PASIVUL BILANTIER
Conform normelor contabile romanesti, pasivul bilantier cuprinde :
A. Capital si rezerve
B. Provizionane pentru riscuri si cheltuieli
C. Datorii
D. Venituri in avans
A. CAPITAL SI REZERVE
Intalnit si sub apelativul de capital propriu, acest post bilantier cuprinde sursele de finantare stabile de care dispune o intreprindere. Capitalurile proprii sunt componente ale capitalurilor permanente, alaturi de datoriile pe termen lung si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.
I. Capitalul se constituie la infiintarea intreprinderii, fiind o conditie a existentei si functionarii acesteia. Constituirea capitalului se realizeaza prin aportul in bani si/sau natura al proprietarilor.
Capitalul social este fractionat in parti egale numite actiuni in cazul societatilor de capitaluri si parti sociale, in cazul societatilor de persoane. Marimea actiunilor si/sau partilor sociale se numeste valoare nominala.
II. Primele de capital sunt determinate de operatiile de majorare a capitalului prin aporturi noi sau prin fuziune.
III. Rezervele din reevaluare reprezinta plusuri de valoare generate de reevaluarea activelor. Se calculeaza ca diferenta intre valoarea stabilita in urma reevaluarii (valoarea justa) si valoarea contabila a imobilizarii respective.
IV. Rezervele sunt elemente de capitaluri proprii care se constituie din profit in limitele stabilite de lege, de statutele societatilor sau conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor.
Structural, rezervele se impart in : rezerve legale, rezerve statutare, rezerve pentru actiuni proprii, alte rezerve.
V. Rezultatul raportat reprezinta rezultatul sub forma de profit realizat in exercitiul financiar / exercitiile financiare anterioare si care, pana la data inchiderii exercitiului financiat precedent nu a fost inca repartizat pe destinatiile prevazute de lege, sau, rezultatul sub forma de pierdere obtinut in exercitiul / exercitiile financiare anterioare care, pana la data inchiderii exercitiului financiar anterior nu a fost acoperita.
VI. Rezultatul exercitiului poate fi profit sau pierdere.
Rezultatul exercitiului sub forma de profit figureaza ca sursa proprie de finantare pana in momentul repartizarii lui pe destinatiile legale sau statutare.
Rezultatul exercitiului sub forma de pierdere se ia in calcul cu semnul minus, micsorand capitalul propriu.
B. PROVIZIOANELE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI reprezinta datorii incerte din punct de vedere al termenului de plata sau al valorii, constituite la sfarsitul exercitiului financiar.
Aceste provizioane se constituie pentru cheltuieli care devin exigibile in perioadele urmatoare : litigii, garantii acordate clientilor, cheltuieli pentru dezafectarea imobilizarilor corporale.
C. DATORIILE sau capitalul strain, sunt surse de finantare furnizate de terti, pentru care intreprinderea trebuie sa acorde o prestatie sau un echivalent valoric.
Persoanele fizice/juridice fata de care intreprinderea are obligatii banesti sunt denumite creditori.
Standardul International de Contabilitate IAS 1 'Prezentarea situatiilor financiare', clasifica datoriile in : datorii curente si datorii pe termen lung.
O datorie este curenta atunci cand : a) se asteapta sa fie achitata in cursul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii ; sau b) este exigibila in termen de 12 luni de la data bilantului.
Toate celelalte datorii trebuie clasificate ca datorii pe termen lung.
Datoriile functioneaza din momentul nasterii obligatiilor fata de terti si pana in momentul platii sau restituirii lor.
Structural, datoriile se clasifica in :
1. Imprumuturi si datorii asimilate - reprezentate de creditele pe termen lung primite de la banci si alte institutii financiare si imprumuturile din emisiunea de obligatiuni : creditele bancare ; imprumuturile din emisiunea de obligatiuni.
2. Datorii comerciale sunt datorii ce se creeaza in cadrul relatiilor de decontare cu furnizorii pentru aprovizionarea de bunuri, prestarea de servicii, executarea de lucrari. Sunt reprezentate de : furnizori si efecte de platit.
3. Datorii din cadrul grupului sunt obligatiile datorate societatilor din cadrul grupului in relatiile de decontare ale societatii mama cu filialele ei.
4. Datorii din interese de participare sunt obligatii generate din relatiile de decontare ale intreprinderii cu societatile asociate.
5. Alte datorii cuprind : datorii fiscale, datorii salariale si sociale, datorii fata de actionari/asociati, fata de creditorii diversi.
D. DATORIILE IN AVANS reprezinta valori care asigura alocarea fiecarui exercitiu financiar, numai a veniturilor care ii sunt proprii. Acestea includ : veniturile inregistrate in avans si subventiile pentru investitii.
|