Capitolul 1: Geneza si evolutia Deltei Dunarii.....2
Capitolul 2: Clima Deltei Dunarii..........3
Capitolul 3: Fauna Deltei Dunarii..........4
Capitolul 4: Vegetatia Deltei Dunarii...........5
Capitolul 5: Paduri din Delta Dunarii...........6
Capitolul 6: Flora Deltei Dunarii............8
Capitolul 7: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii....9
Capitolul 8: Necesitatea apararii rezervatiilor naturale.10
Capitolul 9: Bibliografie......11
Capitolul 1: GENEZA SI EVOLUTIA
DELTEI DUNARII
Capitolul 2 : CLIMA DELTEI DUNARII
Durata de stralucire a soarelui este mare, media multianuala fiind de 2250 ore, dar poate ajunge la 2600 ore in anii cu nebulozitate redusa. Temperatura se distribuie neuniform pe suprafata deltei.
Mediile multianuale indica cresterea temperaturii de la vest spre est. La nivelul varfului deltei (Tulcea) temperatura medie multianuala este de 10,94 C, in delta fluviala (Gorgova), de 10,96 C, pe tarmul marii (Sulina), de 11,05 C, iar in largul Marii Negre (Platforma Gloria), de 11,86 C.
Capitolul 3 : FAUNA DELTEI DUNARII
Capitolul 4 : VEGETATIA DELTEI DUNARII
Capitolul 5 : PADURI DIN DELTA DUNARII
Padurea Letea
Capitolul 6: FLORA DELTEI DUNARII
Capitolul 7 : REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII
Valoare universala
Recunoasterea internationala a RBDD
Capitolul 8: NECESITATEA APARARII REZERVATIILOR NATURALE
Rezervatiile naturale au un rol de seama in actiunea de ocrotire a florei si a faunei Delta Dunarii, ca si de conservare a peisajului ei. Pregatirea terenurilor din Delta in vederea exploatarii unor resurse si a dezvoltarii unor bogatii cere o munca sustinuta a omului in conditii pe care pasarile nu le suporta.
Pentru ocrotirea mediului s-a ales a se delimita un parc natural in delta maritima si in zona lagunara Razim-Sinoie, in care aceste activitati sa fie interzise. Dar si asa, spatiul viabil al pasarilor care traiesc in delta si zboara oricand de la un capat la altul, va fi prea mic.
Atunci cand se analizeaza influenta activitatilor economice din interiorul deltei asupra vietii pasarilor, trebuie sa se includa in studiu si activitatile economice de pe marginile deltei, ca si din regiunile limitrofe.
Numeroase specii considerate rare, intre care si pelicanii, erau odinioara intalnite in mai multe locuri din Europa, ca in Danemarca si Ungaria. Acum, singurul loc de pe continentul nostru unde se mai gasesc, exceptand partile sale estice si sud-estice, a ramas Delta Dunarii. Factorii responsabili ai turismului din tara noastra trebuie sa faca totul ca pasarile respective sa nu dispara si din delta, pastrand cu grija acest avantaj care-i mareste atractivitatea.
DELTA DUNARII reprezinta locul cel mai indicat pentru popasul pasarilor in migratiile lor dintre regiunile tropicale si cele polare. Pasarile calatoare au simtit intotdeauna nevoia de a cobori prin stufurile si pe baltile Deltei Dunarii, spre a-si reface fortele sau pentru a cuibari.
Capitolul 9: BIBLIOGRAFIE
www.deltadunarii.ro
www.indanubedelta.ro
3. www.ddbra.ro
https://www.caraorman.ro
5. Chimia sanitara a mediului
|