Cetatea Radesei
Date istorice. Pestera a fost frecventata de turisti in urma descrierilor facute de I. Czaran in 1903. Ea a fost citata si descrisa adesea in literatura turistica.
Localizare si cale de acces. Se afla in valea Somesului Cald, aproape de izvoarel 323d33d e acestuia. Pentru acces a se vedea descrierea bazinului Somesului Cald.
Descriere. Pestera activa, de strapungere, accesibila pe intreaga lungime, de la pierderea apei la reaparitia ei. Lungimea totala 260 m. Este sapata in calcare tithonice (fig. 41).
Intrarea impunatoare a pesterii are o latime de 7 m si o inaltime de peste 15 m, o forma ovalara alungita pe verticala, retezata in tavan de o fata de strat orizontala. Apa patrunde pe un canal adincit cu 1,5 m fata de nivelul podelei primei sali, care se pastreaza pe stinga ca o prispa ce permite inaintarea in pestera. Dupa 15 m ajungem intr-o sala rezultata din intersectarea galeriei pe care am venit cu o diaclaza transversala. Mergind pe linga apa trecem o mica muchie pentru a cobori apoi o verticala de 3 m cu ajutorul unei scari de lemn (care lipseste adesea!) chiar in patul apei. Urmam apa la stinga pe un culoar inalt si larg, trecem pe sub o arcada de forma semicirculara si ajungem intr-o imensa sala inundata de o lumina stranie ce patrunde prin patru hornuri. Aceste hornuri sparg tavanul pesterii razbatind la suprafata, unde le-am intilnit ca avene in parcurgerea traseului ce duce pe deasupra Radesei la Poiana Radeasa. Traversam sala pe terasa de calcar dezvoltata mai ales pe stinga, apoi coborim la apa si ne angajam intr-un culoar ingust, incurcat de trunchiuri de copaci, care ne ajuta insa sa inaintam fara sa ne udam prea tare. Dupa 5 min de la sala intunericul, care a crescut, este din nou destramat de o unda slaba de lumina albastruie ce patrunde prin alta fereastra (Fereastra Mare, I) la care s-ar putea ajunge printr-o escalada nu prea dificila. Cotim la dreapta si aproape ca nu observam cind tavanul a disparut si ca ne aflam de fapt intr-un canion atit de ingust incit aproape ca lumina nu mai ajunge la noi. Coborim destul de anevoie datorita marmitelor adinci, pline de apa, cotim de citeva ori si iesim brusc in lumina orbitoare si aerul cald din Poiana Radeasa.
Pestera este interesanta prin faptul ca reprezinta o strapungere hidrologica usor accesibila, unde se poate observa modul in care iau nastere avenele de prabusire. Biospeologic ea nu a fost cercetata. Prezinta importanta mai ales pentru turisti, aspectul de catedrala gotica, cu lumina albastra ce difuzeaza din tavan, conferindu-i o frumusete si grandoare unica in tara noastra.
Conditii de vizitare. Se poate parcurge daca avem cizme de cauciuc si o lanterna care sa usureze trecerea punctelor mai dificile din portiunile intunecate.
|