Mecanismul financiar
1) Conceptul de mecanism financiar
Fiecare tara dispun de un anumit volum de resurse materiale, umane, financiare, informationale de a caror utilizare depinde forta ei economice. Tara raspectiva trebiue sa asigure circuitul acestor resurse, sa organizeze utilizarea eficienta a lor, precum si o 18518j96s serie de programare care sa conduca la obtinerea de rezultate profitabile in intreaga activitate desfasurata.
Pentru realizarea acestor obiective trebuie construite anumite structuri forme de organizare, de supraveghere si control, la baza strusturilor construite stau o serie de principii in functie de care se organizeaza activitate economica-sociala se cuantifica resursele, se evalueaza efectele si se determina eficienta.
De asemenea sunt stabilite instrumente cu ajutorul carora se asigura stimularea sau franarea dezvoltarea anumitor ramuri sau sectoare de activitate se previn sau se combat anumite ramuri sau sectoare de activitate se previn sau combat anumite fenomene, se realizeaza echilibrul necesar in toate domeniile economice si sociale.
Toate aceste elemente de care depinde buna functionare a economiei unei tari precum si altele care actioneaza in interdependenta cu ele constituie mecanismului de functionare al unei tarii.
Acest mecanism asigura desfasurarea normala a activitatii economico-sociala in tara respectiva precum si reglarea activitatii in diferite situatii in concordanta cu interesele exprimate prin politica statului respectiv.
In cadrul mecanismului economic de functionare al unei tari un loc important il ocupa mecanismul financiar.
Mecanismul financiar la Romaniei este constituit din totalitatea structurii formelor, metodelor, principiilor si parghiilor economica-financiare care utilizeaza fondurile banesti ale statului necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale precum si a actiunii liberea agentilor economici.
Mecanismul financiar ak tarii noastre are urmatoarele componente:
a) sistemul de structuri si forme de functionare a repartitiei financiare si de credit;
b) sistemul de principii, metode si instrumente de conditii a activitatii financiare;
c) sistemul de metode si tehnici de masurare, urmarire si stimulare a eficientei economico-sociale.
Conceptul de mecanism financiar exprima un mod de organizare si conducere a
fluxurilor financiare prin care se realizeaza constituirea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti in cadrul economiei nationale.
Mecanismul financiar ia nastere pe baza unei anumite conceptii cu privire la organizarea si delurarea fluxurilor financiare la nivel macro si micro economic, el trebuie conceput in asa fel incat sa asigure si sa stimuleze desfasurarea normala a ctivitatii tuturor agentiloe economici.
Mecanismul financiar trebuie sa se bazeze pe cunoasterea actiunii, legilor economice, care actioneaza in mod obiectiv si in special a legilor bazate pe cerere si oferta.
Mecanismul financiar nu este stabilit odata pentru totdeauna ci este prefectibil are un caracter dinamic si o structura relativa.
Unele din componenta lui prezinta un grad mai mare de stabilitate cum ar fi sistemul financiar, structura organelor financiarea in timp ce altele au un caracter mai mobil cum este cazul parghiilor financiare si a regulamentelor juridice referitoare la activitatile financiare.
2) Sistemul financiar- structura si caracteristici
Constituirea si utilizarea fondurilor banesti la dispozitia statului si a organizatiilor sale se face pe cai si dupa metode specifice avand la baza principiul rambursabilitatii sau nerambursabilitatii.
Ansamblul relatiilor financiare este foamat din mai multe grupe de relatii in functie de metodele folosite la mobilizarea si repartizarea fondurilor banesti si destinatiile pe care acestea le primesc.
Totalitatea relatiilor financiare indeplinesc conditiile unui sistem denumit sistemul relatiilor financiare sau sistemul financiar.
Verigiile sistemului financiar sunt:
finantele agentilor economici;
bugetul de stat;
asigurarile sociale;
asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila;
creditul.
Fiecare veriga se caracterizeaza prin trasaturi specifice fenomenelor si
proceselor economice pe care le exprima.
Finantele agentilor economici reprezinta veriga de baza a sistemului financiar si cuprinde relatiile economice de repartitie in forma baneasca a produsului social si mai ales a venitului national creat in cadrul acestora, relatiile ce apar in legatura cu formarea fondurilor centralizate ale statului, a fondurilor proprii ale agentilor economicei precum si in legatura cu repartizarea si utilizarea resurselor financiare ce raman la dispozitia agentilor economici.
Bugetul de stat este veriga centrala a sistemului financiar pentru ca relatiile economice ce reprezinta continutul bugetului de stat mijlocesc constituirea si repartizarea principalului fond de resurse banesti ale statului.
Asigurarile sociale reprezinta acele relatii banesti care apar in legatura cu constituirea fondului de asigurari sociale si repartizarea acestora pentru acordarea de pensii, diferite ajutoare si indemnizatiile cetatenilor.
Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila reprezinta relatiile banesti ce iau nastere in scopul constituirii fondului de asigurare pe seama primelor platite de asigurati si a repartizarii acestora pentru prevenirea daunelor, compensarea pagubelor si acordarea sumelor asigurate la producerea evenimentelor acoperite prin asigurare.
Creditul exprima relatiile de repartitie a venitului national pentru constituirea unor conturi prin atragerea disponibilitatilor banesti temporal ale statului, ale alor agenti economici si ale populatiei. Creditul apare sub forma creditului bancar, cooperatist si public.
5. 3) Parghiile financiare
Parghiile financiare reprezinta expresia valorica generalizata a unor relatii economice prin intermediul carora are loc repartizarea si utilizarea cu titlu definitiv a venitului national.
Parghiile financiare reprezinta relatii financiare prin intermediul carora se realizeaza incasarea veniturilor publice sau efectuarea cheltuielilor publice precum si indeplinirea unor scopuri economice bine determinate.
Parghiile financiare reprezinta instrumente folosite in mod constient si care sunt integrate in mecanismul de functionare al economiei nationale. Ele mai sunt cunoscute sub numele de parghii economico-financiare in cadrul carora intalnim parghii cu pronuntat caracter financiar cum sunt impozitele, creditele interne, subventiile, etc. si parghii cu pronuntat caracter maonetar-valutar cum sunt cursul valutar, preturile, tarifele, etc.
Parghiile financiare prin efectele pe care le produc fractioneaza urmatoarele directii:
pentru stimularea sau restrangerea unor activitati:
pentru incurajarea activitatilor unor categorii sociale sau a unor categorii de agenti economici;
pentru ocuparea fortei de munca;
pentru corecterea anumitor fenomene ce se produc in cadrul ciclului de productie, etc.
Parghiile financiare actioneaza in mod automat, fie puse in miscare de anumite
organe de decizie.
Dupa rolul pe care il au in procesul repartitieivenitului national parghiile financiare pot fi:
de mobilizare;
de repartitie.
In cadrul celor de mobilizare se inscriu impozitele si taxele, cele de repartitie
imbraca forma subventiilor, pensiilor, alocatiilor pentru copii, bursele si altele.
Subventiile se acorda agentilor economici a caror activitate prezinta interes national iar pensiile, bursele, alocatiilor pentru copii se acorda in scopuri sociale.
4) Normele juridice referitoare la finantele publice
Reletia financiara reflecta fluxuri banesti multiple concretizate in transferul de valoare care determina practic transfer de putere de cumparare si mutatii patrimoniale de aceea ele trebuie sa se bazeze in conditii de piata pe acte riguros reglementate, pe puterea legislativa si executiva.
In aceste acte normative este necesar sa fie explicit prevazute conditiile in care de deruleaza transferul de valoare si sanctiunile ce se aplica in cadrul nerespectarii conditiilor stabilite. Aceste acte normative cu caracter financiar au caracter obligatoriu si sunt unitare pe intreg teritoriul tarii.
Din aceasta cauza reglementarile cu caracter financiar imbraca caracter juridic si se intalnesc sub forme de legi, decrete, hotarari de guvern sau norme, instructiuni, ordine elaborate de organele financiare.
La baza intregii activitati financiare desfasurata in tara se afla Constitutia Romaniei care reglementeaza problemele de maxima generalizare prin ceea ce priveste situatiile financiare, bugetul public national, competentele in materie de impozit si taxe.
Normele juridice financiare au stricta aplicabilitate si nu permit stabilirea de solutii prin analogie din aceasta cauza este necesara existenta unei depline concordante intre actele juridice emise de diferite organe ale puterii sau administratiei de stat.
|