Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACCIZELE

Finante


ACCIZELE



5.1. Notiune. Trasaturi caracteristice ale accizelor

Accizele sunt incluse în sfera taxelor de consumatie si îmbraca forma taxelor speciale de consumatie pe produs sau forma unor taxe generale pe vânzari, când se percep la vânzarea tuturor marfurilor, indiferent daca acestea sunt bunuri de consum sau mijloace de productie. Taxele de consumatie sunt asezate asupra unor produse care se consuma în cantitati mari si care nu pot fi înlocuite de cumparatori cu altele.

Accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastica, cum sunt berea , vinul, apele minerale (în Franta); tutunul, zaharul, ceaiul, uleiurile minerale (în Germania). Accizele se aplica în toate statele membre ale UE. Cotele sunt ad-valorem sau specifice. În cazul tigarilor de exemplu, cele doua componente sunt cumulate (acciza ad-valorem calculata asupra pretului de vânzare cuprinde componenta specifica, ulterior aplicându-se taxe pe valoarea adaugata). În ideea creerii unei piete internationale, prin desfiintarea impozitului la frontiere , accizele trebuie sa fie " neutralizate", respectiv cotele acestora sa fie aliniate. Accizele se percep asupra serviciilor si produselor stabilite legal . Au aparut în orândurile precapitaliste si se percep foarte larg si în prezent. Acest impozit indirect a fost practicat si în Ţar&# 23423q162x 259; Româneasca si în Moldova. De exemplu, pentru categoriile de venituri orasenesti prevazute de regulamentul sfaturilor orasenesti din 1832 figureaza si accizele la tutunul si bauturile introduse în oras.

Accizele constituie un element cu o pondere importanta în cadrul politicii fiscale adoptate dupa 1989, odata cu trecerea României catre economia de piata.

În ultimul timp, se constata o preocupare tot mai mare în vederea utilizarii accizelor ca instrumente pentru înfaptuirea unor obiective sociale. În Europa Occidentala se impoziteaza în special alcoolul si tutunul ca mijloc de aparare sanitara, fizica si morala a natiunii.

Procentele practicate în tarile membre ale UE

Ţara

bere

Vin

alcool

tigari

Benzina

Austria

Belgia

Danemarca

Franta

Grecia

Irlanda

Germania

Italia

Olanda

Norvegia

Portugalia

Spania

Suedia

Elvetia

Anglia

Se observa diversitatea cotelor de la o tara la alta, cele mai ridicate fiind în tarile nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia) , iar cele mai scazute în Spania, Portugalia, Elvetia.

5.2.Asezarea si perceperea accizelor

În prezent reglementarea accizelor se face prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului României nr. 82/23 Decembrie 1997, care stipuleaza ca subiectul accizelor cuprinde producatorii, importatorii sau achizitorii produselor incluse în lista produselor carora li se aplica accize. Practic acestia sunt agentii economici, persoane juridice, asociatii familiale, persoane fizice autorizate, care produc, importa sau comercializeaza produsele prevazute în lista. Din aceasta lista fac parte :

a)    alcoolul etilic alimentar, bauturile alcoolice si orice alte produse alimentare ( destinate industriei alimentare sau consumului) care contine alcool etilic alimentar;

b)    produse din tutun

c)    produse petroliere

d)    alte produse si grupe de produse

Pentru alcoolul etilic accizele se datoreaza si se calculeaza o singura data de catre agentul economic producator sau importator si sunt stabilite în sume fixe exprimate în ECU pe unitatea de masura. De exemplu la bauturi alcoolice naturale se percep accize în valoare de 150 ECU per h alcool pur. Baza de impozitare este cantitatea de bauturi alcoolice (exprimata în hectolitrii) multiplicata cu numarul de grade alcoolice continut.

Pentru tigarete indiferent de calitatea si provenienta acestora se datoreaza Bugetului de Stat o accize specifica stabilita în ECU pe 100 tigarete la care se agauga o cota procentuala de 20% aplicata asupra bazei de impozitare. Acciza totala se reduce cu 20% atunci când agentii producatori utilizeaza în retetele de fabricatie cel putin 50% tutun din productia interna.

Baza de impozitare pentru tigarete este :

a)      pretul de livrare ( mai putin acciza) pentru produsele din productia interna

b)      valoarea în vama plus taxe vamale plus alte taxe speciale pentru produsele de import

Pentru carburantii auto se datoreaza bugetului de stat accize stabilite în ECU pe tona de produs finit , platitorii fiind agentii economici producatori sau importatori.

Facilitatile acordate în cazul accizelor sunt numeroase. Produsele exportate direct sau prin agenti economici care îsi desfasoara activitatea prin comision sunt scutite. Tot de scutiri beneficiaza si produsele comercializate în regim de " duty-free" sau produsele aflate în tranzit, import temporar, donatiile, bunurile finantate din împrumuturi nerambursabile, programe de cooperarea stiintifica si tehnica ( acordate de guverne straine)

De asemenea produsele livrate la rezerva de stat sau de mobilizare sunt scutite de accize (la fel ca alcoolul folosit în industria medicamentoasa).

Momentul datorarii accizelor îl constituie:

data efectuarii livrarii( pentru productia interna)

data efectuarii formalitatile de receptie a alcoolului etilic alimentar rezultat din procesare (pentru prestatorul de servicii)

data declaratiei vamale de import (pentru importatori)

data cumpararii (pentru achizitori)

data vânzarii bunurilor (pentru bunuri provenite de la persoane fizice neînregistrate ca agenti economici dar comercializate prin agenti economici sau pentru bunurile amanetate de catre persoane fizice si devenite proprietatea caselor de amanet
)

Pentru titeiul si gazele naturale din productie interna agentii economici autorizati datoreaza bugetului de stat impozit din momentul livrarii ( sumele se stabilesc în lei pe unitatea de masura).

Pentru jocurile de noroc ( cu exceptia cazinourilor) se datoreaza bugetului de stat o taxa de 20%. Pentru cazinouri taxa este anuala si se stabileste în ECU/masa de joc, astfel:

pentru ruleta: 30000 ECU masa de joc

pentru jocuri de carti sau zaruri; 20000 ECU masa de joc

5.3.Controlul privind evidenta taxelor speciale de consumatie si a varsarii acestora la buget

Obligatia calcularii si a varsarii la bugetul de stat a accizelor si a impozitului la titeiul de productie interna si gazele naturale revin platitorilor acestora. Plata accizelor si a titeiului din productia interna si gazelor naturale se efectueaza lunar pâna la data de 25 a lunii urmatoare, pe baza deconturilor de impunere, prin virare cu dispozitie de plata, cu CEC cu limita de suma sau cu numerar la organele fiscale teritoriale sau în conturile deschise la banci si trezorerie. Pentru produsele de import, accizele se achita la organele vamale concomitent cu plata taxelor vamale.

Neplata accizelor la titeiul din productia interna si a gazelor naturale atrag obligatia calcularii majorarilor de întârziere de 0,3 % pentru fiecare zi de întârziere.

Platitorii au obligatia sa tina evidenta accizelor conform normelor metodologice ale Ministerului Finantelor.

Constituie contraventie urmatoarele fapte:

refuzul de apune la dispozitia organelor de control evidenta privind calculul si varsarea accizelor

nerespectarea obligatiilor privind calcul si varsarea accizelor

nedepunerea în termen a decontului de impunere

Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se face de personalul de specialitate al Ministerului Finantelor.

5.4. Rolul accizelor în etapa actuala de dezvoltare a României

Prin utilizarea accizelor statul actioneaza asupra cererii solvabile. Aceasta are un dublu rol : economic si social.

În plan economic prin perceperea unor accize statul poate influenta cererea anumitor produse punând accize mari la produse din import în comparatie cu cele interne protejând agentii economici interni. Acest lucru poate stimula consumul de produse interne.

În plan social accizele au rolul de a limita consumul de produse daunatoare sanatatii ca tutunul si alcoolul, deci daunatoare randamentului economic al natiunii.

Accizele mai sunt folosite si ca mijloc de atragere de resurse spre bugetul statului. De aceea unor produse de lux ( blanuri, bijuterii) li se percep accize deosebit de mari .

În cadrul reformei fiscale din România, Ordonanta de Urgenta a Guvernului României din 23 Decembrie 1997 urmareste un sistem al accizelor corect si se mediteaza intens pentru alinierea sistemului national la modelele europene ( în cadrul UE) nereusindu-se totusi o armonizare fiscala, realitatile diferite punând o piedica importanta în calea acestui scop.

Rolul impozitelor indirecte, inclusiv a accizelor, este enorm în etapa actuala de dezvoltare a României, cresterea rapida a veniturilor statului si ajungerea la structuri similare cu cele ale statelor dezvoltate fiind obiectivul numarul 1 al politicii fiscale a României.

Prin intermediul accizelor , statul îsi asigura importante fonduri banesti cu care acesta poate interveni în echilibrarea dezvoltarii sectoarelor economiei, în redistribuirea de venituri diferitelor paturi sociale.

De asemenea accizele reprezinta calea cea mai rapida prin care statul poate face rost de venituri în scopuri urgente , de acoperire a unor nevoi care nu sufera amânare.

Totusi pentru ca accizele sa-si îndeplineasca rolul important pe care-l au, trebuie ca evaziunea în domeniul platii acestora sa sufere o lovitura dura din partea organelor de control.


Document Info


Accesari: 6367
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )