BANATUL
In Sud-Vestul tarii banatul formeaza o zona folclorica distincta ceea ce confera caracteristica stilului banatean este executia in demi-plie a pasilor,dansul pe pernita picioarelor,rotarile picioarelor in aer si la nivelul solului,incrucisarile successive,simultane cu scurte sarituri ale picioarelor,dansurile care intrunesc in cel mai mare grad caracteristice aratate sunt 'braurile' 'banateana' purtand adesea numele jucatorilor virtuosi 'braul lui Iosea' 'braul lui Paica' 'braul lui Snop' 'braul lui Meghs' sau denumirea localitatilor unde se danseaza cu precadere 'braul de la Mehadia' 'braul de la Valisoara' 'braul de la Marga' braul de la Armehis'.
Caracteristica pentru aceste brauri este masura muzicala de sapte/saisprezece,intalnita insa si la alte dansuri ale acestei zone.
Alaturi de braie se intalnesc 'hore' 'ardelene' 'joc de doi' 'posovoaice' 'iedere' si unul din 'jocurile virtuoase' de barbate 'sorocul' caracteristica dansurilor de perechi este prezenta unei multitudini de tinute a bratelor realizandu-se intre parteneri tesaturi interesante si ingenioase.
Specific este de asemeni dansul baiatului cu doua fete care amplifica inca mai multe lemente caracteristice jocului de doi,baiatul trecand fetele pe sub mana,executand invartire cand cu una cand cu cealalta,rotindu-se si ocolindu-se reciproc in combinatii ingenioase.
Componenta tarafului de acompaniament,variaza in banat de la formula tarafului obisnuit,compus din vioara,braci,tambal si contrabass,la orchestra compusa din instrumente de suflatori de unde nu lipseste taragotul instrument specific.
|