Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TRANSPORTURILE NECONVENTIONALE

Transporturi


TRANSPORTURILE NECONVENTIONALE

Enumeram sub acest titlu o serie de sisteme de transport diferite de cele clasice (auto, tren, avion, naval) dar cu pondere insemnata in volumul marfurilor transportate. Le numim neconventionale fie din cauza ‘marfii’ transportate fie a mijlocului de transport.



Transportul prin conducte

Precursorul conductei a fost apeductul cu care se aprovizionau cu apa orasele antice. Conducta, un tub rezistent folosit pentru transportul marfurilor lichide poate fi ingropata sau pozitionata la suprafata. Cele mai cunoscute sisteme de conducte sunt folosite la transportul titeiului si derivatelor sale. Lichidul poate sa curga prin efect gravitational sau poate fi pompat. Principalele sisteme de conducte leaga zonele petroliere de porturi de incarcare. Uneori ele pot avea lungimi de sute de km ca in statele arabe sau in fostul URSS. Conductele necesita zone de siguranta si stabilitate politica pentru a evita oprirea transportului din cauze ca miscari sociale sau razboi. Paza trebuie asigurata si pentru prevenirea furturilor si depistarea avariilor si repararea lor.

Tot prin conducte se transporta si gazele naturale. Pentru siguranta, la anumite distante conductele fac bucle pentru evitarea spargerii conductei. Cea mai cunoscuta conducta degaze este cea care leaga bazinele Rusiei cu Europa centrala.

Investitiile in constructia unei conducte sunt ridicate, implica acorduri internationale, tratative laboriaose din cauza profiturilor considerabile datorita costului redus al transportului

Conductele se folosesc pentru transportul multor lichide, dar pe distante mici. Trebuie insa mentionate conductele pentru transportul apei, mai ales in zonele deficitare. O retea dezvoltata de conducte asigura transportul apei potabile spre si in zonele populate iar o alta evacuarea dejectiilor. Sisteme anexe realizeaza operatii de pompare, decantare, tratare, purificare, control, etc.

Dupa criza petrolului din anii '70, asigurarea accesului la resurse energetice la costuri care sa permita dezvoltarea economiei a constituit o preocupare permanenta pentru statele europene. O data cu descoperirea in 2000 a marilor rezerve de hidrocarburi din zona Marii Caspice, cele mai mari descoperite in ultimii 20 de ani, Romania a devenit un punct pe traseul viitorului drum al petrolului prin construirea conductei Constanta-Pancevo (Serbia-Muntenegru)-Omisalj (Croatia). Aceasta conducta va face legatura dintre cele doua porturi de la Marea Neagra si Marea Adriatica, existand si posibilitatea conectarii la terminalul Trieste, respectiv la oleoductul TAL (Transalpine Pipelaine) prin care se transporta titeiul catre rafinariile din Germania si Austria. Alegerea acestui traseu european este extrem de importanta pentru Romania deoarece, pe langa asigurarea cu materii prime, ar utiliza o infrastructura deja existenta in mare parte (tronsonul Constanta-Pitesti este deja construit) si ar permite conectarea cu reteaua de transport ADRIA care asigura aprovizionarea rafinariilor din Ungaria, Cehia si Slovacia. Portul Constanta detine importante capacitati de stocare. El dispune de un terminal petrolier cu o capacitate de stocare de 1,7 milioane metri cubi si tot aici pot fi depozitate 24 milioane tone de petrol si 12 milioane tone de produse petroliere anual.

Acte normative

1. Lege nr. 207 din 20/04/2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 271/2000 privind regimul activitatilor de transport, comercializare si recuperare a titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 221 din 02/05/2001

2. Lege nr. 68 din 16/01/2002pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2001 privind reglementarea situatiei juridice a rezervoarelor, conductelor de transport al titeiului si al produselor petroliere, a statiilor de pompare si a celorlalte instalatii si echipamente aferente publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 25/01/2002

3. Ordonanta de urgenta nr. 15 din 26/01/2001 privind reglementarea situatiei juridice a rezervoarelor, conductelor de transport al titeiului si al produselor petroliere, a statiilor de pompare si a celorlalte instalatii si echipamente aferente publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 66 din 07/02/2001

Instructiuni tehnice din 28/10/1974 publicate in Buletinul Oficial nr. 142 din 13/11/1974 privind masurile ce trebuie luate pentru asigurarea circulatiei corespunzatoare a apelor de suprafata interceptate de trasee de drumuri si cai ferate, in scopul evitarii degradarii terenurilor agricole

Transportul energiei electrice

Energia electrica se transporta prin sistemele de retele de transport speciale de inalta si joasa tensiune. Fiind o ‘materie prima’ indispensabila productiei dar si confortului populatiei civilizatia contemporana din zonele dezvoltate nu mai poate fi conceputa fara energie electrica. Pe linga retelele de transport propiu zise functioneaza statii de transformare a tesiunii, a sistemului de transport (inalta sau joasa tensiune), regulatoare de tensiune etc. Energia electrica nu poate fi stocata. Sistemul de ‘stocaj’ este inlocuit de sistemele energetice nationale prin interconectarea tuturor producatorilor (atomocentrale – de mare putere si costuri reduse, termocentrale cu combustibil lichid sau solid – cu costuri ridicate, hidrocentrale – cu cel mai mic cost sau heliocentrale) si a retelelor de distributie. Prin dimensionarea capacitatilor in functiune (respectiv oprirea sau marirea capacitatii de productie) se poate asigura o furnizare constanta a energiei electrice.

Sistemele nationale se interconecteaza – daca este cazul prin sisteme de transformare pentru asigurarea compatibilitatii sistemelor de transport nationale – astfel incat pe arii largi se poate mentine un consum normal si la preturi convenite prin reglarea productiei pe zone mari

Transportul informatic

Aparent sistemele de comunicatie tin de domeniul postei, al transmiterii de mesaje si informatii. Revolutia tehnico-stiintifica a impus sisteme de comunicare rapide si prin revolutia informatica sisteme larg raspandite, ieftine si usor accesate de oricine. Retelele informatice, folosind cablul, fibra optica sau transmisia prin satelit sunt cunoscute publicului larg mai ales datorita internetului. Atat timp cat acestea sunt folosite pentru transmiterea de mesaje, pentru agrement etc. nu intra in sfera transportului.

Dar folosirea lor perntru transmiterea de informatii, de baze de date care se folosesc apoi in productie le transforma in mijloace de transport. De regula sistemele inchise – intranetul – sunt cele dedicate majoritar activitatii productive: deseori proiectarea si productia este multinationala si simultana prin folosirea pe acest mijloc de transport a unei marfi speciale numita informatie. Mai mult retelele pot deveni mai mult decat sisteme de transport fiind folosite in comercializarea de produse si servicii. Ele transforma chiar productia, de multe ori locul de munca mutandu-se acasa iar rezultaul muncii se ‘transporta’ prin retele la locul de aplicare.

Viitorul va impune probabil o revedere a clasificarilor actuale ale sistemelor de transport datorita generalizarii de noi si noi sisteme de deplasare in spatiu sau timp a bunurilor.


Document Info


Accesari: 12353
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )