Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CALCULUL SALARIILOR,DETERMINAREA VENUTURILOR DIN SALARII, IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL, PLATA SALARIULUI

Finante


CALCULUL SALARIILOR,DETERMINAREA VENUTURILOR DIN SALARII, IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL, PLATA SALARIULUI



NOŢIUNI GENERALE

In sistemul strategic integrat de informatii face parte si modulul de salarizare care este conceput pentru a realiza cea mai mare parte a operatiunilor din cadrul procesului de calcul al salariilor, asigurand, in acelasi timp, utilizatorilor un efort minim in prelucrarea datelor.

Modulul salarizare ofera posibilitatea calculului drepturilor banesti ale angajatilor pe perioada determinata sau pe timp partial pentru mai multe tipuri de salarizare (in regie, in acord individual si colectiv). Permite calculul automat al diverselor componenete salariale (sporuri permanente si temporare, indemnizatii de conducere, indemnizatii pentru concedii de odihna si medicale, contributii individuale de somaj, contributie de asigurari sociale, de sanatate, penalizari, retineri, impozit). De asemenea, ofera suportul necesar pastrarii evidentei orelor suplimentare, de noapte, de invoire, absente nemotivate, delegare, evenimente familiale, concedii de odihna, medical, etc. Ofera facilitati de generare a pontajului lunar, tinand cont de calendarul de lucru al societatii si de regimul de lucru specific, pune la dispozitie o gama larga de rapoarte structurate individual pe locuri de munca sau pe unitati economice 626g64g , poate ingloba o serie de nomenclatoare utilizate din calculul drepturilor banesri ale salariatilor, nomenclatoare ce pot fi configurate in functie de cerintele utilizatorului si de schimbarile legislative.

Gestiunea datelor

- datele din luna anterioara (sporurile permanente, grila de vechime, grila de impozitare si alte informatii care se pastreaza de la o luna la alte) sunt preluate automat, utilizatorul introducand doar modificarile aparute in luna curenta;

- pe baza calendarului de lucru al lunii ( in functie de numarul de zile lucratoare) se genereaza automat pontajul pentru fiecare angajat, utilizatorul avand de introdus doar exceptiile aparute in decursul lunii (ore de noapte, suplimentare, nemotivate, invoiri, evenimente familiale, concedii de odihna, medicale);

- utilizatorul are la dispozitie o serie de utilitare cum ar fi: de indexarea salariilor, de acordare de prime sau alte posibilitati;

- prin intermediul fisei personale se pot vizualiza si modifica diverse componente salariale: tipul de salarizare, regimul de lucru, salariul tarifar, vechimea, fidelitatea, sporurile, primele, ajutoarele sociale, penalizarile, retinerile, etc.;

- porcentele utilizate in calculul diferitelor sporuri (noapte, de sarbatori lucrate) se pot seta, in functie de specificul unitatii.

Organizarea datelor in nomenclatoare specifice activitatii de salarizare

Pe baza datelor se pot obtine configuratii ale unor nomenclatoare si grile utile activitatii de salarizare in concordanta cu specificul societati, astfel:

- nomenclatorul salariilor de baza;

- nomenclatorul de sporuri;

- nomenclatorul de prime;

- nomenclatorul de ajutoare sociale;

- nomenclatorul de retineri;

- nomenclatorul de concedii;

- nomenclatorul de corectii salariale;

- grila de impozitare;

- grila de vechime si fidelitate;

- grila de acordare a concediului de odihna.

Arhivarea datelor. Nomenclatoarele, precum si datele din fisele personale ale angajatilor care si-au incetat activitatea, sunt arhivate la inchiderea de luna, utilizatorul avand ulterior posibilitatea vizualizarii lor

Rapoarte referitoare la drepturile banesti ale salariatilor

Modulul pune la dispozitia utilizatorului o serie de rapoarte privind activitatea de salarizare cum ar fi: fluturasul de plata, statul de plata al avansului chnezinal, statul de plata al salariilor in diverse formate, statul de plata al avansului la concediu de odihna, situatia concediilor de odihna efectuate, compensate si neefectuate, fisa personala de salarizare, situatia retinerilor, situatia concediilor medicale neefectuate impozitul pe salarii.

Rapoartele evidentiaza atat drepturile banesti ale anagajatilor, cat si contributiile anagajatorului la diverse fonduri (somaj, risc, sanatate, asigurari sociale)

IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL

Ipozitul pe venitul global reprezinta suma datorata de o persoana fizica pentru veniturile realizate īntr-un an fiscal, determinata prin aplicarea cotelor de impunere asupra venitului anual global impozabil stabilit īn conditiile prezentei ordonante.

Venitul anual global impozabil reprezinta suma veniturilor nete realizate din actvitatile independente, din salarii, din cedarea folosintei bunurilor, precum si a veniturilor de aceeasi natura, realizate din strainatate, obtinute de persoanele fizice romāne, din care se scad pierderile fiscale reportate si deducerile personale.

Venitul brut din salarii cuprinde atat salariul efectiv cat si toate sumele asimilate salariilor inclusiv avantajele de care se bucura un angajat mele īncasate si echivalentul īn lei al veniturilor īn lei si al veniturilor īn natura.

Venitul net din salarii reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile.Cheltuielile deductibile sunt:

. contributiile retinute conform legii respectiv

9,5% contridutii de asigurari sociale;

6,5% contributii de sanatate;

1% contributie somaj;

. cheltuielile profesionale care reprezinta 15% din deducerea de baza.

15% din deducerea personala (1.800.000)

Venitul impozabil, care se determina prin deducerea din venitul net a:

deducerii personale de baza

si

si deducerile suplimentare.

Deducerea personala reprezinta o suma neinpozabila acordata contribuabilului, cuprinzīnd deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, īn functie de situatia proprie sau persoanei aflate īn īntretinere. Impozitul final este impozitul stabilit asupra categoriilor de venituri impuse separat si care nu se includ īn venitul anual global impozabil conform O.G. 7/2001.

Definirea veniturilor din salarii

Sunt considerate venituri din salarii denumite īn continuare salarii, toate veniturile īn bani si/sau īn natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate īn baza unui contract individual de munca sau unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acorda, inclusiv īndemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate si pentru concediu de īngrijire a copilului īn vārsta de pāna la 2 ani sau 3 pentru copil cu hadicap. Mai sunt asimilate salariilor īn vederea impunerii si

- īndemizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica;

- īndemizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese īn cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;

- drepturile de solda lunara, īndemizatiile, primele, sporurile si alte drepturi ale cadrelor militare;

- īndemnizatia bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii, societati nationale;

- sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale

- sumele primite de reprezentanti īn adunarea generala a actionarilor, īn consiliul de administratie si īn comisia de cenzori;

- sumele primite de reprezentanti īn organismele tripartite, conform legii;

- īndeminizatia lunara a asociatului unic la nivelul salariilor īnscrise īn declaratia de asigurari sociale.

- alte drepturi de natura salariala.

Contribubilii la impozit definiti īn conditiile legii au dreptul la deducerea la venitul anual global a unor sume sub forma de deducere personala de baza si deduceri personale suplimentare acordate pentru fiecare luna a perioadei impozabile. Deducerea personala de baza īncepānd cu luna ianuarie 2003 este fixata la suma de 1.800.000 lei/luna. Deducerea personala suplimentara pentru sotul/sotia, copiii sau alti membrii de familie aflati īn īntretinere este de 0,5 īnmultit cu deducerea personala de baza. Contribuabilii mai beneficiaza de deduceri suplimentare īn functie de situatia proprie sau a persoanlelor aflate īn īntretinere īnafara sumelor rezultate din calcul, astfel:

- 1,0 īnmultit cu deducerea personala de baza pentru invalizii de gradul I si persoanele cu hadicap grav;

- 0,5 īnmultit cu deducerea personala de baza pentru invalizii de gradul II si persoanele cu hadicap accentuat.

Nu sunt considerate persoane aflate īn īntretinere acele persoane ale caror venituri impozabile, neimpozabile si scutite depasesc sumele reprezentānd deduceri personale.

Copiii minori īn vārsta pāna la 18 ani īmpliniti ai contribuabilului sunt considerati īntretinuti, iar suma reprezentānd deducerea personala suplimentara se acorda pentru persoanele aflate īn īntretinerea acestuia pe aceea perioada impozabila din anul fiscal īn care acestea au fost īntretinute. Perioada se rotunjeste la luni īntregi īn favoarea contribuabilului.Deducerile total nu pot sa depaseasca de trei ori deducerea personala. Calculul impozitului pe veniturile din salarii se face pe baza informatiilor cuprinse īn fisa fiscala. Fisa fiscala va fi completata de platitorul de venituri cu datele personale ale contribuabilului, mentiunile referitoare la deducerile personale, veniturile din salarii obtinute si impozitul retinut si virat īn cursul anului, precum si rezultatul impozitului platit pe venitul anual sub forma de salarii. Pāna la completarea fisei fiscale cu datele personale necesare acordarii deducerilor personale suplimentare, salariatii vor beneficia de deducerea personala de baza, urmānd ca angajatorii sa urmeze regularizarea veniturilor salariale.

Platitorul de venituri are obligatia sa completeze formularele prevazute mai sus pe īntreaga durata de efectuare a platii salariilor, sa calculeze ti sa regularizeze anual impozitul pe salarii.

Platitorul este obligat sa pastreze fisa fiscala pe īntrega durata a angajarii, sa transmita organului fiscal sub semnatura cīte o copie pentru fiecare an, īn ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal expirat. Datele personale din fisele fiscale se vor completa pe baza de documente justificative. Deducerile personale suplimentare pentru persoanale aflate īn īntretinere se acorda pe baza de declaratie pe propria raspundere a contribuabilului īnsotita de documente justificative.

STATE DEPLATĂ

Seīntocmesc īn doua exemplare la nivelul fiecarei subunitati(sectie, ateliere, servicii, compartimente de lucru)

Documentele care stau la baza completarii statelor de salarii sunt:

- actele de prezenta

- fisele de evidenta a salariilor pentru fiecare salariat

- listele de avans chenzinal

- certificate medicale

- documente care atesta concediul de odihna

- documente care atesta retinerile generale si specifice ale salariatului

Un stat de salarii trebuie sa cuprinda:

- elementele de identificare ale salariatului beneficiar

- elemntele de identificare ale salariatului īn cadrul unitatii

- salariul de baza

- vechimea īn munca

- reduceri din salariu

- identificarea perioadelor din concediu medical

- concediu de odihna

- alte cāstiguri si avantaje

- venitul brut

- contributii datorate statului

- cheltuieli profesionale

- venitul net

- venitul baza de calcul

- impozit calculat si retinut

- salariu net

- avansul īncasat

- indemnizasia corespunzatoare concediului dupa caz

- restul de plata

PLATA SALARIULUI

Salariul calculat cu respectare prevederilor OG7/ 2001 aprobata prin Legea 493/ 2002 se plateste īn bani cel putin o data pe luna la data stabilita īn CIM sau CCM sau RI. Se poate face prin virament, īntr-un cont bancar, numai daca aceasta modalitate este prevazuta īn CCM aplicabil.

Plata salariului se face la datele stabilite, īntārzierea sau neplata poate determina obligarea angajatorului la plata de daune, interese. Se plateste titularului sau personai īmputernicite de acesta, sau īn caz de deces al salariatului, sotul/sotia, copiii majori sau altor mostenitori īn conditiile dreptului comun. Plata salariatului se dovedeste prin semnarea statului de plata sau a altor documente justificative, flutursi de plata. Īn ce priveste retinerea din salariu este de precizat ca angajatorul poate efectua aceste retineri la jumatate din salariul net īn fiecare luna, numai īn situatia īn care retinerea este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata printr-o hotarāre judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Īn situatia īn care salariatul accepta la plata drepturi salariale inferioare celor care i se cuvin īn integralitatea lor, nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului.

Dreptul la actiune din neexecutarea obligatiilor privind plata salariilor se prescrie īn termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.


Document Info


Accesari: 11480
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )