Cursul valutar
In cazul importurilor si exporturilor de mf si a prestarilor de servicii internationale sau in situatia in care 2 firme dintr-o tara stabilesc ca decontarea adik plata sa se faca intr-o alta moneda decat cea din tara lor apar 2 lucruri care nu se intalnesc in schimburile internationale:convertibilitatea (posibilitatea si necesi 414d38e tatea preschimbarii unei monede in alta) si cursul valutar care exprima pretul in moneda nationala a u.m. a altor state.
Vom trece in revista urmatoarele 3 caracteristici:
1)Functionarea unui anumit etalon aur pur sau modificat
2)Sistemul cursurilor valutare
flexibile in conditiile in care orice persoana dintr-o
3)Cazul comertului exterior controlat cand pt orice operatie de comert exterior tb obtinuta o autorizatie iar cursul valutar este fixat autoritar fata de statul respective
1)In prima situatie a etalonului aur .La inceput vanzatorii si cumparatorii utilizau in preturile lor aurul .ce conta era cantitatea de aur si dovada ca era de buna calitate,dar aurul era dificil de transportat si periculos.
A fost motivul pt care statele sau orasele care au capatat dreptul sa scoata monede au inceput sa colecteze discuri metalice din aur si argint .Parafa orasului respective garantand calitatea si cantitatea.
Practic operatiile de plati erau aceleasi ,nu se putea pune problema unui schimb chiar daca in Anglia Franta existau u.m. diferite,un singur table de transfer rezolvau problemele
La un moment dat o lira sterlina era de 5 ori mai grea decat un $ american ,deci in mod natural schimbul era de 5 la 1.Acest curs de schimb stability in functie de continutul in aur a celor 2 monede se numea paritate metalica respective aur,argint.
La un moment dat nefiind practice de ase transporta si aceste monede de aur statele au inceput sa emita certificate de hartie ,obligandu-se ca la o simpla cerere sa le schimbe in piese de aur.
2)Cursurile valutare flexibile.mai tarziu au aparut alte forme de etalon si anume:etalonul lingouri si dupa aceea etalonul aur-devize
Acesta din urma a fost inlocuit 1944 prin sistemul monetar international instituit la Conferinta de la Breton Woods din SUA si dupa 1944 o vreme s-au mentinut paritatile metalice si cursurile fixe si s-a stabilit convertibilitatea in aur numai a $ american dar numai la nivelul bancilor centrale ale statelor.
In 1978 odata cu adaptarea celui de al II lea amendament la statutul FMI principiul cursurilor valutelor fixe a fost abandonat instituindu-se alt regim al cursurilor valutare flexibile.
In prezent intre cursurile valutare si aur nu mai exista nici o legatura ,cursurile fiind determinate de cererea si oferta mijloacelor de plata nationale manifestate pe pietele internationale.
Scaderea pretului unei monede exprimat in alta moneda se numeste depreciere iar cresterea pretului se numeste repreciere .
Termenul de depreciere este confundat cu cel de devalorizare ,termen legat de cursurile stabilite pe baza paritatilor metalice prin devalorizare intelegandu-se cresterea pretului aurului exprimat in moneda respective sau altfel spus reducerea continutului legal in aur al monedei respective .
Deprecierea monedei unei tari a carei balanta de plati este deficitara contribuie la restabilirea echilibrului .
Introducerea cursurilor valutare flexibile a scos in evidenta o serie de avantaje si dezavantaje.
Printre avantaje enumeram.
a)permit statelor sa promoveze o politica economica ,financiara ,monetara ,de credit ,independente ne mai fiind nevoie ca acestea sa mentina reserve monetare importante cu ajutorul carora sa intervina pe piata pt a mentine un anumit nivel al cursurilor
b)franeaza miscarile speculative de capitaluri pt ca cele mai mari speculatii cand apareau si apar diferente mari de curs .O variatie permanenta de cursuri fac ca sansele aparitiei unei diferente foarte mari sa fie mai mici ceea ce incurajeaza speculatiile.
c)au permis renuntarea la paritatile monetare cand tb practicate mari devalorizari si se produceau prin schimbari valorile majore ,tensiuni foarte mari.
d)stimuleaza cresterea competitivitatii extenre a productiei natâionale
e)contributia la echilibrarea balantei de plati
f)favorizeaza negocierile comerciale international
Exista si 2 dezavantaje
a) a marit riscurile comertului international pt ca a introdus si pt ca mareste riscul valutar
b)favorizeaza accentuarea inflatiei pt ca instabilitatea valutara ii determina pe exportatori pt a se autoapara sa introduca un adaos la pret corespunzator unei prime de risc .
Determinarea cursului unei monede stabilite pe piata in fucntie de cerere si oferta se numeste cotatie
Sunt 2 tipuri de cotatie
a)cotatia incerta (directa)cand se precizeaza suma variabila in moneda nationala(cota)care corespunde unei unitati sau la o 100 u.m.straine(baza)
b)cotatia certa (indirecta)folosita numai in M Britanie cand variaza suma in moneda straina iar lira sterlina este fixa.
|