VOLATILITATEA NUJUSTIFICATA
Scaderea accelerata a cursurilor de tranzactionare a continuat si în saptamâna recent încheiata, evolutie determinata, cel mai probabil, de ordinele nerezidentilor îngrijorati de perspectivele la nivel macroeconomic.
Aceste temeri au determinat si o depreciere dura a monedei nationale, care a pierdut de la începutul lunii curente peste 10% în raport cu moneda unica europeana. Investitorii nerezidenti care au plasamente la bursa au fost mult mai afectati în ultimele saptamâni din cauza fluctuatiilor de curs. Spre exemplu, daca indicele principal al bursei a scazut de la sfârsitul lunii trecute cu 12%, acelasi indice, dar calculat în euro, a înregistrat o scadere de 19%; similar, indecele societatilor de investii financiare a pierdut in aceeasi perioada 16.6%, iar in euro 23,2%.
La fel ca în cazul perioadelor de crestere, si de aceasta data, scaderile au cuprins aproape în totalitate emitentii listati, fara a se mai tine cont de date fundamentale sau de estimarile pentru indicatorii economici. Din piata lipsesc investitorii de portofoliu, care dau un anumit grad de stabilitate, si din aceasta cauza am asistat la scaderi nejustificate ca amploare pentru o parte dintre emitenti. Caracterul puternic speculativ al pietei aduce si volatilitate ridicata pentru cursurile actiunilor si, implicit, riscuri ridicate mai ales în cazul plasamentelor pe termen scurt.
Deoarece o parte dintre indicatorii tehnici arata o perioada de supravânzare pentru actiunile listate, este de asteptat ca, în scurt timp, sa asistam la o stabilizare si revenire pe crestere. Ramâne de vazut daca aceasta revenire va fi doar temporara sau minimele înregistrate în aceste zile vor deveni noile repere-suport pentru o perioada mai lunga de timp. Primele semne de stabilizare s-au vazut si în sedinta de vineri, când indicii au reusit sa închida sedinta în crestere, dupa o serie mai lunga de scaderi consecutive.
Dintre actiunile cuprinse în cosul indicelui BET, doar titlurile Petrom au reusit sa închida saptamâna în crestere, modesta însa, de 1%. Remarcam cu scaderi importante actiunile SSIF Broker (-9,6%), Transelectrica Bucuresti (-9,5%) si Turbomecanica (-8,3%). Indicele BET FI a pierdut în saptamâna recent încheiata 6,5%, influentat cel mai mult de actiunile SIF Moldova, care au scazut cu peste 10%. La polul opus avem actiunile SIF Transilvania care au pierdut doar 2,8%.
În sectorul bancar, cele mai afectate actiuni au fost titlurile emise de Banca Carpatica, cu o scadere de 8%. Banca Transilvania a pierdut 4%, iar BRD Groupe Société Générale, putin peste 2%.
În perioada 26 noiembrie - 7 decembrie se va desfasura oferta publica de vânzare a actiunilor Transgaz, în valoarea de aproximativ 64 milioane euro. Investitorii au de optat, în aceasta perioada, între subscrierea în cadrul acestei oferte si achizitia unor actiuni emise de societati care au anuntat rezultate financiare trimestriale bune si au fost afectate de corectie.
|