Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




FUNCTIA NORMATIVA

Finante


FUNCTIA  NORMATIVĂ

          Banca Natională a României este abilitată să emită reglementări pentru propriile actiuni, cât si pentru relatiile, operatiile care se execută pe piata bancară.

          În exercitiu, această functie sub raport tehnic 14314d320o , Banca Natională emite reglementări si ordine. Legea bancară defineste reglementarea ca fiind: " act normativ emis de Banca Natională a României, care este obligatoriu pentru toate băncile. În această categorie se includ: regulamente, norme, circulare si alte acte cu caracter general, emise de Banca Natională ."



          Actul normativ este, în sens constitutional si în sensul reglementării legale a tehnicii de elaborare a dreptului, egal cu legea ca formă scrisă a dreptului national. Legea este producătoare de norme juridice care au însusiri de generalitate, esentiale, impersonalitate, obligativitate si repetabilitate a aplicării lor.

          O reglementare a Băncii Nationale nu poate fi considerată în categoria actelor normative care a valoarea si trăsăturile legii ca drept în formă scrisă. Această deficientă a definitiei analizate are o rezonantă practică pentru că deschide câmpul unei autonomii relative de legiferare care poate crea prin traditii legea.

          Este evident că orice reglementare a Băncii Nationale pentru a fi compatibilă cu tabloul actelor normative consacrate într-un stat de drept, trebuie în primul rând să se raporteze la orice lege si deci să nu reprezinte mai mult decât executia legii, atât a acelei bănci, dar si a oricărei alte legi.

          Cea mai acceptată definitie a capacitătii normative a Băncii Nationale este aceea a investirii ei cu dreptul de a emite reglementări de ordin tehnic si juridic în vederea executării legii în general.

          Ordinele sunt acte în baza Legii bancare sau a unei " reglementări " si care sunt obligatorii pentru una sau mai multe bănci. Este ceea ce se poate numi acte administrative unilaterale sau reglementări cu titlu particular.


Document Info


Accesari: 976
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )