de consum) ; documente privind decontarile cu tertii (facturi, state de plata a salariilor) ; documente privind platile (chitante, bonuri fiscale, dispozitii de plata) ; proiecte si devize ale lucrarilor ; procese verbale privind productia neterminata.
1.3 imobilizari financiare :
1.3.1. achizitionare : documente privind tranzactiile de bursa ; oferta publica de vanzare a actiunilor ; cereri de actiuni ; contract de vanzare-cumparare.
1.3.2. platite din disponibilitatile banesti : documente de plata ale titlurilor (chitante, dispozitii de plata, cecuri) .
1.3.3. aduse ca aport : contract de societate, statut, proces verbal de predare-primire.
2. documente privind deprecierea imobilizarilor
2.1 imobilizari necorporale si corporale : plan de amortizare si fisa de calcul a amortizarii.
2.2 imobilizari necorporale si corporale in curs : proces verbal de inventariere si evaluare.
3. documente de iesire a imobilizarilor din patrimoniu
3.1. imobilizari necorporale si corporale :
3.1.1. scoaterea din folosinta (casarea) : proces verbal de scoatere din functiune a unor bunuri materiale.
3.1.2. vanzarea (cesiunea) : factura, chitanta sau bonul fiscal, contract de vanzare-cumparare.
3.1.3. concesionare, locatie de gestiune, inchiriere : contract de concesiune, de locatie de gestiune sau de inchiriere.
3.1.4. donatie : proces verbal de predare-primire.
3.1.5. situatii exceptionale (calamitati, furt, etc.) : proces verbal de constatare, contract de asigurare.
3.2 imobilizari corporale si necorporale in curs si imobilizari financiare :
3.2.1. vanzarea (cesiunea) : documente privind tranzactii de la bursa si documente de plata.
3.2.2. incasarea drepturilor de creanta ca active imobilizate : extrase de cont, dispozitii incasare, cecuri, efecte comerciale, etc.
Contabilitatea operatiilor privind intrarea prin aport in natura (456). Asociatii sau actionarii pot contribui la constituirea sau majorarea capitalului social pe calea aportului in natura pentru max. 40% din valoarea aportului. Bunurile aportate sunt evaluate la valoarea de aport, inregistrandu-se in contabilitate pe baza documentelor de constituire a societatii sau de majorare a capitalului. Valoarea de aport are la baza dosarul de evaluare intocmit de specialisti evaluatori.
Ex. La infiintarea societatii comerciale Alfa srl capitalul social subscris este de 10.000 parti sociale a cate 12.000 lei fiecare. Pentru 30% din partile sociale aportul este adus sub forma unui sediu. Care sunt formulele contabile ?
120.000.000
40.000.000 (36.000)
40.000.000 (36.000)
Intrarea prin achizitionare de la furnizori
Intrarea imobilizarilor corporale achizitionate de la furnizori (interni) se inregistreaza la costul de achizitie. Costul de achizitie este alcatuit din urmatoarele elemente :
Pret de cumparare (+taxe vamale si alte taxe nerecuperabile) + toate cheltuielile directe necesare punerii bunului in stare de functionare + costurile indatorarii aferente imprumuturilor pentru finantarea activelor cu ciclu lung de fabricatie - reducerile comerciale primite
Documentele pe baza carora se inregistreaza intrarile prin achizitie sunt : factura si procesul verbal de receptie.
Ex. o societate cumpara un utilaj la un pret de achizitie de 50.000.000 lei fara TVA. Cheltuielile de transport inscrise in factura sunt de 2.000.000 lei fara TVA si TVA 19%. Sa se determine costul de achizitie si sa se intocmeasca formulele contabile.
Cost achizitie : 52.000.000
% = 404 61.880.000
2131
9.880.000 4426
Intrarea prin construire in regie proprie
Construirea prin regie proprie a unor obiective de investitie se realizeaza pentru elementele care prezinta un grad complex de executie iar valorile sunt reduse in comparatie cu cele realizate in antrepriza. Ptr. executarea lucrarilor de constructie intreprinderea se confrunta cu toate problemele privind aprovizionarea cu materiale, recrutare forta de munca, inchiriere utilaje, etc. Imobilizarile care intra in gestiunea societatii prin productie proprie se evalueaza la costul de productie.
Costul de productie se calculeaza pe baza urmatoarelor formule :
- cost achizitie al materiilor prime si materialelor consumate delimitate in mod direct pe obiectul de investitie la care se adauga costurile de prelucrare directe (manopera directa) ;
- costurile indirecte de productie defalcate in mod rational ;
- costurile indatorarii ;
- costul rebuturilor in cadrul limitelor normal admise ;
- alte costuri delimitate in mod direct.
Ex. Se realizeaza prin productie proprie un utilaj in valoare de 50.000.000 lei; sa se determine formula contabila.
50.000.000
Ex. Se realizeaza o constructie speciala in productie proprie la sc Alfa srl ; executarea constructiei genereaza urmatoarele cheltuieli : materii prime = 60.000.000 lei ; salarii = 50.000.000 lei. La sfarsitul lunii (inainte de 31.0x) lucrarea a fost terminata si constructia a fost data in folosinta la un cost total de 150.000.000 lei. Se cere : costul de productie si efectuarea inregistrarilor contabile.
Cost productie = 150.000.000 lei ;
60.000.000
50.000.000
150.000.000
3.2. Sistemul de conturi
Contabilitatea imobilizarilor se tine cu ajutorul conturilor din clasa 2 "Conturi de imobilizari". Din clasa 2 "Conturi de imobilizari" fac parte urmatoarele grupe de conturi:
20 "Imobilizari necorporale",
21 "Imobilizari corporale",
23 "Imobilizari in curs",
26 "Imobilizari financiare",
28 "Amortizari privind imobilizarile"
29 "Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor".
3.2.1. GRUPA 20 "IMOBILIZARI NECORPORALE"
Din grupa 20 "Imobilizari necorporale" fac parte:
Contul 201 "Cheltuieli de constituire"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor ocazionale de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei, de publicitate si alte cheltuieli de aceasta natura legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice). Contul 201 "Cheltuieli de constituire" este un cont de activ.
In debitul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza:
- cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice (512, 531, 404, 462).
In creditul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza:
- cheltuielile de constituire amortizate integral (280).
Soldul contului reprezinta valoarea cheltuielilor de constituire existente.
Contul 203 "Cheltuieli de dezvoltare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de dezvoltare inregistrate in contul imobilizarilor necorporale. Contul 203 "Cheltuieli de dezvoltare" este un cont de activ.
In debitul contului 203 "Cheltuieli de dezvoltare" se inregistreaza:
lucrarile si proiectele de dezvoltare efectuate pe cont propriu sau achizitionate de la terti (233, 321, 404).
In creditul contului 203 "Cheltuieli de dezvoltare" se inregistreaza:
valoarea neamortizata a cheltuielilor de dezvoltare cedate (658);
cheltuielile de dezvoltare amortizate integral, precum si cheltuielile de dezvoltare aferente brevetelor sau licentelor (280, 205).
Soldul contului reprezinta valoarea cheltuielilor de dezvoltare existente.
Contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta concesiunilor, brevetelor, licentelor, know-how-urilor, marcilor de fabrica si de comert si altor drepturi si valori similare aportate, achizitionate sau dobandite pe alte cai. Contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare" este un cont de activ.
In debitul contului 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare" se inregistreaza:
brevetele, licentele, marcile comerciale si alte valori similare achizitionate, realizate pe cont propriu, aportate in natura, precum si cele primite cu titlu gratuit (404, 233, 203, 721, 456, 131);
valoarea concesiunilor preluate (167).
In creditul contului 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare" se inregistreaza:
concesiuni, brevete, licente, alte drepturi si valori similare cedate si scoase din evidenta (280, 658);
valoarea brevetelor si altor drepturi si valori similare aportate si retrase (456);
valoarea bunurilor preluate in concesiune conform contractelor, restituite (167).
valoarea brevetelor, licentelor si altor drepturi si valori similare depuse ca aport la capitalul altei persoanei juridice (261).
Soldul contului reprezinta concesiunile, brevetele si alte drepturi si valori similare existente.
Contul 207 "Fond comercial"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta fondului comercial. Fondul comercial se determina ca diferenta intre costul de achizitie si valoarea justa, la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate de catre o persoana juridica.
Contul 207 "Fond comercial" este un cont de activ.
In debitul contului 207 "Fond comercial" se inregistreaza:
valoarea fondului comercial achizitionat (404).
In creditul contului 207 "Fond comercial" se inregistreaza:
valoarea fondului comercial cedat care nu a fost amortizat (658);
valoarea fondului comercial amortizat integral (280).
Soldul contului reprezinta valoarea fondului comercial existent.
Contul 208 "Alte imobilizari necorporale"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta programelor informatice create de unitate sau achizitionate de la terti, precum si a altor imobilizari necorporale. Contul 208 "Alte imobilizari necorporale" este un cont de activ.
In debitul contului 208 "Alte imobilizari necorporale" se inregistreaza:
valoarea altor imobilizari necorporale achizitionate, realizate pe cont propriu sau reprezentand aportul asociatilor la capitalul social (404, 233, 721, 456).
In creditul contului 208 "Alte imobilizari necorporale" se inregistreaza:
valoarea altor imobilizari necorporale cedate sau scoase din evidenta (280, 658);
valoarea altor imobilizari necorporale aportate si retrase (456).
valoarea altor imobilizari necorporale depuse ca aport la capitalul altei persoane juridice (261).
Soldul contului reprezinta valoarea altor imobilizari necorporale existente.
3.2.2. GRUPA 21 "IMOBILIZARI CORPORALE"
Din grupa 21 "Imobilizari corporale" fac parte:
Contul 211 "Terenuri si amenajari de terenuri"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta terenurilor si a amenajarilor de terenuri (racordarea lor la sistemul de alimentare cu energie, imprejmuirile, lucrarile de acces etc.). Contul 211 "Terenuri" este un cont de activ,
In debitul contului 211 "Terenuri" se inregistreaza:
valoarea terenurilor achizitionate, a celor reprezentand aport la capital, valoarea terenurilor primite cu titlu gratuit si a celor primite in regim de leasing financiar (404, 456, 131, 167);
valoarea la cost de productie a amenajarilor de terenuri realizate pe cont propriu (231, 722);
valoarea cresterii rezultate din reevaluarea terenurilor (105).
In creditul contului 211 "Terenuri" se inregistreaza:
valoarea terenurilor respectiv amenajarilor de terenuri cedate, amortizate (281, 658);
valoarea terenurilor aportate, retrase (456);
valoarea descresterii rezultate din reevaluarea terenurilor (105);
valoarea terenurilor care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei societati comerciale (261, 262, 263).
Soldul contului reprezinta valoarea terenurilor si costul efectiv al amenajarilor de terenuri.
Contul 212 "Constructii"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii constructiilor. Contul 212 "Constructii" este un cont de activ.
In debitul contului 212 "Constructii" se inregistreaza:
valoarea constructiilor achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite in regim de leasing financiar (404, 231, 722, 131, 456, 767);
valoarea cresterii rezultate din reevaluarea constructiilor (105);
valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la constructiile primite cu chirie si restituite proprietarului (281).
In creditul contului 212 "Constructii" se inregistreaza:
valoarea constructiilor cedate sau scoase din evidenta (281, 658);
valoarea constructiilor distruse de calamitati (671);
valoarea constructiilor aportate si retrase (456);
valoarea constructiilor cedate in regim de leasing financiar (267);
valoarea descresterii rezultate din reevaluarea constructiilor (105).
valoarea cladirilor care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei societati comerciale (261, 262, 263).
Soldul contului reprezinta valoarea constructiilor existente.
Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor de reproductie si munca si plantatiilor. Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" este un cont de activ.
In debitul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se inregistreaza:
valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite in regim de leasing financiar (404, 446, 231, 722, 131, 456, 167);
valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (281);
valoarea cresterii rezultate din reevaluare (105);
In creditul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se inregistreaza:
valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor cedate sau scoase din evidenta (281, 658);
valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor aportate, retrase (456);
valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor cedate in regim de leasing financiar (267);
valoarea descresterii rezultate din reevaluare (105).
Soldul contului reprezinta valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, existente.
Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a valorilor umane si materiale si a altor active corporale. Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" este un cont de activ.
In debitul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se inregistreaza:
valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale achizitionate, realizate din productie proprie, primite cu titlu gratuit, aport la capitalul social, primite in regim de leasing financiar (404, 446, 231, 722, 131, 456, 167);
valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (281);
valoarea cresterii rezultate din reevaluare (105).
In creditul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se inregistreaza:
valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale cedate sau scoase din evidenta (281, 658);
valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale distruse de calamitati (671);
valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale aportate si retrase (456);
valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale cedate in regim de leasing financiar (267);
valoarea descresterii rezultate din reevaluare (105).
Soldul contului reprezinta valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale existente.
3.2.3. GRUPA 23 "IMOBILIZARI IN CURS"
Din grupa 23 "Imobilizari in curs" fac parte:
Contul 231 "Imobilizari corporale in curs"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor corporale in curs. Contul 231 "Imobilizari corporale in curs" este un cont de activ.
In debitul contului 231 "Imobilizari corporale in curs" se inregistreaza:
valoarea imobilizarilor corporale in curs facturate de furnizori (404);
valoarea imobilizarilor corporale in curs, realizate pe cont propriu (722);
valoarea imobilizarilor corporale in curs primite ca aport la capitalul social (456).
In creditul contului 231 "Imobilizari corporale in curs" se inregistreaza:
valoarea imobilizarilor corporale in curs, receptionate (212, 213, 214);
valoarea imobilizarilor corporale in curs cedate (658);
valoarea imobilizarilor corporale in curs aportate si retrase (456);
valoarea imobilizarilor corporale in curs distruse de calamitati (671).
Soldul contului reprezinta valoarea imobilizarilor corporale in curs, nereceptionate.
Calcularea amortizarii
Valoarea amortizabila a unei imobilizari este egala cu valoarea sa contabila si trebuie inregistrata in mod sistematic pe parcursul duratei de viata utila a activului. Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale.
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii acestora in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de viata utila si conditiilor de utilizare a acestora.
Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre persoana juridica care le are in proprietate.
Persoana juridica amortizeaza imobilizarile corporale utilizand unul din urmatoarele regimuri de amortizare:
amortizarea lineara, care consta in repartizarea uniforma a valorii de intrare a imobilizarilor corporale pe toata durata de viata utila stabilita a acestora.
Metoda lineara de amortizare sau metoda cotelor constante se realizeaza prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe proportional cu numarul de ani ai duratei normale de utilizare a imobilizarilor corporale.
In conformitate cu aceasta metoda, plecand de la duratele de viata utile ale activelor amortizabile si valorile de intrare se stabilesc anuitatile (amortizarea anuala a fiecarui bun).
amortizarea degresiva, care presupune multiplicarea cotelor de amortizare lineara cu coeficientii prevazuti de lege;
amortizarea accelerata, constand in calcularea, in exercitiul financiar in care imobilizarile corporale intra in activul persoanei juridice, a unei amortizari in limita prevazuta de legislatia in vigoare la data respectiva, din valoarea de intrare a acestora. In exercitiile urmatoare, amortizarea se calculeaza linear.
Amortizarea aferenta imobilizarilor se inregistreaza in
contabilitate ca o cheltuiala.
3.2.4. GRUPA 28 "AMORTIZARI PRIVIND IMOBILIZARILE"
Din grupa 28 "Amortizari privind imobilizarile" fac parte:
Contul 280 "Amortizari privind imobilizarile necorporale"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta amortizarii imobilizarilor necorporale. Contul 280 "Amortizari privind imobilizarile necorporale" este un cont de pasiv.
In creditul contului 280 "Amortizari privind imobilizarile necorporale" se inregistreaza:
valoarea amortizarii imobilizarilor necorporale (681).
In debitul contului 280 "Amortizari privind imobilizarile necorporale" se inregistreaza:
amortizarea aferenta imobilizarilor necorporale vandute sau scoase din evidenta (201, 203, 205, 207, 208).
Soldul contului reprezinta amortizarea imobilizarilor necorporale.
Contul 281 "Amortizari privind imobilizarile corporale"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta amortizarii imobilizarilor corporale. Contul 281 "Amortizari privind imobilizarile corporale" este un cont de pasiv.
In creditul contului 281 "Amortizari privind imobilizarile corporale" se inregistreaza:
cheltuielile aferente amortizarii imobilizarilor corporale (681);
valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (212, 213, 214);
valoarea amortizarii imobilizarilor utilizate in operatii de participatie, transferate conform contractelor (458).
In debitul contului 281 "Amortizari privind imobilizarile corporale" se inregistreaza:
valoarea amortizarii imobilizarilor corporale vandute sau scoase din evidenta (211, 212, 213, 214).
Soldul contului reprezinta amortizarea imobilizarilor corporale.
Contabilitatea amortizarii
Amortizarea reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga sa durata de viata utila. Amortizarea poate fi analizata din 3 puncte de vedere:
contabil - amortizarea reprezinta micsorarea valorii unui element de activ ca urmare a deprecierii prin folosirea de catre intreprindere intr-un anumit interval de timp, a invechirii, concurentei, schimbarii tehnicii sau a altor cauze. Pentru a imbraca forma de amortizare, aceasta miscare trebuie sa prezinte un caracter ireversibil, ceea ce permite delimitarea ei de notiunea de provizion.
economic - diminuarea valorii unui element de activ rezultand din depreciere solicita pregatirea si inlocuirea acestuia cu altul nou. Ca urmare, achizitia si utilizarea imobilizarilor reprezinta o cheltuiala si un element al costului suportat de intreprindere. De aici rezulta necesitatea constituirii fondurilor necesare reinnoirii imobilizarilor amortizabile la sfarsitul vietii acestora prin veniturile viitoare fara a recurge la capitaluri proprii sau la contractarea de datorii.
financiar - amortizarea este o sursa de autofinantare a capitalului imobilizat care se constituie chiar si in cazul in care intreprinderea nu realizeaza profit prin prelevarea asupra rezultatului ; amortizarea este deci o componenta esentiala a capacitatii de autofinantare. Durata amortizarii unei imobilizari corespunde, in principiu, duratei sale de utilizare exprimate in ani. Duratele normale de functionare precum si clasificarea imobilizarilor corporale se stabilesc centralizat prin hotarari ale guvernului pe baza consultarii reprezentantilor asociatiilor patronale constituiti conform legii, care nu au intotdeauna la baza rationamente economice, ci mai mult considerente de ordin fiscal.
Amortizarea anuala se calculeaza fie raportand valoarea amortizabila a activului la durata sa de utilizare exprimata in ani, fie prin ponderea valorii amortizabile cu o rata de amortizare.
A = V / d ; A = V * ra ; ra = 1 / d * 100 ;
V = valoarea activului ; d = durata de functionare ; ra = rata de amortizare.
Conform legislatiei din Romania, intreprinderile intocmesc un plan anual de amortizare, iar lunar se intocmeste situatia de calcul si repartizare a amortizarii efective. In consecinta, calculul amortizarii are in vedere numarul lunilor de functionare, respectiv de nefunctionare si nu cel al zilelor si se inregistreaza in contabilitate din luna urmatoare punerii in functiune.
EXEMPLU PRACTIC
TABLOU AMORTIZARE
Se achizitioneaza un bun cu o valoare de 200.000.000 lei si o durata de utilizare de 5 ani cf. HG 2139/2004. Sa se determine amortizarea anuala si sa se construiasca tabloul de amortizare.
Aa = 200.000.000 / 5 = 40.000.000 lei/an
Sau
Ra = 100 / 5 = 20%, Aa = 200.000.000 * 20% = 40.000.000 lei / an
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoarea contabila neta |
Contabilitatea operatiilor privind iesirea din gestiune a imobilizarilor corporale
Imobilizarile corporale pot iesi din societate prin casare, vanzare, lipsuri constatate la inventar, cedari cu titlu gratuit, schimb de active, alte cauze de forta majora.
In general, la iesire, imobilizarile corporale se evalueaza la valoarea de intrare.
Iesirea prin casare. Iesirea imobilizarilor corporale prin casare constituie o cale de iesire complexa cuprinzand operatii privind demolarea, demontarea sau dezmembrarea imobilizarilor corporale, valorificarea ansamblelor, subansamblelor, pieselor componente si materialelor rezultate, scaderea din gestiunea unitatii a acestor active corporale.
1. Scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale cu valoarea de intrare complet amortizata sau cu valoarea de intrare partial recuperata se face cu aprobarea consiliului de administratie. Dupa aprobarea scoaterii din functiune a imobilizarilor corporale se valorifica componentele rezultate din casare prin vanzare sau utilizare pentru executarea altor imobilizari corporale.
In legatura cu scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale, in contabilitatea intreprinderii trebuie sa fie inregistrate:
Casarea
Casarea:
- scaderea din evidenta: - complet amortizate (2813 = 2131)
- incomplet amortizate ( % = 2131)
2813
6583
- cheltuieli ocazionate de procesul de scoatere din functiune (602=302; 641=421; 645=431)
- valori materiale recuperate % = 7588
302
303
2. Cheltuieli ocazionate de procesul de scoatere din functiune. Sunt inregistrate dupa natura elementelor de cheltuieli prin folosirea conturilor din clasa 6.
Bonurile de consum, statele de plata ale salariilor, situatia de plata a C.A.S., etc. sunt documentele pe baza carora se inregistreaza aceste cheltuieli.
3. Valorile materiale recuperabile din scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale constituie venituri pentru intreprindere si se inregistreaza pe baza bonurilor de intrare.
Iesirea prin vanzare. Iesirea imobilizarilor corporale prin vanzare (licitatie sau negociere directa) se contabilizeaza similar operatiilor de scoatere din functiune privind scaderea din evidenta a imobilizarilor vandute, tinand cont de valoarea de inregistrare recuperata integral sau partial pe calea amortizarii. Iesirile prin vanzare genereaza si reflectarea operatiei de vanzare cu pretul de vanzare si TVA inregistrata pe baza facturii.
Iesirea prin cedare cu titlu gratuit. Iesirea imobilizarilor corporale prin cedari cu titlu gratuit (donatii) determina numai inregistrarea scaderii din evidenta a imobilizarilor corporale donate, operatii ce rezulta din procesul verbal de predare-primire. Reflectarea in contabilitate se realizeaza diferit in raport cu recuperarea integrala sau partiala a valorii de inregistrare a imobilizarii.
APLICATII PRACTICE
AMORTIZAREA
In 10.12.N se achizitioneaza o cabina telefonica in valoare de 100.000.000 lei fara TVA. Durata de functionare se stabileste la 5 ani conform HG 2139/30.11.2004 Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Se cere:
Determinarea amortizarii lunare
Construirea tabloului anual de amortizare
Efectuarea inregistrarilor contabile pentru intrarea imobilizarilor, pentru lunile de amortizare si pentru casarea lor la sfarsitul perioadei.
In 25.03.N se achizitioneaza un echipament pentru un studio de radio in valoare de 95.200.000 lei inclusiv TVA. Durata de functionare se stabileste la durata minima conform HG 2139/30.11.2004 Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Se cere:
Determinarea amortizarii lunare
Construirea tabloului anual de amortizare
Efectuarea inregistrarilor contabile pentru intrarea imobilizarilor, pentru lunile de amortizare si pentru casarea lor la sfarsitul perioadei.
In 14.05.N se achizitioneaza un ciocan pneumatic in valoare de 35.700.000 lei inclusiv TVA. Durata de functionare se stabileste la durata maxima conform HG 2139/30.11.2004 Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In 16.04.N+1, ciocanul se vinde unui tert la valoarea de 26.000.000 fara TVA. Se cere:
Determinarea amortizarii lunare
Construirea tabloului anual de amortizare
Efectuarea inregistrarilor contabile pentru intrarea imobilizarilor, pentru lunile de amortizare si pentru iesirea lor inainte de sfarsitul perioadei.
In data de 30.06.N se achizitioneaza un cos de fum in valoare de 595.000.000 lei incl. TVA. Durata de functionare se stabileste la durata minima conform HG 2139/30.11.2004 Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In 20.02.N+10, cosul se vinde unui tert la valoarea de 300.000.000 fara TVA. Se cere:
Determinarea amortizarii lunare
Construirea tabloului anual de amortizare
Efectuarea inregistrarilor contabile pentru intrarea imobilizarilor, pentru lunile de amortizare si pentru iesirea lor inainte de sfarsitul perioadei.
Efectuarea inregistrarilor contabile pentru intrarea imobilizarilor si pentru prima luna de amortizare
Obs. durata de functionare a studioului de radio se gaseste in H.G.2139 la pozitia 2.1.22.7 ; ciocan = 2.1.20.22 ; cos = 1.1.12. Tabloul de amortizare corespunzator se afla in fisierul : ''amortizari cabina, radio, cos.xls''
amortizarea anuala = 100.000.000 / 5 ani = 20.000.000 lei
rata de amortizare lunara = 20.000.000 lei/12 luni = 1.666.667 lei
% = 404 119.000.000
212 100.000.000
4426 19.000.000
2812 = 212 80.000.000
1.666.667 (31.01; 28.02; 31.03; etc.)
se amortizeaza valoarea activului si nu pretul de cumparare :
valoarea activului = 95.200.000 lei - TVA ; TVA = 95.200.000 x 19 / 119 = 15.200.000 lei
Val. Activului = 95.200.000 - 15.200.000 = 80.000.000 lei
Amortizarea anuala = 80.000.000 / 4 ani = 20.000.000 lei
Amortizarea lunara = 20.000.000 / 12 luni = 1.666.667 lei
Durata de amortizare este de 4 ani (48 luni)
Se da in folosinta in luna urmatoare cumpararii, adica Aprilie N. Se va amortiza in anul N 9 luni, adica Apr. - Dec., apoi cate 12 luni in anii N + 1, N + 2 si N + 3 si 3 luni in anul N + 4.
In 25.03.N :
% = 404 95.200.000
80.000.000
6811 = 2813 1.666.667
2813 = 2131 80.000.000
valoarea activului = 35.700.000 - TVA ; TVA = 35.700.000 x 19 / 119 = 5.700.000 lei
Val. Activului = 35.700.000 - 5.700.000 = 30.000.000 lei
Amortizarea anuala = 30.000.000 / 4 ani = 7.500.000 lei
Amortizarea lunara = 7.500.000 / 12 luni = 625.000 lei
Durata de amortizare este de 4 ani (48 luni)
Se da in folosinta in luna urmatoare cumpararii, adica Iunie N. Se va amortiza in anul N 7 luni, adica Iun. - Dec., apoi cate 12 luni in anii N + 1, N + 2 si N + 3 si 5 luni in anul N + 4.
In 14.05.N :
% = 404 35.700.000 2813 = 2131 30.000.000 (la sfarsitul per.)
2131 30.000.000
4426 5.700.000
6811 = 2813 625.000 (6.875.000 pt. toata perioada)
461 = % 30.940.000 (vanzarea)
7583 26.000.000
4427 4.940.000
% = 2131 30.000.000 (descarcarea de gestiune pt partea neamortizata)
2813 6.875.000
6583 23.125.000
valoarea activului = 595.000.000 - TVA ; TVA = 595.000.000 x 19 / 119 = 95.000.000 lei
Val. Activului = 595.000.000 - 95.000.000 = 500.000.000 lei
Amortizarea anuala = 500.000.000 / 24 ani = 20.833.333 lei/an
Amortizarea lunara = 20.333.333 / 12 luni = 1.736.111 lei/luna
Durata de amortizare este de 24 ani (288 luni)
Se da in folosinta in luna urmatoare cumpararii, adica Iulie N. Se va amortiza in anul N 6 luni, adica Iun. - Dec., apoi cate 12 luni in anii N + 1 - N + 23 si 6 luni in anul N + 24.
% = 404 595.000.000
212 500.000.000
4426 95.000.000
461 = % 357.000.000
7583 300.000.000
4427 57.000.000
% = 212 500.000.000
2812 200.810.172
6583 299.189.828
CABINA TELEF. |
Durata (ani) | ||||
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
|
Echipament pentru un studio de radio |
Durata (ani) | ||||
Luna in care se da in functiune: 3 |
|||||
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
|
Ciocan pneumatic |
Durata (ani) | ||||
Luna in care se da in functiune: 5 |
|||||
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
|
Cos de fum |
Durata (ani) | ||||
Luna in care se da in functiune: 6 |
|||||
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
|
Calculatoare |
Durata (ani) | ||||
Luna in care se da in functiune: 3 |
|||||
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
|
CAP. 3 Contabilitatea imobilizarilor - Monografie contabila
La data de 01.03.N, conform dispozitiilor de incasare nr. 1 si 2, asociatii crediteaza societatea cu suma de 150.000.000 lei in felul urmator:
Asociatul A : 80.000.000 lei
Asociatul B : 70.000.000 lei
Banii sunt depusi in contul bancar.
La data de 01.03.N se achizitioneaza, conform facturii, 2 calculatoare la pretul de 16.000.000 lei fiecare fara TVA (19%), si doua licente de utilizare a sistemului de operare Windows in valoare de 3.700.000 lei fiecare inclusiv TVA, plata efectuandu-se in termen de 10 zile. Durata de amortizare pentru calculatoare se stabileste la valoarea minima posibila conform HG 2139/30.11.2004 Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, in timp ce pentru programele informatice durata de amortizare este de 3 ani de zile.
La data de 02.03.N se demareaza un proiect constand in proiectarea si executia unui site web (magazin virtual) pentru vanzarea produselor firmei. Aferente proiectului, la sfarsitul lunii, se constata urmatoarele cheltuieli:
Linia de internet - 2.000.000 lei fara TVA conform facturii emise de furnizorul de Internet;
Cheltuieli achizitionare domeniu de Internet - 5.000.000 lei fara TVA conform facturii emise de RNC;
In data de 11.03.N se achita integral calculatoarele si licentele de Windows prin ordin de plata din disponibilul de la banca. In 31.03.N sunt achitate integral prin ordin de plata si cheltuielile angajate pentru producerea sitului de web.
In 31.03.N se constata existenta unui prototip al sitului de web evaluat la 7.000.000 lei.
In data de 14.04.N se finalizeaza si se publica pe Internet sitului de web lansat in productie, constatandu-se urmatoarele cheltuieli suplimentare care se achita integral prin ordin de plata la data respectiva:
Linie de Internet - 1.000.000 lei fara TVA conform facturii emise de furnizorul de Internet;
Alte cheltuieli cu administrarea si instalarea - 3.000.000 lei fara TVA conform facturilor din data 14.04.N.
Costul de productie al sitului se inregistreaza in contabilitate la valoarea de 11.000.000 lei.
In 30.04.N prin nota contabila se inregistreaza amortizarea imobilizarilor.
SE CERE :
(3) Identificarea conturilor care urmeaza a fi utilizate;
(2) Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica;
(4) Inregistrarea operatiilor in contabilitatea sistematica;
(1) Determinarea amortizarii lunare si construirea tablourilor de amortizare pentru imobilizari;
1. Identificarea conturilor utilizate
Nr. Crt |
Simbol cont |
Denumire cont |
Functie |
Alte imobilizari corporale |
A |
||
|
Echipamente tehnologice |
A |
|
Imobilizari necorporale in curs |
A |
||
Amortizarea altor imobilizari necorporale |
P |
||
Amortizarea instalatiilor, mijl. de transp. |
P |
||
Furnizori |
P |
||
Furnizori de imobilizari |
P |
||
TVA deductibila |
A |
||
Sume datorate asociatilor |
P |
||
Sume datorate asociatilor |
P |
||
Conturi la banci in lei |
A |
||
Casa |
A |
||
Viramente interne |
A |
||
Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti |
A |
||
Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor |
A |
||
Venituri din productia de imobilizari necorporale |
P |
i. Inregistrarea operatiilor in contabilitatea cronologica
Nr. Crt |
Data |
Document |
Explicatie |
Simbol conturi |
Suma |
|
Debitoare |
Creditoare |
|||||
01.03.N |
Dispozitie incasare |
Creditare societate | ||||
01.03.N |
Foaie de varsamant |
Depunere in cont bancar | ||||
01.03.N |
Factura |
Achizitie calculatoare | ||||
01.03.N |
Factura |
Achizitie licente | ||||
11.03.N |
Ordin de plata |
Achitare furnizori | ||||
31.03.N |
Factura |
Cheltuieli inregistrare site web | ||||
31.03.N |
Ordin de plata |
Plata cheltuielilor inregistrare site web | ||||
31.03.N |
Nota contabila |
Inreg. Imobilizari necorp. In curs | ||||
14.04.N |
Factura |
Inreg. cheltuieli suplimentare site |
760.000 |
|||
14.04.N |
Ordin de plata |
Achitare cheltuieli suplimentare | ||||
14.04.N |
Nota contabila |
Inreg. imobilizari necorp. | ||||
30.04.N |
Nota contabila |
Inreg. amortizare imobilizari corporale |
1.333.333 (lunar) |
|||
30.04.N |
Nota contabila |
Inreg. amortizare imobilizari necorporale |
172.736 (lunar) |
|||
ii. Inregistrarea operatiilor in contabilitatea sistematica
D 208 C
(op.4) 6.218.487 (op.11) 11.000.000 | |||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 2131 C
(op.3) 32.000.000 | |||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 233 C
(op.8) 7.000.000 |
7.000.000 (op.11) | ||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 2808 C
172.736 (op.13) | |||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 2813 C
533.333 (op.12) | |||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 401 C
(op.7) 8.330.000 (op.10) 4.760.000 |
8.330.000 (op.6) 4.760.000 (op 9) | ||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 404 C
(op.5) 45.480.000 |
38.080.000 (op.3) 7.400.000 (op.4) | ||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 4426 C
(op.3) 6.080.000 (op.4) 1.181.513 (op.6) 1.330.000 (op.9) 760.000 | |||
Rd TSd Sfc |
Rc TSc |
D 455.01 C
80.000.000 (op.1) | |||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 455.02 C
70.000.000 (op.1) | |||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D 5121 C
(op.2) 150.000.000 |
45.480.000 (op.5) 8.330.000 (op.7) 4.760.000 (op.10) | ||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 5311 C
(op.1) 150.000.000 |
150.000.000 (op.2) | ||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 581 C
(op.2) 150.000.000 |
150.000.000 (op.2) | ||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 6811 C
(op.12) 1.333.333 (op.13) 172.736 | |||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 628 C
(op.6) 7.000.000 (op.9) 4.000.000 | |||
Rd TSd Sfd |
Rc TSc |
D 721 C
7.000.000 (op.8) 4.000.000 (op.11) | |||
Rd TSd |
Rc TSc Sfc |
D C
Rd TSd |
Rc TSc |
D C
Rd TSd |
Rc TSc |
D C
Rd TSd |
Rc TSc |
D C
Rd TSd |
Rc TSc |
Tabloul de amortizare
Anul |
Valoare de intrare |
Amortizarea anuala |
Amortizarea cumulata |
Valoare contabila neta |
Articol: calculator |
||||
Articol: sist de operare Win |
||||
Articol: site web |
||||
|