Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cuptoru Ciumei

geografie


Cuptoru Ciumei

Date istorice. Ca si precedenta, pentru locuitorii satului Iabalcea este un "cuptor'. Dupa spusele acestora numele i se trage de la o epidemie de ciuma care a provocat moartea oilor si a caprelor adapostite in pestera. Schita si datele ne-au fost puse la dispozitie de G. Karban 616f54g (Resita), care a explorat-o in august 1971.



Localizare si cale de acces. Pestera se afla in apropierea satului Iabalcea (corn. Carasova, jud. Caras-Severin). Este sapata in versantul drept al Cheilor Carasului, la circa 800 m amonte de Pestera Tolosu si la 600 m aval de Cuptoru Porcului. Din satul Iabalcea se merge pe platoul carstic Crno Pole pina in dreptul pintenului marcat cu o borna forestiera, se coboara pe creasta acestuia cit tine panta, apoi in dreapta crestei inca vreo 20 m si se ajunge la intrarea inaccesibila omului (I), situata la circa 50 m deasupra riului Caras. Celelalte doua deschideri se afla in imediata apropiere, mascate de bolovani (II) si de tufe de liliac (III) (vezi fig. 66).

Descriere. Pestera mijlocie (170 m), orizontala, fosila, alcatuita din galerii pe traiectul carora se afla mici dilatari (salite). Galeria dintre deschiderile I si II este foarte ingusta si scunda (0,5-1,5 m). Galeria care leaga deschiderile II si III, usor descendenta la inceput, larga si inalta intre 4 si 8 m, este semiobscura, lipsita de concretiuni, cu podeaua presarata cu bolovani si dejectii de animale (oaie, capra, liliac). Restul pesterii are inaltimi intre 3 -8 m si este frumos si relativ bogat in formatii stalagmitice: scurgeri parietale simple sau in relief; tavanul concretionat in multe locuri, cu stalactite si cu scurgeri de mondmilch; planseul avind crusta stalagmitica, stalagmite (unele perlate), coloane, iar in fund baraje mari. Dintre cele mai frumoase formatiuni remarcam: baldachinul din apropierea intrarii III, care coboara la 0,5 m de planseu, si stalagmita Stilpul Torturii, de 1,8 m inaltime, aflata intr-o salita din profunzime. Planseul este presarat pe alocuri cu argila uscata, material elastic, iar spre intrare se gasesc petice de guano si dejectii de oaie (fig. 72).

Cuptoru Ciumei este o pestera calda (10°C in sala finala, in august), umeda (apa de condensare si de infiltratie in zona terminala), parcursa de curenti intre cele trei deschideri.

Fauna parietala din zona deschiderilor este relativ variata si bogata in insecte si paianjeni. Pe podea se intilnesc oligochete, izopode, colembole si pseudoscorpioni.

Conditii de vizitare. Nu este amenajata si nici ocrotita. Greu de gasit fara calauza, de aceea este rar vizitata. Poate fi parcursa relativ usor cu ajutorul unei lanterne.



Document Info


Accesari: 1804
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )