Informatiile si datele privind circuitul economic al patrimoniului unei unitati sunt consemnate in documente contabile care in functie de modul de intocmire si rolul lor pot fi: justificati 222h77c ve, registre contabile si de sinteza si raportare.
Cu ajutorul documentelor justificative se asigura datele de inregistrare in sistemul informational contabil, in registrele contabile se inregistreaza si se stocheaza datele din structura contului sau sistemului de conturi, iar centralizarea si transmiterea informatiilor se realizeaza prin documentele de sinteza si raportare.
Conform prevederilor din Legea contabilitatii, `` orice operatie patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un inscris care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ``.
Documentele justificative se intocmesc la unitatea patrimoniala in cadrul careia se produce operatia, sau participa la infaptuirea ei.
Registrele care se folosesc in contabilitate sunt registrul – jurnal, registrul-inventar si cartea-mare.
In registrul - jurnal se consemneaza toate operatiunile economice si financiare, pe o anumita perioda de gestiune si pot fi utilizate jurnalul de aprovizonari, de vanzari, jurnalul operatiunilor financiare, al altor operatiuni diverse etc.
Registrul-inventar cuprinde listele de inventariere si recapitulatia inventarului, unde datele din listele de inventariere sunt grupate pe structuri patrimoniale de activ si pasiv.
Cartea-mare inregistreaza si grupeaza operatiunile economice si financiare dupa natura lor in timp si in sensul modificarii contului (debitor/creditor).
Documentele de sinteza si raportare cuprind bilantul contabil (contul situatiei patrimoniale), contul de rezultate (cont de profit si pierdere) si raportul de gestiune.
|